Традиционните бишкоти, познати от детството ни, са мекички и пухкави, но се приготвят с високовъглехидратни съставки. Именно затова днес решихме да ви покажем как да си ги направите в кето вариант.

В нашите рецепти използваме вкусно и полезно бадемово брашно, което помага за придаването на хрупкавост на бишкотите, след като се охладят.

Този десерт може да се хапва потопен в течност като ядково мляко или бронирано кафе. За да им се насладите максимално може да си приготвите домашна торта с бишкоти или тирамису.

 

Кето бишкоти с шоколадово покритие

Лесни за приготвяне хрупкави кето бишкоти с аромат на ванилия и обляти с любимия ни шоколад със стевия.

Използваме само нисковъглехидратни съставки, за да направим подходящ десерт за кето режим.

Време за приготвяне: 70 минути

Порции: 12 бишкоти

Хранителен състав в 1 бишкота без шоколадово покритие: 3,2 г нетни въглехидрати, 17,1 г мазнини, 5,7 г протеин и  189,6 калории.

Необходими продукти:

  • 230 г бадемово брашно
  • 1 ч. л. псилиум хуск фибри
  • 70 г стевиола на прах
  • ¼ ч. л. сол
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • 1 яйца
  • 60 г краве масло Гхи + още за намазняване
  • ½ ч. л. ванилов екстракт
  • 70 г бадеми, филирани бадеми

За декорация (по избор):

  • 100 грама шоколад със стевия
  • 1 ч. л. кокосово масло
  • Бадеми, натрошени
  • Неподсладени кокосови стърготини

 

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната до 160 градуса. Покрийте дъното на тавичка с хартия за печене и намазнете с краве масло Гхи.
  2. В голяма купа смесете всички сухи съставки: бадемово брашно, стевиолата на прах, псилиум хуск фибрите, бакпулвера и солта. По желание може да добавите неподсладено какао на прах.
  3. В друга купа разбийте яйцето с разтопеното краве масло Гхи и екстракта от ванилия.
  4. Изсипете течните съставки в купата със сухите. Разбъркайте, докато се получи меко тесто.
  5. Добавете ситно нарязаните бадеми и оформете топка от тестото.
  6. Сложете тестото върху пергаментова хартия и оформете голям плосък цилиндър с дължина около 25 см и височина 2 см.
  7. С дълъг остър нож внимателно нарежете тестото на около 12 парчета с формата на бишкоти.
  8. При разрязването оставете малко разстояние между всяка бишкота, за да улесните отделянето им след изпичане.
  9. Сложете в загрятата фурна и печете 20-25 минути или докато леко покафенеят.
  10. Извадете бишкотите от фурната, охладете за 20 минути, без да ги докосвате. След това внимателно обърнете всяка бишкота.
  11. Намалете фурната до 150 градуса и върнете бишкотите да се изпекат за още 10-12 минути, докато станат златисти.
  12. Извадете изпечените бишкоти от фурната и ги охладете отново за 20 минути, без да ги местите от тавичката.
  13. Прехвърлете върху решетка за охлаждане.
  14. Нужни са им поне 2 часа, за да станат хрупкави. Може да ги сложите в хладилник, за да забързате процеса.

За декориране (по желание):

  1. Декорирайте по желание като разтопите шоколада със стевия с кокосовото масло.
  2. Потопете всяка бишкота наполовина в разтопения шоколад и поставете върху пергаментова хартия, докато стегне.
  3. Поръсете с нарязани ядки бадем или с неподсладени кокосови стърготини.
  4. Сложете във фризера за 10 минути, за да забързате процеса на стягане на шоколада.

Съхранение:

  • Може да съхраните бишкотите затворени в буркан и поставени в хладилник за до 5 дни.
  • Ако сте приготвили по-голямо количество, замразете в торбичка с цип и размразете при стайна температура ден преди консумация.

 

Абонирай се за ежедневни предложения с кето рецепти, като ни изпратиш съобщение „Меню“ в месинджър от нашата фейсбук страница.

 

Кето ванилови бишкоти с ядки макадамия

Бишкоти с ароматни подправки и хрупкави ядки. Два пъти изпечени, за да станат още по-хрупкави и вкусни. Чудесно се комбинират с чаша бронирано кафе.

Време за приготвяне:  90 минути

Порции: 10

Хранителна стойност в 1 бишкота: 2,7 г нетни въглехидрати, 17,7 г мазнини, 5,2 г протеин и 189 калории.

Необходими съставки:

  • 200 грама бадемово брашно
  • 80 г стевия на прах
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • 1 ч. л. ванилова паста
  • 75 г печени ядки макадамия (или бадеми)
  • 1 с. л. микс подправки (канела, кардамон, черен пипер, индийско орехче, карамфил)
  • 50 г краве масло Гхи, разтопено
  • 2 яйца

 

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната до 160 градуса.
  2. Смесете в купа бадемовото брашно, стевията на прах, бакпулвера, ваниловата паста, печените ядки макадамия (или бадемите) и микса подправки.
  3. Разбъркайте, за да се смесят добре всички съставки.
  4. В отделна купа разтопете кравето масло Гхи. Добавете яйцата и разбийте с телена лъжица, докато се смесят.
  5. Изсипете яйчената смес в купата със сухите съставки и разбъркайте до оформяне на лепкаво тесто.
  6. Прехвърлете тестото върху работна повърхност.
  7. Набрашнете ръцете си с бадемово брашно и го оформете в продълговата или квадратна форма.
  8. Прехвърлете след това в застлана с пергаментова хартия тава.
  9. Изпечете тестото за 30 минути или докато стане леко златисто и отгоре леко се напука.
  10. Извадете от фурната и оставете настрана да се охлади за около 15 минути.
  11. След това с назъбен нож го нарежете на парчета по дължина.
  12. Ако усетите, че все още е ронливо, сложете го за няколко минути във фризера, за да стегне още малко.
  13. Загрейте фурната до 120 градуса.
  14. Подредете парчетата бишкоти върху тава, покрита с пергаментова хартия. Изпечете за 15 минути, обърнете и печете за още 15 минути.
  15. Изключете фурната и оставете бишкотите вътре да се охладят, без да ги вадите. Трябва да станат хрупкави и сухи.
  16. Поднесете веднага или пригответе торта с бишкоти.
  17. Съхранете ги в херметически затворен съд.

 

 

Още от здравословната ни кухня

 

Бишкоти. Кето тирамису.

Може да си приготвите и домашно кето тирамису, като замените блата с кето бишкоти. Още едно предложение е кето тирамису в чаша.

 

Ако нашите предложения за нисковъглехидратни бишкоти са ви харесали, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог, както и в нашата кулинарна книга „Кето фантазии“.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!