5 лесни рецепти с фъстъчено масло

Обновена: 26.02.2024|
Фъстъчено масло.

Въпреки че фъстъците не са ядки, маслото от фъстъци е едно от най-популярните ядкови масла. Съществуват стотици рецепти с фъстъчено масло за направата на сладки десерти, но и солени ястия. Бурканът фъстъчено масло в шкафа може да ни спаси от следобедния глад и да ни засити до вечеря.

 

Какво представлява фъстъченото масло?

Кремообразното масло се прави от смлени печени фъстъци. Към него може да бъдат добавени сол, захар, подсладители, емулгатори. То е богато на белтъчини, мазнини, витамини и минерали.

Доказателства за приготвяне на фъстъчено масло за консумация са открити още при инките и ацтеките. Въпреки това много хора се смятат за бащи на тази популярна храна, а първият патент е за метода на приготвяне от 1884 година. Рецепти с фъстъчено масло се откриват в кухните на много народи.

Хранителни стойности на фъстъченото масло

В 100 г фъстъчено масло без допълнителни добавки можем да открием:

  • 587 калории
  • 24 г белтъчини
  • 50 г мазнини
  • 21 г въглехидрати

 

Заедно с това можем да си набавим някои полезни съединения, витамини и минерали:

  • 103% витамин Б3
  • 33% влакнини
  • 99% манган
  • 57% магнезий
  • 52% фосфор’
  • 48% мед
  • 36% витамин Б6
  • 35% цинк
  • 33% витамин Е

 

*Процентите са изчислени спрямо дневната препоръчителна доза.

Защо фъстъченото масло е любима храна на мнозина?

 

рецепти с фъстъчено масло

 

Фъстъченото масло е особено популярно в Америка и е почти задължителна част от ежедневната диета. Статистиката показва, че средностатистическият американец изяжда около 2 кг фъстъчено масло годишно.

Много от хората свързват фъстъченото масло със своето детство и продължават да го хапват като комфортна храна. Това е една от лесните храни, които американските деца приготвят самостоятелно и редовно консумират у дома и в училище. Фъстъчено масло често се хапва върху филия хляб или в комбинация с плодове като най-често си партнира с ябълка, круша, банан, малини, ягоди.

Добавянето на сладко, мед или течен шоколад към филийката с фъстъчено масло предлага вкусна комбинация, която неслучайно е любима на децата и подрастващите.

 

5 лесни и бързи рецепти с фъстъчено масло

Фъстъченото масло най-често се яде на филийка хляб, върху палачинка или друго тестено изделие. Но може да приготвим лесни и вкусни десерти с негова помощ. Предлагаме ви 5 великолепни рецепти с фъстъчено масло за интересни сладки и солени ястия.

1. Протеинови барчета с фъстъчено масло

С първата от нашите рецепти с фъстъчено масло ви предлагаме вкусен и сладък начин да повишите приема си на протеин – като бързо хапване преди тренировка или засищаща следобедна закуска.

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности за 1 порция
20 минути + 1 час престой в хладилник 10 протеинови барчета 372 калории
14 г белтъчини
20 г въглехидрати
28 г мазнини

Необходими продукти:

  • 50 г протеин на прах
  • 300 г фъстъчено масло
  • 100 г овесени ядки
  • 100 г черен шоколад или шоколад без захар
  • 3 ч. л. ленено семе на прах (~15 г)
  • 50 г филирани бадеми
  • 3 с. л. кокосово масло

 

Начин на приготвяне:

  • В подходяща купа смесвате протеина, фъстъченото масло, овесените ядки, лененото семе и 2 с. л. кокосово масло.
  • Бъркайте съставките, докато не се получи хомогенна и неразпадаща се смес.
  • Върху широка плоска тава слагате кухненска хартия и разстилате сместа на равномерен слой.
  • На водна баня разтапяте шоколада с 1 с. л. кокосово масло.
  • Върху слоят протеинов десерт сипвате разтопения шоколад и посипваме с филираните бадеми.
  • Слагате готовия десерт в хладилника за 1 час.
  • Нарязвате на 10 парчета и съхранявате в хладилник.

2. Домашни чашки с шоколад и фъстъчено масло

 

рецепти с фъстъчено масло

 

Този десерт е част от любимите ни бързи и лесни рецепти с фъстъчено масло. Той е без добавена захар и консерванти за пълно здравословно удоволствие.

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности за 1 порция
20 минути + 90 минути престой във фризер 16 чашки / 16 порции

203 калории
4 г белтъчини
11 г въглехидрати
16 г мазнини

Нужни продукти:

  • 2 с. л. разтопено кокосово масло (~30 г)
  • 300 г черен шоколад или шоколад без захар
  • 200 г фъстъчено масло
  • 1 ч. л. екстракт от ванилия (по желание)

*Освен тези продукти ще са ни нужни 12 броя силиконови или хартиени форми за мъфини.

 

Начин на приготвяне:

  • Разтопявате шоколада на водна баня с 1 с. л. кокосово масло. Към него може да се добави ванилията, ако я използвате.
  • Изсипвате половината шоколад на дъното на 12-те форми за мъфини. Това е първият слой на нашия десерт.
  • Оставяте формите с шоколад за 10 минути във фризера.
  • В купичка на водна баня поставяте фъстъченото масло заедно с 1 с. л. кокосово масло, за да се разтопи.
  • Изваждате формичките от фризера и в тях сипвате по един слой фъстъчено масло, докато равномерно допълните всичките 12 броя.
  • Връщате във фризера за 15 минути.
  • Вадите от фризера и сипвате останалия разтопен шоколад върху слоя с фъстъченото масло.
  • Връщате във фризера за 1 час.
  • Може да извадите шоколадовите чашки от формите за мъфини, но се препоръчва да се държат в хладилник, за да не се разтопят.

 

Съвет: Ако решите да прибавите и малко допълнително стевия, нея добавете към разтопеното фъстъчено масло. За допълнителна декорация може да добавите натрошени ядки или сушени плодове, нарязани на ситно, върху последния слой шоколад.

3. Нисковъглехидратни лесни бисквитки с фъстъчено масло

 

рецепти с фъстъчено масло

 

За направата на тези бисквити са ни нужни много малко на брой съставки, повечето от които обикновено имаме вече в дома си. Тъй като са особено прости и лесни за приготвяне, може да въведем и най-малките членове на семейството си в кухнята.

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности за 1 порция
15 минути 20 бисквити / 20 порции 79 калории
3 г белтъчини
3 г въглехидрати
7 г мазнини

Необходими продукти:

  • 250 г фъстъчено масло
  • 100 г подсладител – стевия или еритритол на прах
  • 1 яйце
  • щипка сол
  • 1 ч. л. канела (по желание)

 

Начин на приготвяне: 

  • Загрейте фурната на 180 градуса.
  • В подходяща купа смесвате всички съставки.
  • С влажни ръце оформяте малки топчета от готовата смес. Всяко топче е около 15 грама. Получават се около 20 бисквити.
  • Върху хартия за печене слагате топчетата и ги сплесквате в бисквитена форма.
  • С мокра вилица може да направите кръстосана шарка.
  • Печете на 180 градуса за 8 минути за меки бисквити или 10 минути за по-хрупкав резултат.
  • След като са готови, ги оставяте да изстинат преди хапване.
  • Може да се съхраняват в херметически затворен съд.

4. Снежни топки с фурми и фъстъчено масло

 

рецепти с фъстъчено масло

 

Популярните топчета с кокосови стърготини и какао могат да се направят и в комбинация с вкусното фъстъчено масло. Това е една от най-бързите за приготвяне рецепти с фъстъчено масло.

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности за 1 порция
15 минути 10 200 калории
5 г белтъчини
28 г въглехидрати
10 г мазнини

Необходими продукти:

  • 150 г овесени ядки
  • 200 г фурми
  • 50 г фъстъчено масло
  • 50 г какао
  • 100 г кокосови стърготини

 

Начин на приготвяне:

  • Премахвате костилките на фурмите и ги накисвате в топла вода. Изваждате ги от водата и хубаво ги изцеждате.
  • Смилате овесените ядки в кухненски робот или блендер.
  • В блендера добавяте фурмите и блендирате, докато съставките се смесят добре.
  • В удобна купа прехвърляме съставките от блендера и добавяме какаото и фъстъченото масло. Бъркаме добре, докато се получи хомогенна смес.
  • Оформяме 10 еднакви топчета.
  • Овалваме в кокосовите стърготини и съхраняваме в хладилник.

 

Съвет: Ако сместа е твърде течна, може да добавим още малко смлени овесени ядки. Ако обаче е твърде суха, лъжичка вода ще реши проблема.

5. Фъстъчен дресинг

Тази рецепта може да използвате за сос към ястия, вдъхновени от азиатската кухня или като дресинг за богата и питателна салата.

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности за 1 порция
5 минути 1 190 калории
8 г белтъчини
8 г въглехидрати
16 г мазнини

Необходими продукти:

  • 30 г фъстъчено масло
  • 1 с. л. соев сос (~30 г)
  • 1 ч. л. оризов оцет (~15 г)
  • 1 ч. л. лют сос (по желание)
  • Щипка сол

 

Начин на приготвяне:

  • Смесвате всички съставки в удобен съд.
  • Разбърквате добре, за да се получи хомогенен и плътен сос. Това може да отнеме повече време, докато фъстъченото масло успее да се смеси с останалите съставки.
  • Може да се използва на стайна температура или изстуден в хладилника.

 

Съвет: Храната, която изберем да гарнираме с фъстъчения сос, можем да завършим със сусамово семе и ситно нарязани пера на зелен лук.

 

Как да си приготвим домашно фъстъчено масло?

 

рецепти с фъстъчено масло

 

За да приготвите вкусните рецепти с фъстъчено масло, лесно може да приготвите домашно масло за целта. То е предпочитано от много хора, тъй като не съдържа излишни съставки, консерванти и примеси.

Време за приготвяне Хранителни стойности за 100 г
10 минути

587 калории
24 г белтъчини
50 г мазнини
21 г въглехидрати

Необходими продукти:

  • 500 г печени фъстъци
  • Сол (по желание)

 

Начин на приготвяне:

  • Поставяте фъстъците в мощен блендер или кухннски робот.
  • Блендирате, докато фъстъците станат на гладка паста.
  • Блендирането отнема около 8-10 минути. В началото сместа изглежда суха и ронеща се, но с постоянство се превръща в хубаво масло.

 

Съвет: Към домашното фъстъчено масло можем по собствено желание да добавим мед, течен шоколад, какаово масло, канела.

 

Заключение

Милиони хора по света редовно хапват фъстъчено масло и различни десерти, които го съдържат. Предлагаме ви няколко лесни рецепти с фъстъчено масло, които отговарят на всички изисквания за сладък, вкусен и здравословен десерт без излишни съставки. Може да споделите любимите си рецепти с фъстъчено масло в нашата група за здравословна кухня във Фейсбук. 

Добър апетит!

Какво представлява фъстъченото масло?

Кремообразното масло се прави от смлени печени фъстъци. Към него може да бъдат добавени сол, захар, подсладители, емулгатори. То е богато на белтъчини, мазнини, витамини и минерали.

Защо е толкова популярно?

Средностатистическият американец изяжда около 2 кг фъстъчено масло на година. Това е една от лесните храни, които американските деца приготвят самостоятелно и редовно консумират у дома и в училище. Поради тази причина много от хората свързват фъстъченото масло със своето детство и продължават да го хапват като храна за комфорт.

Как се приготвя фъстъчено масло?

Всичко, което ни е нужно, са печени фъстъци и достатъчно силен блендер или кухненски робот, който да смели ядките на хомогенна гладка паста. Можем да добавим сол, мед, какао, канела и други допълнителни съставки по собствен вкус.

Има ли рецепти с фъстъчено масло?

Фъстъченото масло присъства в редица сладки и солени ястия от различни народи и националности.

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 19.02.2024|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Радина Руменова
Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 26 февруари 2024 в 16:18 | Публикувана: 19 февруари 2024 в 15:34 | Категория: Хранене и видове храни