Анемия – какво трябва да знаем за състоянието?

Обновена: 01.02.2024|

Анемията е състояние, при което в организма няма достатъчно здрави червени кръвни клетки и в резултат на това се нарушава снабдяването на частите на тялото с кислород. Това е проблем за около една трета от световното население.

Днес ще ви разкажем на какво се дължи заболяването, как се контролира и каква може да бъде превенцията за него.

 

Как анемията се отразява на човешкото тяло?

Без здрави червени кръвни клетки, човешкото тяло страда от кислороден недостиг, поради който не получава енергията, от която се нуждае, за да функционира правилно.

Докато някои видове анемия са краткотрайни и леки, други могат да продължат цял живот. Ако не се лекува, състоянието може да стане животозастрашаващо.

В началото може да бъде лека и да не се наблюдава никаква симптоматика. С влошаването на състоянието обаче се наблюдават следните признаци:

 • Умора
 • Замаяност
 • Главоболие
 • Бледа или жълтеникава кожа
 • Нарушен сърдечен ритъм
 • Задух

 

Видове анемии

 

Видове анемия, симптоми, лечение.

 

Съществуват няколко основни вида анемии – хранителни, анемии, причинени от други заболявания, генетична анемия. Нека разгледаме същността и причините за най-важните сред тях.

Хранителни анемии

При хранителна анемия съдържанието на хемоглобин в кръвта е по-ниско от нормалното поради дефицит на едно или повече основни хранителни вещества. А той, от своя страна, може да бъде резултат от неадекватен хранителен прием, увеличени загуби на хранителни вещества, нарушен метаболизъм и др.

Понякога повтарящите се инфекции и остри или хронични възпаления, като целиакия, също могат да намалят усвояването на хранителни вещества и да допринесат за хранителна анемия.

Някои от най-важните дефицити на хранителни вещества включват:

 • Дефицит на желязо
 • Недостиг на витамин А
 • Дефицит на витамин B12
 • Дефицит на фолиева киселина (витамин B9)

Желязодефицитната анемия е най-често срещаната форма (приблизително 60% от всички случаи). Дисбалансът в приема, запасите или задържането на желязо пречи на тялото да поддържа нивото на червени кръвни клетки.

Недостигът на желязо има две основни форми:

 • Абсолютен дефицит на желязо – причинява се от намаляване на запасите от желязо. Този тип изчерпване на желязо може да възникне в случаи на намален прием, малабсорбция или хронична загуба на кръв.
 • Функционален дефицит на желязо – получава се в отговор на повишени нива на хепсидин – протеин, който се произвежда в черния дроб и извършва т. нар. обратен контрол на желязото. Ако то е в по-голямо количество, хепсидинът също се увеличава и така пречи да се усвоява желязото в организма. Но хепсидинът може да се увеличи  и от хронично възпаление или по време на ситуации на повишено производство на червени кръвни клетки, което води до несъответствие между търсенето и предлагането на желязо.

Тук можем да добавим, че и анемиите, причинени от недостиг на витамини също са сравнително често срещани.

 

Анемии, причинени от други заболявания

 

ХИВ и СПИН. ХИВ и бременност. Анемия.

 

Много заболявания причиняват анемия чрез специфична за заболяването загуба или разрушаване на червените кръвни клетки, променено производство на червени кръвни клетки, индуцирана от инфекция малабсорбция на желязо и др.

Хроничното възпаление, както се наблюдава при някои заболявания като възпалително заболяване на червата, също повишава риска от анемия, като причинява повишени нива на протеина хепсидин.

Някои от заболяванията, представляващи най-висок риск от анемия, включват:

 • Малария
 • Шистозомиаза
 • ХИВ/СПИН
 • Анкилостомоза
 • Хронично възпаление от различен тип

 

Генетична анемия

Генетична структурна вариация или намалено производство на глобинови вериги на хемоглобина може да доведе до анемия. Някои от генетичните заболявания, често свързани с появата на заболяването, включват:

 • Различни клетъчни нарушения
 • Таласемия (нарича се още Средиземноморска)
 • Дефицит на G6PD – настъпва при липса на ензима глюкозо-6-фосфат дехидрогеназа (G6PD), поради което червените кръвни клетки се разпадат.
 • Други хемоглобинопатии

Сърповидно-клетъчната анемия е генетичо заболяване, което засяга формата на червените кръвни клетки. Обикновено те са кръгли и гъвкави, така че да се движат лесно през кръвоносните съдове. При тази анемия някои от тях имат формата на полумесец и стават твърди и лепкави, което може да забави или да блокира кръвния поток.

 

Анемия, вследствие на интензивен кръвоизлив (предимно при жени)

Жените в репродуктивна възраст и бременните жени са изложени на по-висок риск от кървене, което може да доведе до анемия. Тъй като загубената кръв, червените кръвни клетки и хранителни вещества се възстановяват известно време.

Освен това бременността повишава риска от развитие на заболяването, първо поради повишените нужди на тялото от червени кръвни по това време и второ поради риска от кръвоизлив по време на раждане.

Жените с гинекологични заболявания или обилно менструално течение също са изложени на по-висок риск.

 

Други рискови фактори за развитие на заболяването

 

Видове анемия, симптоми, лечение.

 

Няма как да отбележим и още няколко фактора, които доказано имат отношение към честотата на случаите на заболяването.

Раса

Някои генетични заболявания като хемоглобинопатиите и таласемията са по-разпространени в някои расови групи, като италианците, което ги прави по-податливи на анемия.

Социално-икономически статус

Друг фактор са социално-икономическите условия в развиващите се страни. Честотата на хранителните дефицити и дори хроничните инфекциозни заболявания като туберкулоза, малария, СПИН и др. в тези страни е по-голяма, отколкото в развитите страни.

Пол

Като цяло честотата на анемията е два пъти по-висока при жените в сравнение с мъжете. Разпространението е по-често в детеродна възраст поради бременността и свързаните с нея усложнения по време на раждането. Острата анемия, дължаща се на травматични причини, е по-разпространена при мъжете.

Възраст

Генетично придобитите анемии са по-чести при децата. Острата е по-честа при млади пълнолетни хора. Анемията при хронични заболявания е по-честа в по-напреднала възраст. Употребата на някои лекарства като аспирин и други нестероидни противовъзпалителни средства също се увеличава с възрастта, а това и случаите на заболяването.

 

Диагноза и лечение

 

Видове анемия, симптоми, лечение.

 

Анемията се диагностицира официално въз основа на концентрацията на хемоглобин в кръвна проба. СЗО определя граничните стойности за лека, умерена и тежка анемия.

Няколко други допълнителни теста могат да помогнат за определяне на диагнозата, като тестове на биомаркери като серумен феритин или определяне на хематокрит – показва каква част от кръвта е съставена от еритроцити.

В условия с ниски ресурси, където е трудно да се прилагат кръвни или биомаркерни тестове, здравните работници могат да диагностицират анемия въз основа на симптоми и контекстуални фактори: преглед на симптомите като умора или слабост и отчитане на контекста около рискове като състояние на бременност и диета.

Начините на лечение се избират според вида и тежестта на заболяването.

 • Кръвопреливане се извършва при пациенти с активно кървене с критично ниски нива на хемоглобин в кръвта.
 • Кортикостероиди се дават на пациенти с автоимунна анемия.
 • За пациенти с наследствена патология спленектомията (оперативното отстраняване на далака) обикновено е от полза.
 • Добавка с желязо се дава при желязодефицитна анемия.
 • Избягват се лекарства и химикали, които разрушават кръвните клетки.
 • Хранителната терапия замества нивата на желязо, на витамините B12 и В9 в организма. За тази група пациенти се препоръчва консумация на месо и листни зеленчуци.
 • Трансплантации на костен мозък и стволови клетки се извършват при апластични заболявания.
 • Лекарства – вазопресори, хистаминови антагонисти, глюкокортикоиди и др.

 

Как да се предпазим от развитието на заболяването?

 

Видове анемия, симптоми, лечение.

 

Хората могат да се родят с определени видове анемия или да развият заболяването вследствие на други. Лошата диета обаче причинява най-честата форма на заболяването.

Някои видове анемии, като сърповидно-клетъчна, хемолитична или апластична анемия не могат да бъдат предотвратени. Хранителните анемии обаче, могат да бъдат избегнати при консумирането на храни, богати на желязо, фолиева киселина и витамин B12.

Допълнително препоръчваме:

 • Пиене на достатъчно вода
 • Редовни тренировки
 • Избягване на дългосрочно излагане на вредни лекарства и химикали, които разрушават червените кръвни клетки
 • Добра лична хегиена
 • Редовен скрининг за генетични заболявания, като таласемия и сърповидно-клетъчна анемия
 • Избягване на безразсъден начин на живот, за да се избегнат травми и кръвозагуба

Това са основните насоки, с които е хубаво да сте наясно, ако се сблъскате с анемия. Пожелаваме ви това да не се случва и все пак, ако се наложи, консултирайте се със специалист. Тази статия е информативна, а най-подходящата диагноза и лечение може да даде само вашия лекар.

Бъдете здрави!

Какво представлява анемията?

Анемията е състояние, при което в организма няма достатъчно здрави червени кръвни клетки и в резултат на това се нарушава снабдяването на частите на тялото с кислород.

Как заболяването се отразявана човешкото тяло?

Без здрави червени кръвни клетки, човешкото тяло страда от кислороден недостиг, поради който не получава енергията, от която се нуждае, за да функционира правилно. Това води до умора, замаяност, главоболие, бледа/жълтеникава кожа.

Какви видове анемии има?

Съществуват хранителни анемии; такива, причинени от други заболявания (като малария ХИВ/СПИН); генетични и вследствие на интензивен кръвоизлив.

Как се диагностицира?

Анемията се диагностицира официално въз основа на концентрацията на хемоглобин в кръвна проба. Няколко други допълнителни теста могат да помогнат за определяне на диагнозата, като тестове на биомаркери като серумен феритин или определяне на хематокрит.

Как се лекува?

Начините на лечение се избират според вида и тежестта на заболяването. Могат да включват кръвопреливане, кортикостероиди, добавки с желязо, хранителна терапия и т.н.

Категории: Здраве|Публикувана: 26.01.2023|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 1 февруари 2024 в 00:00 | Публикувана: 26 януари 2023 в 15:39 | Категория: Здраве