Малинови кетони и бърз метаболизъм – каква е връзката

Обновена: 05.01.2024|

В последно време все повече учени изследват връзката между малинови кетони и бърз метаболизъм.

Техните проучвания дават надежда на хората, борещи се с излишните килограми, че отслабването е напълно реално и достижимо. А с него вървят не само повишеното самочувствие, но и по-доброто здраве.

В тази статия ще разгледаме как точно малинови кетони и бърз метаболизъм вървят ръка за ръка и защо помагат за свалянето на излишно тегло.

 

malinovi 01 400
ekzo 02 600

Малинови кетони – какво не знаем за тях?

Преди да разгледаме свързаността между малинови кетони и бърз метаболизъм, ще разгледаме накратко какво точно представляват те и защо са предизвикали интереса на изследователите в мисията за здравословно тегло.

malinovi 01 400
ekzo 02 600

Малиновите кетони най-често се разглеждат по 3 направления:

 • като аромат
 • в кулинарията
 • за отслабване

Именно на последния пункт ще обърнем най-голямо внимание. Както се подразбира и от името им, те са естествено срещащо се вещество, придаващо отличителния любим аромат на червените малини.

Понякога наричан още реосмин или фрамбионон, този вид кетони представляват ензими, открити съвсем наскоро, въпреки че хората консумират тези малки плодчета от векове като начин да се справят с различни здравословни разстройства.

Същият химикал може да присъства в някои други плодове, включително къпини, червени боровинки и киви.

Преди малиновият кетон да стане популярен в здравните среди, той бе особено полезен в хранително-вкусовата индустрия и в козметичния бранш.

Всъщност това е един от най-скъпите естествени екстракти. Малиновият кетон е често срещана добавка в сладоледи, напитки и други храни, както и в козметични продукти като шампоани и овлажнители.

 

Натурални малинови кетони

 

Чай от малинови листа.

 

Червените малини са родом от Европа, Северна Африка и Централна Азия.

Те съдържат основни хранителни вещества, като например бета-каротин и витамини А, Е и С. Много малки обаче са количествата кетони, откривани в плодовете, поради което храните с вкус на горски плодове обикновено съдържат синтетична форма.

Около 2010 г. учените забелязват, че малиновият кетон има подобна молекулярна структура с тази на капсаицина. Това е химикалът, отговорен за лютивината в чушките, за който също има данни, че ускорява метаболизма и води до загуба на тегло.

Предварителни проучвания също предполагат, че капсаицинът предотвратява наддаването на килограми.

В светлината на тези констатации, учените провеждат проучвания с мишки и човешка тъкан, за да видят дали малиновите също имат способността да повлияват отслабването, а резултатите са обещаващи. Те показват връзката между малинови кетони и бърз метаболизъм.

 

Синтетични малинови кетони

Малиновите кетони, които се използват в добавките, са синтетично направени. Те обаче са много по-мощни и концентрирани, като имитират изцяло функцията на естествените, ускорявайки връзката на малинови кетони и бърз метаболизъм.

За сравнение – ако искате да направите добавки с натурални малинови кетони, ще са ви нужни около 41 кг или да консумирате същото количество свежи плодове дневно.

Тъй като това не е възможно, тяхното действие е многократно засилено чрез лабораторни методи.

 

Малинови кетони и бърз метаболизъм – как са свързани?

 

Диета и метаболитен синдром. Чай от малинови листа. Нискокалорично ли е кето храненето. Хормоните, напълняването. Нисковъглехидратно хранене и кето. Първата седмица на кето диета.

 

Сега предстои да разгледаме каква точно е връзката между малинови кетони и бърз метаболизъм.

Статистиката за затлъстяването не е обнадеждаваща. Все повече хора се борят с наднормено тегло и затлъстяване, като скоростта и размерите на този проблем стават пандемични.

При наличието на стотици диети и чудотворни хапчета, обещаващи нереалистични резултати, хората продължават да се вълнуват от това как да се отърват от излишните мазнини.

Ако сте от тези, които искат да свалят килограми, но без да рискуват здравето си със съмнителни и дори опасни вещества, можете да се възползвате от свързаността между малинови кетони и бърз метаболизъм, за да ускорите своя.

 

Какво казва науката за влиянието между малинови кетони и бърз метаболизъм?

 

висцерално затлъстяване. Коремни мазнини по време на менопауза. Грешни твърдения за кето диетата.

 

И така, как тази добавка може да помогне при загуба на тегло? По същество малиновите кетони насърчават производството на мощен хормон, известен като адипонектин. Изследванията показват, че колкото повече адипонектин има в тялото, толкова по-малко мазнини човек съхранява.

Хормонът насърчава тялото да изгаря мазнините, в това число най-опасните от тях – висцералните. Те обхващат вътрешните органи и възпрепятстват функциите им, което ги прави особено вредни за здравето.

Вътрешното омазняване е по-опасно от подкожното, защото повишава значително опасността от поява на сърдечно-съдови болести.

Хората, които поддържат здравословно тегло, имат много по-високи нива на адипонектин от тези с наднормено тегло или затлъстяване.

Едно малко проучване установява, че приемането на комбинация от малинови кетони и витамин С има потенциала да помогне на хората да отслабнат и да станат по-здрави.

В това изследване се разкрива, че участниците, приемащи 200 мг малинови кетони, комбинирани с 1200 мг витамин С дневно в продължение на 4 седмици, губят тегло и телесни мазнини.

 

Повече за малиновите кетони и действието им върху здравето

 

Фруктоза. Ленено семе. Инсулинова резистентност. Жените напълняват след 50. Шафран. Защо не сваляте килограми по време на кето диета.

 

Освен че съдействат за разграждането на мазнините в клетките, задействайки механизма между малинови кетони и бърз метаболизъм, те имат и други благотворни ползи.

Споменатият вече хормон адипонектин регулира метаболизма, но също така и балансира нивата на кръвната захар. Това е важно за хората, застрашени от диабет тип 2, мастно чернодробно заболяване и дори сърдечни болести.

Този тип кетони действат не просто върху топенето на мазнинките, но и на метаболитните процеси в нашия организъм.

Подобряват инсулиновата резистентност – това състояние често предхожда диабет тип 2, като при него тялото игнорира сигналите на инсулина – хормон, който изпраща глюкозата от кръвта към телесните клетки.

Това води до трайно завишаване на глюкозните нива в кръвта и много често резултира в поява на захарна болест.

 

Малинови кетони и кетоза – имат ли общо?

Ако сте запознати добре с кетогенната диета, вероятно с право се замисляте дали малиновите кетони могат да ни вкарат в състояние на кетоза, след като са свързани със загуба на тегло.

Те нямат връзка с кетозата или диетите с ниско съдържание на въглехидрати, които действат, като принуждават тялото да изгаря мазнини и повишава нивата на кетони в кръвта.

Малиновите кетони се различават и от екзогенните и нямат същия ефект върху тялото. Това обаче не значи, че не могат да се използват при този хранителен режим, дори напротив.

В съчетание с кето диета и екзогенни кетони, те биха ускорили още повече процеса на горене на мазнините, а друг голям плюс е, че потискат апетита.

Комбинация от 2 капсули екзогенни кетони на обяд и 2 капсули малинови кетони вечер ще съкрати и улесни тежкия и дълъг път на отслабването.

 

За какво още са полезни малиновите кетони?

 

Биотин. Полезни витамини за здрава кожа, коса и нокти. Колаген за коса и нокти.

 

Освен доказаната връзка между малинови кетони и бърз метаболизъм, тези вещества имат позитивно действие и върху други проблеми.

 • По-здрава и гъста коса: един от изненадващите им ефекти е срещу косопада и дори срещу алопеция ареата.
 • По-красива и гладка кожа: те могат също да помогнат в борбата с признаците на стареене. Предварителни изследвания, проведени върху 15 души в продължение на 5 месеца, съобщават за подобрение в еластичността на кожата.
 • Имат връзка с мозъчното здраве: съществуват някои изследвания, които установяват, че възпалението в организма може да допринесе за деменция. Поради факта, че малиновите кетони могат да редуцират възпалителните процеси, се смята, че потенциално намаляват риска от заболявания на мозъка. Необходими са обаче повече изследвания, за да се подкрепи напълно това твърдение.

 

Малинови кетони и бърз метаболизъм – заключение

Ако и вие сте от хората, борещи се с излишните килограми и забавената обмяна на веществата, малиновите кетони могат да се превърнат във ваш верен съюзник.

Същото важи и ако страдате от метаболитни проблеми и сте застрашени от диабет тип 2 и чернодробни болести.

Тази хранителна добавка е одобрена като безопасна, като се препоръчват дози до 300 мг дневно.

Ако сте бременна, планирате да забременеете или кърмите, говорете с вашия лекар, преди да включите тази или друга добавка към хранителния си режим.

Съчетана със здравословна диета и редовни упражнения, връзката между малинови кетони и бърз метаболизъм осигурява тласъка, от който се нуждаете, за да постигнете мечтаното здравословно тегло.

Какво представляват малинови кетони?

Този вид кетони представляват ензими, откривани естествено в малините. Именно на тях плодовете държат сладкия си отличителен аромат.

Каква е връзката между малинови кетони и бърз метаболизъм?

Те ускоряват обмяната на веществата чрез насърчаване на хормона адипонектин. Хората, които поддържат здравословно тегло, имат много по-високи нива на този хормон, сравнени с тези с наднормено тегло или затлъстяване.

Могат ли малиновите кетони да ни вкарат в кетоза?

Въпреки че звучи логично да е така, малиновите кетони нямат общо с кетозата и се различават от екзогенните. Общото между тях обаче е, че благоприятстват загубата на тегло.

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 17.10.2022|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Мария Тенева
Мария Тенева е дипломиран журналист и филолог с дългогодишен опит. Има интереси в сферата на здравето, медицината и чуждите езици. Автор е на стотици статии и интервюта на здравна тематика.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

4 Коментара

 1. Невин 14.03.2023 at 10:37 - Отговор

  Здравейте, преди или след храна се приемат малиновите кетони?

  • Верджиния 14.03.2023 at 10:45 - Отговор

   Здравейте, препоръчителният прием е 2 капсули, след хранене. :)

 2. Александра Христова 28.02.2023 at 20:59 - Отговор

  Здравейте, колко продължително могат да се пият малиновите кетони?

  • Верджиния 01.03.2023 at 16:20 - Отговор

   Здравейте, според резултатите, които целите и постигате, след първия курс можете да продължите или да направите почивка от един месец. Не съществуват препоръки за продължителност на прием, тъй като целта на малиновите кетони е подпомагане свалянето на килограми, което е строго индивидуално. :)

Оставете коментар

Обновена: 5 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 17 октомври 2022 в 10:37 | Категория: Хранене и видове храни