Кератин – същност, функции и ползи

Обновена: 23.02.2024|

Тялото ни естествено произвежда кератин, който помага за формирането на кожата, косата и ноктите.

Ние също може да подпомогнем процеса, като консумираме богати на този вид протеин храни. Например бадеми, авокадо, боровинки, канела, яйца, тиквени семки и други.

 

Какво представлява кератинът?

Това е вид протеин, който изгражда косата, кожата и ноктите. Може да се открие и във вътрешните органи и жлези. Той е защитен белтък, по-малко склонен към надраскване или разкъсване в сравнение с други видове клетки, които тялото ни произвежда.

При животните се намира в перата, копитата и вълната.

 

Какви видове има?

В организма има 54 вида кератинов протеин, затова ще изброим основните 4 вида.

Тип I

Сравнително малки протеини, които обикновено са киселинни. Киселинните молекули са способни или да дарят протон (водороден йон) на друга молекула, или да образуват ковалентна (споделяне на електрони между две молекули) връзка с електронна двойка.

Този тип играе важна роля в поддържането на здравето на епителните клетки.

Тип II

Кератините тип II са сравнително големи протеини и имат неутрално рН. Те се състоят от основни неутрални протеини с високо тегло. Тяхната базова неутрална киселинност спомага за балансирането на кератините тип I и регулира клетъчната активност.

Алфа-кератин

Срещат се предимно в човека и вълната на други бозайници. Този тип допринася за структурната цялост на епителните клетки, тъй като те са влакнести и поддържат спирална форма.

Бета-кератин

Те се срещат само при птици и влечуги.

Те спомагат за поддържането на структурата на:

  • нокти
  • люспи
  • човки
  • кожа
  • пера

 

Какви предимства има при употребата за коса?

 

Кератин, ползи за косата.

 

По време на кератиновата процедура в косата се добавя изкуствен кератин, за да изглежда тя гладка, блестяща и права, което я прави много популярна сред жените и мъжете.

Такива процедури запълват порестите места в косата, които са се появили поради загубата на кератин. Тези участъци от косата причиняват накъсване, заплитане и навиване.

Процедурата по същество възстановява косата, като връща изгубения протеин в кичурите.

Някои шампоани и балсами съдържат протеина, но обикновено най-голям резултат ще видите от процедура, извършена в салон – от професионалист.

Съществуват такива процедури и за домашна употреба. Даденият продукт се нанася върху косата, оставя се за определен период от време (около час) и обещава подобни на резултатите от салона за красота – права и гладка коса за период до пет месеца.

Ето и някои от ползите от професионалната процедура (или от домашната такава).

Растеж на косата

Кератинът може да заздрави и укрепи косата така, че да не се къса лесно. Това създава впечатлението, че тя расте по-бързо, защото краищата й не се късат.

Гладка и блестяща коса

Протеинът изглажда клетките, които се наслагват една върху друга, за да образуват нишките на косъма, което означава по-поддаваща се на оформяне коса и по-малко накъсване. Така косата изсъхва без накъсване и има лъскав, здрав вид.

Може също така да намали цепенето на краищата, като временно съединява косата.

По-лесно оформяне на косата

Кератиновите процедури правят косата по-податлива на оформяне, особено ако е къдрава или гъста. Ако постоянно третираме косата си с топлинни уреди за оформяне (преса, маша, сешоар и т.н.), ще забележим, че при употребата на кератин косата ни изсъхва по-бързо.

Някои хора смятат, че протеинът съкращава времето за сушене на косата им повече от два пъти.

Запечатва цвета

Терапията може да се прилага върху естествена или химически третирана коса.

Ако смятате да се боядисвате, най-добре е да го направите преди да се подложите на процедура с кератин. Причината за това е, че в момента, в който протеинът се запечата върху косата ви, цветът, който е бил нанесен върху косата ви преди това, се запазва по-дълго.

Кератинът, който се използва при третирането, също така предотвратява избледняването на цвета.

Изправя косата

Редовното използване на топлинна обработка може да наруши връзката между кератиновата структура, което води до накъсване и увреждане. Точно затова е толкова важно не само да включваме протеини в диетата си, но и да нанасяме кератин директно върху косата си.

Той придава здравина, еластичност и може да издържи както на изключително ниски, така и на високи температури.

 

Как да го използваме?

 

Кератин, ползи за косата.

 

Знаейки добре колко полезен може да бъде протеинът сам по себе си като съставка в грижата за косата, козметичните марки предлагат продукти за домашна употреба, обогатени с него. Продуктите с кератин, използвани в домашни условия, могат да се използват ежедневно.

В салоните обаче химическите процедури за коса трябва да се планират само веднъж на няколко месеца.

Ето няколко начина за използване на протеина в грижата за косата.

Третиране в професионален салон

Може да срещнете процедурата и още като „бразилско издуване“. За нея се използват течен кератин, химикали и висока температура, за да се запечата протеинът в косата. Резултатите обикновено траят до шест месеца. Проблемът е, че за да постигнем тези ползи, трябва да се изложим на потенциално вредни химикали, поради което процедурата става обект на критики.

Преди да си запишете час за кератинова процедура е добре да направите малко проучване. Важно е да знаете, че е възможно някои от използваните продукти да съдържат съставки, които да окажат неблагоприятно въздействие върху здравето ви. Уверете се, че подробно сте обсъдили кои продукти ще се използват и как могат да ви повлияят.

Трябва също така да проверите отзивите за салона, който ще посетите. Ако познавате хора, които са го посещавали или са си правили съответната процедура в него, попитайте ги за мнението им.

Процедурите с кератин променят структурата на косата ви, така че е добра идея да изберете салон, който е специализиран в този вид процедури и има необходимия опит за работа с най-различни типове коса.

Хидратираща терапия с масла

Когато тя се прилага, кератинът често се смесва с други масла, арганово например, за да се постигне не само изглаждане и лесно разресване, но и овлажняване на косата. За изключително сухи и увредени кичури е препоръчително да използваме маска за коса с протеина.

Като серум за оформяне на косата

Серум за оформяне на косата, обогатен с кератин, който се нанася, докато косата е още мокра, не само ще я направи блестяща и гладка, но и ще съкрати времето за сушене.

 

За какъв тип коса е подходящ?

 

Кератин, какво представлява, коса.

 

Кератиновите процедури – вкъщи или в салона, са най-подходящи за хора със суха, увредена и непокорна коса. Това се дължи на факта, че той възстановява ствола на косъма, изглажда кичурите и придава блясък. Хората с тънка и фина коса може да не останат достатъчно доволни.

По време на процедурата в косата се добавя изкуствен кератин, за да изглежда гладка, блестяща и права. Тези процедури запълват порестите места в косъма, които са се появили вследствие на загубата на протеина.

Процедура възстановява косата, като връща изгубения протеин в кичурите ни.

 

Заключение

Кератинът осигурява подкрепа и защита на тялото. Косата, ноктите и кожата, както и правилното функциониране на някои от жлезите ни, зависят от количеството на този протеин в организма. Той е устойчив, така че не се разтваря в разредени киселини, основи, разтворители или води.

В тялото ни има много химикали и нито един от тях не влияе на кератина. Затова мнозина вярват, че процедурите с него са полезни за косата, ноктите и кожата им. Този вид протеин осигурява допълнителен слой защита и подхранване, от които косата ни може да се нуждае, ако е била увредена от химическо третиране или натрупване на продукти.

Също така възстановява косъма през определени сезони и условия, когато той е склонен да бъде изключително сух. Поддържането на здравината на косата помага да се предотвратят цъфтежа и накъсването, като й осигурява допълнително количество влага. Употребата на протеина е особено полезна, ако искаме косата ни да расте здрава и красива.

Процедурите с кератин могат да обуздаят къдравата и гъста коса. Те изглаждат кутикула на косъма, което придава на кичурите лъскав вид. В допълнение, съкращават времето за сушене.

Процедурите в салон обаче са скъпи, а формалдехидът в много формули може да бъде опасен при вдишване. Затова се уверете, че терапията се извършва на добре проветриво място или изберете формула, която не съдържа формалдехид.

Какво представлява кератинът?

Кератинът е вид протеин, който изгражда косата, кожата и ноктите. Може да се открие и във вътрешните органи и жлези. Той е защитен белтък, по-малко склонен към надраскване или разкъсване в сравнение с други видове клетки, които тялото ни произвежда. 

Какви видове има?

В организма има 54 вида кератинов протеин, а основните 4 вида са тип 1, 2, алфа-кератин и бета-кератин.

Какви предимства има употребата му?

По време на кератиновата процедура в косата се добавя изкуствен, който запълва порестите места в косата, които са се появили поради загубата на кератин. Тези участъци от косата причиняват накъсване, заплитане и навиване.

За какъв тип коса е подходящ?

Кератиновите процедури – вкъщи или в салона, са най-подходящи за хора със суха, увредена и непокорна коса. Това се дължи на факта, че той възстановява ствола на косъма, изглажда кичурите и придава блясък.

Категории: Kрасота и грижа за тялото|Публикувана: 07.02.2023|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Андреа Андреева
Андреа Андреева е автор на десетки статии, свързани със здравословния начин на живот и хранене. Тя разширява своите познания в тази тема през годините, като написва различни материали в сферата на биохакинга и осъзнатото билколечение.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 23 февруари 2024 в 12:35 | Публикувана: 7 февруари 2023 в 16:22 | Категория: Kрасота и грижа за тялото