Бърза салата с халуми и печени чушки
Сиренето халуми е сравнително непознато в нашите земи, като най-често може да го открием като заместител на месото в ресторантите за бързо хранене. Обикновено намира място в сандвичи, бургери и вегетариански шишчета.
Рецепта за бърза и свежа салата с халуми и печени чушки
След изпичане на грил, тиган или фурна то става хрупкаво, докато центърът остава мек и разтопен, и е чудесно за комбиниране с други печени зеленчуци – в този случай с любимите печени чушки и малко зелени маслини за разкош.
Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности за 1 порция |
---|---|---|
15 минути | 3 | 5 г нетни въглехидрати, 316 калории, 17 г белтъчини, 25 г мазнини |
Нужни продукти:
- 200 г сирене халуми
- 2 печени чушки (около 200 г)
- 100 г зелени маслини
- ½ ч.л. сол
За мариноване на зеленчуците:
- 1/2 с.л. екстра върджин зехтин
- ½ ч.л. босилек
- 1/2 ч.л. сол
За мариноване на халумито:
- 1/2 с.л. екстра върджин зехтин
- 1 ч.л. чесън на прах
Дресинг за салатата:
- ½ ч.л. (10 г) дижонска горчица
- Сокът на половин лимон (20 мл)
Приготвяне на салата с халуми и печени чушки:
- Нарязваме халумито и печените чушки на ленти. Разполовяваме зелените маслини.
- Поставяме нарязаните зеленчуци в отделна купа и мариноваме със зехтина, солта и босилека.
- Мариноваме халуми сиренето.
- На грил или грил тиган изпичаме халумито.
- Смесваме готовото сирене с печените чушки и маслините.
- В малък буркан или бутилка смесваме горчицата и лимоновия сок. Затваряме с капачка и разбиваме добре, за да получим хомогенен дресинг.
- Разпределяме го към порциите салата.
Можем да хапваме тази салата с халуми и печени чушки като предястие или като леко основно ястие.
За още вдъхновяващи кето ястия може да разгледате нашите книги „Кето фантазии“. В двете части на нашата кулинарна поредица ви очакват общо над 200 изкусителни кето ястия – от предястието до десерта.
Съвети
Ако използваме сурови чушки, можем да ги добавим към халумито на грила и след това да ги мариноваме.
Халумито, маслините и зехтинът правят салатата засищаща, а печените чушки са перфектна добавка към плътното гриловано сирене. Ако сложим дресинга в подходящ компактен съд, тази салата с халуми и печени чушки може да стане редовно допълнение към домашното хапване на работното място.
Полезни ли са зеленчуците на грил?
При термична обработка е очаквано да се загубят някои от витамините и минералите в пресните зеленчуци. При готвене на грил тази загуба е минимална. Ако внимаваме да не изгорим зеленчуците, а да ги извадим при готовност, готвенето на грил може да е една от най-полезните техники за готвене.
Зеленчуците на грил са неустоимо вкусни – това ни предразполага да хапваме повече от тях и да заредим тялото с витамини, минерали и фибри.
Някои зеленчуци са по-полезни след термична обработка, отколкото сурови. Грилът (или грил тигана) може да подобрят качеството на аспержите, гъбите, доматите, морковите, чушките, целината.
Какво е сирене халуми?
Традиционното сирене халуми произлиза от Кипър и се състои от козе и овче мляко. То се разтапя при висока температура, което го прави особено подходящо за гриловане, пържене и подлагане на друг вид термична обработка.
То може да се консумира и сурово, но е много по-вкусно след като премине през огъня.
Често се използва като добавка към различни ястия – например в нашата салата с халуми и печени чушки.
Хранителни стойности на сирене халуми
В 100 г от вкусното кипърско сирене откриваме:
- 311 калории
- 2 г въглехидрати
- 24 г белтъчини
- 24 г мазнини
С помощта на 100 г сирене халуми си набавяме:
- 79% от дневната доза калций
- 74% от дневната доза фосфор
- 46% от дневната доза витамин А
- 46% от дневната доза цинк
- 35% от дневната доза витамин Б2
- 22% от дневната доза селен
- 21% от дневната доза витамин Б12
Още от нашата здравословна кето кухня
След като вече имаме подходящо предястие, може да се погрижим и за основното:
- Рецепта за свински джолан
- Пилешко роле със сирена и бекон
- Кето спагети от тиквички
- Филе от бяла риба
А защо не и вкусен десерт?
Ако искате да споделите своята салата с халуми и печени чушки или да предложите нови любими рецепти, ще ви очакваме с нетърпение в нашата споделена кухня във Фейсбук.
Пожелаваме ви приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Топла салата с броколи и червени чушки е едно вкусно предястие, което отива на всички наши любими кето ястия.
Сирене халуми е вкусна, но и полезна част от средиземноморската кухня.
Рецептата за зеленчуково къри с кокосово мляко и халуми е подходяща за вегетарианци на кето диета, които се