Температурите навън са „морски“ и е време да си дойдем на думата – кето сладолед. Дори на НВ режим можем да си приготвим вкусен сладолед, с който да борим горещините навън. Освен това тези рецепти са здравословни и можете да си ги приготвяте, дори да не сте на кето режим. Те са без захар, но това не ги прави по-малко сладки, напротив – можете да се насладите пълноценно на вкусовете на отделните съставки. Предлагаме ви 3 рецепти за вечния фаворит на лятото – сладоледът.

 

  1. Ванилов кето сладолед

Порции: 6

Необходими продукти:

  • 4 яйца
  • ½ ч. ч. стевиола на прах
  • ½ ч. л. сол
  • 2 с. л. охладена водка /или друг нисковъглехидратен алкохол/ можете да добавите и МСТ масло (тези съставки спомагат за предотвратяване на кристализирането на сладоледа и по-лесното му загребване, без да се разпада)
  • 300 мл заквасена сметана / или кокосов крем (охладени)
  • 1 с. л. ванилов екстракт

 

Приготвяне на ванилов кето сладолед:

 

Кето сладолед.

 

  • Отделете белтъците от жълтъците, като много внимавате двете да не се смесят.
  • В чиста купа разбийте белтъците със солта, докато станат на пяна. След това добавете половината от стевиолата и разбийте до получаването на меки върхове или докато сместа стане гъста и пухкава.
  • В отделна купа разбийте жълтъците, ванилията и останалата част от стевиолата, докато сместа стане гъста и бледожълта. Добавете и водката и разбъркайте отново.
  • В трета купа разбийте охладената сметана (или кокосовия крем, което сте избрали за вашата рецепта), отново до получаването на меки върхове. Не разбивайте прекалено много.
  • Внимателно смесете белтъците и жълтъците, след което ги изсипете в разбитата сметана.
  • Приберете във фризера най-малко за 5 часа, най-много за една нощ. Преди да сервирате вашия кето сладолед, преместете в хладилника за 15 минути, за да омекне.

 

  1. Малинов кето сладолед

Порции: 4

Необходими продукти:

  • ½ ч. ч. стевиола на прах
  • ¼ ч. л. сол
  • ¼ ч. ч. замразени или пресни малини, нарязани на ситно
  • 2 ч. ч. заквасена сметана, охладена
  • 1 с. л. охладена водка (или друг НВ алкохол, МСТ масло също е вариант)
  • 2 ч. л. ванилов екстракт

Изпълнение на рецептата:

  • Смесете малините, стевиолата, ¼ ч. ч. от сметаната и солта в голяма купа и я загрейте в микровълновата около 2-3 минутки, докато стевиолата се разтвори напълно. На 45-тата секунда разбъркайте, за да е равномерно нагряването.
  • След като сместа се сгъсти до сиропирана консистенция, смесете водката и ванилията и охладете сместа в хладилника. През това време разбийте сметаната до получаването на меки върхове.
  • След като малиновата смес се охлади, разбийте я с няколко лъжици от сметаната. Накрая внимателно добавете цялата сметана към малиновата смес. Не разбърквайте прекалено много, за да не обезвъздушите мехурчетата в разбитата сметана.
  • Затворете в херметичен съд и приберете във фризера за 5 часа, в най-добрия случай – една нощ. Преди да сервирате, преместете в хладилника за 15-ина минути.

 

  1. Шоколадов, нисковъглехидратен кето сладолед

Порции: 8

Продукти:

  • 1 и ½ ч .ч. заквасена сметана
  • ¾ ч. ч. бадемово мляко, неподсладено (или друго ядково мляко по избор)
  • 1/3 ч. ч. какао на прах
  • 1/3 ч. ч. стевиола на прах
  • 1 ч. л. стевиола ванилия
  • 3 яйца
  • 50 г шоколад със стевиола, натрошен
  • 1 и ½ с. л. водка (по избор)
  • ½ ч. л. ванилов екстракт
  • 1/8 ч. л. сол

 

Изпълнение на рецептата за шоколадов кето сладолед:

  • Поставете купа в ледена баня.
  • В тенджера на среден огън комбинирайте сметаната, ½ ч. ч. бадемово мляко, какао на прах и стевиолите. Разбъркайте, докато се смесят добре, не позволявайте да закипи.
  • Разбийте жълтъците, като към тях бавно добавите и 1 ч. ч. от горещата сметанова смес. Изсипете обратно в тенджерата и разбърквайте непрекъснато, докато сместа стане достатъчно гъста, че да покрива гърба на лъжицата.
  • Свалете от котлона и добавете натрошения шоколад. Оставете да престои 5 минутки и след това разбийте до гладка консистенция.
  • Изсипете сместа в купата, която в началото оставихте на ледена баня. Нека да се охлади за 10 минути. След това увийте купата в кухненско фолио и приберете в хладилника за около 3 часа.
  • След това добавете останалото бадемово мляко, водката и ваниловият екстракт. Сместа все още ще е гъста, затова разбърквайте до получаването на гладка смес.
  • Прехвърлете в херметичен съд полуготовия кето сладолед и приберете във фризера за няколко часа, докато сладоледът се втвърди.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето сладолед. Две бурканчета с кокосов крем брюле и опаковка стевиола на кристали.

 

Ако тази рецепта за здравословен кето сладолед ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог, където ще откриете още летни предложения.

Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит и слънчево лято!