Болка в черния дроб – причини и лечение

Обновена: 13.03.2024|
Болка в черния дроб.

Черният дроб е един от органите в тялото ни, чието значение често подценяваме. В действителност обаче той е своеобразна пречиствателна станция за тялото. Затова и ако усетите болка в него, то това може да е сигнал за сериозен проблем за целия организъм. Разказваме ви за някои от най-честите причини за болка в черния дроб и как да им противодействаме.

 

Причини за болка в черния дроб

След като черният дроб служи за пречистване на организма ни, то болка в него може да бъде насочващ знак за натрупване на токсините в тялото. В повечето случаи болката е по-скоро притъпена и пулсираща, разположена малко над стомаха в дясната част на тялото, точно под гърдите.

В зависимост от причината, болката е остра и спорадична, буквално спираща дъха на моменти. Тя може да се прояви и в други части на тялото: в гърба, включително под лопатките. В тези случаи проблемът е малко по-труден за диагностициране. Възможно е да се образува и подуване.

 

omega3 400
omega3 600
omega3 400
omega3 600

Причините, които могат да доведат до болка в черния дроб, не са много, но и не са безобидни. Затова и ако усетите подобни на описаните симптоми, трябва обезателно да се обърнете към специалист, който да ви прегледа.

Той може да назначи допълнителни изследвания, но и да определи дали страдате от някоя от следните болести – причинители на болка в черния дроб:

 • Хепатит
 • Стеатоза – мастна чернодробна болест
 • Чернодробна цироза
 • Синдром на Рей – животозастрашаващо състояние при децата при използване на аспирин, което уврежда черния дроб и мозъка
 • Хемохроматоза – повишено натрупване на желязо в органите, което предизвиква увреждане на сърдечно-съдовата система и черния дроб
 • Рак на черния дроб: обикновено се установява в много късен стадий
 • Чернодробен абсцес

Най-чести от изброените причини обаче си остават хепатитът, чернодробната стеатоза и алкохолната цироза.

 

Симптоми

 

Болка в черния дроб.

 

В зависимост от състоянието, което причинява болка в черния дроб, тя може да се съпътства от допълнителни симптоми. Именно те помагат на лекарите да определят по-лесно точната причина за дискомфорта.

Сред тях се нареждат:

 • Отоци на крайниците – най-вече глезените
 • Сърбеж по кожата
 • Жълтеница: пожълтяване на кожата и склерите на очите
 • Загуба на апетит
 • Умора (без друго обяснение за появата й)
 • Гадене
 • Световъртеж

Всички те са знак за натрупване на токсини в тялото и трябва да им бъде обърнато внимание, за да се предотвратят по-сериозни последици.

 

Лечение на болка в черния дроб

В зависимост от причината за болка в черния дроб, лекуващият специалист препоръчва точен начин на лечение, базиран на симптомите. В най-общия случай, освен медикаменти и хранителни добавки, е много вероятно да получите и препоръки за промяна на начина на живот.

Добрите новини са, че черният дроб има една функция, която го прави изключителен: той се самовъзстановява, ако му дадем възможност за това.

Ако имате проблеми с черния дроб, е задължително да намалите храните, които повишават лошия холестерол, и да наблегнете на такива, които повишават количествата от добрия холестерол в кръвта ви. Добре е да наблюдавате количествата протеин, което приемате. Прекалено малки дози от него свиват органа, но балансиран прием може да му помогне да се възстанови.

Също така – изцяло трябва да прекратите консумацията на алкохол и други вредни вещества. Внимавайте и с приема на лекарства – особено ако те натоварват черния дроб. В това число влизат и някои обезболяващи и такива, които приемаме при настинка и грип. Затова – бъдете внимателни към състава и действието им.

В случай, че сте с наднормено тегло, е добре да предприемете стъпки за премахване на излишните мазнини. Те се натрупват и около органите ни, включително и около черния дроб, и имат огромно влияние върху неговото състояние и процеса по възстановяването му.

 

Навици за по-здрав черен дроб

Болка в черния дроб.

Както вече споменахме, черният дроб има функцията да се регенерира. Ние можем да му помогнем активно в начинанието, както и да предотвратим появата на болки и проблеми като цяло.

Има няколко основни препоръки от специалисти, и едни от най-важните сред тях са свързани с храненето. Те включват добавяне към менюто на продукти, богати на фибри и зърна.

 

Добавете и повече зеленчуци за сметка на вредните храни, богати на трансмазнини, захари и хидрогенирани масла. Това автоматично значи да изключите газираните напитки, масово произведените сокове в кутии, сосовете с добавени захари и всякакви сладки и тестени изделия.

Зеленчуците, които се препоръчват за подобряване на функцията на черния дроб, са зеленолистните като артишок, лук, аспержи, броколи, карфиол, но и чесън. Полезно ще бъде да добавите към ястията си и куркума.

Куркумата е доказан помощник на храносмилането, но и е силен антиоксидант и противовъзпалителен фактор за цялото тяло – включително и за действието на черния дроб.

Добре е да преосмислите и млечните продукти, с които се храните. Добре е те да са с ниско съдържание на мазнини или изцяло обезмаслени.

Хубаво е, когато избирате месо за дневното си меню, то да бъде по-чисто и не толкова мазно. Не ограничавайте вида му, но подбирайте добре типа, който ще консумирате: например филе, бяло месо и други. Рибата трябва да бъде задължителна част от режима ви поне два пъти седмично.

Не на последно място можете да се доверите на комплекс за чревно пречистване: възможност за детокс и помощ на целия организъм, който гарантирано ще ви помогне да се прочистите от токсините по-бързо.

Категории: Здраве|Публикувана: 24.01.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Васи Дюлгерова
Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 13 март 2024 в 09:22 | Публикувана: 24 януари 2022 в 13:59 | Категория: Здраве