Днес ще говорим за начини да се справим с диабета и как да контролираме симптомите му. Знаете ли как древните лекари откривали захарната болест? Потапяли пръст в урината на пациента и опитвали вкуса на полепналата течност. Ако усещали, че е сладка, диагнозата била „диабет“. Техният подход се запазил чак до началото на ХХ век, като се усъвършенствал и трансформирал в различни варианти. Най-често нагрявали епруветка с урина и щом съдържанието й ставало синьо, приемало се, че в него няма захар. Ако оцветяването било оранжево, очаквал се фатален край за болния човек.

Представата за обреченост на диабетиците се променила през 1921 година, когато канадският физиолог д-р Фредерик Бантинг и студентът по медицина Чарлз Бест изолирали от задстомашната жлеза на куче хормона инсулин. Изследователите доказали, че това вещество успешно понижава кръвната захар. След епохалното им откритие, което те не патентовали, а подарили на света, диабетът се превърнал в контролирано заболяване. Ето защо, по инициатива на ООН, всяка година на 14 ноември – рожденият ден на д-р Бантинг, отбелязваме Световния ден за борба с диабета.

 

Какво представлява болестта?

Диабетът е хронично, обменно нарушение, при което бета клетките на задстомашната жлеза не могат да секретират инсулин или продуцират този хормон, но е затруднено действието му. Инсулинът регулира нивото на захарта (глюкозата) в кръвта и допринася за навлизането й в клетките. Така ги снабдява с енергия. Ако хормонът не се произвежда или не функционира нормално, равнището на кръвната глюкоза се повишава. Състоянието е известно като хипергликемия. С течение на времето високите нива на захарта увреждат кръвоносните съдове и телесните тъкани. Затова е важно да сме информирани и да познаваме основните начини да се справим с диабета.

Диабет от първи тип

Възниква, когато имунната система се обърква и вместо да атакува чужди агресори, унищожава бета клетките на задстомашната жлеза в собствения си организъм. Така го лишава от възможността в него да произвежда инсулин. И до днес не са окончателно изяснени детайлите, при които настъпва диабет от първи тип. Заболяването може да се появи във всяка възраст, но е по-характерно за млади хора, включително подрастващи и деца. При тази форма на увреждане пострадалите се нуждаят от инсулин всекидневно, за да контролират нивата на кръвната си захар. Без жизненоважния хормон човекът с диабет от първи тип може бързо да изпадне в т.нар. кетоацидоза – критично състояние с фатални последици, ако не се лекува адекватно и навреме.

Диабет от втори тип

Това е най-често срещаната захарна болест. Нейните жертви са предимно стари хора, но напоследък се оказват засегнати и немалко мъже и жени в активна възраст. При този тип диабет тялото произвежда инсулин, но въпросният хормон не може да работи правилно. С течение на времето инсулинът става напълно неефективен и нивото на кръвната захар се повишава. Състоянието се свързва с нездравословен начин на живот. Ако той се промени като се отхвърлят вредните навици и се приемат необходимите медикаменти, може да се постигне добър контрол над болестта.

Диабет от трети тип

В изданието „News Medical“ британски изследователи описват т.нар. диабет тип 3с. Заболяването се провокира от тумор, възпалителен процес или друг фактор, който уврежда задстомашната жлеза и пречи на нейните бета клетки да отделят инсулин. Учените установяват, че едновременно с това в организма се нарушава продукцията на някои ензими (ускорители на биохимични процеси), необходими за нормалното храносмилане. До неотдавна диабет тип 3с е лекуван като диабет от втори тип с таблетки, което се оказва погрешно. Пострадалите реално се нуждаят от инжектиране на инсулин и допълнителен прием на храносмилателни ензими.

Гестационен диабет

 

Начини да ес справим с диабета. Гестационен диабет: признаци.

 

Това състояние се характеризира с висока кръвна захар, която се открива за първи път през втория или третия триместър на бременността. Контролът върху нивата на глюкозата в кръвта и стриктното спазване на лекарските препоръки могат да предпазят от усложнения бременната жена и плода в утробата й. По правило нивата на кръвната захар се нормализират след раждането. Гестационният диабет обаче увеличава риска от развитие на диабет от втори тип, когато жената навлезе в критическа възраст.

Преддиабет

Понякога равнището на глюкоза в кръвта надхвърля нормалното, но все пак не достига нивото за диабет. Това състояние се нарича преддиабет. Преодолява се чрез здравословен живот. Много важно е да се избягват комбинациите от вредни фактори. Например, за човек със затлъстяване, който изпушва по 20 цигари на ден и има кръвни роднини, страдащи от диабет, рискът е по-висок в сравнение с негов връстник – непушач, наследствено необременен и с нормално телесно тегло. Освен това от ноември до март диабетът се проявява по-често, защото през този период се вихрят вирусни инфекции, които отслабват организма.

Добре е да се имат предвид и основните симптоми на захарната болест:

 • постоянна жажда;
 • сухота в устата;
 • пиене на вода, повече от обичайното за ден;
 • многократно, обилно уриниране;
 • значително повишен апетит;
 • суха кожа и лигавици, склонни към разраняване;
 • сърбеж по кожата;
 • безсъние;
 • липса на издръжливост;
 • намалена работоспособност;
 • крампи (спазми) в мускулите на подбедрицата;
 • отслабване на зрението.

 

Контрол и начини да се справим с диабета

Контролът на диабета се постига чрез множество изследвания. Ето най-честите:

 • Анализ на кръвната захар на гладно. Тества се капилярната или венозната кръв. За целта пациентите не бива да се хранят или да приемат напитки (освен вода) в продължение на 8 часа преди анализа.
 • Откриване на гликиран хемоглобин (HbA1C). Изследва се част от хемоглобина (белтък, съдържащ се в еритроцитите). Тази част е хемоглобинът, който се свърза с кръвната глюкоза и образува т.нар. гликиран хемоглобин – HbA1C. Той остава в еритроцитите през целия им период на съществуване, около 120 дни. Чрез HbA1C се определя средното ниво на кръвната захар в рамките на 2-3 месеца. Анализът може да се извърши по всяко време, без да се налага гладуване.
 • Тест за орален глюкозен толеранс. Чрез него се преценяват възможностите на организма да разгражда глюкозата под действие на инсулина. За целта пациентът поглъща специална сладка напитка, а кръвната му захар се измерва преди и след натоварването.
 • Изследване за кетони (тип киселини) в урината. Ако организмът не успее да употреби глюкозата като енергиен източник, започва разграждане на мазнините, което води до повишено отделяне на кетони в урината. Изследването може да служи за контрол на диабета.

 

Живейте пълноценно!

 

Начини да се справим с диабета. Кето диета при диабет тип 2.

 

Това е съветът, който лекарите-диабетолози непрекъснато отправят към своите пациенти. Специалистите напомнят, че болестта не налага отказ от любими занимания, а напротив – хобитата подпомагат добрия контрол на диабета. Например, движенията подобряват кръвообращението и нормализират телесното тегло. Разбира се, физическите натоварвания трябва да са поносими по тежест и продължителност и да са съобразени с всички фактори, които влияят върху кръвната захар.

Храненето е необходимост, но и удоволствие, което също не бива да се пренебрегва. Важно е хората с диабет да са информирани за продуктите, които ще консумират, да са наясно с начина, по който храните влияят върху човешкия организъм. Много подходящи са лакомствата и напитките с натурални съставки, особено продуктите с естествени заместители на бялата захар.

Специално внимание изисква алкохолът.

Злоупотребата с концентрати затруднява контрола на кръвната захар и води до усложнения, включително диабетна невропатия (увреждане на нервите) и панкреатит (възпаление на задстомашната жлеза).

Не бива да се забравя и вредата от никотина в цигарите. Той свива кръвоносните съдове, увеличавайки риска от сърдечно-съдови инциденти при диабет.

И нещо, за което малко се говори – сексуалното желание на хората с диабет може да е потиснато от умора, депресия, стрес, медикаменти или други фактори. За да постигат контрол на болестта, диабетиците трябва да се стремят към духовна хармония с партньора си и здравословен сексуален живот.Това е напълно в духа на казаното от древноримския поет Вергилий: „Любовта побеждава всичко“.