5 добавки за здравето на простатата

Обновена: 29.03.2024|
Проблеми с простатата. Добавки за здрава простата.

Да започнем с няколко думи за простатата. Тя е жлеза, която е част от мъжката репродуктивна система. Простатата е с размерите на орех, обгръща горната част на уретрата и отговаря за голяма част от съдържанието на спермата. Увеличаването или възпалението й могат да доведат до нарушение на половата функция и уринирането.

Ето защо мъжете, особено по-възрастните, трябва да се грижат за здравето на този важен орган, дори да нямат никакви оплаквания. Превенцията е лесна само с приемането на няколко полезни добавки. За тях ще ви разкажем днес.

 

Какви са най-честите проблеми, свързани с простатата?

Има 3 основни състояния, които се срещат при пациенти с проблеми с простатата и изискват навременна диагностика и лечение:

1. Простатит

Простатитът е подуване и възпаление на простатната жлеза. Това състояние засяга мъже от всички възрасти, но е по-вероятно да се появи при мъже под 50 години. Понякога причината за него не е установена. В повечето случаи, ако простатитът е причинен от бактериална инфекция, се лекува с антибиотици.

vitc 400 1
mgnezii 01 600
vitc 400 1
mgnezii 01 600

В зависимост от причината, простатитът може да настъпи постепенно или внезапно. Може да се подобри бързо, самостоятелно или с помощта на лечение. Някои видове простатит продължават месеци или рецидивират (хроничен простатит). Като помощно лечение могат да се изпишат добавки.

Обърнете се към специалист за консултация, ако изпитвате следните симптоми:

 • Болка или усещане за парене при уриниране (дизурия)
 • Затруднено уриниране
 • Често уриниране
 • Мътна урина
 • Кръв в урината
 • Болка в областта между скротума и ректума
 • Болка или дискомфорт на пениса или тестисите
 • Болезнена еякулация
 • Грипоподобни оплаквания (при бактериален простатит)

 

2. Доброкачествена простатна хиперплазия (увеличение на простатата)

 

Простатата. Хиперплазия. Добавки за здрава простата.

 

Доброкачествената простатна хиперплазия е често срещано състояние при мъжете с напредването на възрастта. Увеличената простатна жлеза може да причини блокиране потока на урината, проблеми с пикочния мехур, пикочните пътища или бъбреците.

Има няколко ефективни лечения, включително лекарства, минимални инвазивни терапии и хирургични интервенции. За да се избере най-добрият вариант, трябва да се вземат предвид наличните симптоми и наличието на други здравословни състояния.

Важно е да отбележим, че тежестта на симптомите при хора с уголемена простата варира, но те постепенно се влошават с течение на времето.

Първите признаци включват:

 • Честа или спешна нужда от уриниране
 • Повишена честота на уриниране през нощта (никтурия)
 • Затруднено уриниране
 • Слаба и прекъсната струя на урината
 • Невъзможност за пълно изпразване на пикочния мехур

3. Рак на простатата

Това е един от най-често срещаните видове рак при мъжете. Много ракови образувания на простатата се развиват бавно и се ограничават само до простатната жлеза, където може да не причинят сериозна вреда. Те дори може да се нуждаят от минимално или дори никакво лечение.

Други видове са агресивни и могат да се разпространят бързо и в съседни органи.

Ракът на простатата, който е открит навреме – когато все още е ограничен до простатната жлеза, има най-добрия шанс за успешно лечение.

Той може да не причини симптоми на по-ранен етап, затова профилактичните прегледи са много важни.

В по-напреднал стадий могат да се появят признаци като:

 • Проблеми с уринирането
 • Намалена сила на потока урина
 • Кръв в урината
 • Кръв в спермата
 • Болка в костите
 • Еректилна дисфункция

 

5 хранителни добавки за здрава простата

Правилните хранителни вещества, дори да не излекуват напълно, поне могат да помогнат за облекчаване на симптомите, свързани с тези състояния. А най-добро действие ще имат, ако се използват превантивно.

Ето кои са най-подходящи:

 

 1. Витамин Е за здрава простата

Витамин Е всъщност е най-популярната добавка, използвана от мъжете. Смята се, че около 20% от тях я приемат. Тъй като това е мастноразтворим витамин, добри диетични източници обикновено са храни, богати на растителни масла: авокадо, ядки, яйца, фъстъчено масло.

Препоръчителната дневна доза е 15 мг. Той е безопасен и дори продължителният прием с години няма как да навреди.

Най-добре познатата функция на витамин Е е като антиоксидант, детоксикиращ окислителните радикали, които възникват като нежелани странични продукти по време на нормалния метаболизъм. Тези окислителни радикали могат да повлияят на много клетъчни механизми, важни за растежа и регулирането на клетките, включително тези на простатата.

Проучвания на клетъчни линии на рак на простатата също показват, че витамин Е предизвиква спиране на клетъчния цикъл на физиологични нива, както и повишава регулирането на експресията на p27, регулатор на клетъчния цикъл.

 

 1. Селен за здрава простата

Селенът е микроелемент, който се среща както в органични, така и в неорганични форми. Органичната форма се набавя чрез консумация на растения, отглеждани в почва, съдържаща неорганичната форма. Той се съдържа още в морски дарове, месо и зърнени храни.

Смята се, че около 10% от мъжете приемат тази добавка. Дневният препоръчителен прием е 55 микрограма, а допустимото горно ниво за възрастни е 400 микрограма.

Излишъкът от селен може да наруши естествената активност на клетките убийци, да повлияе на синтеза на тиреоидни хормони и на метаболизма на растежните хормони.

Селенът помага за здравето на простата чрез своите антиоксидантни и имуностимулиращи свойства. Много проучвания показват връзка между ниските нива на селен и по-високата честота на рак на простатата.

Мъжете, които приемат ежедневно добавка със селен, имат доказано по-нисък шанс да развият рак на простатата.

Тя се препоръчва и при пациенти с вече назначено лечение, тъй като се смята, че селенът може да забави разпространението на раковите клетки.

 

 1. Ликопен за здрава простата

Подобно на селена и витамин Е, ликопенът също е мощен антиоксидант. Това е каротиноид, който се съдържа предимно в доматите. За да си го набавите е необходима консумацията на една порция на ден или пет порции на седмица доматени продукти като част от здравословната диета. Можете да приемате и добавка.

Епидемиологичните проучвания показват, че ликопенът може да бъде потенциален защитен агент срещу възпаление и рак на простатата. Редовното снабдяване на организма с ликопен показа 40% намаляване на риска от рак на простатата.

Както при другите антиоксиданти, ликопенът може да има роля за ограничаване на окислителното увреждане на клетъчните макромолекули. Същевременно доматените продукти могат да имат по-силна защитна роля за предотвратяване на спорадичен (спонтанен) рак на простатата. Но не и на рак на простатата със силен наследствен компонент.

Прием на добавка с ликопен се препоръчва и преди простатектомия.

 

 1. Цинк за здрава простата

 

Менопауза и либидо. Добавки за простатата.

 

Цинкът е основен минерал, който действа като кофактор за повече от седемдесет ензима. Препоръчителният прием за мъже е 11 мг на ден и приблизително 7% от мъжете го приемат като добавка.

Трябва да се има предвид, че цинкът при високи нива може да бъде токсичен. Води до ниски нива на мед, променена функция на желязото, намалена имунна функция, намалени нива на липопротеините с висока плътност и загуба на коса.

Голяма част от интереса към цинка като средство за лечение и профилактика на проблеми с простата се дължи на проучвания, които показват значително намаляване на нивата на цинк в болните клетки на простатата спрямо нормалните клетки на простатата. Това се отнася най-вече за раковите клетки.

В нормалната простатна тъкан цинкът действа като инхибитор на ензим (аконитаза), който е част от цикъла на Кребс. С премахването на инхибирането от ниските нива на цинк, злокачествените клетки вече са в състояние да завършат цикъла на Кребс и да преминат от енергийно неефективни секреторни епителни клетки към енергийно ефективни клетки.

 

 1. Рибено масло за здрава простата

Макар и спорни, има изследвания, които показват, че омега-3 мастните киселини имат отношение към здравето на простатата. Ниската консумация на омега-3 може да има влияние върху развитието на заболявания и най-вече на рак на простатата, но не е задължително.

Сигурно изследване обаче показва, че омега-3 могат да инхибират биологичната активност на ейкозаноидите и андрогените, за които е известно, че имат стимулиращ ефект върху растежа на някои видове ракови клетки.

При всички положения, няма да си навредите, ако приемате рибено масло като добавка, защото многобройни проучвания за превенция и лечение на сърдечни заболявания показват неговата ефективност.

 

Можем да обобщим, че тези няколко добавки няма да направят чудеса, но могат да намалят значително риска от определени заболявания на простатата, особено при мъже с предразположеност към такива. Не бива да се пренебрегва и ролята им като придружаващо лечение, най-вече при рак на простата.

Във всички случаи превенцията е по-добър вариант. Съсредоточете се върху нея и бъдете здрави.

Категории: Витамини и хранителни добавки, Здраве|Публикувана: 30.03.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

14634b84e9917b0c4e510b76dd2c8d41?s=96&d=mm&r=g

Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 29 март 2024 в 16:46 | Публикувана: 30 март 2021 в 10:32 | Категория: Витамини и хранителни добавки, Здраве