В последно време ви изненадахме с ястия от различни световни кухни, като японската и английската, а днес ще се пренесем в любимата ни Франция с рецепта за френски кето макарони. Лек и приятен десерт, при чието приготвяне е важно съставките да се смесват много внимателно, за да се получи мек десерт, който да се „топи“ в устата.
Приготвяне на френски кето макарони
Ние приготвихме здравословен и диетичен вариант на рецептата за макарони, който не съдържа захар и можем да го хапваме без угризения. Вижте какво е необходимо, за да се пренесете във френската кухня. Използвахме и бадемово брашно, за ползите от което можете да прочетете тук.
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
50 минути | 6 | 10 г |
Необходими продукти:
За макароните:
- 150 г бадемово брашно
- ½ ч. л. хималайска сол
- 300 г Стевиола на прах
- 200 г филирани бадеми
- 2 с. л. какао
- 1 с. л. бакпулвер
- 1 ч. л. стевиола ванилия
- 3 белтъка
- По желание можете да използвате прахообразна боя за сладкиши, цвят – по избор
За крема:
- 100 г стевиола на прах
- 1 ч. л. стевиола ванилия
- 150 мл кокосово масло, леко стегнато
- 50 г готварска сметана
Кето фантазии | 31.62лв. | ||
Бадемово брашно 300 гр | 13.00лв. | ||
Кокосово масло | 7.00лв. – 21.00лв. | ||
Стевиола на прах 1кг | 48.80лв. |
Приготвяне на нашите макарони:
- В блендер разбийте филираните бадеми до прахообразно състояние. Смесете ги с бадемовото брашно, 1 ч. ч. стевиола, какаото, половината от солта и разбъркайте с миксера на най-ниската скорост. След това пресейте бадемовата смес през сито с фина мрежа в голяма купа.
- С миксера разбъркайте белтъците с останалата част от солта, докато се образуват меки върхове. Постепенно добавете останалата ¾ стевиола прах. Продължете да разбивате до образуването на твърди върхове (при обръщане на купата сместа трябва да се задържи). Добавете ванилията и боята за сладкиши, ако сте решили да добавите такава.
- Добавете пресятата бадемова смес постепенно към яйчената и внимателно разбърквайте с шпатула.
- Прехвърлете полученото тесто в шприц за сладки. Разстелете хартия за печене и за по-голямо удобство очертайте върху нея с помощта на малък ринг 3-сантиметрови кръгчета. Отрежете върха на шприца и ги запълнете със сместа. Загрейте фурната на 150°C.
- Печете половинките макарони около 15 минути, проверете – ако се отделят лесно от хартията за печене, са готови. Извадете и оставете да се охладят.
Приготвяне на крема:
- В голяма купа сложете кокосовото масло и разбийте с миксер до получаването на лека, фина структура. Добавете стевиолата и разбийте отново добре, изсипете и ванилията. Накрая добавете сметаната и миксирайте до желаната консистенция.
- Изсипете крема в шприц, вземете една половина от макарон, сложете върху нея крем и притиснете друга половина внимателно към крема. Повторете с останалите половинки.
Voila!
Френските кето макарони са готови за сервиране. Рецептата е за 16 здравословни макарона, които да похапнете с удоволствие и без угризения, пренасяйки се във френската кулинарна атмосфера.
Кое е интересното в историята на френските макарони?
Макарон (на френски: macaron) е френско сладкарско изделие от яйчни белтъци, пудра-захар и смлян бадем. Обикновено се прави във формата на бисквита: между два слоя се нанася крем или сладко. Названието произлиза от думата ammaccare (на италиански:maccarone/maccherone) – „разбивам, размачквам“, и е препратка към начина на приготвяне на основната съставка, стрития бадем.
Макароните се произвеждат от началото на VIII в. сл. н. е. За произхода на рецептата за макарони има спорове: Larousse Gastronomique споменава, че е създадена през 791 г. в един манастир, други източници твърдят, че рецептата за макарони е донесена от италиански готвачи, пристигнали заедно с Екатерина Медичи след брака й с Анри II. През 30-те години на XIX в. макароните са поднасяни с ликьор, конфитюр и подправки, а в съвременния си вид макарони се появяват в сладкарниците Ladurée, където решават да съединят две бисквити една с друга с помощта на крем. Рецептата е различна в различните френски градове; например в Амиен от XVI век за приготвянето на макарони се използват плодове, бадеми и мед.
В лотарингския град Нанси, според легендата, две монахини, сестрите Маргарита и Мари-Елизабет, измислят рецептата за макарони, за да надхитрят строгите манастирски диетични правила (за което им дали прякора „сестрите Макарон“).
Ако ви е харесала рецептата и искате да научавате за други подобни здравословни рецепти се присъединете към нашата кухня ТУК!
Приятен апетит от екипа на forlife.bg
Оставете коментар