Трудно е да се събудим веднага след алармата за ставане от сън, затова много хора разчитат на приема на кофеин. Този натурален стимулант е една от най-използваните съставки на света.

Напоследък се водят доста дебати за неговото полезно действие. Въпреки някои негативни ефекти, той има и много ползи, които влияят благоприятно на нашия организъм. Днес ще ви разкажем всичко, което трябва да знаете за кофеина.

 

Кофеин – какво представлява?

Стимулантът се консумира от хора по цял свят от хиляди години. Съществуват ранни легенди от местните племена на Етиопския полуостров.

В една от тях става въпрос за козевъдът Калди, който най-вероятно живял през 9-ти в. Н. е. Една вечер забелязал, че козите му се хранят с някакъв вид горски плодове, след което не спали цяла нощ.

На следващият ден си направил напитка от същия плод и бил доста активен до късно вечерта. С времето тези плодове били транспортирани към Арабския свят през 15-ти век, като се култивират там и до днес.

Дори американците имали своя версия на кофеиново питие, но тяхното било направено от какао. Първата цивилизация, която употребявала кофеинът в напитки, били Олмеките от Мексико.

След това тя се разпространила до маите и най-накрая – до европеидната раса.

Кофеинът всъщност стимулира мозъка и централната нервна система, и това ни помага да бъдем тонизирани и съсредоточени. Според историци първата кофеинова напитка е била приготвена през 2737 г. пр. Н. е.

След това енергийните напитки с активната съставка „залели“ пазара през 1800-та година. В днешно време 80% от популацията на Земята приема продукти, съдържащи стимуланта, всеки ден.

 

Различни източници на кофеин

 

Кофеин. Кето мока и фрапучино.

 

Главните източници на кофеин в Америка били кафето и черният чай. Разбира се, той се намирал и в плодовете на други растения, като какаовите зърна и ядки кола (от които се правят газирани напитки).

Около 60 други видове растения създават плодове, които съдържат кофеин. Много от тях са разпространени в различни точки на света, според температурата, на която цъфтят.

Интересен факт е, че съдържанието му в тези растения действа като репелент срещу вредители. Кофеинът е натурален пестицид.

Когато някакъв вид насекомо погълне част от листата на тези растения, то получава и доза кофеин.

Смята се, че той не вреди на хората, но е психоактивно лекарство, което стимулира вегетативната нервна система. Действа почти смъртоносно за малките вредители.

 

Как действа кофеинът?

След като го консумираме, той се усвоява бързо от стомаха и се включва в кръвоносната система. След това отива в черния дроб, където се разгражда на съединения, които могат да афектират функцията на много органи.

Кофеинът оказва най-голямо влияние на нашия мозък.

Той действа, като блокира ефекта на аденозина – невротрансмитер, който отпуска мозъка и ни кара да се чувстваме отпаднали. Обикновено нивата му се покачват през деня, като това ни кара да се чувстваме все по-изморени с всеки изминал час. И така до вечерта, когато е главната причина да ни се доспива.

Кофеинът ни помага да стоим будни, като се свързва с аденозиновите рецептори в мозъка, без да ги активира. Това блокира ефекта на невротрансмитера и така оставаме бодри за по-дълго.

Възможно е това да повиши нивата на адреналин в кръвта и вследствие нашата продуктивност.

Поради факта, че кофеинът въздейства на мозъка ни, се приема като психоактивно лекарство. Също така от голямо значение е, че той афектира състоянието ни изключително бързо.

Например: една чаша кафе има нужда от 20 минути да достигне кръвоносната система и около един час, за да повлияе на цялото ни тяло.

 

Кои напитки и храни съдържат кофеин?

 

Кофеин. Френски пай. Липса на магнезий. Подготовка за приготвяне на черен шоколад. Чаши кафе, начупени парченца шоколад.

 

Можем да го открием натурално в семена, ядки или листата на някои растения. Тези естествени източници се събират и преработват за производство на храни и напитки с кофеин.

Ето и неговото съдържание в 240 мл от най-известните напитки:

 • еспресо: 240-720 мг
 • кафе: 102-200 мг
 • енергийни напитки: 50-160мг
 • безалкохолни напитки: 20-40 мг
 • безкофеиново кафе: 3-12 мг
 • шоколадово мляко: 2-7 мг
 • какаова напитка: 2-7мг

Някои храни също съдържат кофеин, като например:

 • 28 гр млечен шоколад може да съдържа от 1 до 15 мг
 • същото количество черен шоколад – 5 до 35 мг

Можем да го открием и в някои лекарства против настинка, алергии или болка. Много хранителни добавки за сваляне на килограми също притежават тази съставка.

 

Ползи от употребата на кофеин

Приемът му повлиява различно на всеки. Най-често обаче има благоприятни ефекти, за които ще ви споделим в следващите редове.

 

 • Възможно е да подобри настроението и мозъчната ни активност

Както вече споменахме, кофеинът има способността да блокира аденозина. Това оказва влияние върху покачването на други сигнални молекули, като допамин и норепинефрин.

Тази промяна в начина, по който мозъкът ни предава нервни импулси, може да повлияе благоприятно на настроението ни.

 

 • Кофеинът може да ускори метаболизма и изгарянето на мазнини

Заради способността си да стимулира централната нервна система, кофеинът в чаша кафе е вероятно да ускори метаболизма ни с 11%. Това от своя страна ще повлияе благоприятно на процеса по изгаряне на мастни тъкани.

Ако приемаме по 300 мг на ден, можем да изгаряме с до 79 калории повече. Това, разбира се, зависи и от индивидуалния метаболизъм на човек. При някои хора е възможно да се изгарят дори повече калории, а при някои – по-малко.

 

 • Вероятно е да подобри тренировъчния процес

Кофеинът може да стимулира употребата на мазнини като източник на енергия по време на тренировка. Това е полезно, защото може да помогне на складираната в мускулите глюкоза да се задържи повече време там. По този начин няма да се изморяваме бързо и ще бъдем по-издръжливи.

Кофеинът може да подобри контракцията на мускулите и да повиши издръжливостта, дори ако се чувстваме изморени.

Други положителни ефекти от консумирането му могат да бъдат:

 • За черния дроб – кафето може да намали риска от заболявания на черния дроб. Вероятно е и да забави прогресията на такива, в случай, че вече страдаме от такава болест.
 • За кожата – консумирането на 4 или повече чаши кафе на ден може да ни предпази от кожни заболявания.
 • За здравето на стомаха – приемането на 3 чаши кафе на ден, в продължение на 3 седмици, може да стимулира и увеличи броя на стомашните бактерии, които разграждат храната.

*Не трябва да забравяме, че кафето съдържа и други субстанции, които влияят благоприятно на здравето. Възможно е някои от изброените позитивни ефекти да се дължат именно на тях.

 

Странични ефекти от приема на кофеин

 

кафе с кокос и масло. кофеин.

 

Обикновено приемът му се счита за здравословен и безопасен, въпреки че може да доведе до пристрастяване. Някои странични ефекти могат да бъдат свързани с прекомерната му употреба. Те могат да бъдат:

 • безпокойство
 • треперене
 • неравномерен сърдечен ритъм

Прекалено много кофеин може да предизвика главоболие, мигрена и дори високо кръвно налягане при някои хора.

Също така не е добре бременните жени да пият кафе. Има шанс кофеинът да премине през плацентата и така да увеличи риска от спонтанен аборт. Вероятно е това да доведе и до прекалено ниско тегло на бебето при раждане.

Стимулантът може да взаимодейства с някои лекарства, затова винаги трябва да се консултираме с лекар преди употребата на медикаменти.

Хора, които приемат добавки за отпускане на мускулите или някои антидепресанти, е добре да избягват кафето. То може да увеличи ефекта на тези медикаменти.

Важно е да сме наясно, че кофеинът може да увеличи кръвното налягане при някои хора. Този ефект обаче намалява с времето, ако продължаваме да консумираме кафе.

Дневната дозировка с него не трябва да надвишава 200 мг. Той има позитивни и негативни страни, но реакцията на организмът към него е индивидуална.

Ако не прекаляваме с кафето, няма да изпитаме негативни ефекти като главоболие или сърцебиене. В умерено количество то е полезен стимулант на мозъчната ни активност и метаболизма.

Обновена: 12 юли 2022 в 02:32 | Публикувана: 28 юни 2021 в 16:51 | Категория: Любопитно, Здраве