Кървене от стомаха – как да се справим?

Обновена: 08.03.2024|
Кървене от стомаха, язва.

При кървене от стомаха трябва да се вземе предвид, че това е сигнал за проблем в стомашната стена, който може да бъде остър или хроничен. В първия вариант началото е внезапно и процесът бързо се усложнява. Пострадалият нерядко изпада в шок. Хроничното кървене е по-дълго, по-бавно и обикновено по-слабо проявено.

И в двата случая съществува риск от сериозни увреждания.

 

Какво провокира кървене от стомаха?

Пептичната язва е основна причина за този симптом. Появява се, когато тъкан на стомаха или дванадесетопръстника загуби горните си слоеве. Наименованието „пептична“ идва от ензима пепсин, който участва в разграждането на храната.

Най-често до язвено кървене води продължителна инфекция с бактерията Helicobacter pylori. Увреждането може да се дължи и на медикаментозни или други дразнения.

husk 400
vitbcompl 600
husk 400
vitbcompl 600

Гастритът е също виновник за проблема, защото възпалява стомашната лигавица. Протича с подуване и болка в горната част на корема, загуба на апетит и необяснимо понижаване на телесното тегло. При липса на лечение, с напредване на времето, гастритът може да провокира кървящи язви.

Туморните образувания в стомаха (доброкачествени и ракови) обикновено са безсимптомни, докато са малки. С течение на времето засегнатите клетки проявяват склонност да се разраняват и да предизвикат скрито кървене от стомаха и анемия.

Някои от злокачествените тумори сигнализират за себе си едва, когато прораснат в съседни органи.

Нестероидните противовъзпалителни средства (аспирин напроксен, ибупрофен) не бива да се приемат на гладно. Те дразнят лигавиците на храносмилателната система и при неправилна употреба водят до кървене.

Този проблем възниква и след нараняване, възпалително заболяване или инфекция на червата.

Други причини за кървене от стомаха са:

  • възпаление в областта на кардията (клапа, разделяща хранопровода от стомаха)
  • разширени вени на храносмилателната система
  • тумори в горната част на стомашно-чревния тракт
  • дългосрочна употреба на антикоагуланти и упойващи вещества
  • чревни заболявания
  • стрес
  • злоупотреба с алкохол и пикантни храни

 

Понякога кървенето е особено опасно

 

Кървене от стомаха. Болест на Крон, симптоми.

 

Незабавна консултация с лекар налагат следните симптоми:

  • отделяне на черни, катранени и лепкави фекални маси
  • повръщане на яркочервена кръв или материя, подобна на утайка от кафе
  • коремни спазми
  • необичайно бледа кожа
  • припадък след световъртеж, умора и слабост
  • недостиг на въздух
  • болки в гърдите

Нерядко острото кървене от стомаха причинява шок, който изисква спешна медицинска помощ. Сигнали за това състояние са:

  • ускорен сърдечен ритъм
  • спадане на кръвното налягане
  • оскъдно уриниране
  • загуба на съзнание

При хронично кървене от стомаха еднократно се губят малки количества кръв, но с течение на времето пациентът е поставен в риск от развитие на анемия. Постепенно пострадалият придобива бледност на кожата, чувства се изтощен, оплаква се от болки в гърдите.

Други придружаващи симптоми са недостиг на въздух, виене на свят, коремна болка, често уриниране. В някои случаи оскъдното кървене протича безсимптомно и дълго време пострадалите не го забелязват. По-често обаче стомашният кръвоизлив води до отпадналост, сънливост и понижена работоспособност.

 

Диагностиката при кървене в стомаха е многостранна

 

Кървене от стомаха, ендоскопия.

 

Започва се с общ преглед и снемане на медицинска анамнеза. След това се прилагат различни тестове, за да се установи откъде точно произлиза кървенето. Ето най-честите изследвания:

  • Горна ендоскопия. Нарича се още езофагогастродуоденоскопия. Това е процедура, чрез която се оглежда лигавицата на хранопровода, стомаха и началната част на тънките черва. За целта се използва специален уред – ендоскоп. Представлява дълга, гъвкава тръба с миниатюрна камера в единия й край. Ендоскопът се прокарва през устата в хранопровода и се спуска към стомаха. Картината от камерата се представя на монитор, от който лекарят вижда изследваните структури в реално време.
  • Биопсия. Понякога езофагогастродуоденоскопията се съчетава с биопсия – вземане на парченце от засегнатата тъкан, която по-късно се подлага на лабораторен анализ.
  • Кръвни тестове. Прави се пълна кръвна картина. Извършват се също изследвания, чрез които се оценява: процесът на кръвосъсирване; активността на факторите, участващи в него; състоянието на чернодробните функции, с цел откриване на анемия.
  • Изследване на фекална маса. Целта е да се установи оскъдно, скрито кървене, както и инфекция с Helicobacter pylori.
  • Ангиография. При тази процедура контрастно багрило се инжектира в артерия на пациента и с помощта на ренгенови лъчи се откриват кървящи съдове и други аномалии.
  • Образни тестове. При необходимост се прави т.нар. абдоминална томография. Най-общо, тази процедура представлява специализирана рентгенова снимка, позволяваща оглед на структури, които не могат да се визуализират добре чрез други методи.
  • Pillcam тест. Ако източникът на кървенето не бъде открит чрез посочените по-горе изследвания, пациентът поглъща хапче, съдържащо малка камера, която прави снимки на храносмилателната система.

 

Какво е лечението при кървене от стомаха?

 

Язва в стомаха. Запек при кето. Рак на стомаха, симптоми, лечение.

 

При пациенти, които търсят спешна помощ поради тежко кървене, овладяването на проблема е водеща стъпка в терапията. Извършва се по няколко начина: поставяне на медикамент директно в мястото на кървене, като се въздейства върху критичната област с помощта на сонда.

Ефективни са кръвоспиращи медикаменти като вазопресин (свива кръвоносните съдове) и антифибринолитици (блокират етапи от кръвосъсирващите процеси).

Други подходи са затваряне на кръвоносен съд чрез клипс и интравенозно вливане на водно-солеви разтвори, еритроцитни концентрати и плазма, ако е настъпила драстична загуба на кръв.

Следващата стъпка в терапията е да се премахнат състоянията, довели до кървенето.

Това лечение обикновено включва прием на т.нар. инхибитори на протонната помпа – група медикаменти, които намаляват киселинността на стомашния сок и блокират факторите, разрушаващи храносмилателните тъкани.

Прилагат се също железни препарати срещу анемията и антибиотици за ликвидиране на съществуваща инфекция. Може да се прибегне до хирургична намеса, ако кървенето не спира по друг начин, както и до химиотерапия или лъчетерапия при пациенти със злокачествени тумори.

 

Спрете всичко, което дразни стомаха!

 

Кървене от стомаха, без алкохол.

 

Освен посочените по-горе нестероидни противовъзпалителни средства, увреждащо действие върху храносмилателната лигавица могат да имат бензодиазепиновите препарати, блокерите на калциевите канали, трицикличните антидепресанти и други групи медикаменти.

Негативните влияния на лекарствата настъпват при неправилна дозировка и прекомерна употреба. Много важно е преди прилагането на каквото и да е лечение пациентът да е наясно с възможните странични ефекти и с начините за предпазване.

Разумно е също да се ограничи употребата на алкохол. Погълнат в прекомерно количество, той разширява кръвоносните съдове и улеснява кървенето.

Агресивно влияят също кофеинът и танинът. Напитките, които ги съдържат, трябва да се заменят с чайове от ленено семе, канела или мента. Тези лечебни растения са изключително благотворни при стомашно възпаление, лошо храносмилане и подуване на корема.

 

Как се преодолява кръвозагубата?

 

Кървене от стомаха. Храни без въглехидрати, захар, капан.

 

Срещу риска от анемия може да помогне приемът на храни, богати на микроелемента желязо. Например ястия с агнешко, пилешко и дивечовото месо, зърнени продукти, тъмнозелени листни зеленчуци, ядки, семена.

Изключително полезен е витамин С, който подпомага пълноценното усвояване на желязото в организма. Значителни количествата от този витамин присъстват в чая от шипки, в червените чушки и цитрусовите плодове.

Специално внимание изисква витамин В12. Той е необходим при производството на червени кръвни клетки в организма. Естествени източници на В12 са рибата, яйцата, червеното месо и млечните продукти.

Полезно е да се приемат и фибри, които улесняват отделянето на вредни мазнини и шлаки от тялото. Освен това съдържат витамини и минерали, подпомагащи лечението на увредените тъкани. Богати на фибри са плодовете, зеленчуците, варивата, пълнозърнестият хляб.

Този начин на хранене е резултатен, ако се прилага след като се преодолее активното кървене и се укрепи стомашно-чревният тракт.

Категории: Здраве|Публикувана: 31.03.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Д-р Ваня Шипочлиева
Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ гр. София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Специалист е по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Един Коментар

  1. Божинов 27.02.2024 at 20:56 - Отговор

    Благодаря ви!Много полезни изводи може да си направи всеки за повишаване на здравната култура идравословен начин на живот.

Оставете коментар

Обновена: 8 март 2024 в 11:53 | Публикувана: 31 март 2022 в 12:19 | Категория: Здраве