Кето Клафути с горски плодове
Традиционният френски Клафути е бърз тестен десерт, приготвен с пресни плодове. Ние си приготвяме алтернативен вариант – кето Клафути, с бадемово брашно и естествен подсладител.
Към чая, бронираното кафе или просто да се насладим на едно парченце – десертът не отнема време, а е истинско кулинарно удоволствие за небцето.
Нека видим какво ще ни бъде необходимо за приготвянето.
Рецепта за кето Клафути с горски плодове
Подгответе си тавичка с размер около 25 см в диаметър, за да получите дебелина на десерта, която да му позволи да се изпече добре и равномерно.
Време за приготвяне | Порции | Хранителна информация в 1 порция |
---|---|---|
45 минути | 8 | 4.9 г нетни въглехидрати, 3 г фибри, 7.4 г мазнини |
Необходими продукти:
- 4 яйца
- 240 мл кокосово мляко
- 3 с. л. стевиола на прах или *еритритол
- 100 г бадемово брашно
- ½ ч. л. стевиола ванилия
- ½ ч. л. сол
- 1 ч. л. кокосово масло за намазняване
- 200 г замразени горски плодове: боровинки, къпини, малини
- 1 с. л. блендирана на пудра стевиола (за поръсване)
Изпълнение на рецептата:
- Загрейте фурната на 175°C.
- За да стане най-бързо, смесете всички съставки , без кокосовото масло и бери плодовете, в блендер. Това са: яйцата, кокосовото мляко, стевиолата, бадемовото брашно, ванилията и солта.
- Блендирайте до гладкост. Ако не разполагате с блендер, миксерът също ще свърши чудесна работа.
- Намазнете тавичка, 25 см в диаметър, с кокосовото масло и изсипете вътре сместа. С ръка разнесете отгоре бери плодовете, постарайте се да са равномерно.
- Сложете във фурната и печете 35-45 минути.
- Вашият Клафути пай е готов, когато повърхността придобие златистокафяв цвят. Проверете дали е добре изпечен вътре с клечка за зъби. Ако я извадите чиста, паят е готов.
- Извадете от фурната и оставете да се охлади около 5 минути.
- Блендирайте стевиола на прах на пудра и поръсете вашия кето Клафути пай.
Можете да съхранявате десерта в хладилник до 3 дни.
За ползите от консумацията на горски плодове можете да прочетете повече в нашия блог.
Направете си и бърз сметанов крем, с който можете да покриете парчетата Клафути при сервиране. Необходими са ви:
- 200 мл сметана за разбиване
- 1 с. л. стевиола, блендирана на пудра предварително
Разбийте на висока скорост с миксер до получаването на въздушна смес.
За по-богат вкус добавете към рецептата:
- 1 с. л. канела
- 1 с. л. какао на прах
Сервирайте всяко парче кето Клафути:
- С кето цедено кисело мляко – за да намалите въглехидратите, може да не слагате горски плодове в млякото
- Със сладолед без захар
Подобни десерти, които ще откриете в нашата кулинарна секция „Кето рецепти“:
- Кекс с горски плодове
- Нисковъглехидратен плодов пай
- Кекс с кокосово брашно
- Кето кекс с бадемово брашно и канела
- Шоколадово руло без захар
Още здравословни рецепти ще откриете в нашата кулинарна книга „Кето фантазии„.
Какво значение стои зад Клафути?
Clafoutis идва от глагола clafir, което означава „запълвам“. Всъщност, след подреждане на плодовете в тава за печене, намазана с масло, традиционният десерт се приготвя чрез изливане на сладкото тесто върху тях.
Десертът произхожда от земеделския регион Лимузен, Франция. Въпреки че датата на произхода му е неизвестна, популярността на клафути нараства и се разпространява извън Лимузен през 19-ти век, когато готвачите в цялата страна започват да пекат ястието с яйчен крем.
Интересни факти
В автобиографичния си роман „Войната: Мемоар“ френската писателка Маргарит Дюрас внимателно събира съставките, за да направи на съпруга си клафутис, когато той се връща от концентрационните лагери. Когато го посреща, той е твърде слаб от недохранване.
Във филма „First Cow“/ „Първата крава“ (2019), Отис „Бисквитката“ Фиговиц пече боровинков клафутис за гостуващ в една от сцените капитан.
Още от здравословната ни кухня
Още един бърз, лесен и ефектен десерт – кето торта Павлова.
Ако нашето предложение за кето Клафутис с горски плодове ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог, както и в нашата кулинарна книга „Кето фантазии“.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
*За подслаждане можете да използвате и еритритол, който се дозира също 1:1 със захарта.
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Само с няколко основни и семпли съставки си приготвяме един страхотен десерт – кето сладкиш с извара без
Кето кекс с горски плодове е неустоимо апетитно предложение за десерт, който ще спечели вкусовите ви рецептори. Днес
Една нова идея за десерт, на която попаднахме тези дни, е тази за испански обгорял чийзкейк. Понякога той