Таурин за добро зрение и намаляване на риска от увреждане на ретината

Обновена: 16.01.2024|

Зрението ни е едно от най-ценните сетива. С него възприемаме света от първите минути на раждането си, учим и получаваме ценни сигнали и опит за живота във времето. Как допринася аминокиселината таурин за добро зрение – разказваме ви повече и как точно ни влияе в следващите редове.

 

Как помага аминокиселината таурин за добро зрение?

Тауринът е познат на науката от десетилетия като есенциална аминокиселина в тялото ни. След години изследвания те са успели да изолират таурина в жлъчните соли, които помагат тялото ни да абсорбира и обработва мазнините по правилен начин.

Среща се в жлъчката, мускулите, мозъка и дебелото черво, но и в сърдечно-съдовата система. Той има още антиоксидантно действие и стабилизира клетъчната мембрана. В този смисъл има връзка с осмозата и обмяната на веществата между клетките. Това, което и до днес е неизвестно обаче, е фактът дали тялото ни успява да си набавя достатъчни количества таурин по естествен път.

vitc 400 1
vitc 600 1

Таурин за добро зрение е в центъра на днешната ни тема, тъй като се съдържа в ретината – най-вътрешната обвивка на очната ябълка, която изгражда дъното на окото. За нея той има защитна функция.

vitc 400 1
vitc 600 1

Дефицит на таурин при бебета се свързва с ретинопатия и временна слепота в първите седмици от живота им. При тях тауринът се приема с кърмата от организма на майката, докато не започне вътрешното му производство от тялото.

 

Таурин за добро зрение.

Смята се, че тауринът подсилва пигмента в очите ни. Затова и до известна степен дължим наситеността на конкретния цвят на него. Има и още една функция: работи за това зрението ни да бъде по-остро заради близостта си със зрителния нерв.

Накратко казано, при достатъчно таурин в организма виждаме по-добре с централното си зрение. Именно то е от съществено значение, за да можем да шофираме, четем, работим и изпълняваме задачи, при които е нужна прецизност. А тъй като тауринът влияе и на нервната ни система, това до голяма степен помага на очния нерв и функциите на очите по косвен път.

За съжаление с годините функциите на очите ни отслабват. Редица теории твърдят, че това е свързано с излагането на окото на голямо напрежение, но и на околната среда: кислород и UV лъчи. Смята се, че редовен прием на таурин за добро зрение може да забави процеса.

 

Синтез и взаимодействие на таурин за добро зрение

Освен синтезиран по естествен път от организма, тауринът най-обикновено се приема под формата на хранителна добавка. Редица спортисти го пият и за здравето на мускулите и сърдечно-съдовата система, за да постигат по-добри резултати с по-кратки периоди на възстановяване.

Тялото ни синтезира таурин от аминокиселините цистеин и метионин, както и от витамин C.

Ако обаче количествата на тези вещества в тялото ни спаднат, то синтеза и на таурин се понижава. Оттам е възможно да започнат да страдат различните видове системи в тялото ни, които се възползват от ефектите му.

Тауринът взаимодейства и с цинк, за да стабилизира мембраните и помага за създаването на фоторецептори (пръчици) в ретината, устойчиви на нараняване. От тук следва, че е добре да захранваме тялото си с достатъчно от изходните вещества, от които се синтезира таурина, за да може организма ни да си го набавя.

Сред тях витамин С е най-често срещан в ежедневното ни меню. Редица продукти – плодове и зеленчуци, особено в прясна форма, го съдържат и ни осигуряват достатъчно количества от него. Така има достатъчно за имунната ни система, но и за всички останали функции в тялото ни – включително производството на таурин за добро зрение.

Това обаче може да бъде недостатъчно, затова е добре да знаем откъде да си набавяме двете аминокиселини, които имат същата роля.

Цистеинът е сяра-съдържаща аминокиселина, която може да се набавя от храната, но и да се синтезира от метионина.

Синтезът на цистеин е есенциален за формирането на таурин, но и за здравето и правилната работа на мускулите, включително и сърцето.

Част от състава на инсулина, той може, при определени обстоятелства, да се преобразува по биохимичен път в чиста глюкоза и да ни даде прилив на енергия. Антиоксидант е, което значи, че ни пази от свободните радикали. Откриваме го и в повечето тъкани, черния дроб и очите.

 

Хранителни източници, които подпомагат синтеза на таурин

Таурин за добро зрение.

Източници на цистеин са птичето месо, киселото мляко, жълтъкът на яйцата, както и зеленчуците чесън, лук, броколи, брюкселско зеле. В списъка влизат още рибата треска, черният дроб, хайвера и някои ядки.

След всичко, казано дотук, става ясно, че ключовата съставка е аминокиселината метионин. Незаменимата аминокиселина има огромно значение за тялото ни, но за съжаление – не се синтезира по естествен път в него. Затова и си го набавяме с храна и хранителни добавки.

Списъкът с храни, в които се съдържа метионин, включва:

  • Яйца и по-точно: белтъци
  • Различни видове риба: сьомга, треска, риба тон, щука, бяла риба
  • Месо и месни продукти: агнешко, пилешко, говеждо, свинско, пуешко
  • Ядки и семена: чиа, сусам, тиквени и слънчогледови семки, бразилски ядки
  • Сирене и млечни продукти

 

Съвети за подобряване на зрението

Ако искаме да запазим зрението си за по-дълго време остро и очите си в отлично здраве, има няколко неща, които е добре да правим.

Специалистите съветват, особено ако работим пред екран по цял ден, да правим упражнения на очите. Те включват промяна в далечината на фокус – от близка към далечна и обратно. Освен това е хубаво, при възможност за това, да гледате в зеленина или пък небе – естествени източници на отморяващи очите цветове.

Допълнителни препоръки включват:

  • Прегледи при очен лекар поне веднъж в годината
  • Използване на така наречените „изкуствени сълзи“ – овлажняващи капки
  • По-често мигане с цел овлажняване на окото

Прочетете повече:

Категории: Здраве, Хранене и видове храни|Публикувана: 19.01.2022|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Васи Дюлгерова
Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 16 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 19 януари 2022 в 14:13 | Категория: Здраве, Хранене и видове храни