Бишкоти в кето стил

Обновена: 12.04.2024|
Кето лазаня с пилешко. Кето бишкоти с шоколад.

Традиционните бишкоти, познати от детството ни, са мекички и пухкави, но се приготвят с високовъглехидратни съставки. Именно затова днес решихме да ви покажем как да си ги направите в кето вариант.

В нашите рецепти използваме вкусно и полезно бадемово брашно, което помага за придаването на хрупкавост на бишкотите, след като се охладят.

Този десерт може да се хапва потопен в течност като ядково мляко или бронирано кафе. За да им се насладите максимално може да си приготвите домашна торта с бишкоти или тирамису.

 

Кето бишкоти с шоколадово покритие

Лесни за приготвяне хрупкави кето бишкоти с аромат на ванилия и обляти с любимия ни шоколад със стевия.

chrevno 400
stev tabletki 600
chrevno 400
stev tabletki 600

Използваме само нисковъглехидратни съставки, за да направим подходящ десерт за кето режим.

Време за приготвяне Порции Хранителен състав в 1 бишкота без шоколадово покритие
70 минути 12 бишкоти 3,2 г нетни въглехидрати, 17,1 г мазнини, 5,7 г протеин и  189,6 калории

Необходими продукти:

  • 230 г бадемово брашно
  • 1 ч. л. псилиум хуск фибри
  • 70 г стевиола на прах
  • ¼ ч. л. сол
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • 1 яйца
  • 60 г краве масло Гхи + още за намазняване
  • ½ ч. л. ванилов екстракт
  • 70 г бадеми, филирани бадеми
  • 1 с. л. какао на прах (по желание)

За декорация (по избор):

  • 100 грама шоколад със стевия
  • 1 ч. л. кокосово масло
  • Бадеми, натрошени
  • Неподсладени кокосови стърготини

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната до 160 градуса. Покрийте дъното на тавичка с хартия за печене и намазнете с краве масло Гхи.
  2. В голяма купа смесете всички сухи съставки: бадемово брашно, стевиолата на прах, псилиум хуск фибрите, бакпулвера и солта. По желание може да добавите неподсладено какао на прах.
  3. В друга купа разбийте яйцето с разтопеното краве масло Гхи и екстракта от ванилия.
  4. Изсипете течните съставки в купата със сухите. Разбъркайте, докато се получи меко тесто.
  5. Добавете ситно нарязаните бадеми и оформете топка от тестото.
  6. Сложете тестото върху пергаментова хартия и оформете голям плосък цилиндър с дължина около 25 см и височина 2 см.
  7. С дълъг остър нож внимателно нарежете тестото на около 12 парчета с формата на бишкоти.
  8. При разрязването оставете малко разстояние между всяка бишкота, за да улесните отделянето им след изпичане.
  9. Сложете в загрятата фурна и печете 20-25 минути или докато леко покафенеят.
  10. Извадете бишкотите от фурната, охладете за 20 минути, без да ги докосвате. След това внимателно обърнете всяка бишкота.
  11. Намалете фурната до 150 градуса и върнете бишкотите да се изпекат за още 10-12 минути, докато станат златисти.
  12. Извадете изпечените бишкоти от фурната и ги охладете отново за 20 минути, без да ги местите от тавичката.
  13. Прехвърлете върху решетка за охлаждане.
  14. Нужни са им поне 2 часа, за да станат хрупкави. Може да ги сложите в хладилник, за да забързате процеса.

За декориране (по желание):

  1. Декорирайте по желание като разтопите шоколада със стевия с кокосовото масло.
  2. Потопете всяка бишкота наполовина в разтопения шоколад и поставете върху пергаментова хартия, докато стегне.
  3. Поръсете с нарязани ядки бадем или с неподсладени кокосови стърготини.
  4. Сложете във фризера за 10 минути, за да забързате процеса на стягане на шоколада.
  5. Може да поднесете кето бишкотите, като гарнирате с кето течен шоколад.

Съхранение:

  • Може да съхраните бишкотите затворени в буркан и поставени в хладилник за до 5 дни.
  • Ако сте приготвили по-голямо количество, замразете в торбичка с цип и размразете при стайна температура ден преди консумация.

 

Кето ванилови бишкоти с ядки макадамия

Бишкоти с ароматни подправки и хрупкави ядки. Два пъти изпечени, за да станат още по-хрупкави и вкусни. Чудесно се комбинират с чаша бронирано кафе.

Време за приготвяне:  90 минути

Порции: 10

Хранителна стойност в 1 бишкота: 2,7 г нетни въглехидрати, 17,7 г мазнини, 5,2 г протеин и 189 калории.

Необходими съставки:

  • 200 грама бадемово брашно
  • 80 г стевия на прах
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • 1 ч. л. ванилова паста
  • 75 г печени ядки макадамия (или бадеми)
  • 1 с. л. микс подправки (канела, кардамон, черен пипер, индийско орехче, карамфил)
  • 50 г краве масло Гхи, разтопено
  • 2 яйца

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната до 160 градуса.
  2. Смесете в купа бадемовото брашно, стевията на прах, бакпулвера, ваниловата паста, печените ядки макадамия (или бадемите) и микса подправки.
  3. Разбъркайте, за да се смесят добре всички съставки.
  4. В отделна купа разтопете кравето масло Гхи. Добавете яйцата и разбийте с телена лъжица, докато се смесят.
  5. Изсипете яйчената смес в купата със сухите съставки и разбъркайте до оформяне на лепкаво тесто.
  6. Прехвърлете тестото върху работна повърхност.
  7. Набрашнете ръцете си с бадемово брашно и го оформете в продълговата или квадратна форма.
  8. Прехвърлете след това в застлана с пергаментова хартия тава.
  9. Изпечете тестото за 30 минути или докато стане леко златисто и отгоре леко се напука.
  10. Извадете от фурната и оставете настрана да се охлади за около 15 минути.
  11. След това с назъбен нож го нарежете на парчета по дължина.
  12. Ако усетите, че все още е ронливо, сложете го за няколко минути във фризера, за да стегне още малко.
  13. Загрейте фурната до 120 градуса.
  14. Подредете парчетата бишкоти върху тава, покрита с пергаментова хартия. Изпечете за 15 минути, обърнете и печете за още 15 минути.
  15. Изключете фурната и оставете бишкотите вътре да се охладят, без да ги вадите. Трябва да станат хрупкави и сухи.
  16. Поднесете веднага или пригответе торта с бишкоти.
  17. Съхранете ги в херметически затворен съд.

Други нисковъглехидратни рецепти за десерти и не само може да откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“.

 

 

Още от здравословната ни кухня

 

Бишкоти. Кето тирамису.

Може да си приготвите и домашно кето тирамису, като замените блата с кето бишкоти. Още едно предложение е кето тирамису в чаша.

 

Ако нашите предложения за нисковъглехидратни бишкоти са ви харесали, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог, както и в нашата кулинарна книга „Кето фантазии“.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

5319a9e191d6ad3ddb6086abb3e85757?s=96&d=mm&r=g

Ваня Боянова е дипломиран технолог по „Храни, хранене и диететика“. Участвала е в множество проекти за здравословно хранене в България и чужбина. Организатор и лектор е на събития със здравна насоченост. Автор е на стотици публикации в сферата на храненето.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 12 април 2024 в 14:57 | Публикувана: 30 юли 2021 в 11:22 | Категория: Десерти при кетогенен режим - Фор Лайф, Кето рецепти