Ако не сте опитвали шакшука – ястие, известно още като „яйца по арабски“, днес ви предлагаме един нисковъглехидратен вариант на рецептата.

Освен това имате огромната свобода да обогатите ястието по свой вкус, като не трябва да забравяте за дневния прием на въглехидрати при кето режима на хранене.

Нека видим какво ще ни е необходимо за приготвянето на рецептата.

 

Рецепта за кето шакшука

Въглехидратите в цялата рецепта са около 26 г, т.е. в една порция, която е 1/3 от ястието, се съдържат около 8.5 г въглехидрати.

Необходими продукти:

  • 2 с. л. екстра върджин зехтин
  • 400 г сос Маринара – рецептата за домашен ще откриете в нашия блог
  • ½ зелена чушка
  • 1 с. л. пушен червен пипер (или обикновен, по желание)
  • 1 ч. л. кимион
  • 3 яйца
  • Сол и пипер на вкус
  • 4-5 маслини
  • 2 с. л. пресен кориандър
  • сирене, по избор, за поръсване
  • 1 стрък зелен лук, за гарниране

 

Приготвяне на кето шакшука:

  1. В тиган на средна температура загрейте зехтина и запържете нарязаната на дребно чушка, докато омекне, около 3 минути.
  2. Добавете пипера и кимиона, и бъркайте няколко минути, докато се освободят ароматите.
  3. Изсипете маринара соса.
  4. Използвайте по-широка шпатула, с която да правите гнезда в соса, като чуквате по едно яйце във всяко.
  5. На средна температура покрийте тигана – с капака или с алуминиево фолио, докато се сготвят яйцата. Това трябва да ви отнеме между 8-10 минути.
  6. Когато са готови, разрежете маслините и зеления лук, натрошете сиренето и ги поръсете върху всяка порция, заедно с кориандъра.

Поначало шакшука е вегетарианско ястие, но ако желаете, можете да добавите и кайма, като я запържите с чушката и подправките в началото.

Патладжанът също е добро допълнение към рецептата.

Комбинирайте:

Освен с кориандър, можете да поръсите и със ситно нарязан пресен магданоз.

 

Други варианти на шакшука

Описаната по-горе рецепта е основата, върху която можете да надграждате – както, ако добавите кайма.

  1. Направете си рибна шакшука, като вместо яйца, добавите 3-4 рибни филета (по избор), предварително овкусени със сол, черен пипер, куркумин и кимион. Похлупете ястието, докато филетата се сготвят и поемат от соса.
  2. Друг вариант е добавянето на спанак, който да сотирате в зехтина с чушката в началото. След което да добавите соса и да повторите останалите стъпки.

Ако спазвате веган кето диета, използвайте овкусено с подправки или пушено тофу.

 

Какво означава „шакшука“ и откъде идва ястието?

Името „шакшука“ означава „разклатено“ или „разбъркано“, което отразява непринуденото приготвяне на ястието. Просто добавяте продуктите – няма трикове за овладяване или „подводни камъни“. Освен, може би, да го загорите, но регулирането на температурата е важно умение в кулинарията, което кето любителите вече сме овладели.

Според някои източници ястието произхожда от Йемен. Други твърдят, че оригиналната рецепта, „саксука“, била създадена по времето на Османската империя. Разликата е, че саксуката се е правила с месо вместо домати/доматено пюре.

По-вероятно е рецептата за шакшука да е донесена в Израел от североизточни африкански култури и по-точно – от либийско-тунизийския регион, но не е известно кога се случва това.

Ако някога сте опитвали италиански „яйца в Чистилището“ или турски „менемен“, тези рецепти са сходни, дори бихме казали – двойници, на шакшуката.

 

С какво са полезни яйцата и редовната им консумация?

Ето какво прави яйцата важна част от дневното ни меню:

  • богати са на хранителни вещества и протеини
  • добър източник на омега-3
  • яйцата са сред най-добрите диетични източници на холин – органично, водоразтворимо съединение. Той не е нито витамин, нито минерал, но често се групира с витамини от група Б заради някои прилики. Всъщност това хранително вещество засяга редица жизненоважни телесни функции.

Холинът влияе върху функцията на черния дроб, пълноценното развитие на мозъка, движението на мускулите, нервната система и метаболизма.

Освен това яйцата са засищащи и често са включени в различни диети за сваляне на килограми.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето шакшука. Рецепта за джинджифилови човечета. Лабне - домашно крема сирене.

Шакшуката се комбинира чудесно вкусово с лабне – добавете няколко топчета домашно приготвено лабне към рецептата.

 

Ако тази рецепта за кето шакшука ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!