Тест ленти за кетони – правилният начин да ги използваме

Обновена: 01.03.2024|

Използването на тест ленти за кетони е с цел измерване на нивата на кетонови тела в организма. При кето режима на хранене те са основно гориво за нашето тяло. Целта при спазване на тази диета е да се постигне кетоза – естествено състояние, при което организмът ни използва мазнините като източник на енергия и произвежда кетони.

Има три начина да измерим кетоните в организма си. Два от тях включват употребата на тест ленти за кетони, а третият е чрез използване на дихателен кетономер. Днес ще ви разкажем всичко за тест лентите и как да ги използвате правилно.

 

Ленти за кетони – какво представляват?  

Тест лентите за кетони са изработени от специален тип хартия, която реагира на кетоните в урината чрез промяна в цвета. Сравняването му с придружаващата опаковката цветна таблица показва съдържанието на кетони в организма ни.

Първоначално те са били предназначени за пациенти с диабет, които са изложени на риск от потенциална животозастрашаваща кетоацидоза. Това състояние  се проявява, когато в организма има свръхпроизводство на кетони в резултат на липсата на инсулин. То е много по-различно от състоянието на кетоза.

За да се уверим , че сме навлезли в състояние на кетоза, използването на тест ленти за кетони са идеалният начин за проверка. Те могат да бъдат особено полезни за тези, които тепърва започват кето диетата.

Видове тест ленти за кетони

Има три основни начина за измерване на кетоните в тялото ни, като всички те имат своите предимства и недостатъци. Най-често срещаните начини, чрез които можем да разберем дали сме навлезли в състояние на кетоза, са следните:

 • измервател на кръвен кетон или кетонни ленти
 • кетономери за дишане
 • тест ленти за кетони, които индикират кетоните в урината

 

Тест ленти за кетони за уринен анализ

Ако искате да проверите дали сте навлезли в кетоза, един от най-лесните начини е да използвате тест ленти за кетони.

При тях е особено важно да се придържате към точно определено време за тестване на кетоните (например сутрин или няколко часа след последното хранене за деня) за най-точни резултати.

Процедурата при използване на тест ленти за кетони е следната:

 • Измийте ръцете си, след това вземете проба от урина в малък контейнер.
 • Потопете абсорбиращия край на лентата в пробата за няколко секунди. Извадете.
 • Изчакайте няколко секунди (описано е на опаковката колко), за да промени лентата цвета си.
 • Сравнете цвета на лентата с цветната таблица на опаковката.
 • Изхвърлете урината и лентата по подходящ начин, преди да измиете ръцете си.

Цветът на лентата съответства на концентрацията на кетони в урината, която може да варира от липса на кетони до висока концентрация. Колкото по-тъмен е цветът, толкова по-високи са нивата на кетоните в организма.

 

Измерване на кетони с кръвен тест

Кетонните кръвомери са надежден и точен начин за измерване на кетоните в тялото. Нужен е четец, за да се измерят кръвните ленти. Много системи за мониторинг на глюкоза също могат да разчитат тест ленти за кръв. Те са сравнително евтини и обикновено могат да се използват 12 до 18 месеца след отваряне на опаковката.

Ето как да употребявате лентите за кетони с кръвна проба:

 • Измийте ръцете си.
 • Заредете ланцетата с иглата, следвайки указанията.
 • Поставете кръвната кетонна лента в кетономера.
 • Убодете пръста си, за да изтеглите малка капка кръв с помощта на ланцетата.
 • Оставете лентата да влезе в контакт с капката кръв и проверете резултатите.
 • Изхвърлете лентата и ланцета, както е описано в указанията.

 

Измерване на кетони с дихателни апарати

Дихателните кетономери стават все по-популярни поради факта, че се употребяват сравнително лесно. Свържете го с компютъра си чрез USB. Чрез дъхване върху апарата, кетономерът измерва количеството на кетони в организма.

Този вид за измерване на нивата не кетони в тялото е по-подходящ за хора, които спазват кето режима по-дълго. Дихателните кетономери са добър вариант, тъй като могат да се използват повторно. Резултатите обаче варират значително в сравнение с резултатите от тест лентите за кръв и урина. Това понякога може да доведе до неправилни и подвеждащи изводи за нивата на кетони в организма ни.

 

Тест ленти за кетони – как ни помагат?

 

Тест ленти за кетони.История на кетозата. Какво е кето диетата - обяснение за състоянието на кетоза през различните фази.

 

Лентите за урина са добър инструмент, който ни помага да разберем дали сме в състояние на кетоза още през първите няколко седмици от преминаването на кето диета. През това време тялото ни не е способно да използва ефективно кетони за енергия и затова изхвърляме голямо количество от тях чрез урината.

Когато сме наясно с нивата на кетони, ще знаем какви са резултатите от спазването на кето режима. Това означава, че ако нямаме достатъчно кетонови тела в организма, трябва да променим диетата си или да разберем къде допускаме грешка.

Всеки човек навлиза в кетоза при консумация на различни грамажи въглехидрати. Вероятно е да сме надвишили допустимите количества и в такъв случай ще се наложи да ограничим допълнително въглехидратите, които консумираме.

Употребата на тест ленти за кетони чрез урина, когато тепърва започваме кето диета, е лесен и достъпен начин да измерим дали нивата на кетоните ни се повишават. Тези ленти могат да ни помогнат да наблюдаваме и коригираме диетата си. Съответно, успешно да влезем и останем в състояние на кетоза.

 

Кога кетозата може да бъде опасна?

Важно да обърнем внимание и на случаите, в които хора имат по-високи нива на кетони. Прекалено високи стойности на кетони, съчетани с високи нива на кръвната захар, обикновено могат да сигнализират за опасно състояние, известно като кетоацидоза.

Въпреки че е невъзможно да стигнем до тези граници, ако тялото ни произвежда и разпознава инсулин, диабетиците понякога могат да забележат това, когато нивата на инсулин са ниски. Много високи нива на кетони и кръвна захар изискват медицинска помощ и трябва да бъдат лекувани незабавно.

Ако сте диабетик, трябва да се консултирате с лекар.

Кетонните ленти стават все по-популярни като начин за хората, които следват кето диетата, да проверят дали са в състояние на кетоза. Тест ленти за кетони от урината са подходящи, ако сме начинаещи в кето диетата и искаме лесен и достъпен начин да се уверим, че навлизаме в кетоза.

Категории: Кето диета, Здраве, Любопитно|Публикувана: 17.03.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Михаела Ахчиева

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 1 март 2024 в 10:46 | Публикувана: 17 март 2021 в 10:58 | Категория: Кето диета, Здраве, Любопитно