Пастет от свински дроб

Пастет от свински дроб е разядка, традиционна за френската кухня. Използва се широко в кетъринг индустрията.
Преди години е била ястие, консумирано от хората от високото общество, но от 19-ти век до днес кръга му се разширява и извън богатите.
Към рецептата за пастет от свински дроб може да добавим всякакви зеленчуци, например моркови, лук, грах, но те не са подходящи за кето режим, именно затова по-долу ви даваме кето алтернатива на пастет от свински дроб.
Рецепта за пастет от свински дроб
Време за приготвяне | Порция/Бурканче | Хранителни стойности в 1 порция/ 1 бурканче |
---|---|---|
1 час и 30 минути | 3 порции в 1 бурканче – 250 г | 175,67 калории и 5,67 г нетни въглехидрати/ 527 калории и 17 г нетни въглехидрати |
Необходими продукти:
- 300 г свински черен дроб
- 100 г зелен лук (пера)
- 1 ч.л. мащерка
- ½ ч.л. розмарин
- 2 с.л. краве масло Гхи
- Сол на вкус
- Черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Първо накисваме черния дроб в купа със студена вода за около 1 час.
- Нарязваме лука на ситно и го задушаваме с 1 с.л масло.
- Отцеждаме дроба, отделяме ципите и го режем на малки и равни кубчета.
- Когато лукът омекне, добавяме подправките и черния дроб.
- Готвим дроба, като внимаваме да не стане прекалено сух.
- При готовност, махаме дроба от котлона и поставяме го в купа. Добавяме сол, черен пипер, 1 с. л Гхи и пасираме всичко до получаването на хомогенна смес.
- Пресипваме сместа в бурканчета, като се опитаме да ги запълним плътно, без да оставяме въздух.
- Накрая заливаме всяко бурканче с малко масло Гхи, така че да се получи тънко капаче.
- Затваряме хубаво бурканчетата и ги оставяме в хладилник.
Целта на маслото най-отгоре е да съхрани пастета за по-дълго време. Може да комбинираме пастета от свински дроб с кето хляб и домашна лютеница.
История на пастета
Пастетът е популярно ястие във френската кухня. Той има дълга и богата история, датираща от няколко века.
Думата „пастет“ произлиза от френската дума „pâte“, което означава паста или тесто, и традиционно се отнася до смес от смляно месо, мазнина и подправки – пастет от свински дроб, пилешки, агнешки дроб и пр.
Концепцията за пастет има древен произход, с вариации на подобни ястия, открити в много култури.
Например, древните египтяни са приготвяли терини с кайма и подправки, а римляните създавали различни ястия, наподобяващи пастет, често използвайки птиче, дивечово и друго месо, смесено с билки и подправки.
В средновековна Европа пастетът става по-тясно свързан с френската кухня. През този период пастетите се пекат в маслено тесто, което помага за запазването на месото и предпазването му от разваляне.
Те често се приготвят с дивечово месо, като глиган, елен и други диви животни, и го подправят с подправки.
По време на Ренесанса, френската кухня става по-изискана и вижда развитието на по-сложни рецепти за пастет.
Тези ястия често се сервират на банкети и празници и продължават да се съхраняват в маслено тесто, подобно на съвременния пастет en croûte.
От 17-ти век до днес
Пастетът продължава да се развива през 17-ти и 18-ти век. Foie gras (угоен патешки или гъши черен дроб) става популярна съставка в пастета, което води до създаването на пастет от foie gras, луксозно ястие, което остава деликатес във френската кухня.
Пастетът придобива популярност като обичан и достъпен хранителен продукт през 19-ти век. Вече не се е консумирал само от висшите класи, а се радвал на по-широк кръг от хора.
Начините на приготвяне на пастет от свински дроб или от друг вид месо също се разнообразили, включвайки комбинации и от морски дарове, дори зеленчуци.
Днес пастетът се предлага в различни форми и вкусове. Въпреки че традиционният пастет en croûte остава класически вариант, можете също да намерим пастети, сервирани в терини, рамекини и други.
Някои популярни видове пастет включват:
- Пастет от пилешки дробчета
- Пастет от патешки дробчета
- Пастет от морски дарове
- Вегетариански пастет
- Пастет от свински дроб
Всеки вид се прави с уникални съставки и подправки.
Днес пастетът остава универсално и обичано ястие във френската и международната кухня.
Наслаждава се в различни форми, от селски домашен пастет до луксозни гурме творения, и продължава да бъде деликатес, ценен от много хора по света.
Още от здравословната ни кухня
Ако рецептата ни за пастет от свински дроб ви е харесала, предлагаме да я комбинирате с кето хляб или кето крекери, с които към меката текстура на нашия пастет от свински дроб ще добавим и приятна хрупкавина.
Ако тази рецепта за кето крекери ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.
Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Популярните разядки на балканите присъстват на голяма част от трапезите на много хора.
Кето домашен тарама хайвер е една не много популярна, но чудесна алтернатива на разядката.
Класическата рецепта за кьопоолу включва само патладжан и счукан чесън. Но в почти всяка къща се обогатява допълнително
2 Коментара
Диляна, търси древните корени в България!
Тук е кипял изобилен живот. Българите са се хранели доброкачествено, защото има ВОДА и отлична почва.
Въобще нашата история е голямата тайна!
Благодаря за рецептата!
Благодаря за обратната връзка.