7 начина да поддържаме имунната си система на ниво

Обновена: 06.01.2024|
Жена, която реже на дъска зеленчуци - целина, борколи и чери домати. Подходящи за период на детоксикация.

Ситуацията е такава, че е изключително важно в този момент да обърнем внимание на имунната си система. Тя е отговорна за нашето здраве и от тук – за нашето спокойствие. И не само нашето, но и това на нашите близки и приятели.

Има безброй начини, по които да подкрепяме имунната си система ежедневно и така да помогнем на тялото си да се справи с вирусите и грипните епидемии. И тези превенции са по силата на всеки от нас – необходимо е само повече да се информираме за тях, да правим правилния избор и да ги направим част от рутината си.

Нека да видим кои са начините, с които да направим имунната си система по-силна и уст ойчива.

 

 1. Редовни тренировки и упражнения за повишаване на имунната функция

Тялото е наш подчинен – то работи за нас и нашите действия спрямо него определят състоянието му. Съответно, ако се грижим то да е в добра форма, то ще се отрази не само на физическото, но и на психическото ни благосъстояние. За това са необходими редовни тренировки, които да повдигнат тонуса, енергичността и здравината на тялото.

С цел външните опасности за имунната ни система да отминат по-бързо, ето няколко предложения как можете да се упражнявате и вкъщи:

 • Физически упражнения или йога – нищо не пречи да ги упражняваме и вкъщи. Необходима ни е само стелка и любимата ни музика. Създайте си комфортно място и дайте на тялото си движението, от което се нуждае.
 • Пролетно почистване – да, дойде и това време от годината. Макар и неосъзнато, едно пролетно почистване – на къщата или само на гардероба, също ще впрегне доста от физическите ви сили. Особено, ако изпълнявате любимите си танцови стъпки под съпровода на приятна музика, докато сте пуснали прахосмукачката.
 • Отделете време на домашния си любимец – когато сме на работа, нашите животни събират енергия, за която не винаги след работа имаме сили. Но винаги, когато имаме време, можем да обърнем внимание на домашния си любимец, защото те имат много енергия, и то положителна, която да ни предадат. А ако вашият другар е от по-енергичните – това означава движение и за вас.

 

Движението е живот – не спирайте да се движите и да сте активни. Тялото ви ще ви се отблагодари за това подобаващо, поддържайки имунната си система в прекрасна форма.

 

 1. Цинкът и ролята му за имунната ни система

Ролята на цинка като компонент на ензимите е съществена за осъществяването на биохимичните реакции. Липсата му може да направи човек по-податлив на болести. Човешкото тяло се нуждае от цинк, за да активира Т-лимфоцитите (т-клетките), които помагат на тялото:

 • да контролира и регулира имунния отговор
 • да атакува заразени или ракови клетки

 

Липсата на цинк в тялото може да доведе до сериозни проблеми в устойчивостта на имунната система.  В проучване, публикувано в сп.  Open Respiratory Medicine Journal, е установено, че цинковите таблетки намаляват продължителността на настинка и грип с до 40%.

Приемът на цинк е особено полезен, приет в рамките на 24 часа след появяването на симптомите. Ако го приемаме превантивно, когато сме здрави, ще го включим успешно в имунната си система и нейната устойчивост.

 

 1. Витамин D3 – „слънчевият витамин“

  Магнезий през лятото помага за здраве, добър метаболизъм и защита от вируси. Набавяне на достатъчно витамин Д чрез слънчева светлина за поддържане на имунната система.

 

Витамин Д3 има няколко много важни функции в нашия организъм. Една от тях е регулирането на абсорбцията на калций и фосфор, както и улесняването на нормалната функция на имунната система. Набавянето на достатъчно витамин D3 e важно за нормалния растеж и развитие на костите и зъбите, както и за подобрената устойчивост срещу някои заболявания.

Проучване, публикувано в сп.  American Journal of Clinical Nutrition установява, че приемът на витамин D3 намалява вероятността от развитие на грип. Той подпомага и функцията на белите дробове и сърдечно-съдовото здраве. Регулярното приемане на витамин D3 ни помага да поддържаме здравето на имунната си система, мозъка и нервната система.

 

 1. Витамин С – „витаминът – чудо“ за имунната система

Витамин С е есенциален за нашия организъм – нашето тяло не може да го произвежда само. И все пак този витамин има много роли в поддържането на нашето здраве, свързани с впечатляващи ползи за имунната ни система. Той е водоразтворим витамин и се съдържа в зеленчуци като броколи, къдраво зеле, спанак, чушки. Откриваме го и в плодове като кивито, портокалите и ягодите.  Но, както вече знаем, понякога динамичното ежедневие и бедното на хранителни вещества меню не ни осигурява достатъчно от него. Тогава е необходимо да се запасим с него чрез избор на най-подходящата хранителна добавка, която да компенсира дефицита му и да ни помогне да поддържаме имунната си система във форма.

Витамин С е и силен антиоксидант, който може да повиши нивата на антиоксиданти в кръвта. Той подобрява и усвояването на желязо, намалявайки риска от недостига му. Витамин С повишава имунитета, помагайки на белите кръвни клетки да функционират по-ефективно, като засилват защитната система на кожата и възстановяват раните по-бързо. Той е важна част от щита на имунната ни система.

 

 1. Разнообразно хранене и мултивитамини

Здравословното хранене не се състои в строги ограничения и лишаване от любимите храни. То трябва да е свързано с доставянето на тялото ви на повече енергия, здраве и повишен тонус. Докато някои специфични храни или хранителни вещества показват, че имат благоприятен ефект върху имунната система, общия хранителен режим е това, което оказва най-пълноценно влияние върху здравето ни. Крайъгълният камък в една здравословна диета е заместването на фабрично преработената храна с домашно приготвена. Дори сурова, когато е възможно да бъде консумирана по такъв начин. Всички имаме нужда от баланс на протеини, мазнини, въглехидрати, фибри, витамини и минерали в нашата диети, за да поддържаме здраво тяло. Ето как можем да го постигнем:

 • Като добавим богати на антиоксиданти храни в менюто си, като боровинки, ягоди, годжи бери, малини, черен шоколад без захар
 • Като заменим обичайната си „тестена“ чиния с богата салата, включваща спанак, авокадо. Авокадото е изключително богато на витамин К, желязо, витамин С и много други, които са чудесно допълнение за здрав имунитет.
 • Консумацията на броколи, аспержи, брюкселско зеле е чудесно допълнение към запасите на организма от полезни вещества.
 • Включването в менюто на риба, пилешко месо и млечни продукти до 2 пъти на ден набавя необходимите витамини, протеини и калории за здрав и жизнен организъм.

Освен богато на витамини и минерали, храненето трябва да е и разнообразно.

 

Как да допълним режима си за максимален ефект върху имунната система?

Ако се храните здравословно, държите на това и знаете колко е важно, за да поддържаме имунната си система на ниво, вероятно знаете и колко е важна комбинацията между различните витамини.

Много хора, наред с грижата за менюто си, си набавят допълнително витамини и минерали чрез комплексни мултивитамини.Те са създадени чрез успешна формула за максимално взаимодействие с имунната система и здравето на цялото тяло. Мултивитамините са и превантивното решение за бедно на хранителни вещества меню, а от друга страна – ще засилят действието на здравословната ви диета.

Мултивитамините, включващи есенциалните витамин С, магнезий, желязо, цинк, както и витамини от група В, са чудесно допълнение към здравословното меню. Те повишават имунната система, допринасят за общото благосъстояние на тялото и дават енергия и тонус на организма.

 

 1. Повече течности

Хидратирането на организма е от изключителна важност – водата представлява 60% от нашето тяло. Поемането на поне 2 литра течности на ден е препоръчително за поддържането на добро здраве. Бъбреците ни се нуждаят от вода, за да филтрират отпадъците в кръвта и да я отделят с урината. Добре хидратираният организъм може да предотврати инфекции на пикочните пътища и камъни в бъбреците.

Освен много вода, можете да правите и от любимите си чайове – не само ще помогнете тялото ви да се хидратира добре, но и ще допринесете за поддържането на имунната ви система.

 

 1. Набавете си спокоен и продължителен сън

Качественият сън е много важен за нормалното функциониране на тялото. Липсата му може да доведе до срив на имунната система и от там – до неприятни последствия за здравето. Важно е, ако страдаме от безсъние, да разберем причините за него – това може да е стрес, алкохол, неправилно хранене. Физическите упражнения допринасят за здравия и качествен сън, чрез който тялото ви се възстановява и повишава тонуса на организма.  Съществуват храни, както и билки, които да ни помогнат да се насладим на възстановителен и здравословен сън – научете повече за тях ТУК.

И, както знаете – избягвайте мониторите непосредствено преди сън. Почетете или послушайте музика, така ще отпуснете тялото си и ще го подготвите за най-важните часове от денонощието за вашето здраве.

 

Погрижете се за себе си и вашите близки

 

Млада двойка, хапваща плодове и зеленчуци в кухнята. На преден план са всички свежи зеленчуци. Добър пример за поддържане на имунната система.

 

Има моменти, когато имунната ни система е изправена пред големи предизвикателства и тогава е много важно да приложим всички полезни съвети, за да я поддържаме на ниво. Храненето, подходящите витамини, физическата дейност, качествения сън, хидратацията – не трябва да подценяваме полезното действие на нито едно от изброените.  И винаги спазвайте принципа „Предай нататък“ – не пропускайте да дадете полезен съвет на ваш близък или приятел, особено ако вече сте го изпробвали и той действа. Добрата имунна система на обкръжението ни не само, че прави и нашата по-силна, но и поставя здрави граници между нас, вирусните инфекции и грипни епидемии, които дебнат от външния свят.

Бъдете здрави!

Категории: Здраве, Витамини и минерали|Публикувана: 17.03.2020|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

52047b23e36039b7b5be40f564aea09b?s=96&d=mm&r=g

Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 6 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 17 март 2020 в 15:42 | Категория: Здраве, Витамини и минерали