Днес споделяме с вас една ефирна рецепта за нисковъглехидратни профитероли с лек крем. Тези вкусни топчета трябва да се приготвят с повече търпение, но резултатът определено си заслужава.

Нека видим какво ще ни е необходимо за рецептата.

 

Рецепта за кето профитероли

От изброеното по-долу количество продукти се получават около 35 профитероли. В порция с 3 броя има около 2.7 г въглехидрати.

Необходими продукти:

За сметановия крем:

  • 3 яйца, стайна температура
  • 70 г стевиола на прах (около 3 с. л.)
  • ¼ ч. л. сол
  • 240 мл сметана за разбиване
  • 45 г масло, краве или кокосово
  • 1 ½ ч. л. ванилов екстракт
  • ½ ч. л. хуск

За тестото:

  • 150 г бадемово брашно
  • 40 г кокосово брашно
  • 1 ½ ч. л. бакпулвер
  • 2 ч. л. хуск
  • 370 мл вода
  • 120 г краве масло (или 100 г масло Гхи)
  • ½ ч. л. сол
  • ½ ч. л. ванилов екстракт
  • 3 яйца, стайна температура

За заливката:

  • 100 г шоколад със стевиола

 

Приготвяне на крема:

  1. Блендирайте стевиолата на пудра и я разбъркайте с трите яйца, докато се смесят добре.
  2. В малка тенджерка изсипете сметаната и на средна температура разбърквайте, докато сместа къкри, около 3 минути.
  3. Изсипете половината от сметаната към яйцата и стевиолата, разбъркайте. Бавно изсипете сместа при останалата сметана на котлона.
  4. Бъркайте равномерно, докато сместа стане по-гъста, около 4-5 минути.
  5. Отстранете от котлона и сложете към нея маслото и ваниловия екстракт. Разбъркайте добре с телена бъркалка, докато маслото се разтопи.
  6. Добавете хуска и разбъркайте отново.
  7. Изсипете сместа в кухненски робот и блендирайте до гладкост. Преместете в друг съд, покрийте със стреч фолио и оставете в хладилника.

За тестото:

  1. Смесете бадемовото брашно, кокосовото, бакпулвера и хуска.
  2. В съд на котлона изсипете водата и сложете в нея маслото. Разбърквайте, докато къкри на ниска температура.
  3. Добавете солта и ваниловия екстракт, разбъркайте.
  4. Малко по малко добавяйте сухата смес към разтопеното масло. Бъркайте с телена бъркалка около 2 минути, докато се сгъсти сместа и заприлича на тесто.
  5. Преместете в купа и оставете да изстине около 3-4 минути. След това добавете 3-те яйца и с ръчен миксер разбийте сместа.
  6. Преместете я в сладкарски пош и върху хартия за печене, постлана върху тавичка, оформете вашите профитероли с въртеливи движения.
  7. Печете на предварително загрята на 190 градуса фурна за 25 до 30 минути или докато връхчетата им станат златисти.
  8. Оставете ги за изстинат.

Пълнене на профитеролите:

  1. Когато се охладят тестените пънчета, направете кръстосан разрез с дълбочина около 1.5 см от долната страна на всяко с върха на нож.
  2. Изсипете крема в пош и пълнете с него през разреза всяка профитерола.Те леко ще увеличават обема си.
  3. Разтопете на водна баня шоколад със стевиола и направете заливка на профитеролите за финална декорация.
  4. Охладете около 20 минути и сервирайте.

Можете да поръсите  и с блендирана на пудра стевиола.

 

Абонирай се за ежедневни предложения с кето рецепти, като ни изпратиш съобщение „Меню“ в месинджър от нашата фейсбук страница.

 

Друго предложение за пълнеж е шоколадовият ганаш. Той се приготвя по-бързо, ето и рецепта за такъв без захар.

 

Шоколадов кето ганаш

Кето профитероли. Богати на магнезий. Храни, богати на желязо. Домашно руло. Видове кето режими. Храни за диабетици.

Необходими продукти:

  • 200 г шоколад със стевиола
  • 120 мл сметана за разбиване
  • 3 с. л. масло Гхи (или кокосово)
  • щипка сол

 

Приготвяне:

  1. Сложете всички съставки в купа на водна баня и разбърквайте, докато шоколадът и маслото се разтопят напълно.
  2. Приберете в хладилника да се охлади за 10-ина минути и леко да стегне. Използвайте го за пълнеж на вашите профитероли.

 

Откъде идват профитеролите?

От френски profiterole или chou à la crème са пълнени топчета от специално бутер тесто, наречено шу (направено с вода, брашно, яйце, масло).

Най-често пълнежът е сладък – със сметана, крем, дори сладолед.

Съществуват рецепти и за солени профитероли, напълнени със сирене, пюрирано месо и т. н. Те били често срещана гарнитура към супите във френските ресторанти.

Вие също можете да си направите солен пълнеж и да добавите профитеролите към:

 

В Гибралтар профитеролите са национално ястие.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето къри с пиле, профитероли.

Ако си направите солени профитероли с пълнеж от сирена, използвайте ги като гарнитура и към пилешко кето къри.

 

Ако тази рецепта за кето профитероли ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

 

Приятен апетит!