Какво е кофеин и полезен или вреден е за нас?
Трудно е да се събудим веднага след алармата за ставане от сън, затова много хора разчитат на приема на кофеин. Този натурален стимулант е една от най-използваните съставки на света.
Напоследък се водят доста дебати за неговото полезно действие. Въпреки някои негативни ефекти, той има и много ползи, които влияят благоприятно на нашия организъм. Днес ще ви разкажем всичко, което трябва да знаете за кофеина.
Кофеин – какво представлява?
Стимулантът се консумира от хора по цял свят от хиляди години. Съществуват ранни легенди от местните племена на Етиопския полуостров.
В една от тях става въпрос за козевъдът Калди, който най-вероятно живял през 9-ти в. Н. е. Една вечер забелязал, че козите му се хранят с някакъв вид горски плодове, след което не спали цяла нощ.
На следващият ден си направил напитка от същия плод и бил доста активен до късно вечерта. С времето тези плодове били транспортирани към Арабския свят през 15-ти век, като се култивират там и до днес.
Дори американците имали своя версия на кофеиново питие, но тяхното било направено от какао. Първата цивилизация, която употребявала кофеинът в напитки, били Олмеките от Мексико.
След това тя се разпространила до маите и най-накрая – до европеидната раса.
Кофеинът всъщност стимулира мозъка и централната нервна система, и това ни помага да бъдем тонизирани и съсредоточени. Според историци първата кофеинова напитка е била приготвена през 2737 г. пр. Н. е.
След това енергийните напитки с активната съставка „залели“ пазара през 1800-та година. В днешно време 80% от популацията на Земята приема продукти, съдържащи стимуланта, всеки ден.
Различни източници на кофеин
Главните източници на кофеин в Америка били кафето и черният чай. Разбира се, той се намирал и в плодовете на други растения, като какаовите зърна и ядки кола (от които се правят газирани напитки).
Около 60 други видове растения създават плодове, които съдържат кофеин. Много от тях са разпространени в различни точки на света, според температурата, на която цъфтят.
Интересен факт е, че съдържанието му в тези растения действа като репелент срещу вредители. Кофеинът е натурален пестицид.
Когато някакъв вид насекомо погълне част от листата на тези растения, то получава и доза кофеин.
Смята се, че той не вреди на хората, но е психоактивно лекарство, което стимулира вегетативната нервна система. Действа почти смъртоносно за малките вредители.
Как действа кофеинът?
След като го консумираме, той се усвоява бързо от стомаха и се включва в кръвоносната система. След това отива в черния дроб, където се разгражда на съединения, които могат да афектират функцията на много органи.
Кофеинът оказва най-голямо влияние на нашия мозък.
Той действа, като блокира ефекта на аденозина – невротрансмитер, който отпуска мозъка и ни кара да се чувстваме отпаднали. Обикновено нивата му се покачват през деня, като това ни кара да се чувстваме все по-изморени с всеки изминал час. И така до вечерта, когато е главната причина да ни се доспива.
Кофеинът ни помага да стоим будни, като се свързва с аденозиновите рецептори в мозъка, без да ги активира. Това блокира ефекта на невротрансмитера и така оставаме бодри за по-дълго.
Възможно е това да повиши нивата на адреналин в кръвта и вследствие нашата продуктивност.
Поради факта, че кофеинът въздейства на мозъка ни, се приема като психоактивно лекарство. Също така от голямо значение е, че той афектира състоянието ни изключително бързо.
Например: една чаша кафе има нужда от 20 минути да достигне кръвоносната система и около един час, за да повлияе на цялото ни тяло.
Кои напитки и храни съдържат кофеин?
Можем да го открием натурално в семена, ядки или листата на някои растения. Тези естествени източници се събират и преработват за производство на храни и напитки с кофеин.
Ето и неговото съдържание в 240 мл от най-известните напитки:
- еспресо: 240-720 мг
- кафе: 102-200 мг
- енергийни напитки: 50-160мг
- безалкохолни напитки: 20-40 мг
- безкофеиново кафе: 3-12 мг
- шоколадово мляко: 2-7 мг
- какаова напитка: 2-7мг
Някои храни също съдържат кофеин, като например:
- 28 гр млечен шоколад може да съдържа от 1 до 15 мг
- същото количество черен шоколад – 5 до 35 мг
Можем да го открием и в някои лекарства против настинка, алергии или болка. Много хранителни добавки за сваляне на килограми също притежават тази съставка.
Ползи от употребата на кофеин
Приемът му повлиява различно на всеки. Най-често обаче има благоприятни ефекти, за които ще ви споделим в следващите редове.
-
Възможно е да подобри настроението и мозъчната ни активност
Както вече споменахме, кофеинът има способността да блокира аденозина. Това оказва влияние върху покачването на други сигнални молекули, като допамин и норепинефрин.
Тази промяна в начина, по който мозъкът ни предава нервни импулси, може да повлияе благоприятно на настроението ни.
-
Кофеинът може да ускори метаболизма и изгарянето на мазнини
Заради способността си да стимулира централната нервна система, кофеинът в чаша кафе е вероятно да ускори метаболизма ни с 11%. Това от своя страна ще повлияе благоприятно на процеса по изгаряне на мастни тъкани.
Ако приемаме по 300 мг на ден, можем да изгаряме с до 79 калории повече. Това, разбира се, зависи и от индивидуалния метаболизъм на човек. При някои хора е възможно да се изгарят дори повече калории, а при някои – по-малко.
-
Вероятно е да подобри тренировъчния процес
Кофеинът може да стимулира употребата на мазнини като източник на енергия по време на тренировка. Това е полезно, защото може да помогне на складираната в мускулите глюкоза да се задържи повече време там. По този начин няма да се изморяваме бързо и ще бъдем по-издръжливи.
Кофеинът може да подобри контракцията на мускулите и да повиши издръжливостта, дори ако се чувстваме изморени.
Други положителни ефекти от консумирането му могат да бъдат:
- За черния дроб – кафето може да намали риска от заболявания на черния дроб. Вероятно е и да забави прогресията на такива, в случай, че вече страдаме от такава болест.
- За кожата – консумирането на 4 или повече чаши кафе на ден може да ни предпази от кожни заболявания.
- За здравето на стомаха – приемането на 3 чаши кафе на ден, в продължение на 3 седмици, може да стимулира и увеличи броя на стомашните бактерии, които разграждат храната.
*Не трябва да забравяме, че кафето съдържа и други субстанции, които влияят благоприятно на здравето. Възможно е някои от изброените позитивни ефекти да се дължат именно на тях.
Странични ефекти от приема на кофеин
Обикновено приемът му се счита за здравословен и безопасен, въпреки че може да доведе до пристрастяване. Някои странични ефекти могат да бъдат свързани с прекомерната му употреба. Те могат да бъдат:
- безпокойство
- треперене
- неравномерен сърдечен ритъм
Прекалено много кофеин може да предизвика главоболие, мигрена и дори високо кръвно налягане при някои хора.
Също така не е добре бременните жени да пият кафе. Има шанс кофеинът да премине през плацентата и така да увеличи риска от спонтанен аборт. Вероятно е това да доведе и до прекалено ниско тегло на бебето при раждане.
Стимулантът може да взаимодейства с някои лекарства, затова винаги трябва да се консултираме с лекар преди употребата на медикаменти.
Хора, които приемат добавки за отпускане на мускулите или някои антидепресанти, е добре да избягват кафето. То може да увеличи ефекта на тези медикаменти.
Важно е да сме наясно, че кофеинът може да увеличи кръвното налягане при някои хора. Този ефект обаче намалява с времето, ако продължаваме да консумираме кафе.
Дневната дозировка с него не трябва да надвишава 200 мг. Той има позитивни и негативни страни, но реакцията на организмът към него е индивидуална.
Ако не прекаляваме с кафето, няма да изпитаме негативни ефекти като главоболие или сърцебиене. В умерено количество то е полезен стимулант на мозъчната ни активност и метаболизма.
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Разказваме защо да не пием кафе веднага след събуждане и каква е връзката между кофеин и аденозин.
Няма нищо по-хубаво от чаша ароматно, горещо кафе сутрин, нали? Но, ако мисълта за любимата напитка е единственото […]
Съществуват много нестандартни начини за приготвяне на кафе в различни държави и култури - научете за част от тях.