Ролята на омега-3 за мозъчната функция и когнитивното развитие

Обновена: 27.02.2024|
Въглехидрати или мазнини. Омега-3 за мозъчната функция.

Tъй като мозъкът ни се състои от 60% мазнини, той се нуждае от омега-3 за мозъчната функция и правилното когнитивно развитие.

Мастните киселини са едни от най-влиятелните молекули върху целостта и способността на мозъка ни да работи правилно.

В следващите редове ще разгледаме какво въздействие оказват омега-3 за мозъчната функция и когнитивното развитие.

 

 

omega3 400
omega3 600
omega3 400
omega3 600

Ролята на омега-3 за мозъчната функция и когнитивното развитие

Омега-3 мастните киселини помагат на мозъка и нервната ни система, като:

  • Запазват здрава клетъчната мембрана.
  • Улесняват комуникацията между невроните.
  • Помагат за синтеза и функцията на невротрансмитерите.
  • Подпомагат мозъчния кръвен поток.
  • Помагат за растежа на мозъчната тъкан.
  • Подпомагат знанието и подобряват паметта.
  • Могат да предотвратят невропсихиатрични и невродегенеративни разстройства, включително депресия и тревожност.

Омега-3 мастните киселини имат жизненоважна роля за:

  • здравето и комуникацията на клетките
  • развитието на мозъчната тъкан
  • по-добрия сън
  • мисленето и запомнянето

Човешкото тяло не може да произвежда омега-3 мастни кисели. Затова е от съществено значение те да се набавят чрез храната или с хранителни добавки омега-3.

 

Защо мозъкът ни се нуждае от омега-3 мастни киселини?

Трите вида омега-3 мастни киселини, открити в храната, са алфа-линоленова киселина (ALA), ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA). Както DHA, така и EPA, оказват съществено значение за оптималното здраве на мозъка.

DHA е най-разпространената мастна киселина в мозъка и е особено важна за структурата и функцията на нервните клетки. Нивата й се променят в зависимост от вида и количеството на мастните киселини в диетата.

EPA играе важна роля в регулирането на клетъчното възпаление. И двете мастни киселини  (DHA и EPA) определят колко добре се развива, функционира и се запазва с възрастта мозъкът ни.

Прием на омега-3 мастни киселини

Нивата на DHA и EPA естествено намаляват с напредване на възрастта. Можем да си ги набавим или чрез консумация на мастни киселини, или чрез прием на ALA, които тялото метаболизира в DHA и EPA.

Най-добре е да се приемат по отделно, тъй като процесът на метаболизиране не е много ефективен.

Адекватните нива на докозахексаенова киселина (DHA) правят по-лесна, бърза и ефективна връзката между нервните клетки.

Миелинова обвивка

Мастните киселини съставляват външната мембрана на нервните клетки, както и миелиновата обвивка. Тя представлява защитната обвивка, която обгражда нервите.

Увреждането на миелиновата обвивка може да доведе до следните симптоми:

  • загуба на зрение
  • мускулна слабост
  • мускулни спазми
  • загуба на координация
  • заболявания, като множествена склероза

Омега-3 могат да помогнат за възстановяването на миелиновата обвивка и дори на нервната функция в някои случаи.

Омега-3 за мозъчната функция и когнитивното развитие на бебета и деца

 

Омега 3 за мозъчната функция на деца.

 

Омега-3 мастните киселини също са необходими за здравословното развитие на мозъка и очите на бебето в утробата на майката, след раждането и в ранна детска възраст.

По-голямата част от растежа на мозъка завършва до 6-годишна възраст. Този период е особено важен, за да се гарантира, че детето получава достатъчно омега-3 мастни киселини с диетата.

Редовната консумация на риба, като източник на омега-3, е свързана с подобрена умствена дейност, по-добър сън и по-високи резултати от IQ тестове при децата.

 

Как омега-3 предпазват мозъка ни от неврологични състояния?

С напредването на възрастта нашият мозък преминава през много физически и биологични промени. Намалява се обемът му и нивата на омега-3, загубва пластичност. Това може да допринесе за цялостния когнитивен спад.

Дисбалансът на омега-3 в диетата може да доведе не само до нарушаване на работата на мозъка, но и до заболявания.

Незаменимите омега-3 мастни киселини предотвратяват и подобряват няколко неврологични състояния. Това са биполярно разстройство, синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност, както и:

  • Депресия

Много фактори могат да допринесат за развитие на депресия. Дисбалансът в невротрансмитерите серотонин и допамин също е свързан с това състояние.

Омега-3 са способни да намалят възпалението в мозъка, основен фактор, отговорен за депресията. Увеличаването на приема на омега-3 помага при лечение на състоянието.

  • Тревожност

Омега-3 също помагат за намаляване на развитието и симптомите на тревожност. Адекватните нива на ейкозапентаенова мастна киселина (EPA) са свързани със защита срещу посттравматично стресово разствойство.

  • Болест на Алцхаймер

Омега-3 понижават невровъзпалението и окислителните увреждания, които намаляват производството на амилоид-β плаки в мозъка. Също повишават нивата на мозъчния невротрофичен фактор, известен и като BDNF, и подобряват инсулиновата сигнализация.

Всички тези положителни ефекти са свързани с намален риск както за развитието, така и за прогресията на деменцията и болестта на Алцхаймер.

  • Деменция

Адекватните нива на омега-3 също подпомагат правилния кръвен поток в мозъка.

По-високият кръвен поток в определени части на мозъка е свързан с по-добро представяне при различни когнитивни задачи.

Правилният кръвен поток също поддържа паметта и намалява риска от развитие на деменция.

Консумацията на морски дарове и омега-3 намалява когнитивното влошаване, свързано с възрастта. По-специално в способността на хората да запомнят факти и да научават и обработват нова информация.

 

Източници на омега-3 мастни киселини

 

Омега 3 за мозъчната функция. Рибеното масло.

 

Омега-3 мастни киселини могат да се набавят както от храната, така и чрез хранителни добавки. Ето някои от най-добрите източници на омега-3 за мозъчната функция и когнитивното развитие:

  • Мазните риби, като сьомга, пъстърва, сардини и барамунди, са най-добрият и най-ефективен начин да си набавим омега-3 мастни киселини. Те са богати на DHA и EPA мастни киселини.
  • Растителните източници на омега-3 включват растителни масла, ленено семе, орехи и тъмнолистни зеленчуци под формата на ALA. Тялото ни не може ефективно да преобразува ALA мазнината в полезните DHA и EPA омега-3 мастни киселини.
  • Особено добро влияние оказват хранителните добавки омега-3 (рибено масло) за мозъчната функция и когнитивното развитие.
Категории: Витамини и минерали, Здраве|Публикувана: 27.08.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Ваня Боянова
Ваня Боянова е дипломиран технолог по „Храни, хранене и диететика“. Участвала е в множество проекти за здравословно хранене в България и чужбина. Организатор и лектор е на събития със здравна насоченост. Автор е на стотици публикации в сферата на храненето.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 27 февруари 2024 в 15:59 | Публикувана: 27 август 2021 в 16:46 | Категория: Витамини и минерали, Здраве