Ядкови млека – различни видове, разлики и ползи

Обновена: 13.03.2024|

В последните години различни ядкови млека стават все по-популярна алтернатива на класическите продукти от този тип с животински произход. Много често хората ги използват при непоносимост към лактоза, но и в случай, че преминават на веган режим или пости. 

Оказва се, че освен това те имат редица ползи за тялото ни. Открояваме разликите между различните видове ядкови млека и какво могат да дадат на организма ни.

 

Лешниково мляко

Едва ли има човек, който да не обича лекия и приятен аромат на лешници, и да не знае поне малко за полезните свойства на тези ядки. Те се намират широко в нашите географски региони и за мнозина са незаменима част от детството сред природата. 

 

Лешниковото мляко е подходящо за хора, които имат непоносимост към лактоза, тъй като съставките му включват течността от пресованите лешници и вода. Изключително подходящо е за деца, спортисти, вегани и вегетарианци. Можете да се консумира и по време на пости.

Интересното за лешниковото мляко е, че се абсорбира бързо от тялото, но и засища много бързо жаждата. В него се крият и полезни вещества: витамин А, бета-каротен, витамин В1, магнезий, фосфор, калций, желязо, йод, селен, сяра и други. Именно благодарение на тях лешниковото мляко:

Важно е да помните обаче, че лешниците са едни от най-калоричните ядки. Затова и не е препоръчително да консумирате по повече от 200 г на ден.

 

Бадемово мляко

 

Ядкови млека. бадемово мляко, домашно приготвено от сурови бадеми.

 

Бадемовото мляко е едно от най-популярните ядкови млека – заместители на класическите млечни продукти. Както подсказва и името му, то се прави от бадеми. Те се накисват във вода за период от 8 до 12 часа и след това се използва блендер и вода, за да се получи течна субстанция, която наричаме с името бадемово мляко.

Тази чиста от гледна точка на извличане смес съдържа:

  • Витамин Е – защитава от свободните радикали в тялото.
  • Витамин D – повишава имунитета и помага да се повиши плътността на костите, понижава нивата на умора, укрепва мускулите.
  • Калций – подкрепя костите и зъбите.
  • Магнезий – за нервната система, психиката, енергията и мускулите.

Голям плюс на бадемовото мляко е, че е много нискокалорично, въпреки че самите бадеми не са.

Бадемовото мляко намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, като понижава лошия холестерол и поддържа нивата на кръвната захар в норма. 

Вижте и: Рецепта за домашно бадемово мляко.

 

Соево мляко

Соята е продукт, който набра сериозна популярност през последните десет години като част от модерните хранителни режими, основани на отричането на консумацията на месо и месни продукти. Много хора се изненадват обаче, когато разберат, че съществува соево мляко, което е прекрасен заместител на класическите млечни напитки.

За приготвянето на соевото мляко се използва соя, която се вари, а след това се смила и пресова. Целта – да се отделят неразтворимите фибри от него.

Вкусът му може да варира според производителя и процеса: от леко и ароматно до сладко и тежко, с богат вкус. 

Соевото мляко съдържа протеини, затова е и предпочитано от спортисти от различни дисциплини, които по една или друга причина не могат да консумират краве мляко. Стойностите им в това отношение са доста близки, но в допълнение соевото мляко може да ни предложи още ниско съдържание на мазнини, липса на холестерол, не съдържа хормони.

В него обаче откриваме естествени фитоестрогени на име изофлавони, които се свързват със защитата на организма от някои видове рак, повишават имунитета, имат антиоксидантно действие и предпазват от сърдечно-съдови заболявания.

Нашият съвет – търсете соево мляко, върху което е обозначено, че е неподсладено. В противен случай може да приемете с него и определено количество захари. Имайте предвид, че соята като продукт се избягва по време на кето режим, ако спазвате такъв.

Важно е да внимавате, ако имате доказана алергия или непоносимост към соя.

 

Ядкови млека: Орехово

 

Ядкови млека, орехи.

 

Свикнали сме да гледаме на орехите като на съставка към някои добре известни класически български рецепти. Направени на мляко обаче, те могат да ни дадат дори повече от своите полезни свойства.

Ореховото мляко е богато на:

  • магнезий
  • фосфор 
  • желязо
  • цинк
  • мед
  • йод
  • витамини от група B: В1, В6, В9
  • витамин Е

В допълнение, ореховото мляко ни дава много фибри, които помагат на храносмилането и метаболизма ни. То съдържа и едно много важно вещество: триптофан, което има голяма роля за производството на серотонин в тялото ни. Което значи, че ако консумираме орехово мляко, ще бъдем буквално по-щастливи.

Прекият ефект от това е, че се борим по-лесно със стреса, депресията и тревожността.

Имайте предвид, че с ореховото мляко трябва да се внимава, ако имате чувствителност към орехи, но и при някои заболявания,  които предизвикват по-бързо съсирване на кръвта, тежък диабет, остри кожни заболявания, също колит и хиперактивност.

 

Конопено мляко

 

Ядкови млека, конопено мляко.

 

На последно място в списъка с ядкови млека, но не и по важност, ще ви запознаем с един не особено популярен продукт. Макар че технически става въпрос за производство на течност от семена, конопеното мляко също влиза в списъка с ядкови млека.

Мнозина го наричат суперхрана – и има причина зад това. В състава му влизат аминокиселини и Омега-3, Омега-6 и Омега-9 мастни киселини. Списъкът се допълва от витамините А, С, Е и много минерали и вещества, които са есенциални за доброто здраве на организма:

  • магнезий
  • калций
  • натрий
  • лецитин
  • желязо

Нещо, което само конопеното мляко съдържа обаче, е тип протеин, уникален за него: глобуларен едестин.

Той е най-лесно усвоимият протеин за тялото ни, което прави конопеното мляко много желан продукт за тялото ни.

Благодарение на полезните вещества в състава си, конопеното мляко подсилва имунната система, изчиства кожата и я прави по-свежа и красива, подпомага мозъка и мисловната дейност, действа добре против възпаленията в тялото. 

 

Кое е предпочитаното от вас ядково мляко? Споделете ни в какви рецепти го използвате.

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 31.01.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Васи Дюлгерова
Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 13 март 2024 в 09:27 | Публикувана: 31 януари 2022 в 11:00 | Категория: Хранене и видове храни