Кето сладолед: 3 неустоими рецепти за фаворита на лятото
Температурите навън са „морски“ и е време да си дойдем на думата – кето сладолед. Дори на НВ режим можем да си приготвим вкусен сладолед, с който да борим горещините навън. Освен това тези рецепти са здравословни и можете да си ги приготвяте, дори да не сте на кето режим.
Те са без захар, но това не ги прави по-малко сладки, напротив – можете да се насладите пълноценно на вкусовете на отделните съставки. Предлагаме ви 3 рецепти за вечния фаворит на лятото – сладоледът.
-
Ванилов кето сладолед
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в порция |
---|---|---|
35 минути + 5 часа за охлаждане | 6 | 4 г |
Необходими продукти:
- 4 яйца
- ½ ч. ч. стевиола на прах
- ½ ч. л. сол
- 2 с. л. охладена водка /или друг нисковъглехидратен алкохол/ можете да добавите и МСТ масло (тези съставки спомагат за предотвратяване на кристализирането на сладоледа и по-лесното му загребване, без да се разпада)
- 300 мл заквасена сметана / или кокосов крем (охладени)
- 1 с. л. ванилов екстракт
Приготвяне на ванилов кето сладолед:
- Отделете белтъците от жълтъците, като много внимавате двете да не се смесят.
- В чиста купа разбийте белтъците със солта, докато станат на пяна. След това добавете половината от стевиолата и разбийте до получаването на меки върхове или докато сместа стане гъста и пухкава.
- В отделна купа разбийте жълтъците, ванилията и останалата част от стевиолата, докато сместа стане гъста и бледожълта. Добавете и водката и разбъркайте отново.
- В трета купа разбийте охладената сметана (или кокосовия крем, което сте избрали за вашата рецепта), отново до получаването на меки върхове. Не разбивайте прекалено много.
- Внимателно смесете белтъците и жълтъците, след което ги изсипете в разбитата сметана.
- Приберете във фризера най-малко за 5 часа, най-много за една нощ. Преди да сервирате вашия кето сладолед, преместете в хладилника за 15 минути, за да омекне.
-
Малинов кето сладолед
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
30 минути + 5 часа за охлаждане | 4 | 7 г |
Необходими продукти:
- 100 г стевиола на прах
- ¼ ч. л. сол
- 60 г замразени или пресни малини, нарязани на ситно
- 300 мл заквасена сметана, охладена
- 1 с. л. охладена водка (или друг НВ алкохол, МСТ масло също е вариант)
- 2 ч. л. ванилов екстракт
Изпълнение на рецептата:
- Смесете малините, стевиолата, ¼ ч. ч. от сметаната и солта в голяма купа и я загрейте в микровълновата около 2-3 минутки, докато стевиолата се разтвори напълно. На 45-тата секунда разбъркайте, за да е равномерно нагряването.
- След като сместа се сгъсти до сиропирана консистенция, смесете водката и ванилията и охладете сместа в хладилника. През това време разбийте сметаната до получаването на меки върхове.
- След като малиновата смес се охлади, разбийте я с няколко лъжици от сметаната. Накрая внимателно добавете цялата сметана към малиновата смес. Не разбърквайте прекалено много, за да не обезвъздушите мехурчетата в разбитата сметана.
- Затворете в херметичен съд и приберете във фризера за 5 часа, в най-добрия случай – една нощ. Преди да сервирате, преместете в хладилника за 15-ина минути.
-
Шоколадов, нисковъглехидратен кето сладолед
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
40 мин + около 5 часа за охлаждане | 8 | 10 г |
Продукти:
- 400 г заквасена сметана
- 150 мл бадемово мляко, неподсладено (или друго ядково мляко по избор)
- 80 г какао на прах
- 80 г стевиола на прах
- 1 ч. л. стевиола ванилия
- 3 яйца
- 50 г шоколад със стевиола, натрошен
- 1 и ½ с. л. водка (по избор)
- ½ ч. л. ванилов екстракт
- 1/8 ч. л. сол
Изпълнение на рецептата за шоколадов кето сладолед:
- Поставете купа в ледена баня.
- В тенджера на среден огън комбинирайте сметаната, бадемово мляко, какао на прах и стевиолите. Разбъркайте, докато се смесят добре, не позволявайте да закипи.
- Разбийте жълтъците, като към тях бавно добавите и 1 ч. ч. от горещата сметанова смес. Изсипете обратно в тенджерата и разбърквайте непрекъснато, докато сместа стане достатъчно гъста, че да покрива гърба на лъжицата.
- Свалете от котлона и добавете натрошения шоколад. Оставете да престои 5 минутки и след това разбийте до гладка консистенция.
- Изсипете сместа в купата, която в началото оставихте на ледена баня. Нека да се охлади за 10 минути. След това увийте купата в кухненско фолио и приберете в хладилника за около 3 часа.
- След това добавете останалото бадемово мляко, водката и ваниловият екстракт. Сместа все още ще е гъста, затова разбърквайте до получаването на гладка смес.
- Прехвърлете в херметичен съд полуготовия кето сладолед и приберете във фризера за няколко часа, докато сладоледът се втвърди.
Още от здравословната ни кухня
Ако тази рецепта за здравословен кето сладолед ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог, където ще откриете още летни предложения.
Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит и слънчево лято!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Едни от любимите ни български десерти са тези с цедено кисело мляко – особено през лятото, когато посягаме
За направата на сладолед в повечето случаи се изисква да имаме машина за сладолед, за да се получи
Приготвянето на домашен кето сладолед е лесно и не изисква усилия, но резултатът е невероятно вкусен.