Кулинарен полъх от Франция с рецепта за кето макарони

Обновена: 26.02.2024|
Сервирани френски макарони с чаши кафе.

В последно време ви изненадахме с ястия от различни световни кухни, като японската и английската, а днес ще се пренесем в любимата ни Франция с рецепта за френски кето макарони. Лек и приятен десерт, при чието приготвяне е важно съставките да се смесват много внимателно, за да се получи мек десерт, който да се „топи“ в устата.

 

Приготвяне на френски кето макарони

Ние приготвихме здравословен и диетичен вариант на рецептата за макарони, който не съдържа захар и можем да го хапваме без угризения. Вижте какво е необходимо, за да се пренесете във френската кухня. Използвахме и бадемово брашно.

 

Готвене на сладкиш с бадемово брашно. Рецепта за макарони.

 

 

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в 1 порция
50 минути 6 10 г

Необходими продукти:

За макароните:

  • 150 г бадемово брашно
  • ½ ч. л. хималайска сол
  • 300 г Стевиола на прах
  • 200 г филирани бадеми
  • 2 с. л. какао
  • 1 с. л. бакпулвер
  • 1 ч. л. стевиола ванилия
  • 3 белтъка
  • По желание можете да използвате прахообразна боя за сладкиши, цвят – по избор

 

За крема:

  • 100 г стевиола на прах
  • 1 ч. л. стевиола ванилия
  • 150 мл кокосово масло, леко стегнато
  • 50 г готварска сметана

 

Приготвяне на нашите макарони:

 

бадемово брашно с надпис, че то е лишено от глутен, подходящо за рецепта за френски макарони

 

  1. В блендер разбийте филираните бадеми до прахообразно състояние. Смесете ги с бадемовото брашно, 1 ч. ч. стевиола, какаото, половината от солта и разбъркайте с миксера на най-ниската скорост. След това пресейте бадемовата смес през сито с фина мрежа в голяма купа.
  2. С миксера разбъркайте белтъците с останалата част от солта, докато се образуват меки върхове. Постепенно добавете останалата ¾ стевиола прах. Продължете да разбивате до образуването на твърди върхове (при обръщане на купата сместа трябва да се задържи). Добавете ванилията и боята за сладкиши, ако сте решили да добавите такава.
  3. Добавете пресятата бадемова смес постепенно към яйчената и внимателно разбърквайте с шпатула.
  4. Прехвърлете полученото тесто в шприц за сладки. Разстелете хартия за печене и за по-голямо удобство очертайте върху нея с помощта на малък ринг 3-сантиметрови кръгчета. Отрежете върха на шприца и ги запълнете със сместа. Загрейте фурната на 150°C.
  5. Печете половинките макарони около 15 минути, проверете – ако се отделят лесно от хартията за печене, са готови. Извадете и оставете да се охладят.

Приготвяне на крема:

  • В голяма купа сложете кокосовото масло и разбийте с миксер до получаването на лека, фина структура. Добавете стевиолата и разбийте отново добре, изсипете и ванилията. Накрая добавете сметаната и миксирайте до желаната консистенция.
  • Изсипете крема в шприц, вземете една половина от макарон, сложете върху нея крем и притиснете друга половина внимателно към крема. Повторете с останалите половинки.

Voila!

Френските кето макарони са готови за сервиране. Рецептата е за 16 здравословни макарона, които да похапнете с удоволствие и без угризения, пренасяйки се във френската кулинарна атмосфера.

 

Кое е интересното в историята на френските макарони?

Макарон (на френски: macaron) е френско сладкарско изделие от яйчни белтъци, пудра-захар и смлян бадем. Обикновено се прави във формата на бисквита: между два слоя се нанася крем или сладко. Названието произлиза от думата ammaccare (на италиански:maccarone/maccherone) – „разбивам, размачквам“, и е препратка към начина на приготвяне на основната съставка, стрития бадем.

Макароните се произвеждат от началото на VIII в. сл. н. е. За произхода на рецептата за макарони има спорове: Larousse Gastronomique споменава, че е създадена през 791 г. в един манастир, други източници твърдят, че рецептата за макарони е донесена от италиански готвачи, пристигнали заедно с Екатерина Медичи след брака й с Анри II. През 30-те години на XIX в. макароните са поднасяни с ликьор, конфитюр и подправки, а в съвременния си вид макарони се появяват в сладкарниците Ladurée, където решават да съединят две бисквити една с друга с помощта на крем. Рецептата е различна в различните френски градове; например в Амиен от XVI век за приготвянето на макарони се използват плодове, бадеми и мед.

В лотарингския град Нанси, според легендата, две монахини, сестрите Маргарита и Мари-Елизабет, измислят рецептата за макарони, за да надхитрят строгите манастирски диетични правила (за което им дали прякора „сестрите Макарон“).

 

Ако ви е харесала рецептата и искате да научавате за други подобни здравословни рецепти се присъединете към нашата кухня ТУК!

Приятен апетит от екипа на forlife.bg

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

6e86da08533725faaac8b2b11149f103?s=96&d=mm&r=g

Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар