Шакшука – нисковъглехидратни „яйца по арабски“

Обновена: 27.06.2024|
Кето шакшука - яйца по арабски. Лесни рецепти за начинаещи.

Ако не сте опитвали шакшука – ястие, известно още като „яйца по арабски“, днес ви предлагаме един нисковъглехидратен вариант на рецептата.

Освен това имате огромната свобода да обогатите ястието по свой вкус, като не трябва да забравяте за дневния прием на въглехидрати при кето режима на хранене.

Нека видим какво ще ни е необходимо за приготвянето на рецептата.

 

Рецепта за кето шакшука

Шакшука е ястие, което може да поднесете както за обяд, така и за вечеря. Изключително вкусно, лесно и бързо за приготвяне, то много напомня на родния миш маш.

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в 1 порция
30 минути 3 8,5 г

Необходими продукти:

  • 2 с. л. краве масло Гхи
  • ½ зелена чушка
  • 400 г домашен сос Маринара (или доматен сос от консерва без захар)
  • 1 с. л. пушен червен пипер (или обикновен, по желание)
  • 1 ч. л. смлян кимион
  • 3 яйца
  • сол и черен пипер на вкус
  • 4-5 бр. маслини
  • 2 с. л. пресен кориандър
  • 150 г краве сирене
  • 1 стрък зелен лук, за гарниране

 

Начин на приготвяне:

  1. В тиган на средно силен огън загрейте маслото и запържете нарязаната на дребно чушка, докато омекне, около 3 минути.
  2. Овкусете с черен пипер и кимион. Гответе като бъркате няколко минути, докато се освободят ароматите.
  3. Изсипете соса Маринара.
  4. Използвайте по-широка шпатула, с която да направите гнезда в соса, като чуквате по едно яйце във всяко гнездо.
  5. Гответе на средна температура под капак или с алуминиево фолио, докато се сготвят яйцата. Това трябва да ви отнеме между 8-10 минути.
  6. Когато са готови, нарежете маслините и зеления лук, натрошете сиренето и наситнете кориандъра.
  7. Гарнирайте всяка порция и поднесете.

Съвети:

  • Поначало шакшука е вегетарианско ястие, но ако желаете, можете да добавите и кайма, като я запържите с чушката и подправките в началото.
  • Патладжанът също е добро допълнение към рецептата.
  • Освен с кориандър, можете да поръсите и със ситно нарязан пресен магданоз.

 

Комбинирайте с:

 

Шакшука. Миш маш. Кето хляб с бадемово брашно. Облачен хляб и тапенада. Пълнен хляб.

 

 

Други варианти на шакшука

Описаната по-горе рецепта е основата, върху която можете да надграждате – както, ако добавите кайма.

Ето още няколко варианти:

  1. Направете си рибна шакшука, като вместо яйца, добавите 3-4 рибни филета (по избор), предварително овкусени със сол, черен пипер, куркумин и кимион. Похлупете ястието, докато филетата се сготвят и поемат от соса.
  2. Друг вариант е добавянето на спанак, който да сотирате в зехтин/краве масло Гхи с чушката в началото. След това прибавете соса и повторете останалите стъпки.

Ако спазвате веган кето диета, използвайте овкусено с подправки или пушено тофу.

Ако добавяте други продукти към рецептата, по ваш вкус, използвайте калкулатора за въглехидрати, за да изчислите стойностите. И не забравяйте – отчитат се само нетните въглехидрати (без фибри).

В двете части на кулинарната ни поредица „Кето фантазии“ ви очакват общо над 200 изкусителни кето ястия – от предястието до десерта.

 

Какво означава „шакшука“ и откъде идва ястието?

 

Шакшука-яйца по арабски

 

Името „шакшука“ означава „разклатено“ или „разбъркано“, което отразява непринуденото приготвяне на ястието. Просто добавяте продуктите – няма трикове за овладяване или „подводни камъни“.

Освен, може би, да го загорите, но регулирането на температурата е важно умение в кулинарията, което кето любителите вече сме овладели.

Според някои източници ястието произхожда от Йемен. Други твърдят, че оригиналната рецепта, „саксука„, била създадена по времето на Османската империя. Разликата е, че саксуката се е правила с месо вместо домати/доматено пюре.

По-вероятно е рецептата за шакшука да е донесена в Израел от североизточни африкански култури и по-точно – от либийско-тунизийския регион, но не е известно кога се случва това.

Ако някога сте опитвали италиански „яйца в Чистилището“ или турскименемен“, тези рецепти са сходни, дори бихме казали – двойници, на шакшуката.

 

С какво са полезни яйцата и редовната им консумация?

 

Яйца по арабски-шакшука.

 

Ето какво прави яйцата важна част от дневното ни меню:

  • богати са на хранителни вещества и протеини
  • добър източник на омега-3
  • яйцата са сред най-добрите диетични източници на холин – органично, водоразтворимо съединение.

Холинът не е нито витамин, нито минерал, но често се причислява към витамините от група Б заради някои прилики. Всъщност това хранително вещество засяга редица жизненоважни телесни функции.

Холинът влияе върху функцията на черния дроб, пълноценното развитие на мозъка, движението на мускулите, нервната система и метаболизма.

Освен това яйцата са засищащи и често са включени в различни диети за сваляне на килограми.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето шакшука. Рецепта за джинджифилови човечета. Лабне - домашно крема сирене.

Шакшуката се комбинира чудесно вкусово с лабне – добавете няколко топчета домашно приготвено лабне към рецептата.

Ако това предложение за кето шакшука ви е харесала, можете да разгледате още много подобни рецепти в нашия блог.

Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

6e86da08533725faaac8b2b11149f103?s=96&d=mm&r=g

Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар