Кървене след менопауза: нормално ли е и какви са причините?

Обновена: 22.02.2024|
Човешки папилома вирус при жените. Жена, която държи червено блокче с натъжено лице на нея.

В естествения период от живота на всяка жена настъпва климактериума. Това е преходен период между половата зрялост и старостта. Характеризира се с постепенно угасване на хормоналната дейност на яйчниците и проявата на общовъзрастова инволуция (обратно развитие на органи и тъкани). Фазите на климактериума са пременопауза, менопауза, постменопауза и перименопауза.

 

Кървене след менопауза: трябва ли да се притесняваме?

Ако имате кървене след менопауза това не е нормално явление и може да бъде признак на здравословен проблем. При наличие на кръвотечение от гениталиите, трябва да се направи консултация с акушер-гинеколог и да се извърши гинекологичен преглед.

 

Причини за постменопаузално кървене

Нека видим какво може да причини кървене след менопауза

1. Хиперплазия на ендометриума – състояние, при което се наблюдава удебеляване стената на матката, причинено от хормонална недостатъчност. В резултат на хиперплазията настъпва кървене.

2. Ендометриални полипи – представляват доброкачествени меки образувания, разположени в кухината на матката. Те се образуват от ендометриума и могат да бъдат с различна форма и размери. Едни от тях са прикрепени чрез т.нар краче за ендометриума, други са върху него.

3. Полипи на маточната шийка -те също са доброкачествени образувания. Полипите на маточната шийка са два вида. Едните се разполагат по външната страна на шийката. Срещат се по-често при жени в менопауза. Другият вид са полипите, които произлизат от цервикалния канал на шийката на матката.

3. Миома на матката – най-често срещаният доброкачествен тумор на гениталиите. Големината на миомите може да бъде различна- от размери на лещено зърно до 3-4 месечна бременност. Миомите растат бавно. Има различни видове миоми според локализацията им в маточната стена (субмукозен, субсерозен, интрамурален).

4. Рак на ендометриума – най-често срещаното злокачествено новообразувание, което произлиза от тъканта на лигавицата на матката. Ракът на ендометриума е хормонозависим тумор, за развитието на който оказват влияние някои рискови фактори като:

 • хормонозаместителна терапия, провеждана дълго време
 • наднормено тегло
 • нисък фертилитет
 • менструални смущение
 • диабет и хипертония

Основната причина за заболяването е постоянната естрогенна стимулация на ендометриума при липса на прогестеронова промяна. Точно това явление е характерно за жените в преклимактеричната и климактеричната възраст. Основен симптом при рак на ендометриума е гениталното кръвотечение.

Интерменструалното кървене (кървене извън периода на менструацията), хиперменореята (обилна менструация), пременопаузните кръвотечения, както и кървене след менопауза са алармиращи симптоми.

5. Рак на маточната шийка

 

жена, изпаднала в безизходица. Натъжена и отчаяна мисли как да реши проблемите си. Менопауза. Кървене след менопауза.

 

Ракът на маточната шийка е болестно състояние. В повечето случаи този рак се причинява от вирус, наречен човешки папилома вирус (HPV). Този вид рак може да бъде предотвратен чрез профилактика и лекуван в ранните стадии. Диагноза се поставя въз основа на цитонамазка, биопсия и сепарирано абразио. В зависимост от отговора на патолог последващото поведение е различно.

6. Вагинална атрофия (атрофичен гингивит)

Вагиналната атрофия е изтъняване, сухота или възпаление на вагиналните стени. Може да възникне, когато в тялото има по-малко естроген. Вагиналната атрофия възниква най-често след менопаузата. За много жени вагиналната атрофия не само прави половия акт болезнен, но води и до мъчителни симптоми на дискомфорт в пикочните пътища. Тъй като състоянието причинява както вагинални, така и уринарни симптоми, лекарите използват термина „генитоуринарен синдром на менопаузата“, за да опишат вагиналната атрофия и придружаващите я симптоми.

Други причини за кървене след менопауза

Такива могат да бъдат инфекция на матката или шийката, хормонална терапия, някои видове лекарства (които могат да разредят кръвта) или диагностицирането на други видове рак.

 

Диагностициране на причините за кървене след менопауза

При посещение на лекар специалист ще бъде установена причината за кървенето чрез ултразвукова диагностика, цитонамазка и при необходимост – допълнителни изследвания. Някои от методите са:

Хистероскопия

Това е инвазивен ендоскопски метод, при който се прави оглед на вътрешността на матката чрез оптичен телескоп, наречен хистероскоп.

Терминът „хистероскопия“ произлиза от гръцките думи „histeros“ (матка) и „scopeo“ (да се види).

Хистероскопия се прилага с диагностична цел, но понякога може да бъде хирургичен метод за лечение на определени състояния като например отстраняване на ендометриални полипи, хиперплазия на ендометриума, малки субмукозни миомни възли, както и взимане на биопсия.

Абразио (кюретаж)

Това е метод, който се извършва с диагностична или терапевтична цел. Взима се материал от вътрешността на матката и се изпраща за хистопатологично изследване. Пробното абразио се практикува най-често при жени около менопаузата. Този метод се използва често за отстраняване на удебелената лигавица на матката или за отстраняване на полип.

Как протича възстановяването?

Възможно е да има вагинално кървене до 10 дни след манипулацията. Препоръчително е избягването на вагинални тампони, вани, басейни – за какъв период: това ще посочи лекуващия лекар. Избягването на полови контакти без презервативи също е препоръчително. Причината е, че след манипулацията шийката на матката е отворена и преносът на инфекции е изключително лесен.

Колпоскопия 

Това е метод за ранна диагноза на предракови и начални ракови изменения на маточната шийка, както и за диагностика на възпалителни заболявания на влагалището. Колпоскопията се извършва чрез оптически уред, наречен колпоскоп. Чрез него маточната шийка се изследва стереоскопично чрез насочено силно осветление и лупно увеличение от 4 до 40 пъти.

Колпоскопията стои на границата между макроскопското и микроскопското изследване. Прототипът на съвременния колпоскоп е създаден през 1925 г от Ханс Хинзелман.

Каква е подготовката за колпоскопия?

Желателно е да не използвате вагинални тампони, да не сте правили вагинални промивки и да не сте осъществявали сексуални контакти поне 24 ч. преди процедурата.

 

Не отлагайте лекарския преглед

 

Кървене след менопауза.Гладолечение. Магнезий - ползи. жена, коятодържи в ръцете си червено сърце.

 

Запазете си час при вашия акушер-гинеколог ако имате кървене след менопауза, дори ако:

 • се е случило само веднъж
 • количеството кръв е съвсем малко, прилича на розово петно или е на миниатюрни точици
 • нямате никакви други симптоми
 • не сте сигурни, че зацапването е от кръв

Колкото по-рано е диагностициран назряващ проблем, толкова повече здравословни проблеми и процедури ще си спестите в бъдеще.

Категории: Бременност и женско здраве|Публикувана: 15.10.2020|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

419af36a7ad1e523f777202e91f42b2f?s=96&d=mm&r=g

Ак. Дона Димова завършва специалност „Акушерка“ в Тракийски университет гр. Стара Загора. Преминава обучителен курс за операционна акушерка в СБАЛАГ "Майчин дом" гр. София. Започва да практикува професията в Болница Тракия гр. Стара Загора. Член е на Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи. За въпроси към ак. Дона Димова - пишете в коменар.

Свързани публикации

7 Коментара

 1. Ивета Тодорова 24.04.2024 at 16:13 - Отговор

  Здравейте, майка ми има слабо вагинално кървене което спира за известно време и пак се появява. Тя е 80г с три микро инсулта, пие кръворазреждащи лекарствата, как да постъпя?

  • Ак. Дона Димова 24.04.2024 at 16:29 - Отговор

   Здравейте, ние Ви съветваме да заведете Вашата майка на преглед при акушер-гинеколог.

 2. Ивета Тодорова 23.04.2024 at 16:41 - Отговор

  Здравейте, майка ми е на 80 г. От известно време има вагинално кървене което е слабо, после спира за период от време и пак се появява. Незнам как да постъпя, трудно задържа по голяма нужда и се изпуска понякога. С три микро инсулта е. Трябва ли да я заведа на гинеколог?

 3. Любка Петрова 10.01.2024 at 8:47 - Отговор

  Здравейте,Пиша Ви силно притеснена и уплашена.За втори път в продължение на близо година получавам вагинално кървене,с бледо червена кръв придружено с неприятно парене,Продължава 3,4 дни и спира,появява се обикновенно след уриниране.
  При първият случай отидох на преглед и нямаше аномалйи и проблем.За моя сигурност посетих и друг гениколог за преглед и също не бяха открити проблеми.Оперирана съм преди много години двукратно геникологично от киста на яйчниците и от извънматачно забременяване,Не съм имала и раждания,осиновителка съм на синът ми.
  На 46 годишна възраст влезох в менопаузата и изведнъж спря менстроацията ми.
  Преди 8 години съм оперирана от сърце.Сърдечно клапно протезиране.Пия СИНТРОМ за разреждане на кръвта.
  При двата направени гинекологични прегледи ми беше обяснено че може причината да е в приемането на Антикоаголанти.
  В момента съм много притеснена от поредното вагинално кървене отново.
  На 72 години съм.Моята покойна майка на 65 годишна възраст имаше същият проблем,беше на Кубалт,а по късно с масови разсейки почина.Баща ми пък почина също от Рак,спиноцелорален кожен карцером.
  Опасявам се и от наследствена обремененост.
  УМОЛЯВАМ ВИ
  Посъветвайте ме къде да се насоча за преглед и компетентна диагностика.
  В София добре ли е да отида на специалист в Майчин дом?

  • Дона Димова 10.01.2024 at 16:04 - Отговор

   Здравейте, от коментара Ви разбирам, че при гинекологичните прегледи не е установен проблем, затова бих предположила, че проблемът може да не е гинекологичен, а урологичен. Споменали сте, че имате и парене при уриниране, бих Ви посъветвала да посетите и специалист уролог. Отделно – ако сте се насочили към Майчин дом, там също има много добри специалисти.

 4. СОНЯ 06.09.2023 at 17:53 - Отговор

  ЗдрАВЕЙТЕ,БИХ ИСКАЛА ДА ПОПИТАМ ДАЛИ СЕ КАСАЕ ЗА НАЧАЛЕН СТАДИИ НА РАК?
  На 54г, съм в менопауза съм от 2015г ,диабетичка съм и съм на инsukin-2 и хапчета +хипертония! имам изсъхване на лигавицата преди 2 месеца ми правиха изследвания по повод сърбене, щипене,болкии прокървяване от външната лигавица на генитаЛ. – МИСЛЕХ ЧЕ В СЛЕДСТВИЕ НА ЛЕКАРСТВАТА ЗА ДИАБЕТ ИМАМ ГЪБИЧКИ ,нО СЛЕД НАПРАВЕНИТЕ ИЗСЛЕДВАНИЯ СЕ ОКАЗА ЧЕ НЯМА НИТО МИКРОБИ НИТО ТРИХОМОНОЗА НИТО ГЪБИЧКИ И ПАПАНИКОЛАО В НОРМА!
  ОСВЕН ОТ ПЪРВИЧНО ПОГЛЕЖДАНЕ ПРИ КОЕТО СЕ УСТЯАНОВИ СУХОТА.
  ОТ ПОЧТИ 2 Г. ПРИ УРИНИРАНЕ УРИНАТА В НАЧАЛОТО Е ДОБРЕ КАТО НАЛЯГАЯНЕ В ПОСЛЕДСТВИЕ ПОЧВА ПОЛЕКА НА МНОГО ТЪНКА СТУЙКА И СЕ ПОНАПЪВАМ ДОКАТО ПРИКЛЮЧИ
  ПРЕДИ СЕДМИЦА ИМАШЕ 2 КАПКИ КАФЕНИКАВИ ПЕТНА дНЕС СУТРИНТА ОТНОВО РАНО СУТРИНТА И ПО ОБЯД ОТНОВО НЕ БИХ ГО НАРЕКЛА КРЪВЕНЕ НО Е НЯКАКЪВ СИМПТОМ…..С ВЕРОЯТНОС МОЖЕ БИ НЕЗНАМ,,,, ЗА НЕ ДОБРА ПРОГНОЗА И ЗАТОВА ИСКАХ СЪВЕТ ДАЛИ Е СЕРИОЗНО ИЛИ ДА ОТМИНА НЕЩАТА…..
  И БЕЗ ДРУГО МИ Е ПРЕТОВАРЕНА ПРОГРАМАТА И НЯМАМ ВРЕМЕ ЗА ЛЕКАРИ И ИЗСЛЕДЯАНИЯ!
  МЕКО КАЗАНО МИ Е ПИСНАЛО ДА ХОДЯ ПО ЛЕКАРИ ТО ЗА ДИАБЕТА ЗА КРИВНОТО ЗА ОСТЕОПОРОЗАТА И…..
  ТА ЗАтОВА ВИ МОЛЯ ЗА СЪВЕТ.
  БЛАГОДАРЯВИ ПРЕДВАРИТЕЛЛНО!

  • Дона Димова 07.09.2023 at 17:45 - Отговор

   Здравейте, ние Ви съветваме все пак да направите консултация с акушер-гинеколог за взимане на материал и изледване за цитонамазка и оглед с колпоспоп. Също така е желателно да се вземе биопсия за да бъде поставена диагноза.

Оставете коментар

Обновена: 22 февруари 2024 в 17:17 | Публикувана: 15 октомври 2020 в 10:55 | Категория: Бременност и женско здраве