Печено заешко на фурна

Обновена: 27.02.2024|
Печено заешко на фурна.

Ако се чудите как да си приготвите печено заешко на фурна, така че да стане крехко, апетитно, сочно и много ароматно, то тази кето рецепта е точно за вас. Постарахме се да съчетаем най-вкусните билки и съставки, за да поднесем крехко и вкусно ястие на трапезата.

Пригответе ястието по желание с нашето предложение от сос със синьо сирене или с гарнитура от печени или гриловани зеленчуци. Винаги чудесна опция към месото е една свежа купа сезонна зеленчукова салата. И най-важното, рецептата е подходяща за спазване на кето диета.

 

Апетитно печено заешко на фурна

Най-трудната част от намирането на продуктите за рецептата е както вече се досещате – заекът. Най-често се открива в месарските магазини около Великден, но целогодишно има съхранен в някои месарници.

Закупете цял заек или разфасовки. Мариновайте със зехтин, пресни билки и чесън поне няколко часа, преди да го изпечете.

 

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в 1 порция
15 минути + 1 час 6 4,39 г

Необходими продукти:

  • 1 средно голям заек (около 1 кг)
  • 300 мл сухо бяло вино
  • 3-4 стръка розмарин
  • 6 скилидки чесън
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • 1 ч. л. сол
  • ½ ч. л. смлян черен пипер
  • 100 г краве масло Гхи
  • 230 г бекон

За соса със синьо сирене:

  • 230 г синьо сирене
  • 240 мл готварска сметана, течна
  • 100 мл сухо бяло вино
  • ½ ч. л. смлян черен пипер

Начин на приготвяне за печено заешко на фурна:

Печено заешко на фурна:

  1. Загрейте фурната до 180 градуса.
  2. Разтопете малко масло в голям тиган на средно силен огън. Добавете заешкото месо, разделено на части, заедно със скилидките чесън и розмарина.
  3. Запържете месото от всяка страна за около 3 минути или до златистокафяво.
  4. Изсипете 150 мл бяло вино в тигана и оставете да се изпари.
  5. Прехвърлете внимателно след това месото в гювеч, след което го полейте със соса от билки. Премахнете скилидките чесън преди това.
  6. Нарежете парченца бекон и ги добавете към заешкото месо.
  7. Изсипете останалите 150 мл бяло вино и подправете със сол и черен пипер.
  8. Покрийте гювеча с алуминиево фолио и го поставете в предварително загрятата фурна.
  9. Оставете да се готви за около 30 минути. Извадете гювеча, премахнете фолиото и продължете да готвите, докато месото омекне или за още около 20-30 минути.
  10. С помощта на лъжица поливайте месото периодично със соса в гювеча, за да стане сочно и да предотвратите изсъхването му.
  11. Извадете печеното заешко на фурна и оставете да се охлади за около 10 минути, преди да го сервирате.

Сос със синьо сирене:

  1. Загрейте готварската сметана в тенджера на слаб огън.
  2. Нарежете синьото сирене на малки парченца.
  3. Щом сметаната започне да завира, намалете котлона и добавете синьото сирене. Разбърквайте непрекъснато, докато се разтопи сиренето.
  4. Излейте бялото вино и оставете сместа да заври.
  5. Ако искате сосът да е по-гъст, оставете сместа да къкри за около 2 минути на слаб огън, като разбърквате от време на време.
  6. Поднесете крехкото заешко на фурна със сочния сос от синьо сирене.

Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“.

 

Заешко месо – защо е полезно?

 

Печено заешко месо.

 

Освен че е вкусно, печеното заешко на фурна има някои отлични качества. То е бяло, постно и лесно за храносмилане месо, поради което е подходящо за хората, които спазват диета с ниско съдържание на въглехидрати и калории.

Заешкото месо е подобно на пилешкото. Подходящо е за приготвяне на яхнии, супи и печено на фурна. Съдържа в състава си значителни количества протеини в сравнение с другите меса. Това го прави идеална храна за хората, спазващи диета и тези, които се стремят да се хранят здравословно.

За разлика от пилешкото, свинското и телешкото месо, заешкото не се консумира толкова често. Класифицирано е като дивечово месо, така че вкусът му е много по-различен от това на говеждото например, но има особено приятен вкус. Тъй като е богато на протеини, може да ни засити за дълго време.

Диетата и начинът на живот на зайците допринася за ниските нива на телесни мазнини в животното. За разлика от кравите, които се движат бавно и имат заседнал начин на живот, зайците са бързи и подвижни. Те се хранят с влакнести храни, като корени, семена и зърнени.

Сравняване на заешкото месо с пилешко и телешко

Валин. Пълнено печено пиле. Кето меню. Пилешки кюфтета.Кето пиле Алфредо, маприната за пилешко месо.

В порция от 85 г див, суров заек, има едва 96 калории. Доставя около 18 грама протеин, по-малко от 2 грама мазнини и никакви въглехидрати. В сравнение с другите меса, особено с говеждото, заекът има много малко мазнини.

Същото количество сурово пиле осигурява 94 калории, 17 грама протеин, 2,3 грама мазнини и никакви въглехидрати. Пилешкото се счита за едно от най-постните меса, но заешкото има по-малко мазнини и повече протеини.

Смляното телешко месо, за сравнение, е с по-високо съдържание на калории и мазнини. То осигурява 210 калории, 15 грама протеин, 15 грама мазнини и никакви въглехидрати. В сравнение с пилешкото и заешкото, телешкото месо е най-мазно.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Заешко на фурна. Класически кето доматени сосове.

Поднесете печеното заешко на фурна с някои от нашите предложения за класически доматени сосове, приготвени с нисковъглехидратни съставки.

 

Ако тези рецепта за печено заешко на фурна в кето стил ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

5319a9e191d6ad3ddb6086abb3e85757?s=96&d=mm&r=g

Ваня Боянова е дипломиран технолог по „Храни, хранене и диететика“. Участвала е в множество проекти за здравословно хранене в България и чужбина. Организатор и лектор е на събития със здравна насоченост. Автор е на стотици публикации в сферата на храненето.

Свързани публикации

Един Коментар

  1. Mariya 25.07.2022 at 13:18 - Отговор

    Super ste,mnogo vkysni i nai veche polezni rechepti BLAGODARQ

Оставете коментар

Обновена: 27 февруари 2024 в 11:26 | Публикувана: 4 април 2022 в 16:44 | Категория: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим - Фор Лайф