5 лесни рецепти с фъстъчено масло

Доказателства за приготвяне на фъстъчено масло за консумация са открити още при инките и ацтеките. Въпреки това много хора се смятат за бащи на тази популярна храна, а първият патент е за метода на приготвяне от 1884 година. Рецепти с фъстъчено масло се откриват в кухните на много народи.
Хранителни стойности на фъстъченото масло
В 100 г фъстъчено масло без допълнителни добавки можем да открием:
- 587 калории
- 24 г белтъчини
- 50 г мазнини
- 21 г въглехидрати
Заедно с това можем да си набавим някои полезни съединения, витамини и минерали:
- 103% витамин Б3
- 33% влакнини
- 99% манган
- 57% магнезий
- 52% фосфор’
- 48% мед
- 36% витамин Б6
- 35% цинк
- 33% витамин Е
Защо фъстъченото масло е любима храна на мнозина?

Фъстъченото масло е особено популярно в Америка и е почти задължителна част от ежедневната диета. Статистиката показва, че средностатистическият американец изяжда около 2 кг фъстъчено масло годишно.
Много от хората свързват фъстъченото масло със своето детство и продължават да го хапват като комфортна храна. Това е една от лесните храни, които американските деца приготвят самостоятелно и редовно консумират у дома и в училище. Фъстъчено масло често се хапва върху филия хляб или в комбинация с плодове като най-често си партнира с ябълка, круша, банан, малини, ягоди.
Добавянето на сладко, мед или течен шоколад към филийката с фъстъчено масло предлага вкусна комбинация, която неслучайно е любима на децата и подрастващите.
5 лесни и бързи рецепти с фъстъчено масло
Фъстъченото масло най-често се яде на филийка хляб, върху палачинка или друго тестено изделие. Може да приготвим лесни и вкусни десерти с негова помощ. Предлагаме ви 5 великолепни рецепти с фъстъчено масло за интересни сладки и солени ястия.Фъстъченото масло не бива да се консумира по време на кето диета, тъй като съдържа по-голямо количество въглехидрати.
1. Протеинови барчета с фъстъчено масло
С първата от нашите рецепти с фъстъчено масло ви предлагаме вкусен и сладък начин да повишите приема си на протеин – като бързо хапване преди тренировка или засищаща следобедна закуска.Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности за 1 порция |
---|---|---|
20 минути + 1 час престой в хладилник | 10 протеинови барчета | 372 калории 14 г белтъчини 20 г въглехидрати 28 г мазнини |
- 50 г протеин на прах
- 300 г фъстъчено масло
- 100 г овесени ядки
- 100 г черен шоколад или шоколад без захар
- 3 ч. л. ленено семе на прах (~15 г)
- 50 г филирани бадеми
- 3 с. л. кокосово масло
- В подходяща купа смесвате протеина, фъстъченото масло, овесените ядки, лененото семе и 2 с. л. кокосово масло.
- Бъркайте съставките, докато не се получи хомогенна и неразпадаща се смес.
- Върху широка плоска тава слагате кухненска хартия и разстилате сместа на равномерен слой.
- На водна баня разтапяте шоколада с 1 с. л. кокосово масло.
- Върху слоят протеинов десерт сипвате разтопения шоколад и посипваме с филираните бадеми.
- Слагате готовия десерт в хладилника за 1 час.
- Нарязвате на 10 парчета и съхранявате в хладилник.
2. Домашни чашки с шоколад и фъстъчено масло

Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности за 1 порция |
---|---|---|
20 минути + 90 минути престой във фризер | 16 чашки / 16 порции |
203 калории 4 г белтъчини 11 г въглехидрати 16 г мазнини |
- 2 с. л. разтопено кокосово масло (~30 г)
- 300 г черен шоколад или шоколад без захар
- 200 г фъстъчено масло
- 1 ч. л. екстракт от ванилия (по желание)
- Разтопявате шоколада на водна баня с 1 с. л. кокосово масло. Към него може да се добави ванилията, ако я използвате.
- Изсипвате половината шоколад на дъното на 12-те форми за мъфини. Това е първият слой на нашия десерт.
- Оставяте формите с шоколад за 10 минути във фризера.
- В купичка на водна баня поставяте фъстъченото масло заедно с 1 с. л. кокосово масло, за да се разтопи.
- Изваждате формичките от фризера и в тях сипвате по един слой фъстъчено масло, докато равномерно допълните всичките 12 броя.
- Връщате във фризера за 15 минути.
- Вадите от фризера и сипвате останалия разтопен шоколад върху слоя с фъстъченото масло.
- Връщате във фризера за 1 час.
- Може да извадите шоколадовите чашки от формите за мъфини, но се препоръчва да се държат в хладилник, за да не се разтопят.
3. Нисковъглехидратни лесни бисквитки с фъстъчено масло

Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности за 1 порция |
---|---|---|
15 минути | 20 бисквити / 20 порции | 79 калории 3 г белтъчини 3 г въглехидрати 7 г мазнини |
- 250 г фъстъчено масло
- 100 г подсладител – стевия или еритритол на прах
- 1 яйце
- щипка сол
- 1 ч. л. канела (по желание)
- Загрейте фурната на 180 градуса.
- В подходяща купа смесвате всички съставки.
- С влажни ръце оформяте малки топчета от готовата смес. Всяко топче е около 15 грама. Получават се около 20 бисквити.
- Върху хартия за печене слагате топчетата и ги сплесквате в бисквитена форма.
- С мокра вилица може да направите кръстосана шарка.
- Печете на 180 градуса за 8 минути за меки бисквити или 10 минути за по-хрупкав резултат.
- След като са готови, ги оставяте да изстинат преди хапване.
- Може да се съхраняват в херметически затворен съд.
4. Снежни топки с фурми и фъстъчено масло

Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности за 1 порция |
---|---|---|
15 минути | 10 | 200 калории 5 г белтъчини 28 г въглехидрати 10 г мазнини |
- 150 г овесени ядки
- 200 г фурми
- 50 г фъстъчено масло
- 50 г какао
- 100 г кокосови стърготини
- Премахвате костилките на фурмите и ги накисвате в топла вода. Изваждате ги от водата и хубаво ги изцеждате.
- Смилате овесените ядки в кухненски робот или блендер.
- В блендера добавяте фурмите и блендирате, докато съставките се смесят добре.
- В удобна купа прехвърляме съставките от блендера и добавяме какаото и фъстъченото масло. Бъркаме добре, докато се получи хомогенна смес.
- Оформяме 10 еднакви топчета.
- Овалваме в кокосовите стърготини и съхраняваме в хладилник.
5. Фъстъчен дресинг
Тази рецепта може да използвате за сос към ястия, вдъхновени от азиатската кухня или като дресинг за богата и питателна салата.Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности за 1 порция |
---|---|---|
5 минути | 1 | 190 калории 8 г белтъчини 8 г въглехидрати 16 г мазнини |
- 30 г фъстъчено масло
- 1 с. л. соев сос (~30 г)
- 1 ч. л. оризов оцет (~15 г)
- 1 ч. л. лют сос (по желание)
- Щипка сол
- Смесвате всички съставки в удобен съд.
- Разбърквате добре, за да се получи хомогенен и плътен сос. Това може да отнеме повече време, докато фъстъченото масло успее да се смеси с останалите съставки.
- Може да се използва на стайна температура или изстуден в хладилника.
Как да си приготвим домашно фъстъчено масло?

Време за приготвяне | Хранителни стойности за 100 г |
---|---|
10 минути |
587 калории 24 г белтъчини 50 г мазнини 21 г въглехидрати |
- 500 г печени фъстъци
- Сол (по желание)
- Поставяте фъстъците в мощен блендер или кухннски робот.
- Блендирате, докато фъстъците станат на гладка паста.
- Блендирането отнема около 8-10 минути. В началото сместа изглежда суха и ронеща се, но с постоянство се превръща в хубаво масло.
Заключение
Милиони хора по света редовно хапват фъстъчено масло и различни десерти, които го съдържат. Предлагаме ви няколко лесни рецепти с фъстъчено масло, които отговарят на всички изисквания за сладък, вкусен и здравословен десерт без излишни съставки. Добър апетит!Често задавани въпроси
Какво представлява фъстъченото масло?
Кремообразното масло се прави от смлени печени фъстъци. Към него може да бъдат добавени сол, захар, подсладители, емулгатори. То е богато на белтъчини, мазнини, витамини и минерали.
Защо е толкова популярно?
Средностатистическият американец изяжда около 2 кг фъстъчено масло на година. Това е една от лесните храни, които американските деца приготвят самостоятелно и редовно консумират у дома и в училище. Поради тази причина много от хората свързват фъстъченото масло със своето детство и продължават да го хапват като храна за комфорт.
Как се приготвя фъстъчено масло?
Всичко, което ни е нужно, са печени фъстъци и достатъчно силен блендер или кухненски робот, който да смели ядките на хомогенна гладка паста. Можем да добавим сол, мед, какао, канела и други допълнителни съставки по собствен вкус.
Има ли рецепти с фъстъчено масло?
Фъстъченото масло присъства в редица сладки и солени ястия от различни народи и националности.
Източници
- Özcan, M.. Physıcal and chemıcal analysıs and fatty acıd composıtıon of peanut, peanut oıl and peanut butter from ÇOM and NC-7 cultıvars, Grasas y Aceites, VOL. 54 NO. 1 (2003)
- Chang, A., et al. Peanut and peanut products: A food safety perspective, Science Direct, Food Control Volume 32, Issue 1, July 2013, Pages 296-303
- Suchoszek-Łukaniuk, K., et al. Chapter 103 - Health Benefits of Peanut (Arachis hypogaea L.) Seeds and Peanut Oil Consumption, Nuts and Seeds in Health and Disease Prevention 2011, Pages 873-880
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Каква е разликата между фъстъчено масло и фъстъчен тахан и как да си ги приготвите у дома, разглеждаме в статията.
Фъстъчено масло е популярна намазка, създадена в САЩ. Тя е богата на полезни за сърцето мононенаситени мазнини.
Таханът е една от най-пълноценните храни и през последните години става все по-популярен, а на пазара вече се