Пастет от свински дроб
Пастет от свински дроб е разядка, традиционна за френската кухня. Използва се широко в кетъринг индустрията.
Преди години е била ястие, консумирано от хората от високото общество, но от 19-ти век до днес кръга му се разширява и извън богатите.
Към рецептата за пастет от свински дроб може да добавим всякакви зеленчуци, например моркови, лук, грах, но те не са подходящи за кето режим, именно затова по-долу ви даваме кето алтернатива на пастет от свински дроб.
Рецепта за пастет от свински дроб
Време за приготвяне | Порция/Бурканче | Хранителни стойности в 1 порция/ 1 бурканче |
---|---|---|
1 час и 30 минути | 3 порции в 1 бурканче – 250 г | 175,67 калории и 5,67 г нетни въглехидрати/ 527 калории и 17 г нетни въглехидрати |
Необходими продукти:
- 300 г свински черен дроб
- 100 г зелен лук (пера)
- 1 ч.л. мащерка
- ½ ч.л. розмарин
- 2 с.л. краве масло Гхи
- Сол на вкус
- Черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Първо накисваме черния дроб в купа със студена вода за около 1 час.
- Нарязваме лука на ситно и го задушаваме с 1 с.л масло.
- Отцеждаме дроба, отделяме ципите и го режем на малки и равни кубчета.
- Когато лукът омекне, добавяме подправките и черния дроб.
- Готвим дроба, като внимаваме да не стане прекалено сух.
- При готовност, махаме дроба от котлона и поставяме го в купа. Добавяме сол, черен пипер, 1 с. л Гхи и пасираме всичко до получаването на хомогенна смес.
- Пресипваме сместа в бурканчета, като се опитаме да ги запълним плътно, без да оставяме въздух.
- Накрая заливаме всяко бурканче с малко масло Гхи, така че да се получи тънко капаче.
- Затваряме хубаво бурканчетата и ги оставяме в хладилник.
Целта на маслото най-отгоре е да съхрани пастета за по-дълго време. Може да комбинираме пастета от свински дроб с кето хляб и домашна лютеница.
История на пастета
Пастетът е популярно ястие във френската кухня. Той има дълга и богата история, датираща от няколко века.
Думата „пастет“ произлиза от френската дума „pâte“, което означава паста или тесто, и традиционно се отнася до смес от смляно месо, мазнина и подправки – пастет от свински дроб, пилешки, агнешки дроб и пр.
Концепцията за пастет има древен произход, с вариации на подобни ястия, открити в много култури.
Например, древните египтяни са приготвяли терини с кайма и подправки, а римляните създавали различни ястия, наподобяващи пастет, често използвайки птиче, дивечово и друго месо, смесено с билки и подправки.
В средновековна Европа пастетът става по-тясно свързан с френската кухня. През този период пастетите се пекат в маслено тесто, което помага за запазването на месото и предпазването му от разваляне.
Те често се приготвят с дивечово месо, като глиган, елен и други диви животни, и го подправят с подправки.
По време на Ренесанса, френската кухня става по-изискана и вижда развитието на по-сложни рецепти за пастет.
Тези ястия често се сервират на банкети и празници и продължават да се съхраняват в маслено тесто, подобно на съвременния пастет en croûte.
От 17-ти век до днес
Пастетът продължава да се развива през 17-ти и 18-ти век. Foie gras (угоен патешки или гъши черен дроб) става популярна съставка в пастета, което води до създаването на пастет от foie gras, луксозно ястие, което остава деликатес във френската кухня.
Пастетът придобива популярност като обичан и достъпен хранителен продукт през 19-ти век. Вече не се е консумирал само от висшите класи, а се радвал на по-широк кръг от хора.
Начините на приготвяне на пастет от свински дроб или от друг вид месо също се разнообразили, включвайки комбинации и от морски дарове, дори зеленчуци.
Днес пастетът се предлага в различни форми и вкусове. Въпреки че традиционният пастет en croûte остава класически вариант, можете също да намерим пастети, сервирани в терини, рамекини и други.
Някои популярни видове пастет включват:
- Пастет от пилешки дробчета
- Пастет от патешки дробчета
- Пастет от морски дарове
- Вегетариански пастет
- Пастет от свински дроб
Всеки вид се прави с уникални съставки и подправки.
Днес пастетът остава универсално и обичано ястие във френската и международната кухня.
Наслаждава се в различни форми, от селски домашен пастет до луксозни гурме творения, и продължава да бъде деликатес, ценен от много хора по света.
Още от здравословната ни кухня
Ако рецептата ни за пастет от свински дроб ви е харесала, предлагаме да я комбинирате с кето хляб или кето крекери, с които към меката текстура на нашия пастет от свински дроб ще добавим и приятна хрупкавина.
Ако тази рецепта за кето крекери ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.
Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Популярните разядки на балканите присъстват на голяма част от трапезите на много хора.
Кето домашен тарама хайвер е една не много популярна, но чудесна алтернатива на разядката.
Класическата рецепта за кьопоолу включва само патладжан и счукан чесън. Но в почти всяка къща се обогатява допълнително […]
2 Коментара
Диляна, търси древните корени в България!
Тук е кипял изобилен живот. Българите са се хранели доброкачествено, защото има ВОДА и отлична почва.
Въобще нашата история е голямата тайна!
Благодаря за рецептата!
Благодаря за обратната връзка.