Лутеална фаза на менструалния цикъл – какво трябва да знаем

Обновена: 13.03.2024|
Лутеална фаза, менструация, забременяване, цикъл.

Чували ли сте за лутеална фаза на менструалния цикъл? Много от вас може да не знаят за нея, а всъщност тя е една от най-важните фази, отговаряща за зачеването на бъдещо дете. В тази статия ще обясним защо, като разгледаме подробно какво всъщност представлява тя. 

Но нека първо да обясним кои са всички фази на менструалния период.

 

Фази на менструалния цикъл 

Менструалният цикъл се състои от четири основни фази. Всяка фаза изпълнява различна функция: 

 

  • Менструацията настъпва всеки месец при жената, след навлизане в периода на пубертета. В тази фаза яйчниците започват да произвеждат естроген и прогестерон. Тези хормони отговарят за удебеляването стената на матката (ендометриум), подготвяйки я за бременност. Двата хормона подават сигнали към яйчниците да отделят неоплодената яйцеклетка.

При неоплождане на отделената яйцеклетка, тялото изхвърля наскоро изградения слой на матката, при което настъпва менструацията.

  • Фоликуларната фаза настъпва с първия ден от менструацията и средно продължава около 16 дни. По време на тази фаза гранулозите и тека клетките образуват течност, която изпълва фоликула, който започва да зрее. Само един от фоликулите започва да се оформя, до края на фуликолната фаза. 
  • Овулаторна фаза – това е фазата, в която се отделя яйцеклетката от фоликула. Тогава настъпва и така важната овулация – периодът за зачеване, който продължава съвсем кратко (не повече от 48 часа). Овулацията настъпва веднага след освобождаването на яйцеклетката. 
  • Лутеална фаза – при нея вече отделената яйцеклетка започва да се придвижва по фалопиевата тръба, където може да бъде оплодена от сперматозоид. Това е последната фаза от менструалния период и тя завършва с началото на новата менструация. 

Лутеалната фаза е изключително важна, тъй като нейното нормално протичане отговаря за правилната подготовка на тялото за зачеване. Основно правило за безпроблемно такова е дължината на лутеалната фаза. За да обясним по какъв начин тя влияе на плодовитостта, е нужно първо да разберем как протича лутеалната фаза. 

 

Лутеална фаза – същност 

Лутеална фаза, менструация, забременяване, цикъл.

 

Както споменахме по-горе, тази фаза е последна преди зачеване или съответно, преди настъпване на нова менструация. 

Зрелият фоликул отделя яйцеклетка при овулация, а веднага след това настъпва лутеалната фаза. Тя се проследява с движението на яйцеклетката по фалопиевата тръба. Именно там може да настъпи оплождане, когато яйцеклетката влезе в контакт със сперматозоидите.  

След като фоликулът е отделил яйцеклетката, той се променя. Пространството, което е било запълнено със зреещия фоликул, се изпълва с тека и гранулозни клетки. Благодарение на тях се сформира т. нар. жълто тяло. То е от изключително голямо значение за целия процес, тъй като отговаря за задържането и развитието на яйцеклетката. 

Основната роля на жълтото тяло е да освобождава хормоните прогестерон и някои естрогени. Прогестеронът удебелява лигавицата на матката, така че оплодената яйцеклетка да може да се имплантира. Кръвоносните съдове нарастват вътре в лигавицата. Тези съдове ще доставят кислород и хранителни вещества на развиващия се ембрион.

 

Човешки хорионгонадотропин хормон (ЧХГ)

При забременяване, тялото започва да произвежда хормона човешки хорионгонадотропин (ЧХГ). Този хормон поддържа жълтото тяло. Именно неговото наличие показва, при тест за бременност, позитивен резултат. 

ЧХГ дава възможност на жълтото тяло да продължи да произвежда прогестерон до около 10-тата седмица от бременността. Тогава плацентата поема производството на прогестерон. 

Нивата на прогестерон се повишават по време на бременността. Ето едно общо ръководство: 

  • първи триместър: 10 до 44 нанограма на милилитър (ng/mL) прогестерон
  • втори триместър: 19 до 82 ng/mL 
  • трети триместър: 65 до 290 ng/mL 

При липса на оплождане, жълтото тяло започва да се смалява. Клетките му намаляват и постепенно се заместват от съединителна тъкан.  

 

Продължителност на лутеалната фаза 

 

Лутеална фаза, менструация, забременяване, цикъл.

 

Нормалната лутеална фаза може да продължи от 11 до 17 дни. При повечето жени лутеалната фаза продължава 12 до 14 дни. Счита се за кратка, ако продължава по-малко от 10 дни. С други думи, кратка лутеална фаза може да се установи след получаване на менструация 10 дни или по-малко след овулацията. 

Кратката лутеална фаза не дава възможност на лигавицата на матката да расте и да се развива достатъчно, за да поддържа растящото бебе. В резултат на това може да бъде по-трудно забременяването или да отнеме повече време. 

Дългата лутеална фаза може да се дължи на хормонален дисбаланс като синдром на поликистозни яйчници (СПКЯ).

Дължината на лутеалната фаза не трябва да се променя с напредването на възрастта. Но нивата на прогестерон по време на тази фаза могат да спаднат с наближаването на менопаузата. 

Причини и лечение на къса лутеална фаза 

Кратката лутеална фаза може да е признак на заболяване, наречено Дефект на лутеалната фаза. При него яйчникът произвежда по-малко прогестерон от обикновено. Или лигавицата на матката не расте в отговор на прогестерона, както би трябвало. Дефектът на лутеалната фаза може да доведе до безплодие и спонтанен аборт. 

Някои фактори в начина на живот също могат да бъдат причина за кратка лутеална фаза. Стресът, прекомерните физически тренировки, прием на някои медикаменти или тютюнопушенето, могат да бъдат предпоставки за по-кратка лутеална фаза.  

 

Как да определим настъпването на лутеална фаза?

За да определите дали сте в овулация или сте в лутеална фаза, можете да опитате да проследите базалната си телесна температура (БТТ).

Това е вашата температура точно когато се събудите, преди дори да станете, за да използвате банята или да си измиете зъбите. Важно е тя да се измери непосредствено след събуждане, без тялото да е започнало да извършва физически движения. 

По време на фоликуларната фаза от цикъла, вашата базална телесна температура вероятно ще се движи около 36,5°С. Когато овулирате, вашата БТТ ще се повиши, тъй като прогестеронът стимулира производството на топлина в тялото ви. 

След като сте в лутеална фаза на вашия цикъл, базалната ви телесна температура трябва да бъде с около 0,5°С по-висока от тази по време на фоликуларната фаза. Потърсете този температурен скок, който е сигурен знак, че сте овулирали и сте навлезли в лутеалната фаза. 

Лутеалната фаза, когато тялото се подготвя за бременност, може да бъде важен показател за плодовитостта. Ако подозирате, че имате дълга или къса лутеална фаза или че нямате овулация, говорете с вашия лекар. Той може да идентифицира всички медицински проблеми, засягащи вашия цикъл, и да препоръча лечение. 

Ако сте под 35 години и се опитвате да забременеете повече от година без успех, назначете среща с гинеколог за първична помощ или специалист по фертилитет. При жени над 35 годишна възраст, след период от 6 месеца неуспешни опити за зачеване, е препоръчителна консултация със специалист. Може да се установи проблем с плодовитостта, който да се реши с помощта на адекватно лечение. 
 

Категории: Бременност и женско здраве|Публикувана: 15.10.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Автор: For Life

Avatar of For Life

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 13 март 2024 в 09:36 | Публикувана: 15 октомври 2021 в 15:16 | Категория: Бременност и женско здраве