Колко вода трябва да пием всеки ден и 7 ползи от нея

Обновена: 27.03.2024|
Непрекъснат глад при кето диета. Лечение на цистит. Жена в спортни дрехи пие вода. Усмихва се и се чувства добре.

Водата е основен елемент в природата и в човешкия организъм, затова често слушаме и четем за това по колко вода трябва да пием на ден.

Тялото ни е изградено от 65-70% вода и ежедневно се нуждае от достатъчно количество, за да функционира правилно. Колко е необходимото количество за всеки човек и какви ползи има тя за нас?

Независимо от сезона, хидратацията на организма е отговорност, която не трябва да пренебрегваме спрямо себе си. Нека видим защо е важно да пием вода повече и по-често.

 

Защо е важна редовната консумация на вода?

Тя е отлична алтернатива на газираните напитки и натуралните сокове, пълни с излишни калории и захар.

rejimat kniga 400
choko 01 600
rejimat kniga 400
choko 01 600

Ето няколко полезни факта за нея:

 • Водата е изключително важна в поддържане на биохимичния баланс в организма.
 • Тя транспортира хранителните вещества до клетките и изпълнява ролята на катализатор в различни химични реакции в организма.
 • Водата подобрява функцията на бъбреците, пикочните пътища и сърцето.
 • Спомага за регулиране на нормалната температура на тялото. Най-естествената му реакция при повишена температура, вследствие на болестно състояние или прегряване, е да започне да се поти, за да се охлади.
 • Водата намалява апетита и потушава чувството на внезапен глад. Тя има засищащ ефект.
 • Помага на организма да разгради складираните мазнини и да намалим няколко сантиметра от талията.
 • Добрата хидратация подпомага мозъчната функция.

 

7 полезни свойства на водата

 

Колко вода трябва да пием.

 

Да разгледаме в подробности как хидратацията увеличава ефективността на организма ни.

 

1. Водата изчиства натрупаните токсини

В резултат от забързания начин на живот, нездравословното хранене, употребата на алкохол и цигари, както и външни фактори като замърсената градска среда, в тялото се натрупват много токсини. Такива са различните химикали, пестициди и инсектициди, тежки метали, консерванти, оцветители, подобрители – всички те затрудняват нормалната функция на тялото и органите.

Водата ни помага да се освободим от натрупаните токсини и шлаки в тялото. За да изчистите организма от натрупаните токсини, ви препоръчваме да започнете деня с чаша топла вода.

Приемането й сутрин след събуждане способства разлагането и отвеждането на токсините от организма.

 

2. За здрава и сияйна кожа  

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло. Дехидратацията на тялото бързо става видима по промяната в кожата – тя става суха, груба, а в по-сериозните степени и напукана.

Пиенето на достатъчно количество вода е един от най-ефективните начини да се грижите добре за кожата си. Консумацията на достатъчно количество вода помага в борбата с акнето, като предотвратява запушването на порите и задържането на токсини, които водят до появата на пъпки.

Освен това водата ни помага да запазим еластичността и мекотата на кожата, както и да се предпазим от появата на бръчки по лицето.

 

3. За контролиране на теглото

Ползите от питейната вода за отслабване и поддържане на здравословно тегло също са значителни. Соковете и много газирани напитки са с високо съдържание на калории и захар. Допълнителните калории бързо водят до добавяне на тегло, а прекомерната консумация на захар може да доведе до глад, който сее хаос върху добре планираната диета.

Водата не съдържа калории и може да помогне на тялото да се почувства сито и да отблъсне апетита.

 

4. За регулиране на кръвното налягане

Дехидратацията може да доведе до разреждане на кръвта, което в екстремни случаи води до понижаване на кръвното налягане, които могат да навредят на вътрешните органи.

Но пиенето на достатъчно вода помага за поддържане на здравословна консистенция на кръвта и поддържа стойностите на кръвното налягане в препоръчителните граници.

Пиенето на вода преди кръводаряване също може да повиши кръвното налягане достатъчно, за да предпази донорите от замайване – намалява честотата на припадане от понижено кръвно налягане с до 20%.

 

5. Ползи от приема на вода за регулиране на телесната температура

 

Колко вода трябва да пием.

 

Средните слоеве на кожата обикновено съхраняват водата в тялото. По време на тренировка или когато тялото прегрее, тази вода се издига до повърхността на кожата като пот и помага за охлаждане на организма чрез изпаряване.

Някои доказателства сочат, че, когато тялото се дехидратира, съхранението на топлина в кожата се увеличава, тъй като няма достатъчно вода, за да му позволи да се охлади чрез изпотяване.

Това съхранение на топлина може да намали ефективността на тялото при реагиране на напрежението, което възниква по време на физическа активност. Но пиенето на достатъчно вода може да помогне за намаляването му по време на тренировка.

 

6. Водата е полезна за бъбречната функция

Адекватната хидратация също така помага за поддържане на правилната бъбречна функция. Водата е от съществено значение, за да помогне на бъбреците да запазят хомеостазата на тялото чрез филтриране на течности, регулиране на нивата им и поддържане на електролитния баланс в тялото.

Преминаването на твърде малко вода през бъбреците може да доведе до проблеми като камъни в бъбреците. Причината е, че водата помага за разтварянето на минерали и хранителни вещества и премахва отпадъчните продукти. Ако няма достатъчно налична вода, минералите и хранителните вещества се натрупват в бъбреците и се образуват камъни.

Когато отпадъчните продукти се натрупват в бъбреците, това принуждава тези жизненоважни органи да работят много по-усилено от обикновено.

Тези проблеми потенциално водят до хронично бъбречно заболяване и бъбречна недостатъчност. Но консумацията на правилното количество вода помага за поддържане на бъбреците здрави и ефективно функциониращи.

 

7. Хидратацията подобрява мозъчната функция

Една от най-значимите ползи за здравето от водата е нейният положителен ефект върху мозъчната функция.

Водата помага да се осигури течността, необходима за омекотяване на мозъка и гръбначния мозък, предпазвайки ги от нараняване.

Доказателствата сочат, че дехидратацията може да доведе до нарушаване на хормоните и невротрансмитерите, необходими за правилното функциониране на мозъка, особено функциите, свързани с разсъждаване, фокусиране и краткосрочна памет.

Адекватната хидратация може да насърчи здравословната мозъчна функция и ясното мислене.

 

Колко вода трябва да пием всеки ден и кога?

 

Колко вода трябва да пием. Отслабване с вода в кана, пълна с лимони и свежи краставици за режим за отслабване. Леки храни за лятото.

 

Започнете деня си с чаша вода, за да се освежите и активизирате тялото си, което се е обезводнило след нощния сън. Продължете с още една чаша 15-20 минути преди хранене, за да активизирате метаболизма и да подготвите стомаха за храната, която ще обработи.

Водата преди хранене помага, ако желаете да отслабнете, защото намалява апетита.

Грешно е схващането, че трябва да пиете вода по време на хранене. Така не само ще разширите стомаха си, но и ще затрудните храносмилането, защото приетата течност разрежда стомашните сокове, отговорни за разграждането на храната.

Не забравяйте да пиете много вода преди и след тренировка. Потенето и интензивните упражнения дехидратират тялото ви и е важно да си набавите изгубеното количество течности.

Завършете деня си с чаша или две вода преди лягане, защото по време на сън организмът губи много вода.

Отговорът на въпроса „колко вода трябва да пием“ е поне 1,5-2 л на ден или иначе казано – по чаша на всеки час, в който сме будни.

Можете да изчислите ориентировъчния дневен прием на вода по формулата 30-40 милилитра на килограм телесно тегло.

Разбира се, това е много общо казано, защото необходимото количество вода за всеки човек е различно и зависи от начина на живот. Активно спортуващите трябва да приемат повече вода, за да компенсират загубата на течности от организма по време на движение. В горещото време също е необходимо да приемаме повече течности от обикновено, за да се предпазим от топлинен удар и обезводняване.

Консумацията на храни, богати на водно съдържание, също помага да снабдим организма с полезната течност.

 

Колко вода трябва да пием в зависимост от възрастта и пола?

  Общо количество вода дневно (от напитки и храна)
Кърмачета  
 • 0-6 месеца
680 мл (чрез кърмата или в адаптираното мляко)
 • 6-12 месеца
800-1000 мл
Деца  
 • 1-2 години
1100-1200 мл
 • 2-3 години
1300 мл
 • 4-8 години
1600 мл
 • 9-13 години
Момичета – 1900 мл, момчета – 2100 мл
Възрастни  
 • Жени
2000 мл
 • Мъже
2500 мл
Бременни жени +300 мл дневно към препоръчителния дневен прием за възрастни
Кърмещи + 600-700 мл дневно към препоръчителния дневен прием за възрастни
Възрастни 60+ години Жени – 2000 мл, мъже -2500 мл

4 признака, че не приемате достатъчно вода:

 • Сухата и дехидратирана кожа подсказва, че не приемате достатъчно вода. Тя е белег на цялостно обезводняване на организма.
 • Проблемите с храносмилането, констипация и чувство за тежест също сигнализират за не достатъчно вода в организма. За да подобрите обработването на храната и от там цялостно метаболитните процеси в тялото си, е необходимо да приемате чаша вода 15 минути преди всяко хранене.
 • Сухотата в устата и напуканите устни пък са друг важен сигнал, който не бива да пренебрегвате. Жаждата е знак, че организмът се нуждае от още вода. Сигналът за обезводняване не идва веднага до мозъка. В момента, в който почувствате жажда и сухота в устата, вече сте закъснели с приема на течности.
 • Умора, главоболие и намалена концентрация са сред признаците за нарушаване на функциите на нервната система, вследствие на недостатъчно количество вода.

 

 

Какво е съдържанието на вода в човешкия организъм?

 

Колко вода трябва да пием.

 

 

Докато средният процент на вода в тялото на човек е около 60%, може да варира от приблизително 45–75%. Клетките съдържат 60% от цялата вода в тялото, като приблизително една трета от останалата част е около тях.

Някои органи съдържат много повече вода от други. Мозъкът и бъбреците притежават най-висок процент вода; костите и зъбите съдържат най-малък дял.

 

Съществува ли опасност от прекомерен прием?

Пиенето на твърде много вода рядко е проблем за здрави възрастни, които се хранят здравословно.

Спортистите понякога могат да пият твърде много вода в опит да предотвратят дехидратация по време на дълги или интензивни упражнения.

Когато пиете твърде много вода, бъбреците ви не могат да се отърват от излишната вода. Съдържанието на натрий в кръвта ви се разрежда. Това се нарича хипонатриемия и може да бъде животозастрашаващо.

 

Минерална, изворна, трапезна или чешмяна вода?

 

Колко вода трябва да пием.

 

Минералната вода се добива от дълбоките земни пластове от естествени минерални извори, богати на редица вещества – натрий, калий, флуор, магнезий, калций и много други. В България има над 200 минерални извора, богати на различни минерали.

За разлика от минералната вода, изворната съдържа много по-малко минерали и това я прави подходяща за ежедневна употреба, а също и се препоръчва за бременни, кърмачета и деца под 3 години.

Както подсказва името й, тя се добива от натурално чисти източници, най-често планински райони, близо до повърхността на земята (извори).

Трапезната вода, за разлика от минералната и изворната, се добива от наземен източник. Тя прилича на чешмяната, но е минала обработка, за да се гарантира спазването на нормите за качество на питейната водата. Може да бъде филтрирана, с намалена минерализация или съответно допълнително обогатена с минерали.

Що се отнася до чешмяната вода, трябва да бъдете внимателни, защото често старата или мръсна тръбопроводна мрежа влошава качеството на водата, която достига до нас през тръбите. Честите профилактики и хлорирането също я прави неприятна, а в много случа и негодна за директна консумация.

Препоръчително е различните минерални води да се редуват с изворна, трапезна или просто чешмяна вода, за да се предотврати насищането на организма със специфични минерали.

Ако тази статия ви е замислила дали пиете достатъчно вода, то значи е време да си налеете една чаша.

Защо е важно да сме добре хидратирани?

Тялото ни е изградено от 65-70% вода и ежедневно се нуждае от достатъчно количество, за да функционира правилно.

Какви са ползите от достатъчен прием на вода?

Водата изчиства натрупаните токсини, подпомага мозъчната и бъбречната функции, помага за контрол на теглото и за регулиране на кръвното налягане.

Колко вода трябва да пием всеки ден?

Можете да изчислите ориентировъчния дневен прием на вода по формулата 30-40 милилитра на килограм телесно тегло.

Можем ли да пием вода по време на хранене?

Грешно е схващането, че трябва да пиете вода по време на хранене. Така не само ще разширите стомаха си, но и ще затрудните храносмилането, защото приетата течност разрежда стомашните сокове, отговорни за разграждането на храната.

Категории: Здраве|Публикувана: 27.05.2019|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

4559c8467fde8e4002d4ed2eafed370b?s=96&d=mm&r=g

Автор: For Life

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 27 март 2024 в 16:26 | Публикувана: 27 май 2019 в 14:04 | Категория: Здраве