Мускулна треска – на какво се дължи и как да я облекчим?

Обновена: 01.04.2024|
Мускулна треска, облекчаване.

Всеки е получавал мускулна треска след тренировка. Всъщност тя е нормален и очакван резултат, и сигнализира, че упражненията са ефективни и ще донесат ползи в дългосрочен план.

Днес ще ви разкажем защо се появява тази мускулна болка, може ли да е сигнал за по-сериозен проблем и как да облекчим симптомите.

 

Защо получаваме мускулна треска?

Мускулната треска обикновено се появява при хора, които не са във форма или не са тренирали от дълго време. Специалистите наричат това състояние delayed onset muscle soreness” – DOMS (забавена мускулна болка). Тя се причинява от много малки разкъсвания на мускулните влакна при усилена тренировка.

 

astaks 400
biotin 02 600
astaks 400
biotin 02 600

Тези разкъсвания са толкова малки, че се наричат микроразкъсвания, защото не могат да се видят с просто око. Макар и незначителни по-размер, те са много болезнени и дори могат да причинят временно възпаление.

Микроразкъсванията всъщност са полезни. Те са необходими за задвижване на процеса на изграждане на мускули. След като се появят микроразкъсвания, вродените лечебни системи на тялото започват да работят за тяхното възстановяване. Така се появява нова и силна мускулна тъкан.

При всяко повторение на упражнение за определена мускулна група, мускулите претърпяват микроразкъсвания. Те се изграждат отново по време на периоди на почивка.

Ако се чудите, ето как фитнес-маниаците постепенно натрупват тези невероятни и очертани мускули!

Мускулна треска обикновено се развива 12 до 24 часа след тренировка. Най-често тя достига пик след 24 до 72 часа от времето на интензивните упражнения.

 

Други възможни причини за мускулна треска освен тренировка

Експертите по спортна медицина идентифицират повече от един вид мускулна треска.

Най-често срещаната е тази след тренировка. Може да се появи и остра мускулна треска. Тя се отнася до болка, която възниква по време на тренировка.

Както споменахме, мускулната треска след тренировка има период на начало от 12 до 24 часа. Острата мускулна треска се различава по това, че се проявява веднага. Също така болката обикновено е свързана със специфично движение и ще бъде забележимо по-остра и по-специфична.

Например, ако получите внезапна, силна болка в мускулите, върху които работите, това е сигурен знак да спрете веднага и да оцените състоянието си преди да се нараните.

Ще добавим и още един начин да разграничите обикновената мускулна треска от острата. Ако усещате болка двустранно, е много по-вероятно да е нормална мускулна треска. Но, ако болката остане повече от седмица, вероятно сте претърпели нараняване и може да се наложи да потърсите професионална медицинска помощ.

 

Как да се справим с мускулната треска?

 

Мускулна треска. Задна корова атрофия.

 

Първото нещо, което трябва да запомните, е, че мускулната треска ще изчезне от само себе си, обикновено в рамките на три дни. Това може да се случи и по-бързо, ако спрете да тренирате, но почти никой инструктор не препоръчва този подход.

Продължете да се движите

Много добра идея е да продължите с леко раздвижване, като ходене или прости упражнения.

Причината е, че тези дейности ще подпомогнат циркулацията и ще изпратят богата на хранителни вещества кръв към мускулната тъкан.

Така по-лесно се лекуват микроразкъсванията, получени от предишната тренировка.

Само имайте предвид, че дори и да правите леки упражнения, напълно нормално е да чувствате болка и неудобство в началото. Когато загреете и мускулите ви се активират, болезнеността ще намалее.

Ролята на добрата хидратация

Проучванията показват, че пиенето на много вода кара мускулите да заздравяват по-бързо и мускулната треска да изчезва по-рано. Дехидратацията пък драстично увеличава мускулната болка.

Смята се също, че водата помага за изхвърлянето на отпадните продукти и токсините. Те се произвеждат, когато мускулите се разкъсват по време на тренировка. Колкото по-бързо ги филтрирате, толкова по-добре.

Стречинг (разтягане) преди тренировка

Това е страхотен начин да активирате и използвате мускулите. Всъщност има цяла култура и философия, базирани на форма на разтягане на тялото – йога. Но не е нужно да се занимавате специално с йога.

Достатъчно е да подложите различните групи на статично разтягане преди тренировка. Това е процесът, когато просто стоите, лежите или седите и задържате определена позиция от 45 секунди до една минута, преди да се отпуснете.

Аналогът на статичното разтягане е динамичното разтягане. Това е, когато добавите малко повече напрежение към разтягащите движения. Това е точно видът разтягане, който силно се препоръчва от специалистите, за да се избегнат наранявания и да се подготвят мускулите за добра тренировка.

Всъщност динамичното разтягане преди тренировка може да помогне и за предотвратяване или намаляване на мускулната треска.

 

Кои хранителни добавки могат да помогнат за облекчаване на мускулна треска?

Можете да включите тези добавки към ежедневната рутина след тренировка, за да стимулирате тялото си да се възстанови по-бързо. Освен че ще ви отърват мускулната треска, те ще ви помогнат да избегнете пренатоварването, което е често срещано явление при спортистите и редовните посетители на фитнеса.

Пробиотици

Пробиотиците осигуряват здравословна чревна флора, необходима за храносмилането, усвояването и отделянето на хранителни вещества. Ако храносмилателната система не работи правилно, възстановяването на мускулите и тъканите се забавя. Специалист ще ви помогне да откриете добавката, която работи най-добре за вас.

 

Омега-3

Известни със своите противовъзпалителни свойства, омега-3 мастните киселини също са от съществено значение за синтеза на хормони и подобряват възстановяването на костите, като същевременно намаляват мускулната болка.

Трябва да взимате около 3-5 г дневно, за да увеличите максимално ползите. Както при пробиотиците, специалист ще препоръча най-добрият продукт в подходящата за вас доза.

 

Коензим Q10

Коензим Q10, много важен антиоксидант, използван в цялото тяло, е особено полезен за избягване на мускулна треска както при силовите, така и при упражненията за издръжливост. Той регулира възпалението в тялото, което естествено се увеличава по време и след тренировка.

Можете да приемате добавката по всяко време на деня, не е необходимо да го правите веднага след тренировка. Бонус е, че коензим Q10 e полезен за сърдечно-съдовото здраве.

 

Глутамин

Глутаминът е аминокиселина, която ускорява възстановяването, като позволява на мускулите да приемат по-лесно въглехидратите след тренировка. Той също така повишава хормона на растежа, като по този начин позволява на тялото да създаде нова мускулна маса.

Препоръчително е да приемате прахообразен глутамин, веднага след тренировка.

Куркумин

Куркуминът е противовъзпалителен компонент, открит в куркумата. Той намалява болката и подуването, когато се използва локално върху възпалени мускули или се приема през устата. След тренировка е препоръчително да приемате течен куркумин, но и под формата на таблетки пак ще получите задоволителен ефект.

 

Кога се касае за сериозно нараняване, а не за мускулна треска?

 

Мускулна треска, облекчаване.

 

Дори да не разберете веднага, в някои случаи може да става въпрос за сериозна контузия. С мускулната треска обаче ще се сбогувате бързо, докато със сериозно разтегнат мускул или сухожилие ще трябва да живеете дълго време.

По-долу са някои често срещани области на тялото, където могат да възникнат наранявания по време на тренировка или интензивна физическа активност:

  • Разтягане на кръста – това е най-честото нараняване, в резултат на слаби мускули на гърба поради продължително седене или неправилни техники за повдигане.
  • Раменно напрежение – раменните стави имат широк обхват на движение. Повтарящи се движения като хвърляне или плуване често могат да доведат до наранявания.
  • Разтягане на китката – китката е сложна става с висока степен на подвижност. Твърде голямото тегло или повтарящите се движения могат да причинят нараняване.
  • Болка в коляното – известно още като „коляно на бегача“, при това състояние болката се появява около капачката на коляното и може да чуете скърцане или пукане.
  • Навяхване на глезена – усукването на глезена може да се случи по всяко време – при ходене, бягане или просто загуба на опора.
  • Наранявания на слабините – те също се случват често по време на клекове, спринтове или напади.

Ако смятате, че болката е в резултат на нараняване, а не на обикновена мускулна треска, потърсете признаци на зачервяване, синини или подуване. В случай, че забележите дори един от тези симптоми, се обърнете към специалист.

Лекар, който е специализиран в спортна медицина или ортопедична хирургия, е най-добрият вариант. Той ще започне с първична оценка на болката и ще набележи фактори, които може да са допринесли за нараняването. След това ще даде препоръки за възстановяване и съвети за бъдеща превенция.

Бъдете здрави!

Категории: Здраве, Любопитно|Публикувана: 17.11.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

14634b84e9917b0c4e510b76dd2c8d41?s=96&d=mm&r=g

Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 1 април 2024 в 17:12 | Публикувана: 17 ноември 2021 в 11:50 | Категория: Здраве, Любопитно