Традиционният френски Клафути е бърз тестен десерт, приготвен с пресни плодове. Ние си приготвяме алтернативен вариант – кето Клафути, с бадемово брашно и естествен подсладител.

Към чая, бронираното кафе или просто да се насладим на едно парченце – десертът не отнема време, а е истинско кулинарно удоволствие за небцето.

Нека видим какво ще ни бъде необходимо за приготвянето.

 

 

Рецепта за кето Клафути с горски плодове

Подгответе си тавичка с размер около 25 см в диаметър, за да получите дебелина на десерта, която да му позволи да се изпече добре и равномерно.

Време за приготвяне: 45 минути

Порции: 8

Хранителна информация в 1 порция: 4.9 г въглехидрати, 3 г фибри, 7.4 г мазнини

Необходими продукти:

  • 4 яйца
  • 240 мл кокосово мляко
  • 3 с. л. стевиола на прах или *еритритол
  • 100 г бадемово брашно
  • ½ ч. л. стевиола ванилия
  • ½ ч. л. сол
  • 1 ч. л. кокосово масло за намазняване
  • 200 г замразени горски плодове: боровинки, къпини, малини
  • 1 с. л. блендирана на пудра стевиола (за поръсване)
Бадемово брашно 300 гр13.00лв.
Кокосово масло7.00лв.21.00лв.
Стевиола прах 350 г21.60лв.
Стевиола ванилия9.60лв.

 

Изпълнение на рецептата:

  1. Загрейте фурната на 175°C.
  2. За да стане най-бързо, смесете всички съставки , без кокосовото масло и бери плодовете, в блендер. Това са: яйцата, кокосовото мляко, стевиолата, бадемовото брашно, ванилията и солта.
  3. Блендирайте до гладкост. Ако не разполагате с блендер, миксерът също ще свърши чудесна работа.
  4. Намазнете тавичка, 25 см в диаметър, с кокосовото масло и изсипете вътре сместа. С ръка разнесете отгоре бери плодовете, постарайте се да са равномерно.
  5. Сложете във фурната и печете 35-45 минути.
  6. Вашият Клафути пай е готов, когато повърхността придобие златистокафяв цвят. Проверете дали е добре изпечен вътре с клечка за зъби. Ако я извадите чиста, паят е готов.
  7. Извадете от фурната и оставете да се охлади около 5 минути.
  8. Блендирайте стевиола на прах на пудра и поръсете вашия кето Клафути пай.

Можете да съхранявате десерта в хладилник до 3 дни.

За ползите от консумацията на горски плодове можете да прочетете повече в нашия блог.

Направете си и бърз сметанов крем, с който можете да покриете парчетата Клафути при сервиране. Необходими са ви:

  • 200 мл сметана за разбиване
  • 1 с. л. стевиола, блендирана на пудра предварително

Разбийте на висока скорост с миксер до получаването на въздушна смес.

За по-богат вкус добавете към рецептата:

  • 1 с. л. канела
  • 1 с. л. какао на прах

Сервирайте всяко парче кето Клафути:Кето клафути. Битербален. Цедено кисело мляко, кето десерти.

Подобни десерти, които ще откриете в нашата кулинарна секция „Кето рецепти“:

Още здравословни рецепти ще откриете в нашата кулинарна книга „Кето фантазии„.

 

Какво значение стои зад Клафути?

Clafoutis идва от глагола clafir, което означава „запълвам“. Всъщност, след подреждане на плодовете в тава за печене, намазана с масло, традиционният десерт се приготвя чрез изливане на сладкото тесто върху тях.

Десертът произхожда от земеделския регион Лимузен, Франция. Въпреки че датата на произхода му е неизвестна, популярността на клафути нараства и се разпространява извън Лимузен през 19-ти век, когато готвачите в цялата страна започват да пекат ястието с яйчен крем.

Интересни факти

В автобиографичния си роман „Войната: Мемоар“ френската писателка Маргарит Дюрас внимателно събира съставките, за да направи на съпруга си клафутис, когато той се връща от концентрационните лагери. Когато го посреща, той е твърде слаб от недохранване.

Във филма „First Cow“/ „Първата крава“ (2019), Отис „Бисквитката“ Фиговиц пече боровинков клафутис за гостуващ в една от сцените капитан.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето Клафути. Кето торта Павлова, рецепта.

Още един бърз, лесен и ефектен десерт – кето торта Павлова.

 

Ако нашето предложение за кето Клафутис с горски плодове ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог, както и в нашата кулинарна книга „Кето фантазии“.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

*За подслаждане можете да използвате и еритритол, който се дозира също 1:1 със захарта.

Еритритол - 500г15.00лв.