Косопад при мъжете – причини и решение

Обновена: 06.03.2024|
Косопад при мъжете.

Косопад при мъжете е много често срещано явление, тормозещо хиляди мъже, глобално. Мъжката плешивост е известна още като андрогенна алопеция. Причините може да са от генетични до повлияни от продукти, които се използват, или приемани медикаменти.

 

Какво представлява косопадът?

Според някои изследвания, загубата на коса засяга повече от половината мъже на възраст над 50 години. Стандартно, на ден губим около 20 до 100 косъма от косата си. Обикновено това не се забелязва, защото, когато косата пада, друга расте на мястото й.

Косопадът се получава, когато косата започне да пада прекалено бързо или не растат нови косми. Зависи от това каква е причината, първоначално може да забележим изтъняване на косъма или директно плешивост.

Това може да засегне както скалпа на главата, така и други части на тялото. Обикновено при мъжете, плешивостта започва от темето и областта на слепоочията.

husk 400
mgnezii 01 600
husk 400
mgnezii 01 600

 

От какво се получава косопад при мъже?

Както споменахме, причините за косопад при мъжете може да са няколко.

Генетично

Мъжката плешивост е най-честата причина за косопад при мъжете. Това е наследствена черта, която засяга приблизително 2/3 от мъжете до 35-годишна възраст и до 85% от мъжете до 50-годишна възраст. Може да се прояви и много по рано – около 20-годишна възраст.

Хормонални промени

Когато става дума за хормони, най-застрашаващите косата промени са тези, при които нивата на дихидротестостерона (DHT) се повишават. Този хормон кара фоликулите на косъма да се свиват, което, от своя страна, води до изтъняване на косата, прави я по-слаба и накрая може да доведе до косопад.

Медицински състояния

 

Косопад при мъжете - медицински състояния.

 

Има медицински състояния, които могат да предизвикат загуба на коса при мъжете, например проблеми с щитовидната жлеза, инфекции на скалпа, автоимунни заболявания и други.

 1. Нарушения на щитовидната жлеза – състояния на щитовидната жлеза могат да смутят нормалния цикъл на растеж на косата, което да доведе до косопад при мъжете.
 2. Алопеция ареата – това е вид автоимунно заболяване, което причинява загуба на коса на петна по скалпа, лицето или други части на тялото.
 3. Инфекции – съществуват видове инфекции, които могат да увредят фоликулите на косъма и да причинят косопад.
 4. Трихотиломания – психично разстройство, което кара хората да скубят собствената си коса, което води до загубата й.
 5. Желязодефицитна анемия – получава се, когато нямаме достатъчно желязо в организма си. То е необходимо за производството на хемоглобин, който, от своя страна, пренася кислород до космените фоликули.
 6. Системен лупус еритематозус или СЛЕ – автоимунно заболяване, причиняващо косопад и други симптоми като обриви по кожата, умора или болка в ставите.
 7. Телоген ефлувиум –  телоген е периодът, в който косъмът е в покой, не расте. Заболяването се изявява в това, когато прекалено голям брой космени фоликули навлязат в този период. Това причинява изтъняване, отслабване на косата и след време – загуба.

Прием на различни медикаменти

Процедури като химиотерапия, медикаменти за разреждане на кръвта, видове антидепресанти също могат да доведат до косопад при мъжете.

Хранителни дефицити

Диета или хранителни навици, в които не присъстват основни хранителни вещества като желязо, цинк или биотин, може да доведе до плешивост. Може да си ги набавим от различни храни или под формата на добавки.

 

Стрес

При напрегнати ситуации като физически или емоционален стрес, нормалният цикъл на растеж на косата се нарушава, което води до косопад при мъжете.

Различни процедури на косата

Има практики и процедури, които могат да разкрасят главата ни, но в същото време да доведат до нейното окапване.

Например:

 • Топлинно оформяне
 • Прекалено стегнати прически – например плитки
 • Химически обработки
 • Релаксиращи средства и продукти

 

Невинаги това може да бъде фактор за косопад при мъжете, но не е изключено. Всичко зависи от човека и типа коса.

 

Косопад при мъже – решение

 

Косопад при мъжете - мъж променя диетата си.

 

Преди предприемането на каквито и да е мерки за лечение, трябва да се консултираме с медицинско лице, за да определи сигурните причини за косопад, тъй като начините на лечение зависят от това какво е предизвикало окапването на косата.

Приемането на различни медикаменти или добавки може да предотврати косопада или директно да обърне процеса, докато е още в действие. Важно е да приемаме витамини или храни, богати на биотин, като:

 • Ядки
 • Батати (сладки картофи)
 • Лук
 • Яйца
 • Овесени ядки

 

Да променим начина си на живот е, може би, най-добрият и полезен за цялостното състояние вариант. Ако променим хранителните си навици или подобрим диетата си, ако водим по-спокоен начин на живот и избягваме стресови ситуации, може да избегнем и косопада.

Ако сме пушачи, намалянето на цигарите също би подпомогнало намалянето на косопада. Проведено е проучване през 2020 година, в което са участвали 1000 мъже и е установено, че при пушачите, косопада е по-завишен

Масажираме скалпа си и използваме продукти, подходящи за нашата коса и кожа на главата. От изследвания върху лабораторни мишки, проведени през 2013 и 2014 година, е установено, че ментовото масло и маслото от розмарин могат да засилят и подобрят растежа на косата.

Други подобни натурални съставки, които може да използваме:

 • Екстракт от палма-джудже
 • Сок от лук
 • Зелен чай
 • Фалшива маргаритка
 • Хибискус

 

За действията на някои все още протичат изследвания, с които да се докаже колко са ефективни.

Другите варианти са по-козметично настроени:

 • Трансплантацията на коса е вариант, който може да използваме, за да прикрием оплешивяването, в случай, че проблемът е генетичен и няма как да го предотвратим.
 • Микропигментация на скалпа е козметична процедура, която включва татуиране на скалпа, за да може да се създаде илюзия, че по-рехавата и тънка коса изглежда по-плътна и гъста.
 • Най-простото козметично решение е перука. Минус е, че трябва време, за да я сложим и закрепим добре. Също така, ако искаме да изглежда максимално естествено, ще трябва да отпуснем по-висока сума пари за закупуването на такава.

 

Видове косопад при мъжете

 

Косопад при мъжете - видове.

 

Има няколко вида косопад при мъжете.

 1. Мъжка плешивост или андрогенна алопеция – това е наследствено заболяване, което причинява косопад при мъжете на темето и около слепоочията, като накрая се получава участък под формата на подкова върху главата.
 2. Алопеция ареата– причинява петнисто оплешивяване на главата и други всеразлични места по тялото.
 3. Белезна алопеция – в резултат на увреждане на космените фоликули се получават белези и перманентна загуба на коса.

 

Кога трябва да се консултираме с доктор?

Желателно е да посетим лекар ако изпитаме някои от следните симптоми.

 • Изпитаме внезапен косопад на петна
 • Имаме подозрения, че лекарство може да причинява загуба на коса
 • Имаме обрив на скалпа
 • Кожата на скалпа е люспеста

 

Заключение

Почти всичко може да се превърне в причина за косопад при мъжете, затова е важно да се замислим, ако зависи от нас, как може да променим живота си, за да постигнем цялостно по-добро емоционално и физическо здраве, с което ще може да предотвратим не само косопада, но и други подобни явления или заболявания.

Някои от причините засягат косопада не само при мъжете, но и при жените.

От какво се получава косопад при мъжете?

Факторите може да са много, например – генетично, начина на хранене или диета, медицински състояния, третиране на косата и други.

Как може да лекуваме косопад при мъже?

Важно е да приемаме продукти или добавки, богати на биотин. Но първо трябва да се консултираме с лекар, за да се установи причината за косопада.

Има ли видове косопад при мъжете?

Има няколко вида косопад при мъже – белезна алопеция, алопеция ареат или андрогенна алопеция.

Категории: Kрасота|Публикувана: 09.05.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

f624b8278ab099367517070468e42a1b?s=96&d=mm&r=g

Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 6 март 2024 в 10:22 | Публикувана: 9 май 2023 в 14:42 | Категория: Kрасота