Кето плодов пай е десерт, идеален за приготвяне с или без повод и по всяко време, когато ви се хапва нещо сладко и нисковъглехидратно.
В рецептите използваме къпини, но вие може да ги замените с вашите любими горски плодове или дори да ги съчетаете.
Кето плодов пай с къпини и тиквички
Може да ви звучи странно да приготвите кето пай с къпини и тиквички, но ви уверяваме, че тази комбинация е страхотна.
Вкусовете се допълват взаимно. А добавянето на канела и бадемово брашно в рецептата ще ви накара да забравите, че дори сте използвали тиквички.
Време за приготвяне | Порции | Хранителен състав в 1 парче |
---|---|---|
55 минути | 6 | 8,3 нетни въглехидрати 27,6 г мазнини 8,7 г протеин 326 калории |
Необходими продукти:
- 4 средно големи тиквички
- 160 г къпини (или друг вид горски плод)
- 2 ч. л. канела на прах
- 4 с. л. лимонов сок
- 80 г стевиола на прах (или на вкус)
За топинга:
- 100 г бадемово брашно
- 2 с. л. стевиола на прах
- 1 ч. л. екстракт от ванилия
- 3 с. л. краве масло Гхи
- 120 г готварска сметана, разбита
Краве масло Гхи | 18.40лв. | ||
Стевиола прах 350 г | 21.60лв. |
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната до 180 градуса.
- Отрежете краищата на тиквичките, обелете ги и нарежете наполовина по дължина. Премахнете семената им с лъжица.
- Нарежете тиквичките на ситно и ги сварете в съд с вряща вода за 2-3 минути, след което отцедете и подсушете.
- В купа смесете сварените тиквички, къпините (или друг вид горски плод), канелата, лимоновия сок и стевиолата на прах. Разбъркайте, докато се смесят всички съставки.
- В друга купа смесете бадемовото брашно, стевиолата на прах и ваниловия екстракт.
- Добавете кравето масло Гхи и с помощта на вилица разбъркайте съставките. Трябва да се получи ронлива консистенция.
- Изсипете сместа от тиквички и къпини в тавичка и разпределете по дъното. След това поръсете с ронливия маслен топинг.
- Изпечете в загрятата фурна за 30-40 минути или докато придобие златистокафяв загар.
- В отделна купа разбийте готварската сметана, докато достигне желаната консистенция.
- Гарнирайте с разбитата готварска сметана.
- Сервирайте кето плодов пай на порции и му се насладете, докато е още топъл.
Кето плодов пай с домашен сладолед
Този кето плодов пай е идеален десерт за поднасяне, когато ви се похапва нещо сладко и нисковъглехидратно.
Приготвя се бързо, лесно и само с няколко съставки. И най-важното – не съдържа глутен и захар!
Време за приготвяне | Порции | Хранителен състав в 1 парче |
---|---|---|
30 минути | 8 | 4 г нетни въглехидрати, 8 г мазнини, 2 г протеин и 102 калории |
Необходими продукти:
- 500 г къпини (или микс с малини)
- ½ ч. л. псилиум хуск фибри
- 60 г стевиола на прах
- 1 ч. л. лимонов сок
За топинга:
- 100 г бадемово брашно
- 4 с. л. краве масло Гхи, разтопено
- 3 с. л. стевиола на прах (или на вкус)
- ½ ч. л. канела на прах
Бадемово брашно 300 гр | 13.00лв. | ||
Хуск фибри 200 г - за готвене и пречистване | 11.50лв. |
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната до 190 градуса.
- Смесете в купа къпините (и/или малините), псилиум хуск фибрите, стевиолата на прах и лимоновия сок. Разбъркайте, така че да се овкусят добре плодовете.
- Прехвърлете сместа в тавичка за печене.
- Смесете в малка купа бадемовото брашно, разтопеното краве масло Гхи, стевиолата на прах и канелата. Разбъркайте до получаване на влажни трохи.
- Изсипете сместа с получените трохи върху плодовете.
- Изпечете така за 20 минути в загрятата фурна.
- Оставете ароматния кето плодов пай да изстине за 5 минути.
- Поднесете с топка домашен кето сладолед.
Още от здравословната ни кухня
Представяме ви още една вкусна рецепта за десерт – кето кекс с кокосово брашно.
Ако нашите предложения за кето плодов пай са ви харесали, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог, както и в нашата кулинарна книга „Кето фантазии“.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Да ви е вкусно!
Оставете коментар