Хранене при Хашимото: 7 страхотни рецепти, които да опитате

Обновена: 30.07.2024|
Хранене при Хашимото.

Щитовидната жлеза функционира като хормонален регулатор, затова е препоръчително да се съблюдава всяко хранене при Хашимото и хипотиреоидизъм. Когато щитовидната жлеза е слабо активна, не се отделят достатъчно хормони, което води до проблеми извън щитовидната жлеза. Хипотиреоидизъм (слабо функционираща щитовидна жлеза) възниква, когато жлезата не произвежда достатъчно ниво на тироксин (Т4) и тетрайодтиронин  (Т3).

Защо е важно избирателното хранене при Хашимото и тиреоидните заболявания?

Въпреки че все още се правят много изследвания върху хранене при Хашимото, някои  от тях откриват доказателства, че определени нива на микроелементи играят роля при заболяването. Такива могат да бъдат високият прием на йод и недостигът на селен, желязо и витамин Д.

Тиреоидит на Хашимото се наблюдава при около 5 на 100 души и това е най-честата причина за хипотиреоидизъм. Жените са по-склонни да развият Хашимото от мъжете. Болестта се наблюдава повече при жени на възраст между 40 и 60 г., но в последно време не са малко и случаите между 25-40 г.

Проучвания са установили, че генетичните фактори допринасят за вероятността човек да развие това автоимунно заболяване. Разбира се – в допълнение към факторите на околната среда и други автоимунни нарушения.

По-нови проучвания разглеждат храненето като фактор при развитието на Хашимото.

 

Важни хранителни елементи за хора, диагностицирани с Хашимото

Превенцията и лечението на различни заболявания в днешни дни все повече включват различни хранителни подходи. Холистичният подход се наблюдава и когато се установят проблеми с щитовидната жлеза.

Хората, които са диагностицирани с Хашимото или друго автоимунно заболяване, могат да променят диетата си – най-малко за да облекчат симптомите.

За тези, които страдат от Хашимото или хипотиреоидизъм, има няколко важни хранителни вещества, за които е добре да знаят.

 

Хранене при Хашимото и приемът на йод

Приемът на йод е нещо, с което хората, диагностицирани с Хашимото, трябва много да внимават. Те трябва да приемат малко йод, но същевременно да се уверят, че консумират достатъчно.

Основните хранителни източници на йод са някои морски дарове (водорасли, миди, скариди, сьомга, риба тон). Животинските продукти като кисело мляко, мляко и яйца. Плодове като боровинки и ягоди. Също така е важно да се внимава за йодираната сол, която е основен източник на йод.

 

Селен при Хашимото

 

Проблеми с щитовидната жлеза.

 

Добавянето на повече селен към менюто е препоръчително, когато става въпрос за хранене при Хашимото. Храни с високо съдържание на селен са бразилските ядки, стридите, слънчогледовото семе, гъбите.

Витамин Д при диагноза Хашимото

Хората с Хашимото са насърчавани да увеличат приема на витамин Д, който подпомага усвояването на калция в организма. Както знаете, най-лесния начин да си го набавите, е като излезете на слънце.

През студените и по-мрачни месеци в годината набавянето на витамин Д става чрез добавки или чрез храната – риба и органични млечни продукти.