Какви витамини против косопад да приемаме?

Обновена: 09.05.2024|
Витамини против косопад.

Важно е да знаем какви витамини против косопад да приемаме, тъй като в последно време това се явява основен проблем както при жени, така и при мъже.

Факторите, които влияят на това, са безброй, като предотвратяването на някои от тях дори не зависи от нас. Ефект имат стресът, бременността, замърсеният въздух, начинът на хранене, спадът в имунната система на много хора и др.

Желателно е да се запознаем с това какви витамини против косопад да приемаме, тъй като кожата и косата са защитниците на първа линия, с които тялото ни разполага срещу вредните външни влияния.

 

Какви витамини против косопад да приемаме?

Само локална грижа, от рода на шампоани или други козметични продукти, не е достатъчна. Трябва да се замислим как цялостно да помогнем на организма си да предотврати загубата на коса.

За да се борим ефективно с косопада, е много важно да знаем какви витамини против косопад да приемаме в ежедневието си като биотин, витамин А, Ц, Д и други.

 

Всички по-долу изброени вещества, дори и да помагат срещу косопад, не трябва да се взимат безразборно, тъй като могат и да ни навредят.

За да извлечем само позитиви, когато разберем какви витамини против косопад да приемаме, трябва да спазваме определената препоръчителна доза или препоръка на лекаря – особено при наличието на специфични заболявания.

Биотин

 

какви витамини да приемаме против косопад - биотин.

 

Биотинът е един от най-важните витамини срещу косопад. Наричан още витамин Б7, той е от съществено значение за поддържането на здрава коса.

Биотинът подпомага растежа на косата, като укрепва космените фоликули и предотвратява накъсването. Витамин Б7 може да предотврати и побеляването на косата. Също така допринася за производството на кератин, който е важен за косата, скалпа и ноктите.

Открива се в: соеви продукти, ядки (най-вече в бадеми и лешници), фъстъци, яйца, мляко, риба, добавки, където концентрацията е най-засилена и други.

 

Витамин А

Може да се каже, че всички човешки клетки се нуждаят от витамин А за растеж. Това включва клетките на кожата, тъканите и тези на косата.

Косата се води най-бързо растящата част в човешкото тяло и витамин А играе ключова роля в развитието на клетъчния растеж и продуктивността.

При прием и абсорбция на витамин А, тялото ни произвежда себум. Тази мазна субстанция овлажнява скалпа ни, поддържайки него и космените ни фоликули здрави. Вследствие на това витамин А има своята роля в борбата срещу косопада.

Открива се в: сирене, яйца, мазна риба, мляко, кисело мляко, зърнени храни, сладки картофи, спанак, моркови, тиква и други.

Витамин Ц

Когато се чудим какви витамини против косопад да приемаме, в ума ни няма как да не изникне витамин С. Това се случва, защото витамин С се води за най-познатия и известен витамин.

Той има многобройни ползи за организма ни, като това включва и борба с косопада. Помага за възстановяването на тъканите в цялото тяло, за заздравяване на рани, поддържането на здрави зъби и кости и при производството на колаген.

Витамин С помага за абсорбцията на желязото от растителни източници, познато още като нехемово желязо.

Когато имаме дефицит на витамин Ц, често може да забележим грапава кожа, суха и късаща се коса.

Той е водоразтворим витамин и тялото ни не съхранява излишните количества от него, така че се налага да си го набавим чрез добавки или храна. Открива се в: цитрусов плодове, хинап, листни зеленчуци, броколи, картофи, спанак, червени, зелени чушки и други.

 

Витамин Д

 

какви витамини да приемаме против косопад - витамин Д.

 

Това е основно хранително вещество, което поддържа косата ни във върхова форма.

Изследвания показват, че витамин Д взаимодейства директно с космените фоликули. Когато имаме достатъчно витамин Д, той помага на космените фоликули да растат и функционират правилно.

Това сигнализира фазата на анаген (растеж), при която се произвежда гъста коса.

Когато имаме недостиг на витамин Д, това може да доведе до прекомерно оплешивяване или косопад при жените, познато още като алопеция.

Въпреки че тези дефицити обикновено се забелязват по-често при хора на/над 65 години, трябва да сме сигурни, че имаме необходимото за организма ни количество витамин Д.

Открива се в: мазна риба, млечни продукти, гъби, яйца, черен дроб и други. Разбира се, винаги може да си подпомогнем и като се насладим на слънцето.

Витамин Е

Повечето от твърденията за ролята на витамин Е за здравето на косата са свързани с неговите антиоксидантни свойства.

Витамин Е би могъл да помогне за поддържане на здрав скалп и коса, тъй като има естествен антиоксидантен ефект, който може да помогне за поддържане на растежа на косата.

Въпреки че изследванията все още са ограничени, едно малко изследователско проучване с общо 38 доброволци, страдащи от косопад, изследва ролята, която играе витамин Е за предотвратяването му.

Установено, че един от компонентите на витамин Е наистина подобрява растежа на косата на доброволците в сравнение с плацебо.

Според някои хора хранителното вещество може да помогне за възстановяване на блясъка, който косата губи в резултат на увреждане.

Цинк

 

Какви витамини да приемаме против косопад - цинк минерал.

 

Въпреки че изследванията на влиянието на цинка върху загубата на коса все още са в процес, има такива, които са установили, че цинкът може да играе роля в забавянето или обръщането на някои форми на косопад.

Експерти смятат, че цинкът може да действа като инхибитор на 5-алфа редуктазата – вещество, което блокира ефектите на ензима, превръщащи тестостерона в дихидротестостерон (DHT).

DHT е андрогенен хормон, който може да се свърже с рецепторите в скалпа и да доведе до миниатюризиране на космените фоликули.

Това е основният хормон, отговорен за плешивостта при мъжете, както и за косопад при жените.

В един казус, публикуван в Международното списание по трихология (двугодишно рецензирано медицинско списание с отворен достъп), изследователи достигат до заключението, че при жена с дифузна загуба на коса, получаваща лечение за хипотиреоидизъм, е забелязано подобрение при някои симптоми, включително растежа на косата, след приема на добавка с цинк.

Трихологията е клон на дерматологията или медицинска специалност, която се фокусира върху изследването на косата и скалпа.

 

Желязо

При недостиг на желязо в организма се получава анемия. Това е най-разпространената форма на кръвни заболявания, засягаща милиони.

Състоянието възниква поради неспособността на тялото да произведе необходимото ниво на червени кръвни клетки.

Те съдържат протеин, богат на желязо, познат още като хемоглобин. Той пренася кислород по цялото тяло, включително до корените на косата.

Така че, когато имаме недостиг на желязо, това постепенно може да доведе до загуба на коса.

 

От какво се нуждаем, за да имаме здрава коса?

Здравата коса изисква комбинация от правилна грижа, хранене и навици в начина на живот. Трябва да знаем и какви витамини против косопад да приемаме и да поддържаме балансирана диета.

Хидратацията също е ключова, тъй като водата помага за поддържане на скалпа и космените фоликули хидратирани.

Измиването с нежен шампоан и балсам, подходящи за нашия тип коса, премахва мръсотията и излишните мазнини, без да отстранява естествените такива.

Минимизирането на употребата на уреди с топлинното оформяне и избягването на агресивни химически обработки предотвратяват увреждането на косъма.

Защитата на косата от стресовите фактори на околната среда като ултравиолетовите лъчи и замърсяването спомагат за поддържането на нейното здраве и блясък.

И накрая, но не на последно място – управлението на нивата на стрес чрез техники за релаксация или упражнения може да предотврати косопад, свързан със стреса.

 

Възможно ли е с прием на витамини да противодействаме на косопада?

 

Какви витамини против косопад да приемаме?

 

Дори и да знаем какви витамини против косопад да приемаме, те могат потенциално да намалят падането на косата, но е важно е да разберем, че те не са гарантирано решение сами по себе си, когато стане дума за по-сериозни заболявания.

Някои витамини като биотин, витамин Д и желязо играят значителна роля в насърчаването на растежа на косата и предотвратяването на косопад, когато има дефицити.

Ефективността на това какви витамини против косопад да приемаме може да варира в зависимост от индивидуалните фактори като генетика, основни здравословни състояния и конкретната причина за косопада.

От решаващо значение е да се консултираме с лекар, а не сами да решаваме какви витамини против косопад да приемаме.

Освен това холистичният подход, който включва балансирана диета, подходящи практики за грижа за косата, управление на нивата на стрес и справяне с основни здравословни проблеми, вероятно ще доведат до най-добри резултати в борбата с косопада.

Въпреки че витамините могат да бъдат полезен компонент на цялостна рутинна грижа за косата, те са най-ефективни, когато се комбинират с други методи, съобразени с индивидуалните ни нужди.

 

Допълнителни препоръки и съвети

 

Какви витамини против косопад да приемаме - съвети.

 

Като допълнителен помощник към това какви витамини против косопад да приемаме може да добавим и фолиева киселина.

Фолиева киселина

Фолиевата киселина е отговорна основно за здравия растеж на клетките. Това включва тези, намиращи се в тъканите на кожата, косата и ноктите.

Този ефект върху косата стимулира интереса към фолиевата киселина като възможна мярка за лечение на растежа й.

Освен това фолиевата киселина помага за поддържането на червените кръвни клетки здрави. Тя е синтетичната форма на фолат, вид витамин Б, и се нарича така, когато се намира естествено в храните.

Когато е под формата на добавка (произведена форма) и в обогатени храни, се нарича фолиева киселина.

Изследванията, установяващи фолиевата киселина като метод за растеж на косата, са минимални, но проучване, публикувано в началото на 2017 г., разглежда 52 възрастни с преждевременно побеляване на косата.

Изследователите, които стоят зад проучването, открили дефицит на фолиева киселина и витамини Б7 и Б12.

Въпреки това са необходими допълнителни изследвания, за да се определи дали фолиевата киселина сама по себе си може да помогне за растежа на косата.

Като още допълнителни съвети препоръчваме:

  1. Избягване на пушенето и прекомерната консумация на алкохол. Те са свързани с косопада, така че намаляването или премахването на тези навици би могло да помогне.
  2. Внимателното отношение към косата при миене или сушене би намалило щетите. Може да използваме гребен с широки зъби при разплетане на мократа коса и да избягваме силно дърпане.
  3. Желателно е също да избягваме използването на прекалено стягащи аксесоари за коса или правенето на такива прически.
  4. Използването на качествени продукти за грижа – масла като CDB или розмарин, могат да помогнат при борбата с косопад.

Ако изпитваме силна загуба на коса, препоръчително е да се свържем със специализиран лекар, тъй като това може да бъде следствие от по-сериозно здравословно състояние и съответно да е необходимо по-силно лечение.

 

Заключение

Когато се борим със загуба на коса и се запитаме – какви витамини против косопад да приемаме, в главата ни трябва да изскачат първо биотин, витамин Ц и минералът желязо.

Биотинът укрепва структурата на косъма, витамин Д поддържа функцията на фоликулите, а желязото подпомага адекватен приток на кръв към скалпа.

Преминаването към една по-добра диета, пъна с полезни вещества е от важно значение, както и консултацията със здравен специалист ако имаме по-засилена загуба на коса или специфични здравословни състояния.

Често задавани въпроси

Какви витамини против косопад да приемаме?

Биотин, желязо и витамин С са най-предпочитаните и препоръчвани добавки, когато стане дума за това какви витамини против косопад да приемаме - или минерали.

Как да разберем какви витамини против косопад да приемаме?

Най-лесният начин да разберем какви витамини против косопад да приемаме е като отидем на лекар, който ще установи причините за падането на косата и ще ни насочи към правилните добавки или лечение.

Как да се предпазим от косопад?

Важно е да спазваме правилна диета, да знаем какви витамини против косопад да приемаме, важни са още хидратацията, контролът на стреса, отношението, третирането на косата и вредните навици - алкохол и пушене.

Категории: Kрасота, Витамини и хранителни добавки, Здраве|Публикувана: 12.03.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

f624b8278ab099367517070468e42a1b?s=96&d=mm&r=g

Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 9 май 2024 в 10:42 | Публикувана: 12 март 2024 в 16:34 | Категория: Kрасота, Витамини и хранителни добавки, Здраве