Репродуктивни проблеми – най-честите причини

Обновена: 14.03.2024|
Репродуктивни проблеми-причини

Броят на хората с репродуктивни проблеми в световен мащаб се увеличава, а причините за това са много и различни. Най-често те са дефинирани като невъзможност за забременяване, въпреки че има редовни и незащитени полови актове в продължение на поне една година.

Често са съпроводени с чувство на фрустрация и безнадеждност, но е важно да се знае, че много репродуктивни проблеми могат да бъдат успешно разрешени, стига да се намери точната причина за тях.

 

Репродуктивни проблеми – същност и симптоми

Безплодието (инфертилитет) може да е резултат от проблем с мъжа, жената, както и комбинация от фактори, които възпрепятстват бременността.

 

stev tabletki 400
detski multi 600
stev tabletki 400
detski multi 600

Понякога жените с репродуктивни проблеми е вероятно да имат нередовен или липсващ менструален цикъл. В други случаи обаче няма никакви очевидни симптоми за нередности в организма, освен неспособността за зачеване.

При мъжете е възможно да се появят някои признаци на хормонални проблеми, като например промени в растежа на косата или нарушена сексуална функция.

За щастие има много безопасни и ефективни терапии, които значително подобряват шансовете за зачеване. Важно е хората да не се отчайват и да потърсят адекватна лекарска помощ, както и да се погрижат максимално за собственото си здраве, избирайки максимално здравословен начин на живот.

 

Репродуктивни проблеми при мъжете

Има няколко основни причини, поради които се появяват репродуктивни проблеми при мъжете. Те са свързани с броя и качеството на сперматозоидите.

Ако мъжът произвежда малък брой от тях, това ще доведе до трудности в зачеването. Брой под 15 милиона се счита за нисък, а този фактор се среща при около една трета от двойките с инфертилност.

Ниска подвижност на сперматозоидите също е често срещан проблем. При него, най-общо казано, те не могат да „плуват“ толкова добре, за да достигнат до яйцеклетката.

Тератозооспермия, известна и като лоша морфология на сперматозоиди, е състояние, при което необичайната им форма и структура затруднява движението им и оплождането на яйцеклетка. Ако сперматозоидите нямат правилната форма или не пътуват бързо и точно, зачеването е доста по-сложно.

Тератозооспермията може да е резултат от:

 • медицинско състояние: инфекция на тестисите, рак или операция
 • прегряване на тестисите: причините включват неспуснат тестис, варикоцеле (разширени вени в скротума), използване на сауни или горещи вани, носене на тесни дрехи и работа в гореща среда
 • нарушения на еякулацията: ако еякулационните канали са запушени, сперма може да бъде еякулирана в пикочния мехур
 • хормонален дисбаланс: хипогонадизъм, например, води до дефицит на тестостерон

 

Други причини за репродуктивни проблеми при мъжете

 

Индекс на телесната маса. Синдром на Пикуик и затлъстяване. Затлъстяването. Грешки при кето хранене. Репродуктивни проблеми

 

Съществуват още много причини за мъжки инфертилитет, някои от които са свързани с генетика или различни заболявания и дефекти.

 • Генетични фактори: мъжът трябва да има X и Y хромозома. Ако той има две Х хромозоми и една Y хромозома, както при синдрома на Клайнфелтер, тестисите се развиват необичайно, което води до нисък тестостерон и понижен (или нулев) брой сперматозоиди.
 • Заушка: ако се случи след пубертета, възпалението на тестисите е възможно да повлияе на производството на сперматозоиди.
 • Хипоспадия: отворът на уретрата е под пениса, вместо на върха му. Тази аномалия обикновено се коригира хирургично в ранна детска възраст. Ако корекцията не бъде направена, може да е по-трудно за спермата да стигне до шийката на матката на жената. Хипоспадията засяга около 1 на всеки 500 новородени момчета.
 • Кистозна фиброза: това е хронично заболяване, водещо до образуването на лепкава слуз. Тя засяга главно белите дробове, но мъжете могат да имат липсващ или запушен семепровод. Той пренася сперматозоидите от епидидима до еякулационния канал и уретрата.
 • Лъчева терапия: тя може да наруши производството на сперматозоиди. Тежестта обикновено зависи от това колко близо до тестисите е насочена радиацията.
 • Наднормено тегло или затлъстяване: излишните килограми редуцират шанса за зачеване.
 • Психически стрес: той е потенциален рисков фактор, особено ако води до намалена сексуална активност.
 • Някои заболявания: състояния, които понякога са свързани с по-ниска плодовитост при мъжете, са анемия, синдром на Кушинг, диабет и заболяване на щитовидната жлеза.
 • Възраст: мъжката плодовитост започва да намалява след 40-годишна възраст.

 

Медикаменти и вещества, водещи до репродуктивни проблеми при мъжете

 • Някои лекарства и субстанции увеличават риска от проблеми с мъжката плодовитост.
 • Противовъзпалителни лекарства: някои от тях значително могат да намалят броя на сперматозоидите. Често са предписвани за болест на Крон или ревматоиден артрит. Броят на сперматозоидите обикновено се връща към нормалното след спиране на лекарството.
 • Анаболни стероиди: популярни сред културисти и спортисти, дългосрочната употреба може сериозно да намали броя и мобилността на сперматозоидите.
 • Химиотерапия: при нея значително се намалява бройката на сперматозоидите.
 • Наркотици: те сериозно увреждат цялостното здраве, включително и репродуктивното.
 • Излагане на химикали: пестицидите, например, могат да увеличат риска от безплодие.

 

Репродуктивни проблеми при жените

 

Пиенето на топла вода. Възстановяване след бременност. Ендометриоза, лечение, стадии на развитие.

 

Трудностите в зачеването при дамите могат да са от различно естество. При някои проблемът може да е лек и да се оправи с промяна в начина на живот, но други изискват по-сериозна намеса.

Ендометриоза

При това състояние същата тъкан, покриваща вътрешността на матката, започва да расте в области, различни от маточната лигавица. Тя често е болезнена и може да повлияе на плодовитостта.

Всъщност жените, които имат проблеми със зачеването, е от 6 до 8 пъти по-вероятно да имат ендометриоза, отколкото фертилните жени. Хирургията или ин витро оплождането могат да подобрят шансовете за забременяване и задържане на плода.

 

Синдром на поликистозните яйчници (СПКЯ)

Много жени не знаят, че имат тази често срещана причина за безплодие, докато не се опитат да заченат. Този синдром е свързан с хормонален дисбаланс, засягащ овулацията. Той може да доведе до:

 • кисти (пълни с течност торбички) на единия или двата яйчника
 • нередовни менструации
 • високи нива на хормони, които могат да причинят излишно окосмяване по тялото или лицето
 • напълняване

Ако страдате от СПКЯ, е наложително да се посъветвате с лекар, който да ви назначи необходимата терапия. Освен това, за да увеличите шанса си за зачеване, се насочете към хранителен план с нисковъглехидратен прием и увеличете здравословните мазнини, ядките, месото и зеленчуците в менюто си.

Именно такъв е кетогенният режим, при който се позволява въглехидратен прием до 5% от дневните калории. Свалянето на килограми е от значение за регулиране на хормоните и повишава шансовете ви да видите мечтаните две чертички на теста за бременност.

Нарушения на овулацията

 

Тестостерон и ендометриоза, връзка.

 

При тях се засяга освобождаването на яйцеклетки от яйчниците вследствие на хормонални нарушения. Такова, например, е хиперпролактинемията – състояние, при което организмът секретира твърде много пролактин – хормонът, стимулиращ производството на кърма. Завишените му стойности е вероятно да попречат и на овулацията.

Щитовидната жлеза, намираща се в предната част на шията, също е от ключово значение за забременяването. Секреция на прекалено много хормон (хипертиреоидизъм) или твърде малко (хипотиреоидизъм) е склонна да повлияе на менструалния цикъл и да причини безплодие.

При лошо качество на яйцеклетките, следствие на увреждане или генетични аномалии, също е трудно да се зачене и износи бебе. Колкото по-възрастна е жената, толкова по-голям е рискът от влошеното им качество.

 

Аномалии на маточната шийка и фалопиевите тръби

Ако шийката на матката има аномалии или полипи, това е фактор, възпрепятстващ зачеването.

Неракови (доброкачествени) тумори, известни като миома, могат да причинят безплодие чрез блокиране на фалопиевите тръби или спиране на имплантирането на оплодената яйцеклетка в матката.

Увреждане или запушване на тръбите, често причинено от възпаление (салпингит), също е вероятен виновник за трудности със забременяването. То може да е резултат от възпалително заболяване на таза, което обикновено се причинява от полово предавана инфекция, ендометриоза или сраствания.

 

Още рискови фактори за репродуктивни проблеми при жените

 

Сваляне на килограми от талията с кето диета.

 

Някои вредни навици, за които не се замисляме, могат да са основен фактор, спиращ ни по пътя за бебе. Здравословният начин на живот увеличава значително шансовете за успешна бременност.

 • Възраст: способността за зачеване започва да намалява на около 32-годишна възраст.
 • Цигари и алкохол: те увеличават риска от безплодие както при мъжете, така и при жените и може да неутрализират ефектите от лечението на фертилитет. Цигари и алкохол по време на бременност увеличават опасността от спонтанен аборт.
 • Твърде високо или твърде ниско тегло: многото излишни килограми или прекалено ниското тегло също могат да бъдат причина за влошена плодовитост.
 • Хранителни дефицити: липсата на фолиева киселина, желязо, цинк и витамин B12 може да повлияе на женския фертилитет. Дамите, които са изложени на риск, включително тези на веганска диета, е добре да се насочат към добавки.
 • Полово предавани инфекции: хламидията, например, може да увреди фалопиевите тръби при жената и да причини възпаление в скротума на мъжа. Някои други болести също могат да причинят безплодие.
 • Излагане на химикали: Някои пестициди, хербициди и метали са свързани с проблемна плодовитост и при двата пола.
 • Стрес: Това може да повлияе на женската овулация и производството на мъжка сперма и да доведе до намалена сексуална активност.
 • Ранна менопауза: при нея яйчниците спират да работят и менструацията приключва преди 40-годишна възраст. Въпреки че причината често е неизвестна, някои фактори са заболявания на имунната система и определени генетични състояния, както и лечение с лъчева или химиотерапия.

 

 

Как да подобрим своите шансове за зачеване?

 

Репродуктивни проблеми-причини.

 

Някои видове репродуктивни проблеми не могат да бъдат предотвратени. Но няколко стратегии могат да увеличат шансовете за бременност.
Редовни полови актове по време на овулацията увеличават шансовете за зачеване. Тя обикновено настъпва в средата на цикъла – по средата между менструалните периоди – за повечето жени с менструални цикли с интервал от около 28 дни.

Не употребявайте цигари и забранени субстанции, а приемът на алкохол да е в умерени количества и за двата пола.
Мъжете е добре да избягват твърде високите температури, например в горещи вани, тъй като те могат временно да повлияят на производството и подвижността на сперматозоидите.

Упражнявайте се умерено. Редовните упражнения могат да подобрят качеството на спермата и да увеличат шансовете за постигане на бременност.
Избягвайте крайностите в теглото. Твърде много или твърде малко килограми влияят на производството на хормони и допринасят за репродуктивни проблеми.

Ако сте със затлъстяване, се насочете към нисковъглехидратен режим, например кето диета, за да стопите излишните мазнини и да подобрите хормоналното равновесие.

Категории: Бременност и грижа за бебето|Публикувана: 17.06.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

3074eef98144720f31c7a7be8ea79f57?s=96&d=mm&r=g

Мария Тенева е дипломиран журналист и филолог с дългогодишен опит. Има интереси в сферата на здравето, медицината и чуждите езици. Автор е на стотици статии и интервюта на здравна тематика.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 14 март 2024 в 12:23 | Публикувана: 17 юни 2022 в 16:14 | Категория: Бременност и грижа за бебето