Миш маш е традиционно българско ястие, което може да се приготви по много различни начини. Точно поради тази причина не съществува класическа рецепта за миш маш.

 

Рецепта за миш маш в кето стил

Днес решихме да приготвим кето вариант на миш маш, който да бъде нашата бърза опция, когато не разполагаме с много свободно време за готвене.

За целта използвахме вкусни зеленчуци, набрани пресни от градината на село. Винаги домашно отгледаните продукти придават на ястието по-наситен и приятен вкус, който ни връща в детството.

Нека разберем какво ни е необходимо и как да си приготвим тази бърза и лесна рецепта за миш маш.

Необходими продукти за 2 порции:

  • 2-3 броя чушки (пресни или печени)
  • 1-2 домата
  • 100 г сирене
  • 4 яйца
  • 30 г краве масло Гхи

 

Подправки по желание и на вкус:

  • Чубрица
  • Черен пипер
  • Червен пипер
  • Сол
  • Пресен магданоз, наситнен

Начин на приготвяне:

  1. Нарежете пресните или изпечени чушки на едри парчета. Задушете ги в тиган със сгорещено краве масло Гхи, докато омекнат.
  2. Прибавете доматите, предварително обелени и нарязани на кубчета. Продължете да готвите, като разбърквате често.
  3. Добавете натрошеното сирене, разбъркайте с дървена лъжица и оставете да се готви за 2-3 минути.
  4. Овкусете с подправки на вкус.
  5. Чукнете в купичка яйцата и ги разбийте, след което изсипете в тигана.
  6. Гответе миш маша до готовност, като разбърквате, за да не загори.
  7. Преди да го свалите от котлона, поръсете с малко пресен магданоз по желание.

 

Абонирай се за ежедневни предложения с кето рецепти, като ни изпратиш съобщение „Меню“ в месинджър от нашата фейсбук страница.

 

Как да приготвим вкусен миш маш?

  • Ключова съставка в рецептата за миш маш са яйцата. Използвайте колкото пожелаете, за да направите желаните порции.
  • Добавете натрошено сирене към рецептата, за да приготвите ястие, съдържащо повече протеин. Някои хора прибавят също бекон и кашкавал, а други поднасят миш маша с кисело мляко.
  • Препоръчваме ви да използвате пресни и сезонни зеленчуци, които може да наберете от градината в село или да закупите от близкия зеленчуков магазин. Използвайте пресни или печени чушки, домати, моркови, зелен лук, дори патладжани или бамя.
  • Много важна част от приготвянето на ястието е да обелите доматите с белачка или нож и да ги нарежите на ситно. По този начин люспата от доматите няма да развали текстурата на готовото ястие.
  • Преди да свалите ястието от тигана, добавете пресен магданоз, нарязан на ситно.
  • Овкусете миш маша с подправки по ваш вкус. Ние ви предлагаме да подправите с някои от тези: чубрица, сушен босилек, пресен магданоз, шарена сол, червен пипер, черен пипер или други.
  • Миш маш е вкусен поднесен както топъл, така и студен.
  • Можете да го приготвите на тиган или във фурна.

 

Поднесете кето миш маш с:

 

Защо са полезни чушките?

Чушките са нискокалоричен зеленчук с пъстри цветове – жълти, зелени, червени, оранжеви.

Те са богат източник на полезни хранителни вещества. Съдържат в състава си витамините A, B6 (пиридоксин), C, E, K1 и минералите калий, фолат, магнезий, фосфор и други.

Около 75 грама червена чушка осигурява 47% от дневната потребност на витамин A и 159% от витамин C.

Поради съдържанието на каротеноиди (заексантин, лутеин) в състава си те са особено полезни за подобряване на зрението.

Витамин C е мощен антиоксидант, който се бори с клетъчното увреждане, подсилва реакцията на имунната система към микробите и има противовъзпалителен ефект. Червените чушки са богати на витамина, въпреки че при печене и пържене се намалява съдържанието му с до 25%.

Ако имате проблеми с разграждането на люспата на чушките, след изпичане ги обелете. Това ще подобри усвояването на зеленчука и ще предотврати възникване на храносмилателен дискомфорт.

 

 

Още от здравословната ни кухня

 

Миш маш и кето крекери.

Миш маш се комбинира чудесно с кето крекери с чедър и бадемово брашно.

 

Ако тази рецепта за миш маш в кето стил ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!