Мускулна система – видове тъкан, клетки и класификация на мускулите

Обновена: 17.01.2024|

Движението е това, което различава животните и хората от растенията. Мускулите позволяват на човек да се движи и говори, но освен това контролират и още множество процеси в тялото, подпомагайки другите органни системи.

Дори някои на пръв поглед несвързани функции като регулирането на телесната температурата и зрението също разчитат на дейността на нашата мускулна система.

 

Мускулна система – същност и функции

Човешкото тяло има близо 650 мускула, които съставляват около 40% – 50% от телесната маса.

Мускулите представляват плътна тъкан, която е изградена от влакна, обвити в здрава ципа – фасция. В краищата завършват със сухожилия, които са прикрепени към костите около ставите.

Мускулите притежават свойствата възбудимост, проводимост и съкратимост, като едни от тях се контролират от вегетативната нервна система (автоматично), а други от соматичната нервна система (съзнателно).

Благодарение на мускулите се движим, седим или стоим неподвижно. Те поддържат позата на тялото и чрез тях смиламе храната, дишаме или извършваме деликатни задачи, като например вдяването на конец в игла.

Чрез съгласуваното взаимодействие между нервна, скелетна и мускулна система се осъществява движението на тялото.

Мускулното движение се случва, когато нервните сигнали предизвикват електрически промени в мускулните клетки. По време на този процес се освобождава калций от клетките и предизвиква мускулното потрепване.

Импулсите от нервните клетки контролират свиването на всяко мускулно влакно. Силата на мускула зависи главно от това колко влакна има.

За да захранва мускула, тялото произвежда аденозин трифосфат – АТФ (макроергично съединение, което съдържа във връзките си голямо количество енергия), който мускулните клетки превръщат в механична енергия.

Производството на топлина за поддържането на телесната температура е важен страничен продукт от мускулния метаболизъм.

Близо 85% от топлината, произведена в тялото, е резултат от мускулна контракция.

 

Видове мускулна тъкан

мускулна система, същност, функции

Всеки вид мускулна тъкан в човешкото тяло има уникална структура и специфична роля.

Някои мускули се контролират съзнателно (волево), с помощта на нервната система (командния център на тялото).

Други мускули работят автоматично (неволево), което означава, че не можем да ги контролираме.

Мускулите са изградени от два вида влакна, които са:

 • Напречнонабраздени

Набраздените влакна представят повтарящ се модел на напречни нишки. Такива са скелетните мускули.

 • Гладкомускулни

Гладките влакна имат вретеновидна форма и нямат този строг модел на повторение, като при напречнонабраздените. Те се намират в съдовата и храносмилателната система, както и всички вътрешни органи.

Има три основни вида мускулна тъкан.

 

1. Скелетна мускулатура

Този вид мускулатура извършва движението на тялото, като се различават групи от мускули, които работят в синхрон, за да движат скелета. Чрез сигналите на нервната система мускулите се свиват.

Като част от опорно-двигателния апарат, тези мускули работят заедно с костите, сухожилията и връзките. Сухожилията прикрепят скелетните мускули към костите по тялото.

Заедно те поддържат тежестта на тялото и извършват движението. Ние контролираме тези мускули волево, тоест те са под контрола на соматичната нервна система.

Скелетните мускули са набраздени, което означава, че се състоят от хиляди саркомери с еднакъв размер. Когато нишките в саркомерите се отпускат или свиват, целият мускул се разширява или отпуска.

Скелетните мускули се делят на два основни вида: 

 • Тип 1 тонични (бавни, червени)

Те поддържат мускулния тонус и се наричат още червени, поради доброто кръвоснабдяване, което придава на повечето от тях червен цвят.

 •  Тип 2 фазични (бързи, бели)

Те могат да развиват по-голяма сила от първия тип, но с по-ниска точност и прецизност. 

 

2. Гладка мускулатура

Гладката мускулатура изгражда стените на много от органите, дихателните пътища и кръвоносните съдове. Тя покрива вътрешността на органи като пикочния мехур, стомаха и червата.

От своя страна гладките мускули се разделят на:

 • Висцерални – те изграждат стените на кухите органи, както и малките артерии и артериолите.
 • Дискретни – стените на големите артерии, семепровода, дихателните пътища и ириса.

Гладките мускули играят важна роля в много телесни системи, като женската или мъжката репродуктивна система, отделителната и дихателната.

Освен от нервните импулси, те се възбуждат и от други фактори, като хормоните, механични или термични дразнители и др.

Те вършат дейности като изхвърлянето на метаболитните отпадъци през отделителната система и помагат на белите дробове да се разширяват, при дишането.

 

3. Сърдечен мускул

Сърдечният мускул е неволеви мускул. Той изгражда стените на сърцето и създава стабилно, ритмично пулсиране, което изпомпва кръвта през тялото. Този тип мускулатура създава електрически импулси, които предизвикват контракциите на сърцето.

 

Мускулни клетки

 

мускулна система, същност, функции

 

Клетките, изграждащи мускулите, се наричат миоцити и са специализирани клетки, които имат силно издължена форма. Чрез деполяризация на мембраните на миоцитите се генерира сила, чрез която се осъществява движението.

Скелетните мускули са изградени от множество влакна, наречени миофибрили – дълги, цилиндрични и многоядрени клетки.

Миофибрилите са съкратителните елементи на мускулите, като са съставени от няколко вида протеини, придаващи им еластичност и съответните свойства.

Основната функционална единица на миофибрилите е саркомерът. Всичко необходимо за осъществяването на движението се намира в него. Миофибрилите представляват повтарящи се единици саркомери.

Саркомерът е изграден от два вида нишки (миофиламенти) – тънки актинови и дебели миозинови.

Тези нишки са изградени от двата съкратителни белтъка актин и миозин, благодарение на които се осъществява движението. При съкращението на миофибрилата актиновите нишки се приплъзват между миозиновите.

 

Мускулен тонус

За работата на нашата мускулна система важна роля има мускулния тонус.

Това е поддържането на постоянно напрежение в мускулите, което ги държи в готовност за съкращение.

Състоянието се поддържа от нервната система, която непрекъснато изпраща импулси до частите на мускулната система. Поддържането на постоянно мускулно напрежение допринася за запазването на която и да е поза и има голямо значение за двигателната активност.

Чрез мускулния тонус, тялото заема вертикално положение, запазва равновесие и извършва движенията си с много голяма прецизност.

При всички скелетни мускули, дори и когато са в покой, има напрежение, което се поддържа от импулсите, идващи от малкия мозък и мозъчния ствол.

 

Класификация на мускулите

В зависимост от формата, местоположението си или начина на действие различаваме различни видове мускули.

По форма

В зависимост от формата си, мускулите се разделят на:

 • Вретеновидни – тяхната форма, както подсказва и името им, наподобява вретено и се срещат в крайниците.
 • Плоски – те са с плоска форма, като например тези мускули, които образуват коремната стена.
 • Зъбчати – те представляват мускули от триъгълни зъбци, които служат за захващане на последователно наредени кости, като ребрата.
 • Лентовидни – имат формата на широки и плоски ленти, чрез които се съединяват отдалечени кости.
 • Многоразделни – те се залавят за множество кости чрез сухожилия. Такъв вид мускули се откриват около гръбначния стълб.
 • Пръстеновидни – те наподобяват формата на затворен пръстен, като например тези на устата и аналния отвор.

В зависимост от това дали започват с две, три или четири глави, се разделят на двуглави, триглави и четириглави мускули.

По разположение

В зависимост от своето разположение мускулите се разделят на:

 • Мимически
 • Дъвкателни
 • Шийни
 • Гръдни
 • Гръбни
 • Коремни
 • Мускули на горния крайник
 • Мускули на долния крайник

По действие

В зависимост от действието си, мускулите се разделят и още на:

 • Агонисти – такива, които извършват еднакво действие.
 • Антагонисти – такива, които извършват противоположно действие.
 • Синергисти – такива, които стабилизират ставни връзки и подпомагат да се извърши движението.

 

Интересни факти за човешката мускулна система

 

мускулна система, същност, функции

 

Често не си даваме сметка колко много части от нашето тяло се ангажират, за да извършваме дори и най-обикновените и рутинни действия. Нека ви разкажем някои изумителни факти за нашата мускулна система.

Външни (екстраокуларни) мускули на окото

Мускулите на очите непрекъснато се движат, докато сме в будно състояние. Когато главата е в движение, екстраокуларните мускули постоянно коригират позицията на окото, за да поддържат стабилна точка на фиксиране.

За един час четене на книга очите правят близо 10 000 координирани движения.

Голям седалищен мускул

Големият седалищен мускул (Gluteus maximus) е най-големият в човешкото тяло.  Това е главният антигравитационен мускул, който има задачата да поддържа тялото в изправено положение.

Шивашки мускул

Най-дългият мускул в човешкото тяло е Шивашкият мускул (Musculus sartorius), като има дължина 50 см. Той е бедрен лентовиден мускул, който сгъва тазобедрената и колянната става.

Дъвкателни мускули

Сила на дъвкателните мускули от едната страна е 190 кг, а от двете – 390.

Мускули на матката

Мускулите на матката се считат за едни от най-силните, тъй като избутват бебето през родовия канал.

Плосък мускул

Мускулът с най-голяма сила е Плоският мускул (Musculus soleus). Намира се под мускула на прасеца и е много важен за ходене и бягане. Смята се за много мощен мускул, заедно с мускулите на прасеца, защото се държи срещу силата на гравитацията, за да поддържа тялото изправено.

Език

Езикът е много трудолюбив работник и, както сърцето, винаги работи. Дори и когато човек спи, езикът непрекъснато избутва слюнката в гърлото.

Мимически мускули

Благодарение на 57 лицеви мускула, сме способни на 10 000 различни гримаси. Когато човек е намръщен, се включват 43 мускула, а когато се усмихва – 17. 

 

Заключение

 

Мускулна система, мускули, структура.

 

Нашата мускулна система е много важна част от опорно-двигателния апарат, като благодарение на нея ние сме придобили нещо много значимо – способността на движение.

Освен това мускулите са и от съществено значение за дейността и активността на всички други органи и системи в нашето тяло.

Какво представлява мускулната система?

Съвкупността от всички мускули в човешкото тяло изграждат мускулна система, която е активната част на опорно-двигателния апарат.

Колко мускули има човешкото тяло?

Човешкото тяло е изградено от около 650 мускула, които заемат близо 40 % – 50 % от телесното тегло.

Как се осъществява мускулното съкращение?

Благодарение на съкратителните белтъци актин и миозин, изграждащи мускулните влакна, мускулите се съкращават и движат тялото.

Категории: Здраве, Любопитно|Публикувана: 15.12.2022|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Калина Петкова
Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 17 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 15 декември 2022 в 11:57 | Категория: Здраве, Любопитно