Свинска мас за готвене – 6 невероятни ползи

Обновена: 22.03.2024|
Свинска мас за готвене.

Освен че се е използвала за приготвянето на домашен сапун, свинската мас е била широко разпространен продукт за традиционната българска кухня в миналото.

Днес популярността на свинската мас се възвръща благодарение на доказаните полезни свойства и съвместимостта й с определени хранителни режими.

В следващите редове ще ви разкажем подробно за ползите и употребата на свинска мас за готвене.

 

Свинска мас – какво представлява?

Свинската мас се приготвя от топена свинска мазнина. Свинския корем и плешка осигуряват най-много свинска мас. На стайна температура тя е твърда (по-твърда от маслото) и непрозрачна, но при нагряване се превръща в бистра течност (в зависимост от чистотата).

 

Може би си мислите, че ще има неприятна миризма? Ще се изненадате, но подобно на най-добрите пречистени масла, чистата свинска мас за готвене има никакъв или много лек мирис. Същото се отнася и за вкуса.

 

Ползи от готвенето със свинска мас

 

Свинска мас за готвене. Здравословни мазнини за кето режим.

 

Поради високото й съдържание на холестерол, определено има някои предупредителни знаци при употребата на твърде много свинска мас.

Нивата на „лошия холестерол“ са свързани с хипертония, диабет и затлъстяване, но също така са жизненоважни за метаболизма и функцията на клетките. Така че умерената консумация на свинска мас ще ви донесе само ползи.

Ето и няколко конкретни предимства, заради които си заслужава да имате свинска мас в кухнята си:

  1. Има висока точка на димене

Употребата на свинска мас за готвене е отличен избор за печене, сотиране, пържене и е подходяща мазнина за кето режим. Точката й на димене е 190°C, което е доста висока точка. Тъй като е достатъчно стабилна при нагряване, се смята и за по-здравословен избор.

  1. Свинската мас има добро съотношение на полезни и вредни мазнини

Свинската мас е по-здравословна от хидрогенираните растителни масла, но не е толкова здравословна, колкото, да речем, зехтина. Като почти всички мазнини, тя е много калорична, но има 20% по-малко наситени мазнини от маслото и по-висока концентрация на „здравословни“ мазнини.

Допълнително чистата свинска мас за готвене не съдържа трансмазнини, въпреки че трябва да внимавате какъв точно вид купувате. Най-добре винаги четете етикета подробно.

  1. Не причинява възпаление в тялото

Свинската мас не причинява възпаление в тялото при нагряване (поради окисляване), като ненаситените растителни масла. Високото количество мононенаситени мазнини в нея е предимно от олеинова киселина, което я прави здравословна за сърцето.

  1. Свинската мас има дълъг срок на годност

Свинската масне гранясва бързо като другите мазнини за готвене. Тъй като е твърда при стайна температура и има по-стабилна структура, е по-малко вероятно да се развали.

Обикновено може да се съхранява при стайна температура, но вероятността от разваляне се увеличава, ако температурата й не се поддържа постоянна.

Съхранена правилно, свинската мас ще бъде годна за употреба при стайна температура за около шест месеца, а при съхранение в хладилник може да издържи до една година. Може и да се замрази и ще издържи до три години.

Свинската мас за готвене винаги се съхранява в плътно затворен съд!

  1. Тя е с високо съдържание на витамин D

 

Свинска мас за готвене. Лекарка, която държи табелка с надпис витамин D

 

Свинската мас е един от най-добрите източници на витамин D – хранително вещество, от което все повече хора имат дефицит днес.

Една супена лъжица свинска мас съдържа 1000 IU витамин D.

Готвенето със свинска мас е един от най-добрите начини да гарантирате, че нивата на витамин D в тялото ви са достатъчно високи.

  1. Свинската мас е богата на холин

Холинът е друго важно хранително вещество, което не се намира в много други храни. Само около 10% от хората получават достатъчно холин в диетата си. Ниските нива са свързани с по-голям риск от сърдечни заболявания, Алцхаймер и проблеми с черния дроб.

Свинската мас е чудесен източник на холин – от 102 мг до 399 мг на чаша, в зависимост от това как е отгледано прасето, от което е извлечена свинската мас. Мазнината от прасета, отглеждани на пасища, вероятно ще съдържа значително повече холин от тази от конвенционално отглеждани прасета.

 

Как да подберете качествена свинска мас за готвене?

 

Свинска мас за готвене.

 

За съжаление, повечето налични видове свинска мас в търговската мрежа са хидрогенирани, което означава, че съдържат трансмазнини. Дори ако продуктът е категоризиран като съдържащ нулеви трансмазнини, това може да не е така. Производителите могат да твърдят това, стига количеството да е по-малко от 0,5 г. на порция.

Нехидрогенираната свинска мас, от своя страна, е възможно да съдържа нежелани химикали като избелващи агенти и неприятни консерванти.

За да сте сигурни, че избирате здравословен продукт, заложете на такъв, който е традиционно преработен и получен от прасета, отглеждани на пасища. Ако не можете да намерите такава свинска мас за готвене в местния магазин, опитайте на пазарите за естествени и органични храни.

 

Свинска мас за готвене – в какви рецепти можете да я включите?

В повечето рецепти свинската мас се използва за готвене, пържене или печене вместо масло. Специфичният й химичен състав я прави идеална за приготвяне на супер хрупкави, немазни пържени храни като пиле, морски дарове или риба. Яйцата също стават вкусни, но на слаб огън и задължително в тиган с незалепващо покритие.

Също така тя е чудесна за постигане на хрупкавост на различни тестени печива като пайове и бисквити. Можете да я използвате и за сотиране и като топинг за зеленчуци.

Когато заменяте масло със свинска мас за готвене, използвайте съотношение едно към едно – същото важи и за зехтина.

Употребата на свинска мас за готвене набира популярност, тъй като все повече хора се информират за нейните предимства. Надяваме се, че след тази статия ще се присъедините към тях и тази полезна мазнина ще намери място и във вашата кухня.

Успех в готвенето!

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 10.05.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Един Коментар

  1. Гергана Милчева 08.06.2022 at 16:42 - Отговор

    Съгласна съм с горенаписаното!

Оставете коментар

Обновена: 22 март 2024 в 15:27 | Публикувана: 10 май 2022 в 17:01 | Категория: Хранене и видове храни