Испански обгорял чийзкейк – 2 нисковъглехидратни рецепти
Една нова идея за десерт, на която попаднахме тези дни, е тази за испански обгорял чийзкейк. Понякога той внася смут в сладкарските среди с вида си, текстурата му е нестандартна, но вкусът – лек и много приятен.
Малко по-различна идея за рецепта, която обаче е много лесна и освен това – нисковъглехидратна, без глутен и захар, подходяща и за вашия кето режим.
Вижте какво ще ви е необходимо и как да си го приготвите по два начина.
Рецепта за кето испански обгорял чийзкейк с бадемово брашно
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
1 час и 10 минути | 10 | 4 г |
Необходими продукти:
- 300 мл готварска сметана (течна, за разбиване)
- 550 г крема сирене
- 4 яйца
- 100 г стевиола на прах
- 2 ½ ч. л. бадемово брашно
- 1 ч. л. ванилов екстракт
Приготвяне:
- Загрейте фурната на 200 градуса.
- Добавете всички съставки в купа и разбийте с миксер.
- В тавичка, 25 см в диаметър, сложете леко намачкана хартия за печене така, че краищата да висят отстрани. Ако е необходимо – сложете 2 листа. Причината е, че чийзкейкът ще се надигне и след това ще ви е по-лесно да го извадите.
- Изсипете вътре сместа, изравнете повърхността и сложете в по-ниската част на фурната. Печете около 30-35 минути или докато повърхността придобие кафеникав оттенък.
- Когато извадите чийзкейка от фурната, оставете го да се охлади поне 2 часа, преди да сервирате.
Колкото повече престоява, толкова повече испанският обгорял чийзкейк обогатява вкуса и подобрява текстурата си. Опитайте да го приготвите един ден преди консумацията му.
Абонирай се за ежедневни предложения с кето рецепти, като ни изпратиш съобщение „Меню“ в месинджър от нашата фейсбук страница.
Рецепта за испански обгорял чийзкейк с кокосово брашно
Времето за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
1 час и 10 минути | 2 | 4 г |
Необходими продукти:
- 600 г крема сирене
- 300 мл сметана за готвене (течна, за разбиване)
- 100 г стевиола на прах
- 4 яйца
- 2 ч. л. ванилов екстракт
- Щипка сол
- 3 с. л. кокосово брашно
- 1 с. л. кокосово масло за намазняване
Приготвяне:
- Загрейте фурната на 200 градуса.
- Намазнете с кокосовото масло тавичка с размер около 20 см в диаметър. След това поставете хартия за печене вътре, като оставите около 2 пръста от нея извън стените на съда. Маслото ще държи хартията към тавичката.
- В купа смесете крема сиренето, сметаната, стевиолата, яйцата, ванилията и солта. Разбийте с миксер до гладкост, добавете кокосовото брашно и миксирайте отново.
- Изсипете сместа в тавичката, сложете във фурната и печете между 45 до 60 минути, докато отгоре не стане леко карамелизиран.
- Когато чийзкейкът се охлади, ще спадне леко в средата. Както споменахме в първата рецепта, оставете го поне 2 часа, преди да сервирате.
По принцип самият чийзкейк не изисква допълнително сметана или някакъв сироп при сервиране – самата текстура и вкус са достатъчни сами по себе си.
Ако все пак желаете да направите порциите по красиви, декорирайте с пресни бери плодове по избор.
Колко е популярен испанският обгорял чийзкейк?
Испанският обгорен чийзкейк е известен още като баски чийзкейк (от едноименния регион, разположен в Северна Испания), gazta tarta и tarta de queso (буквално преведено – чийзкейк).
Рецептата е създадена от Сантяго Ривера, собственик на кафе La Viña в Сан Себастиан, испански курортен град на Бискайския залив. Това, което започва като експеримент с приготвянето на един чийзкейк на ден, се превръща в заявки за около 20 броя дневно.
Популярността му главоломно нараства през 2020 г. През 2021 г Ким Северсън – авторка в New York Times, посочва испанския обгорен чийзкейк за „Вкус на годината“.
Още от здравословната ни кухня
Още едно предложение за нисковъглехидратен, кето чийзкейк, – без печене, с блат от ядки и с топинг от домашно сладко с бери плодове + видео рецепта.
Ако тези предложения за испански обгорял чийзкейк са ви харесали, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Този копринен, кремообразен кето чийзкейк без печене с ягоди има нотка на лимон и е перфектният десерт без
В горещото време избягваме да пускаме фурната или котлоните, затова търсим варианти за десерти без печене – като
Домашен кето чийзкейк – без печене, без захар и без глутен. Една комбинация от здравословни съставки, на която
2 Коментара
Страхотен е. Направих 2 рия вариант и вкъщи много се хареса.
Страхотно ми изглежда,мисля да го пробвам.