Печено заешко на фурна

Ако се чудите как да си приготвите печено заешко на фурна, така че да стане крехко, апетитно, сочно и много ароматно, то тази кето рецепта е точно за вас. Постарахме се да съчетаем най-вкусните билки и съставки, за да поднесем крехко и вкусно ястие на трапезата.
Пригответе ястието по желание с нашето предложение от сос със синьо сирене или с гарнитура от печени или гриловани зеленчуци. Винаги чудесна опция към месото е една свежа купа сезонна зеленчукова салата. И най-важното, рецептата е подходяща за спазване на кето диета.
Апетитно печено заешко на фурна
Най-трудната част от намирането на продуктите за рецептата е както вече се досещате – заекът. Най-често се открива в месарските магазини около Великден, но целогодишно има съхранен в някои месарници.
Закупете цял заек или разфасовки. Мариновайте със зехтин, пресни билки и чесън поне няколко часа, преди да го изпечете.
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
15 минути + 1 час | 6 | 4,39 г |
Необходими продукти:
- 1 средно голям заек (около 1 кг)
- 300 мл сухо бяло вино
- 3-4 стръка розмарин
- 6 скилидки чесън
- 1 ч. л. чесън на прах
- 1 ч. л. сол
- ½ ч. л. смлян черен пипер
- 100 г краве масло Гхи
- 230 г бекон
За соса със синьо сирене:
- 230 г синьо сирене
- 240 мл готварска сметана, течна
- 100 мл сухо бяло вино
- ½ ч. л. смлян черен пипер
Начин на приготвяне за печено заешко на фурна:
Печено заешко на фурна:
- Загрейте фурната до 180 градуса.
- Разтопете малко масло в голям тиган на средно силен огън. Добавете заешкото месо, разделено на части, заедно със скилидките чесън и розмарина.
- Запържете месото от всяка страна за около 3 минути или до златистокафяво.
- Изсипете 150 мл бяло вино в тигана и оставете да се изпари.
- Прехвърлете внимателно след това месото в гювеч, след което го полейте със соса от билки. Премахнете скилидките чесън преди това.
- Нарежете парченца бекон и ги добавете към заешкото месо.
- Изсипете останалите 150 мл бяло вино и подправете със сол и черен пипер.
- Покрийте гювеча с алуминиево фолио и го поставете в предварително загрятата фурна.
- Оставете да се готви за около 30 минути. Извадете гювеча, премахнете фолиото и продължете да готвите, докато месото омекне или за още около 20-30 минути.
- С помощта на лъжица поливайте месото периодично със соса в гювеча, за да стане сочно и да предотвратите изсъхването му.
- Извадете печеното заешко на фурна и оставете да се охлади за около 10 минути, преди да го сервирате.
Сос със синьо сирене:
- Загрейте готварската сметана в тенджера на слаб огън.
- Нарежете синьото сирене на малки парченца.
- Щом сметаната започне да завира, намалете котлона и добавете синьото сирене. Разбърквайте непрекъснато, докато се разтопи сиренето.
- Излейте бялото вино и оставете сместа да заври.
- Ако искате сосът да е по-гъст, оставете сместа да къкри за около 2 минути на слаб огън, като разбърквате от време на време.
- Поднесете крехкото заешко на фурна със сочния сос от синьо сирене.
Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“.
Заешко месо – защо е полезно?
Освен че е вкусно, печеното заешко на фурна има някои отлични качества. То е бяло, постно и лесно за храносмилане месо, поради което е подходящо за хората, които спазват диета с ниско съдържание на въглехидрати и калории.
Заешкото месо е подобно на пилешкото. Подходящо е за приготвяне на яхнии, супи и печено на фурна. Съдържа в състава си значителни количества протеини в сравнение с другите меса. Това го прави идеална храна за хората, спазващи диета и тези, които се стремят да се хранят здравословно.
За разлика от пилешкото, свинското и телешкото месо, заешкото не се консумира толкова често. Класифицирано е като дивечово месо, така че вкусът му е много по-различен от това на говеждото например, но има особено приятен вкус. Тъй като е богато на протеини, може да ни засити за дълго време.
Диетата и начинът на живот на зайците допринася за ниските нива на телесни мазнини в животното. За разлика от кравите, които се движат бавно и имат заседнал начин на живот, зайците са бързи и подвижни. Те се хранят с влакнести храни, като корени, семена и зърнени.
Сравняване на заешкото месо с пилешко и телешко
В порция от 85 г див, суров заек, има едва 96 калории. Доставя около 18 грама протеин, по-малко от 2 грама мазнини и никакви въглехидрати. В сравнение с другите меса, особено с говеждото, заекът има много малко мазнини.
Същото количество сурово пиле осигурява 94 калории, 17 грама протеин, 2,3 грама мазнини и никакви въглехидрати. Пилешкото се счита за едно от най-постните меса, но заешкото има по-малко мазнини и повече протеини.
Смляното телешко месо, за сравнение, е с по-високо съдържание на калории и мазнини. То осигурява 210 калории, 15 грама протеин, 15 грама мазнини и никакви въглехидрати. В сравнение с пилешкото и заешкото, телешкото месо е най-мазно.
Още от здравословната ни кухня

Поднесете печеното заешко на фурна с някои от нашите предложения за класически доматени сосове, приготвени с нисковъглехидратни съставки.
Ако тези рецепта за печено заешко на фурна в кето стил ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Готвенето със свинско бонфиле е изключително бързо, затова ви предлагаме 3 рецепти, които да имате подръка за бърз
Уханието на свинско със зеле винаги ни връща към детството. Придава някак топлота и уют в нас, напомняйки
Днес сме в кухнята, за да приготвим свинско с гъби – засищащо и апетитно ястие за обяд или
Един Коментар
Super ste,mnogo vkysni i nai veche polezni rechepti BLAGODARQ