В последно време ви изненадахме с ястия от различни световни кухни, като японската и английската, а днес ще се пренесем в любимата ни Франция с рецепта за френски кето макарони. Лек и приятен десерт, при чието приготвяне е важно съставките да се смесват много внимателно, за да се получи мек десерт, който да се „топи“ в устата.

 

Приготвяне на френски кето макарони

Ние приготвихме здравословен и диетичен вариант на рецептата за макарони, който не съдържа захар и можем да го хапваме без угризения. Вижте какво е необходимо, за да се пренесете във френската кухня. Използвахме и бадемово брашно, за ползите от което можете да прочетете тук.

 

Готвене на сладкиш с бадемово брашно. Рецепта за макарони.

 

Необходими продукти:

За макароните:

  • 1 ч. ч. бадемово брашно
  • ½ ч. л. хималайска сол
  • 1 + 2/4  ч. ч. Стевиола на прах
  • 200 г филирани бадеми
  • 2 с. л. какао
  • 1 с. л. бакпулвер
  • ½ ч. л. екстракт от ванилия
  • 3 белтъка
  • По желание можете да използвате прахообразна боя за сладкиши, цвят – по избор

За крема:

  • ½ ч. ч. Стевиола на прах
  • 1 ч. л. екстракт от ванилия
  • ½ ч. ч. кокосово масло, леко стегнато
  • ¼ ч. ч. готварска сметана

Приготвяне на нашите макарони:

 

бадемово брашно с надпис, че то е лишено от глутен, подходящо за рецепта за френски макарони

 

  1. В блендер разбийте филираните бадеми до прахообразно състояние. Смесете ги с бадемовото брашно, 1 ч. ч. стевиола, какаото, половината от солта и разбъркайте с миксера на най-ниската скорост. След това пресейте бадемовата смес през сито с фина мрежа в голяма купа.
  2. С миксера разбъркайте белтъците с останалата част от солта, докато се образуват меки върхове. Постепенно добавете останалата ¾ стевиола прах. Продължете да разбивате до образуването на твърди върхове (при обръщане на купата сместа трябва да се задържи). Добавете ванилията и боята за сладкиши, ако сте решили да добавите такава.
  3. Добавете пресятата бадемова смес постепенно към яйчената и внимателно разбърквайте с шпатула.
  4. Прехвърлете полученото тесто в шприц за сладки. Разстелете хартия за печене и за по-голямо удобство очертайте върху нея с помощта на малък ринг 3-сантиметрови кръгчета. Отрежете върха на шприца и ги запълнете със сместа. Загрейте фурната на 150°C.
  5. Печете половинките макарони около 15 минути, проверете – ако се отделят лесно от хартията за печене, са готови. Извадете и оставете да се охладят.

Приготвяне на крема:

  • В голяма купа сложете кокосовото масло и разбийте с миксер до получаването на лека, фина структура. Добавете стевиолата и разбийте отново добре, изсипете и ванилията. Накрая добавете сметаната и миксирайте до желаната консистенция.
  • Изсипете крема в шприц, вземете една половина от макарон, сложете върху нея крем и притиснете друга половина внимателно към крема. Повторете с останалите половинки.

Voila!

Френските кето макарони са готови за сервиране. Рецептата е за 16 здравословни макарона, които да похапнете с удоволствие и без угризения, пренасяйки се във френската кулинарна атмосфера.

 

Кое е интересното в историята на френските макарони?

Макарон (на френски: macaron) е френско сладкарско изделие от яйчни белтъци, пудра-захар и смлян бадем. Обикновено се прави във формата на бисквита: между два слоя се нанася крем или сладко. Названието произлиза от думата ammaccare (на италиански:maccarone/maccherone) – „разбивам, размачквам“, и е препратка към начина на приготвяне на основната съставка, стрития бадем.

Макароните се произвеждат от началото на VIII в. сл. н. е. За произхода на рецептата за макарони има спорове: Larousse Gastronomique споменава, че е създадена през 791 г. в един манастир, други източници твърдят, че рецептата за макарони е донесена от италиански готвачи, пристигнали заедно с Екатерина Медичи след брака й с Анри II. През 30-те години на XIX в. макароните са поднасяни с ликьор, конфитюр и подправки, а в съвременния си вид макарони се появяват в сладкарниците Ladurée, където решават да съединят две бисквити една с друга с помощта на крем. Рецептата е различна в различните френски градове; например в Амиен от XVI век за приготвянето на макарони се използват плодове, бадеми и мед.

В лотарингския град Нанси, според легендата, две монахини, сестрите Маргарита и Мари-Елизабет, измислят рецептата за макарони, за да надхитрят строгите манастирски диетични правила (за което им дали прякора „сестрите Макарон“).

 

Ако ви е харесала рецептата и искате да научавате за други подобни здравословни рецепти се присъединете към нашата кухня ТУК!

Приятен апетит от екипа на forlife.bg