Пастет от свински дроб

Обновена: 21.02.2024|
Пастет от свински дроб - рецепта.

Пастет от свински дроб е разядка, традиционна за френската кухня. Използва се широко в кетъринг индустрията.

Преди години е била ястие, консумирано от хората от високото общество, но от 19-ти век до днес кръга му се разширява и извън богатите.

Към рецептата за пастет от свински дроб може да добавим всякакви зеленчуци, например моркови, лук, грах, но те не са подходящи за кето режим, именно затова по-долу ви даваме кето алтернатива на пастет от свински дроб.

 

Рецепта за пастет от свински дроб

Време за приготвяне Порция/Бурканче Хранителни стойности в 1 порция/ 1 бурканче
1 час и 30 минути 3 порции в 1 бурканче – 250 г 175,67 калории и 5,67 г нетни въглехидрати/ 527 калории и 17 г нетни въглехидрати

 

 

Необходими продукти:

  • 300 г свински черен дроб
  • 100 г зелен лук (пера)
  • 1 ч.л. мащерка
  • ½ ч.л. розмарин
  • 2 с.л. краве масло Гхи
  • Сол на вкус
  • Черен пипер на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. Първо накисваме черния дроб в купа със студена вода за около 1 час.
  2. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме с 1 с.л масло.
  3. Отцеждаме дроба, отделяме ципите и го режем на малки и равни кубчета.
  4. Когато лукът омекне, добавяме подправките и черния дроб.
  5. Готвим дроба, като внимаваме да не стане прекалено сух.
  6. При готовност, махаме дроба от котлона и поставяме го в купа. Добавяме сол, черен пипер, 1 с. л Гхи и пасираме всичко до получаването на хомогенна смес.
  7. Пресипваме сместа в бурканчета, като се опитаме да ги запълним плътно, без да оставяме въздух.
  8. Накрая заливаме всяко бурканче с малко масло Гхи, така че да се получи тънко капаче.
  9. Затваряме хубаво бурканчетата и ги оставяме в хладилник.

Целта на маслото най-отгоре е да съхрани пастета за по-дълго време. Може да комбинираме пастета от свински дроб с кето хляб и домашна лютеница.

 

История на пастета

 

Пастет от свински дроб.

 

Пастетът е популярно ястие във френската кухня. Той има дълга и богата история, датираща от няколко века.

Думата „пастет“ произлиза от френската дума „pâte“, което означава паста или тесто, и традиционно се отнася до смес от смляно месо, мазнина и подправки – пастет от свински дроб, пилешки, агнешки дроб и пр.

Концепцията за пастет има древен произход, с вариации на подобни ястия, открити в много култури.

Например, древните египтяни са приготвяли терини с кайма и подправки, а римляните създавали различни ястия, наподобяващи пастет, често използвайки птиче, дивечово и друго месо, смесено с билки и подправки.

В средновековна Европа пастетът става по-тясно свързан с френската кухня. През този период пастетите се пекат в маслено тесто, което помага за запазването на месото и предпазването му от разваляне.

Те често се приготвят с дивечово месо, като глиган, елен и други диви животни, и го подправят с подправки.

По време на Ренесанса, френската кухня става по-изискана и вижда развитието на по-сложни рецепти за пастет.

Тези ястия често се сервират на банкети и празници и продължават да се съхраняват в маслено тесто, подобно на съвременния пастет en croûte.

 

От 17-ти век до днес

 

Пастет от свински дроб - филии.

 

Пастетът продължава да се развива през 17-ти и 18-ти век. Foie gras (угоен патешки или гъши черен дроб) става популярна съставка в пастета, което води до създаването на пастет от foie gras, луксозно ястие, което остава деликатес във френската кухня.

Пастетът придобива популярност като обичан и достъпен хранителен продукт през 19-ти век. Вече не се е консумирал само от висшите класи, а се радвал на по-широк кръг от хора.

Начините на приготвяне на пастет от свински дроб или от друг вид месо също се разнообразили, включвайки комбинации и от морски дарове, дори зеленчуци.

Днес пастетът се предлага в различни форми и вкусове. Въпреки че традиционният пастет en croûte остава класически вариант, можете също да намерим пастети, сервирани в терини, рамекини и други.

Някои популярни видове пастет включват:

  • Пастет от пилешки дробчета
  • Пастет от патешки дробчета
  • Пастет от морски дарове
  • Вегетариански пастет
  • Пастет от свински дроб

Всеки вид се прави с уникални съставки и подправки.

Днес пастетът остава универсално и обичано ястие във френската и международната кухня.

Наслаждава се в различни форми, от селски домашен пастет до луксозни гурме творения, и продължава да бъде деликатес, ценен от много хора по света.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето крекери.

Ако рецептата ни за пастет от свински дроб ви е харесала, предлагаме да я комбинирате с кето хляб или кето крекери, с които към меката текстура на нашия пастет от свински дроб ще добавим и приятна хрупкавина.

Ако тази рецепта за кето крекери ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.

Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

 

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

f624b8278ab099367517070468e42a1b?s=96&d=mm&r=g

Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Свързани публикации

2 Коментара

  1. Мария Драгнева 28.10.2024 at 22:51 - Отговор

    Диляна, търси древните корени в България!
    Тук е кипял изобилен живот. Българите са се хранели доброкачествено, защото има ВОДА и отлична почва.
    Въобще нашата история е голямата тайна!
    Благодаря за рецептата!

    • Диляна Илиева 31.10.2024 at 17:36 - Отговор

      Благодаря за обратната връзка.

Оставете коментар