Разделното хранене се основава на идеята, че яденето на определени храни отделно от други може да подпомогне храносмилането. Както и да стимулира загубата на тегло и да подобри цялостното здраве.

Повече за същността, принципите и ползите от спазването на разделно хранене ще научите, като продължите да четете. Приготвили сме ви и две примерни 7-дневни менюта за разделно хранене. Единият от тях изцяло се адаптира към кето режима на хранене.

 

Какво представлява разделното хранене?

Привържениците на разделното хранене смятат, че консумирането на няколко групи храни заедно може да влоши храносмилането. В резултат на това несмляната храна ще остане в стомаха да ферментира и изгние.

Следствието от това може да бъде заболяване и/или наддаване на теглото. Страховете не са обосновани, тъй като няма нито едно научно доказателство, което да подкрепя това твърдение.

При разделното хранене е забранено да се консумират белтъчини с въглехидрати, а плодовете се ядат самостоятелно.

Много здравни експерти обаче твърдят точно обратното – да се консумират въглехидрати заедно с протеини, за да се стабилизират нивата на кръвната захар, да се повиши чувството на ситост и избегне преяждането.

Важно: Всички храни в статията, отбелязани със * не са подходящи за консумация, ако спазвате кето диета, тъй като са високовъглехидратни.

 

Произход и история на метода

През 50-те години на миналия век д-р Шелтън изобретява нов метод, наречен разделно хранене. Режимът изисква консумация само на една категория храни по време на ядене.

Методът на Шелтън е един от трите разновидности на дисоциираната диета. Останалите два метода са на Монтиняк и на Антоан, които се появяват през 30-те години на миналия век.

Убеждението на д-р Шелтън е следното:

„Смесването на храните е вредно и всяка от тях трябва да бъде консумирана поотделно, за да не се покачат килограми.“

Той разделя храните на следните категории според състава им:

 • нишестени*
 • протеини
 • млечни продукти
 • плодове
 • зеленчуци

Задължително е да не се смесват така наречените алкални храни (пресни зеленчуци, млечни продукти, плодове) с киселинни храни (хляб*, зърнени*, месо, риба, бобови растения*).

Храненията за деня са 3, като всяко от тях съдържа само един вид храна.

Разделното хранене може да се сведе до разделяне приеманите храни в 3 групи:

 • протеини
 • нишестета
 • неутрални храни

Може да следвате това правило по два начина:

 • Ядене само на 1 група храни на хранене
 • Ядене само на 1 група храни на ден

 

6 основни правила на разделното хранене

 

Разделно хранене. Съчетаване на въглехидрати с други макронутриенти.

 

Правилни комбинации

Обърнете внимание на следното :

 • Подходящи: зеленчуци с протеини или зеленчуци с нишестени храни
 • Неподходящи: протеини с нишестени храни
 • Плодовете се консумират самостоятелно

Интервали на разделно хранене

Храненията трябва да са на интервали от 4 часа, когато консумирате нишестени или протеинови ястия.

Плодовете могат да се ядат самостоятелно 2 часа след основно хранене.

 

Комбиниране на плодове с други храни

Разделно хранене. разрязан лимон

Така наречените „неутрални плодове” трябва да се консумират заедно с кисели или сладки плодове.

Изключение прави лимонът, който може да се комбинира и с протеини. Що се отнася до пъпеша* (не е подходящ, ако сте на кето), той задължително трябва да се яде самостоятелно.

Разделното хранене позволява комбиниране на сладки плодове само в умерени количества и на празен стомах – няколко часа след или 20 минути преди хранене.

 1. Комбинация на млечни продукти с други храни

Ако е възможно, млечните продукти трябва да се избягват. Ако консумирате мляко* (не е подходящо за кето, освен ако не е ядково), то трябва да го пиете самостоятелно.

Плодове и зеленчуци под формата на сок

Плодовите сокове могат да се комбинират само с плодове, докато зеленчуковите сокове могат с протеини, зеленчуци и нишестени храни.

Разделно хранене. Хипотония. Сребърна вода. Алкална вода. Момиче пие чаша вода, и таблетка цинк до воден ресурс. Камъни в бъбреците.

Пийте повече вода

От съществено значение е да се приемат повече течности ежедневно – най-малко 1,5 литра вода на ден, но не и по време на хранене.

 

Какво е препоръчително да ядем и какво не?

Запомнете, че при разделното хранене протеините и въглехидратите никога не трябва да се консумират заедно!

Протеини

Протеините никога не трябва да се примат с нишестени храни (въглехидрати) като хляб, ориз, тиква или зърнени продукти.

Протеинови храни, които са позволени:

 • яйца
 • месо
 • сирене
 • домашни птици
 • морска храна

Консумирайте нишестени зеленчуци и други храни, богати на въглехидрати, с варени зеленчуци без скорбяла, като например листни зеленчуци (не с протеини).

Примерно с:

 • картофи*
 • ориз*
 • овесени ядки*
 • хляб*
 • киноа*
 • плодове

Избягвайте сладките плодове, доколкото е възможно. Вместо това изберете кисели или такива с ниско съдържание на захар.

Яжте ядки, семена и сушени плодове само със сурови зеленчуци. Горските плодове са с ниско съдържание на захар.

Неутрални храни

Повечето зеленчуци без скорбяла спадат в групата на неутралните храни и могат да се комбинират с такива, съдържащи нишесте или протеини.

Някои варианти на този начин на хранене категоризират като „неутрални“ храни като тъмен шоколад, бадемово мляко, сметана, кокосова вода, лимони, масла или олиа.

 

Алкохол

В режимите за разделно хранене е позволена консумацията на малки количества алкохол.

Сухите червени и бели вина трябва да се консумират само с протеини. Бирата* и ейлът* се считат за нишестени, затова трябва да се приемат само с други нишестени храни или с варени зеленчуци.

Какво не може да се яде?

Разделното хранене няма ограничения в това, което може да се яде. Важно е да не се ядат едновременно определени групи храни.

Няколко разновидности на разделното хранене могат да премахнат комбинациите на определени храни изцяло, като:

 • Плодове (консумират се само в определени количества)
 • Рафинирана захар и продукти, съдържащи захар (бонбони и печива)
 • Преработени храни (чипс, пакетирани храни)

 

Какви са ползите от разделното хранене?

Ще разгледаме всички предимства, които може да има за здравето ни спазването на разделно хранене.

Облекчава храносмилателната система

Консумацията само на въглехидратни храни (без протеини) улеснява храносмилателната система да произвежда стомашни сокове и да разгради по-лесно приетата храна.

От друга страна се смята, че консумирането на различни видове хранителни групи може да затрудни разграждането на храната в червата и да причини лошо храносмилане.

Насърчава загубата на тегло

 

Разделно хранене. Диета Карнивор. Левцин. Кетонни капсули. Екзогенни кетони за отслабване.

 

Една от основните причини, поради която хората преминават на разделно хранене, е загубата на тегло. Режимът може значително да помогне за намаляването на общите телесни мазнини и обиколката на талията и ханша.

С разделно хранене може да получите същите ефекти върху теглото, подобни на тези при спазване на добре балансирана диета.

Намалява навика за често похапване

Друго важно правило на разделното хранене е да има минимум 4 часа интервал между основните хранения, през който да не се консумира нищо.

Това понижава желанието за често хапване на вредни храни между основните хранения.

 

За кого е подходящо?

Разделно хранене е подходящо за хора, които целят отслабване и искат да се самодисциплинират.

Едно от предимствата на този начин на хранене е, че може да ни помогне да балансираме храносмилателните си ензими.

Нашето тяло се нуждае от баланс на различни хранителни вещества ежедневно. Този баланс може да бъде нарушен, ако се консумира само една група храна за деня. Именно затова този начин на хранене не е подходящ за спазване в дългосрочен план.

 

За кого не е подходящо?

Тъй като разделното хранене може да бъде причина за колебания в нивата на кръвната захар, то не е подходяща за хора с диабет.

Колебанията се дължат на липсата на достатъчно протеини или мазнини, които да помогнат за забавяне на освобождаването на захари в кръвния поток.

Тези бързи промени могат да доведат до изтощение, липса на умствена яснота, промени в настроението и натрупване на коремни мазнини.

 

Какво казва науката за този метод на хранене?

Последни проучвания, публикувани от белгийски учени, показват, че ензимите в тялото ни действат така че едновременно да усвояват въглехидратите и протеините без проблем.

Всъщност в повечето храни, в тяхната естествена форма, намираме и двата макронутриента. Например, в състава на пълнозърнестите храни има въглехидрати, но също и растителни протеини.

От друга страна, разделното хранене препоръчва консумацията на поне една неутрална храна на всяко хранене, както и намаляване на захарите и мазнините.

Науката не подкрепя ефективността на разделното хранене и различните предложения, които зачитат техните обещаващи ползи. Диетолозите са убедени, че следването на разделно хранене не води до бързо сваляне на тегло.

Доказано е, че комбинацията от храни не влияе на загубата на тегло, така че разделното хранене има своите ефекти, благодарение на други фактори. Най-важен от които е намаленият прием на калории.

За ваше улеснение може да използвате следния калориен калкулатор, който ще изчисли приблизително от колко калории на ден имате нужда.

Калкулатор за дневен прием на калории
Пол
ft
cm
kg
Ако не сте сигурни, изберете по-ниско ниво

Totals

kcal/day

 

Примерно меню за разделно хранене

 

Разделно хранене. Отслабване през лятото. Вечерния глад. Планиране на храненията.

 

Повечето от менютата за отслабване, базирани на разделното хранене, са с нисък прием на калории, което може да доведе до калориен дефицит и сваляне на килограми.

С други думи, разделното хранене благоприятства загубата на тегло, като създава калориен дефицит и насърчава приемът на протеини без въглехидрати. Приготвили сме ви 7-дневно примерно меню за разделно хранене, което е подходящо за спазващите кето режим.

 

Ден 1 Ден 2 Ден 3 Ден 4 Ден 5 Ден 6 Ден 7
Закуска: яйца с бекон Закуска: билков чай Закуска: омлет с шунка и сирене Закуска: бадемово мляко Закуска: пюре от карфиол Закуска: яйца с наденица Закуска: чаша кафе
Междинно: малини Междинно: краставици Междинно: ягоди Междинно: целина, чушки Междинно: сурови бадеми Междинно: къпини Междинно: целина, краставици
Обяд: задушен микс зеленчуци Обяд: печена пуйка с аспержи Обяд: пържени скариди с броколи Обяд: пържола, зелена салата Обяд: сьомга със спанак Обяд: поширано пиле, нудли от тиквички Обяд: печени пилешки бутчета с кейл
Вечеря: сьомга със спанак Вечеря: бургер кюфте с кашкавал Вечеря: печени пилешки бутчета с кейл Вечеря: запечена риба тон Вечеря: печена пуйка с аспержи Вечеря: микс от зеленчуци Вечеря: миди на скара

 

Друг вариант за спазване на разделно хранене

Разновидност на разделното хранене се основава на консумацията на храни само от една група за целия ден. Ето как би изглеждало седмичното меню.

Ден 1 Ден 2 Ден 3 Ден 4 Ден 5 Ден 6 Ден 7
само зеленчуци само месо само плодове само млечни продукти храни, богати на протеини само пълнозърнести храни само яйца