Кето профитероли с 2 вида пълнеж – сметанов крем и шоколадов ганаш
Днес споделяме с вас една ефирна рецепта за нисковъглехидратни профитероли с лек крем. Тези вкусни топчета трябва да се приготвят с повече търпение, но резултатът определено си заслужава.
Нека видим какво ще ни е необходимо за рецептата.
Рецепта за кето профитероли
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в порция |
---|---|---|
60 минути | 12 (по 3 профитероли в порция) | 2,7 г |
Необходими продукти
За сметановия крем:
- 3 яйца, стайна температура
- 70 г стевиола на прах (около 3 с. л.)
- ¼ ч. л. сол
- 240 мл сметана за разбиване
- 45 г масло, краве или кокосово
- 1 ½ ч. л. ванилов екстракт
- ½ ч. л. хуск
За тестото:
- 150 г бадемово брашно
- 40 г кокосово брашно
- 1 ½ ч. л. бакпулвер
- 2 ч. л. хуск
- 370 мл вода
- 120 г краве масло (или 100 г масло Гхи)
- ½ ч. л. сол
- ½ ч. л. ванилов екстракт
- 3 яйца, стайна температура
За заливката:
- 100 г шоколад със стевиола
Приготвяне на крема:
- Блендирайте стевиолата на пудра и я разбъркайте с трите яйца, докато се смесят добре.
- В малка тенджерка изсипете сметаната и на средна температура разбърквайте, докато сместа къкри, около 3 минути.
- Изсипете половината от сметаната към яйцата и стевиолата, разбъркайте. Бавно изсипете сместа при останалата сметана на котлона.
- Бъркайте равномерно, докато сместа стане по-гъста, около 4-5 минути.
- Отстранете от котлона и сложете към нея маслото и ваниловия екстракт. Разбъркайте добре с телена бъркалка, докато маслото се разтопи.
- Добавете хуска и разбъркайте отново.
- Изсипете сместа в кухненски робот и блендирайте до гладкост. Преместете в друг съд, покрийте със стреч фолио и оставете в хладилника.
За тестото:
- Смесете бадемовото брашно, кокосовото, бакпулвера и хуска.
- В съд на котлона изсипете водата и сложете в нея маслото. Разбърквайте, докато къкри на ниска температура.
- Добавете солта и ваниловия екстракт, разбъркайте.
- Малко по малко добавяйте сухата смес към разтопеното масло. Бъркайте с телена бъркалка около 2 минути, докато се сгъсти сместа и заприлича на тесто.
- Преместете в купа и оставете да изстине около 3-4 минути. След това добавете 3-те яйца и с ръчен миксер разбийте сместа.
- Преместете я в сладкарски пош и върху хартия за печене, постлана върху тавичка, оформете вашите профитероли с въртеливи движения.
- Печете на предварително загрята на 190 градуса фурна за 25 до 30 минути или докато връхчетата им станат златисти.
- Оставете ги за изстинат.
Пълнене на профитеролите:
- Когато се охладят тестените пънчета, направете кръстосан разрез с дълбочина около 1.5 см от долната страна на всяко с върха на нож.
- Изсипете крема в пош и пълнете с него през разреза всяка профитерола.Те леко ще увеличават обема си.
- Разтопете на водна баня шоколад със стевиола и направете заливка на профитеролите за финална декорация.
- Охладете около 20 минути и сервирайте.
Можете да поръсите и с блендирана на пудра стевиола.
Друго предложение за пълнеж е шоколадовият ганаш. Той се приготвя по-бързо, ето и рецепта за такъв без захар.
Шоколадов кето ганаш
Необходими продукти:
- 200 г шоколад със стевиола
- 120 мл сметана за разбиване
- 3 с. л. масло Гхи (или кокосово)
- щипка сол
Приготвяне:
- Сложете всички съставки в купа на водна баня и разбърквайте, докато шоколадът и маслото се разтопят напълно.
- Приберете в хладилника да се охлади за 10-ина минути и леко да стегне. Използвайте го за пълнеж на вашите профитероли.
Откъде идват профитеролите?
От френски profiterole или chou à la crème са пълнени топчета от специално бутер тесто, наречено шу (направено с вода, брашно, яйце, масло).
Най-често пълнежът е сладък – със сметана, крем, дори сладолед.
Съществуват рецепти и за солени профитероли, напълнени със сирене, пюрирано месо и т. н. Те били често срещана гарнитура към супите във френските ресторанти.
Вие също можете да си направите солен пълнеж и да добавите профитеролите към:
В Гибралтар профитеролите са национално ястие.
Още от здравословната ни кухня
Ако тази рецепта за кето профитероли ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници