Аспержи за здрав черен дроб – каква е връзката?

Обновена: 21.01.2024|

От десетки, дори стотици години, аспержите са познати като суперхрана, достойна само за трапезите на благородници и знатните им гости. За щастие, през 21-ви век, те широко навлизат в кухните ни с чудодейните си свойства за организма.

Именно за консумацията на аспержи за здрав черен дроб ще си говорим днес.

 

Важността на черния дроб за здравето ни

Когато говорим за черния дроб, обикновено се фокусираме върху важността му около детоксикацията на организма. В действителност, въпреки че често забравяме това, той е един от органите, без които не можем.

От медицинска и биологична гледна точка, той се причислява към храносмилателната система. Много често го споменаваме и когато говорим за метаболизма, бързината му и това колко и какви вещества успява да усвои организма ни. И това изобщо не е случайно. Черният дроб, освен със своето уникално устройство, се отличава с редица функции.

Освен това има роля и в:

  • синтеза и съхранението на важното вещество гликоген (който помага на организма ни, когато има нужда от глюкоза, например при интензивни натоварвания)
  • формирането на плазмени белтъци
  • производство на биохимични вещества, които използваме активно за разграждане на храната при храносмилане и активното приемане на важните за организма ни елементи от нея

На фона на всички тези функции е изключително парадоксално колко рядко се замисляме за здравето на черния си дроб и за това как можем да го предпазим от заболявания.

За щастие, те са по-скоро рядкост – особено при целесъобразен начин на живот, който не включва прекаляване с алкохол и тютюнопушене.

Едно от най-ефективните средства за превенция от проблеми на този орган пък се оказват аспержите – зеленчук, по-слабо известен в миналото, но все по-добре познат днес.

 

Да опознаем аспержите

 

Аспержи за здрав черен дроб.

 

Ако сте гледали филма „Яж, моли се и обичай“, няма как да не сте забелязали аспержите като ключов елемент и представител на италианската кухня. В действителност обаче те са разпространени в редица страни. Освен това те са познати предимно като растение, чийто сезон е пролетта.

За щастие, в днешно време можете да ги намерите пресни почти през цялата година в магазините.

Има зелени, бели и лилави аспержи. По нашите ширини ще срещнете основно зелените, като лилавите се откриват предимно в Италия и имат защитен статут. Те са редки и по-скоро деликатесни.

Популярност набират през 90-те години, когато се появяват на трапезата на кралицата на Великобритания. Белите аспержи, от своя страна, са известни като „слонова кост за ядене“. Те се отглеждат по специален начин, за да запазят белия си цвят, докато растат, вместо да придобият зеления, който се получава от процеса на фотосинтеза.

Един факт е универсален при аспержите и той е: колкото по-големи, толкова по-добре. Това абсолютно противоречи на по-голямата част от природните продукти. Освен това, от аспержите като растение се консумират само дългите, месести части, още наричани филизи. Колкото по-дълги са те, толкова по-крехки ще бъдат.

Важно е да отбележим, че за разлика от тях, малките плодове, които аспержите раждат, всъщност са отровни за човека.

Аспержите обичат влагата, затова и е малко по-трудно да се отгледат в ширини, познати с резките си температурни колебания. Освен това, за много държави отглеждането им представлява лишаване от огромен воден ресурс. Затова и тук е моментът да споменем, че аспержите имат минимум 91% съдържание на вода.

 

Консумацията на аспержи за здрав черен дроб

Ползите за организма от аспержите са многобройни. Любопитен факт е, че от векове те са известен афродизиак – и френските крале могат да го потвърдят, тъй като мнозина са го похапвали и отглеждали в изобилие.

Освен това аспержите са изключително нискокалорични. Част от причината се крие във високото им съдържание на вода. Специалистите твърдят, че в тях има 20/25 kCal на 100 грама, основно протеини.

Тук е моментът да споменем и високото им съдържание на други полезни вещества: фосфор, селен, магнезий, цинк, манган, желязо, витамин А, витамини от група B ( най-вече витамин B6), изключително полезният за имунната система витамин C и още много.

В състава им откриваме още аминокиселини и фибри. Това прави аспержите добър вариант за продукт към редица режими. Какво обаче прави полезна консумацията на аспержи за здрав черен дроб?

На първо място аспержите са изключително силен диуретик – отново благодарение на високото си съдържание на вода. Чрез тях организмът ни приема и отделя по-големи от обичайните количества течности и, следователно, се пречиства по-бързо и ефективно от вредните вещества.

Това, разбира се, помага и на отделителната система, колкото и на черния дроб.

Важно е да знаете и да не се безпокоите, ако усетите остра миризма на урината след консумация на аспержи – това значи, че те помагат на детоксикацията и полезните им вещества работят в организма ефективно.

Освен това, в медицинските среди е известно, че консумацията на аспержи за здрав черен дроб нормализира стойностите на чернодробните ензими.

Те са ключови за правилното функциониране на органа, като тези си способности зеленчукът дължи на хлорофила и няколко алкални вещества в състава си. Именно те балансират количеството електролити в организма и намаляват киселинността.

 

Други полезни свойства

Аспержи за здрав черен дроб.

Заслужава си да споменем и още няколко много полезни свойства на аспержите за организма. А именно:

  • Полза за бъбреците – аспержите намаляват киселинността и така помагат организма да разгради камъни и песъчинки в отделителната система.
  • При диабет аспержите контролират нивата на кръвната захар и нивата на инсулина в кръвта.
  • При артрит зеленчукът действа доказано добре, като намалява възпалението, подуването и болките благодарение на мощните си антиоксиданти.
  • При зрителни проблеми учените са доказали, че аспержите намаляват риска и подобряват състоянието на очите при дегенеративни заболявания. Положителен ефект показват дори при пациенти с перде на окото.

При бременност се твърди, че консумацията на аспержи намалява вредните влияния на вече натрупани токсини в организма и предпазва плода от деформации заради високите нива на витамини от групата B. В допълнение: фолиевата киселина, калцият и антиоксидантите подобряват състоянието на бъдещата майка и подпомагат развитието на бебето.

 

Как да приготвяме аспержите?

Изключително важно е да знаем как да приготвим аспержите, така че да не загубим полезните им свойства.

Суровите аспержи са най-добрият начин да ги консумираме. Да, точно така – аспержите се срещат в различни типове салати съвсем сурови и готови да ви дадат всичките си полезни свойства. Ако обаче не ви допадат по този начин, то най-добре да ги приготвите бланширани или на пара.

Възможно е да ги гриловате или зепечете, но при термичната обработка със сигурност ще изгубите част от полезните им свойства. Извън това, в азиатската кухня често срещаме пържени аспержи.

Или пък ги добавете към зеленчукова запеканка или нисковъглехидратен киш със сьомга и аспержи – ето и нашето предложение.

 

Категории: Здраве, Хранене и видове храни|Публикувана: 16.06.2021|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Васи Дюлгерова
Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 21 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 16 юни 2021 в 11:00 | Категория: Здраве, Хранене и видове храни