Всяка жена има списък с неща, които иска да направи, преди да забременее. За някои дами тези точки са свързани с кариерно развитие. За други – с пътешествия и приключения. За трети – с поставянето на наистина здрава основа за семейна среда с любимия човек.

Има обаче няколко важни стъпки преди забременяване, които е задължително всяка жена да изпълни, ако иска да има здраво бебе – и то още преди да забременее. Ето кои са те!

 

1. Запознайте се с възможностите за забременяване, характерни за възрастта ви

Понякога бременността се случва спонтанно, от първия път и дори неочаквано и това е най-прекрасното чудо на природата и телата ни – да породят нов живот, създаден с любов. В други случаи обаче опитите отнемат повече време.

 

Затова и е важно, преди да започнете със съзнателните опити за забременяване, да сте наясно с начина, по който репродуктивната ви система функционира на възрастта, на която сте. Това се налага, за да знаете какви са шансовете, както и да не се разочаровате, ако не се получи от първия опит.

Учени са установили, че с напредването на възрастта, възможностите за зараждане на нов живот намаляват. Това с особена сила важи за жените, тъй като в началото на живота си те се раждат с определен брой яйцеклетки. Те са т.нар. яйчников резерв и количеството им намалява прогресивно с възрастта.

Обикновено след като жената навърши 32 години възможността за забременяване рязко започва да спада. Това, в комбинация с начина на живот и някои хронични болести, които се предават генетично или са отключени впоследствие, може да повиши рисковете при късната бременност. Добре е, преди да започнете с опитите за забременяване, да изчислите добре и прозорецът от месечния цикъл, в който вероятността за зачеване е най-голяма. Така ще можете да започнете малко преди него и да увеличите шансовете за оплождане.

Мъжкият фертилитет също е важен фактор, който не бива да пренебрегваме, макар и той да започва да спада след 40-тата година. Според изследвания на специалистите, около 45-тата година качеството и количеството на спермата намаляват. Статистиките показват, че ако между 20 и 40-годишна възраст мъжете са имали голям шанс да станат бащи, то след 40-тата година този шанс намалява с около 30%.

След 45 той спада още повече и е нужно поне 5 пъти повече време за забременяване. Освен това се повишава опасността на хромозомни изменения и възникване на здравословни проблеми, които да се предадат на детето.

Затова и специалистите са на мнение, че колкото по-рано (в рамките на разумното) започнете да планирате своето бебче, толкова по-добре. Особено ако искате да имате повече от едно дете във времето. Най-добре е да се консултирате със своя гинеколог или, ако разполагате с тази възможност: съветник по семейно планиране.

 

2. Направете някои важни изследвания

 

Стъпки преди забременяване.

 

След като вече сте решили да имате бебе и кога да започнете с опитите, е хубаво да направите някои предварителни изследвания. Факт е, че след забременяване ви предстоят много прегледи, кръвни изследвания, проби, свързани с бебето и вашето здраве. Малко бъдещи родители обаче се замислят, че е добре да проверят здравословното си състояние и преди да започнат с опитите за забременяване.

Едно от най-важните изследвания, които трябва да си направите, е пълна кръвна картина. Добре е да знаете дали имате дефицит на някои показатели или завишени стойности в други. Личен лекар ще може да ги разтълкува и при нужда да ви препоръча промени в начина на живот, хранителния режим или пък прием на допълнителни витамини, минерали или лекарствени продукти.

Пълната кръвна картина ще ви послужи като часовник, с който да влезете в крак със състоянието на тялото си и дали то е готово да бъде дом на нов живот, както и дали е способно да го съхрани и изхрани.

В този смисъл, след пълната кръвна картина, е хубаво да си направите и пълни хормонални изследвания. Независимо от контрацептивния метод, който сте използвали преди да започнете с опитите за забременяване, е добре да разберете дали хормоните ви ще ви съдействат или напротив – ще ви затруднят в опитите за зачеване. Важно е нивата на хормоните ви да попадат във възможно най-добрите граници, за да не настъпят отклонения, които да повлияят развитието на бебето, но и вашата психика и физика, докато го износвате.

Наред с тези изследвания, задължителна стъпка е гинекологичният преглед. Това е моментът да изговорите с него и приключението, което ви предстои и той, като специалист, запознат с медицинското ви досие, да ви даде препоръки и съвети. Не се притеснявайте да му зададете най-важните за вас въпроси в този момент, за да получите най-точните отговори за вашето тяло. Той ще може да ви даде и направления за допълнителни изследвания, ако са нужни такива, и ще проследи резултатите ви в срок от няколко месеца в процеса на опитите ви.

За всеки случай можете да си направите и изследване за ХИВ/СПИН, за да бъдете спокойни за собственото си състояние и това на партньора си.

Незадължително, но желателно изследване, което да направите, е на кожата си. Тя ще претърпи много изменения по време на бременността, затова не е излишно да се посъветвате със специалист за това кои продукти можете и не можете да използвате, на какво да наблегнете и как да помогнете на епидермиса да се приспособи към промените, които го очакват.

 

3. Важни стъпки преди забременяване: Изчистете вредните навици от живота си

 

Стъпки преди забременяване.

 

Научно доказано е, че някои от навиците, които придобиваме в младежките години от живота си, могат сериозно да навредят на възможностите ни за зачеване – особено в по-късна възраст. Затова и една от важните стъпки преди забременяване е, заедно с любимия човек, да изясните кои са вредните навици, които е време да изхвърлите от живота си в името на това да създадете живот.

На първо място в списъка стои тютюнопушенето. В това число се включват и така популярните в днешно време електронни цигари, вейпове и наргилета. Всички те, в по-малка или по-голяма степен, съдържат никотин и/или други симулиращи, изкуствени вещества, чийто ефект върху организма в някои случаи дори още не е изяснен в дългосрочен план.

Това е много труден за отказване навик, но статистиките сочат, че се отразява негативно както на яйцеклетките, така и на сперматозоидите, когато става дума за способност за зачеване.

Нещо повече – той се свързва тясно с невъзможността на много двойки да имат деца. Съществува и риск при родителите-пушачи от увреждане на детето. Затова и е абсолютно забранено на бременните и кърмачките да пушат. Желателно е през този период те да не са изложени на дим дори и като пасивни пушачи.

Преди да започнете с опитите за забременяване, е добре да се откажете и от алкохола. Онази чаша вино/чаша бира/чашка ракия в края на деня ще трябва да останат на заден план, ако искате по-бързо да сбъднете мечтата си за детски смях у дома. Смята се, че мъжете могат да си позволяват съвсем малко количество, но за дамите се препоръчва абсолютно въздържание.

В списъка с вредни навици се включват още наркотичните вещества от всякакъв тип и вид. Те влияят изключително негативно на организма. Нещо повече – ако скоро преди началото на опитите да имате дете сте приемали някой от типовете такива субстанции, е добре да уведомите гинеколога си, за да ви даде съвет за зачеването, но и да има предвид за евентуални нужни впоследствие допълнителни изследвания на бебето.

Далеч по-безобиден, но не и за общото здраве, навик, който е добре да премахнете, е консумацията на вредна за организма и преработена храна. Продължаваме темата в следващата стъпка за нашата препоръка.

 

4. Влезте във форма

 

Стъпки преди забременяване.

 

Една от най-добрите стъпки преди забременяване, които можете да направите за себе си, е да влезете във форма. Защо? Причините са няколко.

От една страна стои факторът тегло. Тези от вас, които дълги години са се борили с наднормено тегло и ефектите, които то носи със себе си, от опит знаят, че то влошава сериозно здравето в дългосрочен план. Това, от своя страна, няма как да не се отрази на бременността ви – като се започне от потенциално небалансираните кръвни показатели и се премине през евентуални усложнения в развитието на бебето.

С оглед на това, че ще ви е нужна енергия, за да отгледате здраво и щастливо детенце, е добре да обърнете внимание на килограмите, ако те влизат в графата “нездравословно тегло”.

Не е за пренебрегване и фактът, че тренировките и навиците, с които се поддържаме във форма, ще ни помогнат много да си върнем тялото и след раждането.

Нещо повече – ако имате навика да тренирате преди да забременеете, някои типове спорт са позволени и дори препоръчителни и по време на бременността, ако тя протича без усложнения и рискове за бъдещата майка.

Тук е моментът да споменем и това, че е желателно да обърнете внимание на хранителния си режим. В забързаното ежедневие често не се замисляме какво хапваме, но всъщност това има огромно значение за фигурата ни и здравословното ни състояние.

Някои храни могат да ни помогнат значително с процеса на забременяване и износване на бебето, и да ни набавят незаменими витамини и минерали. Затова и нашият съвет е да седнете в откровен разговор с партньора си, да преразгледате навиците си за движение и хранене и да промените ненужните и вредните сред тях още преди да започнете с опитите.

 

5. Заредете се с любов, търпение и положителна нагласа

Няма по-важно нещо за зачеването от начина, по който подхождате към процеса. Разбира се, ако той се проточи във времето, е нормално да се появяват съмнения, негативни мисли и разочарование, но във вас е ключът да се справите с тези предизвикателства.

Най-важните ни съвети в този смисъл включват:

  • Не забравяйте да комуникирате с партньора си – това е едно изключително важно време във връзката ви, в което комуникацията е начинът ви да укрепите взаимоотношенията си, да бъдете един до друг във всяко отношение и да си вярвате напълно.
  • Бъдете търпеливи – както споменахме и по-горе, за съжаление зачеването не винаги става от първия път. Помнете – вие сте индивидуални личности, бъдещи родители, които искат да създадат живот с любов, не насила. Нека това не става самоцел и не ви отдалечава. Ако обаче срещате трудности, ако сте под 35 години и в продължение на година опитвате или сте над 35-годишна възраст и опитвате без успех 6 месеца, потърсете съвет по репродуктивно здраве. Не се бавете, тъй като след тази възраст шансовете ви за естествено зачеване намаляват!
  • Заредете се с положителна нагласа: понякога е трудно, но това е изключително важна част от процеса. Психологическите процеси имат много голям ефект върху тялото ни и вие ги контролирате. Не те – вас. Помнете го!

Ако сега е моментът, в който сте решили да имате бебе – пожелаваме ви успех и се надяваме нашите съвети да са ви помогнали!