Миш маш – неустоимо вкусно кето предложение

Обновена: 22.05.2024|
Миш-маш-кето-предложение

Миш маш е традиционно българско ястие, което може да се приготви по много различни начини. Точно поради тази причина не съществува класическа рецепта за миш маш.

Днес решихме да приготвим кето вариант на миш маш, който да бъде нашата бърза опция, когато не разполагаме с много свободно време за готвене. За целта използвахме вкусни зеленчуци, набрани пресни от градината на село.

Винаги домашно отгледаните продукти придават на ястието по-наситен и приятен вкус, който винаги ни връща у дома – там, където уютът и спокойствието се срещат и създават хармония в душата ни.

 

Рецепта за миш маш в кето стил

Нека разберем какво ни е необходимо и как да си приготвим тази бърза и лесна рецепта за миш маш.

gluco sulf 400
cosmetic 01 600
gluco sulf 400
cosmetic 01 600
Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в 1 порция
20 минути 2 9 г

Необходими продукти:

  • 2-3 броя червени чушки (пресни или печени)
  • 30 мл краве масло Гхи
  • 100 г краве сирене
  • 1-2 бр. домати
  • 4 яйца

Подправки по желание и на вкус:

  • 1 ч. л. чубрица
  • сол и черен пипер на вкус
  • 1/2 връзка пресен магданоз, наситнен

Начин на приготвяне:

  1. Нарежете пресните или изпечени чушки на едри парчета. Задушете ги в тиган със сгорещено краве масло Гхи, докато омекнат.
  2. Прибавете доматите, предварително обелени и нарязани на кубчета. Продължете да готвите, като разбърквате често.
  3. Добавете натрошеното сирене, разбъркайте с дървена лъжица и оставете да се готви за 2-3 минути.
  4. Овкусете с подправки на вкус – сол, черен пипер, чубрица или други.
  5. Чукнете в купичка яйцата и ги разбийте, след което изсипете в тигана.
  6. Гответе миш маша до готовност, като разбърквате, за да не загори.
  7. Преди да го свалите от котлона, поръсете с малко пресен магданоз по желание.

Ако добавяте други продукти към рецептата, използвайте калкулатора за въглехидрати, за да изчислите стойностите. И не забравяйте – отчитат се само нетните въглехидрати (без фибри).

В двете части на кулинарната ни поредица „Кето фантазии ви очакват общо над 200 изкусителни кето ястия – от предястието до десерта.

 

Как да приготвим вкусен миш маш?

 

Миш маш. Кюфтета с кашкавал. Пица с кокосово брашно - съвети.

 

Ключова съставка в рецептата за миш маш са яйцата. Използвайте толкова, колкото са нужни, за да направите желаните порции.

Добавете натрошено сирене към рецептата, за да приготвите ястие, богато на протеин. Някои хора прибавят също бекон и кашкавал, а други поднасят миш маша с кисело мляко.

Препоръчваме ви да използвате пресни и сезонни зеленчуци, които може да наберете от градината в село или да закупите от близкия зеленчуков магазин. Използвайте пресни или печени чушки, домати, моркови, зелен лук, дори патладжани или бамя.

Много важна част от приготвянето на ястието е да обелите доматите с белачка или нож и да ги нарежите на ситно. По този начин люспата от доматите няма да развали текстурата на готовото ястие.

Преди да свалите ястието от тигана, добавете пресен магданоз, нарязан на ситно.

Овкусете миш маша с подправки по ваш вкус. Ние ви предлагаме да подправите с някои от тези: чубрица, сушен босилек, пресен магданоз, шарена сол, червен пипер, черен пипер или други.

Миш маш е вкусен поднесен както топъл, така и студен. Можете да го приготвите на тиган или във фурна.

 

Идеи как да поднесете кето миш маш

 

Миш маш. Кето хляб с бадемово брашно. Облачен хляб и тапенада. Пълнен хляб.

 

 

Защо са полезни чушките?

Чушките са нискокалоричен зеленчук с пъстри цветове – жълти, зелени, червени, оранжеви.

Те са богат източник на полезни хранителни вещества. Съдържат в състава си витамините A, B6 (пиридоксин), C, E, K1 и минералите калий, фолат, магнезий, фосфор и други.

Около 75 грама червена чушка осигурява 47% от дневната потребност на витамин A и 159% от витамин C.

Поради съдържанието на каротеноиди (заексантин, лутеин) в състава си те са особено полезни за подобряване на зрението.

Витамин C е мощен антиоксидант, който се бори с клетъчното увреждане, подсилва реакцията на имунната система към микробите и има противовъзпалителен ефект. Червените чушки са богати на витамина, въпреки че при печене и пържене се намалява съдържанието му с до 25%.

Ако имате проблеми с разграждането на люспата на чушките, след изпичане ги обелете. Това ще подобри усвояването на зеленчука и ще предотврати възникване на храносмилателен дискомфорт.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Миш маш и кето крекери.

Миш маш се комбинира чудесно с кето крекери с чедър и бадемово брашно.

 

Ако тази рецепта за миш маш в кето стил ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

5319a9e191d6ad3ddb6086abb3e85757?s=96&d=mm&r=g

Ваня Боянова е дипломиран технолог по „Храни, хранене и диететика“. Участвала е в множество проекти за здравословно хранене в България и чужбина. Организатор и лектор е на събития със здравна насоченост. Автор е на стотици публикации в сферата на храненето.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 22 май 2024 в 17:26 | Публикувана: 21 май 2021 в 11:07 | Категория: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим - Фор Лайф