Ендометриоза – какво представлява и защо е важно да знаем за нея

Обновена: 03.01.2024|

Вие сте жена, която изпитва изключително силна болка по време на месечния си цикъл? Тази болка е парализираща и ви пречи да изпълнявате дори най-малките движения, придружена е с главоболие и гадене и не се влияе от никакви видове обезболяващи? Може би става дума за диагноза, която до преди няколко години бе слабо известна, но за която и днес все още не се говори достатъчно: ендометриоза.

 

Какво представлява ендометриозата?

Ендометриозата е сравнително ново „откритие“ в медицината и по-точно, в областта на гинекологията. Трудно се улавя, тъй като е придружена от редица симптоми, които са характерни както за обичайния начин на живот, така и за редица други, изцяло несвързани с половата система заболявания. 

Затова и обикновено жените първо се насочват към други специалисти и диагностицирането се бави с години, понякога дори десетилетия. Дори и да тръгнете от консултация с гинеколог обаче, това далеч не е гаранция, че състоянието ще бъде уловено своевременно.

Проблемът е, че освен гореописаните силно дискомфортни симптоми, мака и доброкачествено заболяване, недиагностицирана и нелекувана, тя може да причини сериозни здравословни проблеми. И в някои много тежки случаи – дори стерилитет.

Ендометриозата може да се прояви още в ранна тийнейджърска възраст и зависи от индивидуалния организъм. Най-често развитието и се наблюдава в детеродна възраст. За съжаление и до днес не е известна точната причина за възникването на състоянието. За да разберем напълно симптоматиката и действието на ендометриозата, е важно да разберем първо откъде идва името й.

Ендометриозата носи своето име от т.нар. ендометриум – тъканта, която е своеобразната вътрешна обвивка на матката. Заболяването възниква, когато образувания от тази тъкан се появят извън матката.

Най-често те се разполагат в непосредствена близост до други органи в таза, което води до притискането им. 

Защо в такъв случай не изпитваме постоянен дискомфорт около въпросните органи? Отговорът е прост и едновременно с това – не толкова. Тъй като ендометриозата силно се влияе от нивата на хормоните в тялото ни, тя се “активизира” по своеобразен начин около месечния цикъл. 

За съжаление към това се добавя и фактът, че в много семейства и държави все още да се говори за здравето на половата система, да се посещава редовно гинеколог и дори да се споменава за съществуването на цикъла, е сериозно табу.

Затова и много жени страдат с години от ендометриоза: заради царуващата стигма и заради заблуждението, че е нормално да имат изключително болезнен цикъл. 

 

Симптоми

 

Ендометриоза. Женско биле. Полови хормони. Добър и лош естроген. Хормон естроген, балансирани нива, женска репродуктивна система.

 

Както вече споменахме, характерни за ендометриозата са различни симптоми – само няколко от които могат да се свържат пряко с половата система. Сред тях са:

 • много силни болки по време на месечния цикъл
 • болки по време на сексуален акт
 • болки в таза преди и по време на менструация
 • образувания от типа “шоколадова” киста около репродуктивните органи (ендометриоми)
 • чести вагинални инфекции
 • нарушения в дължината на менструалния цикъл
 • проблеми със забременяването

Всеки един от тях би могъл да алармира сам по себе си за проблем. Тук е моментът да развенчаем и един мит, който до голяма степен битува и в днешно време: за това, че болките по време на месечен цикъл са нормални.

В действителност много специалисти защитават точно обратната теза: че изпитването на болка всъщност е там, за да сигнализира за проблем.

Затова и е добре, особено ако изпитвате завишено ниво на болката, да се консултирате със своя гинеколог, който да направи прегледи и да назначи допълнителни изследвания.

Някои от симптомите на ендометриозата, от друга страна, могат да бъдат сбъркани с проблеми в храносмилателната система. Такива са: 

 • повишаване на теглото, но невъзможността му за сваляне по каквито и да е било начини: спорт, диети и др.
 • подуване на корема
 • развиване на непоносимост към някои храни
 • проблеми с храносмилането
 • чести инфекции на пикочните пътища

Изненадващо, но ендометриозата може да ви подскаже за себе си дори с наличието на понижен имунитет и недостиг на витамини, тъй като ресурсите на организма се изразходват в борбата със заболяването. 

Много ключов симптом на ендометриозата е промяната в хормоналните нива. Тя може да предизвика и проблеми с щитовидната жлеза, а оттам и силни колебания в настроението. При някои хора се стига дори до състояния на депресии и силна тревожност. 

Всичко това звучи изключително притеснително, но имайте предвид едно: симптомите не се появяват накуп по едно и също време. Затова и ендометриозата е толкова трудна за диагностициране. Освен това редица от тях са характерни само за някои от видовете ендометриоза. Ето кои са те и как да ги разграничим.

 

Видове ендометриоза

Ендометриозата бива три вида. Преди да разясним повече за тях обаче отново отбелязваме, че по своята същност тя е доброкачествено заболяване, но може да има много негативни и сериозни ефекти.

Важно е да споменем, че някои типове ендометриоза протичат почти или напълно безсимптомно, но могат също да доведат до проблеми със забременяването. Най-често ендометриозата се установява и точно в процеса на търсене на причините за това и при 25 до 50% от жените това се оказва основният проблем пред това да имат дете.

Повърхностната ендометриоза има характеристиката на образувание, което се прикрепва към външната стена на органите. Може обаче да се сблъскате и с ендометриозни кисти на яйчниците или както ги описахме по-горе, т. нар. „шоколадови кисти“.

Третият вид ендометриоза с най-много и най-сериозни симптоми, е дълбоката ендометриоза. При нея се изпитва най-много болка и цялостно се влошава качеството на живот във всеки смисъл – главоболие, болки в таза, депресивни и тревожни състояния, невъзможност за изпълняване на ежедневни функции: работа/училище, спорт и дори минимални движения. Симптомите не се влияят от обезболяващи.

 

Стадии на развитие

 

Ендометриоза, симптоми и лечение.

 

По време на своето развитие ендометриозата минава през четири стадия. Първият и вторият етап специалистите определят като леки форми на ендометриоза. Тук образуванията са по-малки, сраснати са с тъканите, но не предизвикват значителен дискомфорт. Ендометриозата може да протече безсимптомно или с леки болки, които потенциално да отхвърлим като обичайни. 

В третият стадий на ендометриозата образуванията вече придобиват по-голям размер. Образуват се „шоколадови“ кисти в яйчниците. Огнищата на възпаление стават по-големи и започват да предизвикват по-сериозен дискомфорт.

Четвъртият стадий е най-тежкият. Има много големи сраствания и възпалени области, които обхващат размножителната система. Симптоматиката е силно изострена.

 

Как да лекуваме проблема?

 

Гъбични инфекции. Кора от бяла върба. Тестостерон и ендометриоза, връзка.

 

Тъй като причините за ендометриозата не са изяснени и до днес, няма как да прилагаме мерки за превенция. За сметка на това обаче тук е моментът да ви напомним да слушате тялото си и сигналите, които то ви дава. В случай, че усетите нещо извън нормалното за вас, то е добре да се консултирате със специалист.

Наличието на ендометриоза в тялото ни се установява само по един начин: чрез метод, наречен лапароскопия. При него се взима проба от ендометриозно образувание и се прави лабораторно изследване, за да се установи неговия състав.

Според това къде е, както и колко е голямо то, може да се определи стадият на развитие на заболяването, както и дали застрашава детеродната функция.

Възможно е понякога ендометриозата да се установи и при ултразвуков преглед, но това се случва обикновено, когато болестта е сериозно напреднала и образуванията са големи. При преглед са болезнени на натиск.

Що се отнася до лечението на ендометриозата, към момента тя се лекува по три начина: оперативно, медикаментозно или комбинация от двата начина. Тук е много важно да отбележим, че няма универсална рецепта за лечение на заболяването. Изключително важно е да се направи обстоен преглед и изследвания, както и да се проведе много детайлен разговор с пациента, за да се установи какъв ще е най-добрият подход за лечение.

Медикаментозният метод на лечение на ендометриозата включва преминаване на хормонална терапия и/или вид противозачатъчни хапчета, които да регулират някои хормони в тялото ни и така да спрат уголемяването на ендометриозните образувания. Този тип терапия гарантирано облекчава и болките, свързани с менструалния цикъл, но понякога се случва „налучкване“ на вида хапчета.

Най-добре е да се направи допълнително хормонално изследване и на база на него да се изпише медикамент. В последствие постоянно да се комуникира с лекуващия лекар относно потенциални странични ефекти, наличие и липса на болка, регулярност на цикъла и други.

Когато обаче ендометриозата не се влияе от медикаменти, се пристъпва към оперативно лечение и отстраняване на кистите, и когато е наложително: ендометриозните възли.

Имайте предвид още, че бременността и менопаузата „лекуват“ ендометриозата. Поради силните изменения в количеството хормони в организма в тези периоди, проблемите с ендометриозата затихват и понякога изчезват за дълго време. Това обаче далеч не значи, че не трябва да ги следите!

Категории: Бременност и женско здраве|Публикувана: 25.10.2021|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Васи Дюлгерова
Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 3 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 25 октомври 2021 в 16:00 | Категория: Бременност и женско здраве