Хормонът глюкагон участва в контрола на нивата на кръвната захар (глюкоза). Произвежда се от алфа клетките, намиращи се в Лангерхансовите островчетата в панкреаса, откъдето се освобождава в кръвния поток. Нивата му в тялото ни се повишават или понижават според храната, която консумираме.

Ценна информация за глюкагона и връзката му с въглехидратите ще откриете в статията Въглехидрати – всичко, което трябва да знаем за тях.

 

Каква е ролята на глюкагона в тялото?

Ролята на глюкагона в организма е да предотврати твърде ниските нива на кръвна захар. За целта той действа върху черния дроб по няколко начина:

 • Стимулира превръщането на складирания в черния дроб гликоген в глюкоза, която може да се освободи в кръвта и да достави енергия. Този процес се нарича гликогенолиза.
 • Насърчава производството на глюкоза от невъглехидратни източници (аминокиселини и други). Процесът се нарича глюконеогенеза.
 • Намалява изразходването на глюкоза от черния дроб, така че възможно най-много глюкоза да може да се отдели в кръвния поток, за да се поддържа нивото й в кръвта.
ekzo 02 400
ekzo 02 600

Глюкагонът действа и върху мастната тъкан, за да стимулира разграждането на мастните запаси в кръвния поток. При това се образуват кетони, а процесът е известен като кетоза.

Високи нива на глюкагон

При рядък тумор на панкреаса, наречен глюкагоном, могат да се отделят прекомерни количества глюкагон. Това може да причини захарен диабет, загуба на тегло, венозна тромбоза и характерен кожен обрив.

Ниски нива на глюкагон

Съобщавани са необичайни случаи на дефицит на секреция на глюкагон при бебета. Това води до много ниски нива на кръвна захар, която не може да бъде контролирана без набавяне на глюкагон.

Този хормон може да се прилага инжекционно, за да се възстановят нивата на кръвна захар, понижени от инсулина (дори при пациенти в безсъзнание). Той може да увеличи в по-голяма степен освобождаването на глюкоза от запасите гликоген.

Процеси в човешкото тяло, които могат да се объркат лесно:

 • Гликогенолиза – разграждане на гликоген
 • Гликогенеза – производство на гликоген
 • Гликолиза – разграждане на глюкозата
 • Глюконеогенеза – производство на глюкоза от невъглехидратни източници

 

Гликогенолиза

 

Гликемичен индекс, гликемичен товар.Как да заздравим мускулите си по време на кето. Диета или хранителен режим. 10 витамина и минерала. Как да забързаме метаболизма си.

 

Гликогенолиза е процес на разграждане на молекулата на гликогена до глюкоза (проста захар), която тялото използва за производството на енергия. Гликогенът е съхранявана енергия под формата на дълга верига глюкоза. Една молекула гликоген може да съдържа до 30 000 единици глюкоза, свързани заедно.

Гликогенолизата се извършва в мускулите и чернодробните клетки, когато тялото ни има нужда от повече енергия. Процесът настъпва, когато нивата на кръвна захар и на АТФ (аденозин трифосфат – енергийната молекула, използвана в клетките) са ниски. Стимулира се от хормоните глюкагон и епинефрин (адреналин).

Когато нивата на кръвна захар спаднат, както по време на гладуване, се увеличава секрецията на глюкагон от панкреаса. Това повишаване е придружено от съпътстващо намаляване на секрецията на инсулин.

Тъй като действията на инсулина, които са насочени към увеличаване на съхранението на глюкоза под формата на гликоген в клетките, се противопоставят на действията на глюкагона. След секрецията, глюкагонът отива в черния дроб, където стимулира гликогенолизата.

Глюкозата участва в производството на АТФ. Когато нивата на АТФ са високи, настъпва обратния процес на гликогенолизата – гликонеогенеза.

 

Гликонеогенеза

Глюконеогенезата е метаболитен процес, чрез който организмите произвеждат гликоген от невъглехидратни източници за извършване на катаболитни реакции.

Глюкозата е единственият енергиен източник, използван от мозъка (с изключение на кетонните тела по време на гладуване), тестисите и бъбречната медула.

При бозайниците този процес протича в черния дроб и бъбреците. Тялото образува гликоген чрез процеса на гликонеогенеза, за да съхрани тези молекули за използване по-късно, когато няма леснодостъпна глюкоза.

До запасите от гликоген често се прибягва между храненията, когато концентрацията на глюкоза в кръвта спадне. Мускулните клетки често използват този процес, за да осигурят енергия по време на тренировка, тъй като концентрацията на глюкоза в кръвта е недостатъчна.

 

Глюкагон и инсулин – как действат в тялото

Алфа клетките, секретиращи глюкагон, обграждат бета клетките, секретиращи инсулин. Това отразява тясната връзка между двата хормона.

Глюкагонът работи заедно с хормона инсулин, за да контролират нивата на кръвна захар и да ги поддържат в норма.

 • Глюкагонът се освобождава, за да предотврати твърде ниските нива на глюкоза в кръвта (хипогликемия).
 • Инсулинът се освобождава, за да спре твърде високите нива на глюкоза в кръвта (хипергликемия).

Как действа инсулинът?

Храните, съдържащи въглехидрати, се разграждат до глюкоза по време на храносмилане. Повечето от глюкозата отива в кръвта, повишавайки нивата на кръвна захар. Това изпраща сигнал към панкреаса да произведе хормона инсулин.

Инсулинът от своя страна дава сигнал на клетките в тялото ни да поемат глюкозата от кръвта. Тъй като тя се предвижва в клетките ни, нивата на кръвна захар намаляват.

Някои клетки използват глюкозата като източник на енергия, а други я съхраняват под формата на гликоген.

Освобождаването на глюкагон се стимулира от:

 • ниските нива на глюкоза
 • консумирането на богати на протеини ястия
 • адреналина – друг важен хормон за борба с ниската кръвна захар

Освобождаването на глюкагон се предотвратява чрез повишена кръвна глюкоза и прием на въглехидратни храни.

В дългосрочен план глюкагонът е от решаващо значение за реакцията на организма при липса на храна. Например, той насърчава използването на складираната мазнина за енергия, за да се запази ограниченото снабдяване с глюкоза.

 

Действие на глюкагона при кетоза

 

Глюкагон. Кетоза.

 

Човешкото тяло може да използва множество различни молекули като източник на енергия. Най-леснодостъпна е глюкозата. Митохондриите в клеките са създадени, за да разграждат тези молекули бързо и ефективно.

Когато консумираме въглехидратни храни и напитки, кръвната ни захар се повишава, задействайки хормона инсулин. Той изтегля глюкозата от кръвния поток в клетките, за да се използва за енергия. Целта на кето диетата отчасти е да запази инсулина и да избегне този процес. Ако не приемаме въглехидратни храни, няма да имаме нужда от инсулин.

При недостиг на глюкоза глюкагонът задейства клетъчните енергийни фабрики (митохондриите) да започнат да изгарят мазнини за производство на енергия.

При разграждането на мазнините в черния дроб се образуват малки молекули, наречени кетони (кетонови тела). Повечето от клетките в тялото ни могат да използват кетоните за енергия. Този процес на промяна на източника на енергия вместо въглехидрати (повече за тях говорим на Въглехидрати – всичко, което трябва да знаем за тях) е известен като кетоза.

Обновена: 12 юли 2022 в 02:29 | Публикувана: 17 юни 2021 в 13:15 | Категория: Хранене и видове храни