Кисело мляко – богатството на българите

Произход на киселото мляко

Какво се съдържа в киселото мляко?

През 1905 г. ученият открива бацила, отговорен за съществуването на натуралното кисело мляко. В знак на признание научната общност го нарича Lactobacillus bulgaricus. Григоров продължава изследванията си и открива още две бактерии: Streptobacillus и Streptococcus thermophilus, които съжителстват с Lactobacillus в перфектна симбиоза. Освен това той установява, че тези две бактерии не са част от човешката чревна микрофлора, но когато бъдат въведени в нея, носят множество ползи. Те помагат за превръщането на обикновеното мляко в чудесното българско кисело мляко. В чест на неговото откритие в трънското село Студен извор, където е роден Григоров, сега се намира единственият в света музей на киселото мляко. А през 1996 г. е основана фондация „Д-р Стамен Григоров“, чиято дейност е свързана с микробиологията.Съставът на киселото мляко за първи път е разкрит от българския учен д-р Стамен Григоров. Той е виден български лекар и микробиолог, който е и създател на ваксината срещу туберкулоза.
Популяризация на българското мляко

Полезно действие
Киселото мляко съдържа почти всички хранителни вещества, от които тялото се нуждае. В него има:- Калций – минерал, който е от съществено значение за здравите зъби и кости.
- Витамини от група В, особено витамин В12 и рибофлавин, които предпазват от сърдечни заболявания.
- Фосфор, магнезий и калий – тези минерали са необходими за няколко биологични процеса, като регулирането на кръвното налягане, метаболизма и здравето на костите.
- Доста добро количество протеин – около 12 г на 200 г кисело мляко.
В подкрепа на имунната система
Доказано е, че пробиотиците намаляват възпалението, което е свързано с редица здравословни състояния – от вирусни инфекции до чревни разстройства. Благодарение на Lactobacillus Bulgaricus киселото мляко може да осигури на дебелото бактерии, които повишават имунитета. Те влияят положително на микрофлората на дебелото черво и също така запазват баланса между добрите и лошите чревни бактерии. По този начин се засилва имунитета на всеки, който редовно консумира кисело мляко.Предпазва от остеопороза
Комбинацията от калций, протеини, калий, фосфор, които се съдържат в киселото мляко, е особено полезна за предотвратяване на остеопороза – състояние, характеризиращо се с отслабване на костите. Според някои изследвания консумацията на кисело мляко може да помогне за поддържане на костната маса и здравина.При непоносимост към лактоза
Друго голямо предимство на пробиотика са малките количества лактоза. Млечнокиселите бактерии в киселото мляко превръщат лактозата в млечна киселина, което намалява количеството й в крайния продукт. Това позволява на хората, които имат непоносимост, да се възползват от здравословните хранителни елементи, които киселото мляко може да осигури – без да търпят негативни последици за здравето си.При проблеми с храносмилането

В помощ срещу други заболявания
Препоръчва се и на хора с хипертония, тъй като притежава уникалната способност да понижава кръвното налягане. Нещо повече, ако се консумира ежедневно, киселото мляко може да помогне за поддържане на по-ниско ниво на кръвното налягане. В допълнение, запазва сърцето здраво и намалява възможността от инфаркт. И не на последно място, консумацията му всеки ден е чудесен начин да контролираме нивото на холестерола, за да избегнем инсулт и диабет.За отслабване
Българското кисело мляко е богато на белтъчини, които се усвоят лесно, като в същото време е изключително бедно на въглехидрати. Това го прави идеалната храна, която да включите в диетата си. На всичкото отгоре, освен здравословно, е много вкусно и лесно може да се интегрира в различни рецепти. Също така е и подходяща храна преди сън, защото съдържа триптофан – аминокиселина, която помага за производството на стимулиращи съня и релаксиращи химикали, наречени серотонин и мелатонин.Какво прави българското кисело мляко уникално?

Често задавани въпроси
Как се получава кисело мляко?
Домашното кисело мляко се прави от прясно, като към него се прибавя жива закваска. Процесът се случва в резултат на протичането на млечнокисела ферментация в млякото.
Какъв е произходът на киселото мляко?
Смята се, че този продукт е познат от около 4000 години. Съставът на киселото мляко за първи път е разкрит от българския учен д-р Стамен Григоров, който открива бацила, отговорен за съществуването на натуралното кисело мляко. В знак на признание научната общност го нарича Lactobacillus bulgaricus.
Какво се съдържа в киселото мляко?
В него откриваме калций, магнезий, витамин от група В, особено витамин В12, фосфор, калий и добро количество протеин.
За какво е полезна употребата на кисело мляко?
Предпазва от остеопороза, при проблеми с храносмилането, в режими за отслабване, за подсилване на имунната система.
Източници
- Velikova, P., et al. Microbial diversity and health-promoting properties of the traditional Bulgarian yogurt, Taylor & Francis Online, Biotechnology & Biotechnological Equipment Volume 32, 2018 - Issue 5, Pages 1205-1217
- Petrova, P., et al. Traditional Bulgarian Dairy Products: Ethnic Foods with Health Benefits, National Library of Medicine, Microorganisms. 2021 Feb 25
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
2/3 от хората глобално имат лактозна непоносимост, но има разнообразни алтернативи на прясно мляко без съдържание на лактоза.
В статията разглеждаме какви са ползите от спазването на диета с кисело мляко, плюс примерно седем дневно меню.
Лактозна непоносимост е състояние, при което човек не може да приема прясно мляко и други млечни продукти. Тази