Метионинът е една от незаменимите аминокиселини в организма ни. Също така е и една от най-мощните – разкриваме ви тайните на това не толкова известно вещество, както и няколко любопитни факти – включително и откъде да си го набавяме!

 

Какво знаем за метионина?

Ако за първи път чувате за тази аминокиселина, може да ви се стори, че това е просто поредната аминокиселина в тялото ни. В действителност обаче той е много повече от това. Като една от есенциалните аминокиселини в организма ни, метионинът е много важен, но не се синтезира по естествен път в тялото. Това значи, че трябва да си го набавяме по други начини. Най-добрите средства за целта са храната, която консумираме, както и някои хранителни добавки.

Друго име, с което можете да срещнете аминокиселината, e L-метионин. Обикновено се обозначава и като Met или M. Изключително любопитен факт за нея е, че е една от само две аминокиселини в тялото ни, която съдържа атом сяра.

 

За кои процеси в тялото отговаря аминокиселината?

От биохимична гледна точка метионинът има няколко много важни роли в организма ни.

На първо място, аминокиселината участва много активно в процесите на синтез на някои вещества, без които тялото ни не може: цистеин, карнитин, таурин, лецитин, както и редица протеини. Известно е, че има принос и за преработката на някои фосфолипиди.

В последните години проучвания установиха, че има връзка и между количествата метионин в организма и усвояването на фолиевата киселина и витамините от B-групата: B6 и B12.

Смята се още, че е сред най-големите “доставчици” на сяра за организма ни – вещество, което в тялото отговаря за преработката на някои вредни вещества, но и за поддържане на електролитния баланс.

Освен това, на по-високо ниво, метионинът има косвена роля и в генетиката, благодарение на това, че е един от много малкото преносители на кодон с абревиатура AUG, известен като “иницииращ кодон”.

Няма как да не споменем и за действието на аминокиселината що се отнася до процесите по формиране на тъкани. През годините е доказано, че тя е сред най-отговорните вещества за образуването на кръвоносните съдове. Метионинът не се ограничава само до меките тъкани. Установено е, че той подпомага и формирането на хрущялите.

Ролята му в организма ни обаче не спира до тук. Метионинът още работи за това да синтезираме правилно хормоните адреналин и холин. Тя помага и на черния дроб, повишава имунитета и има обезболяващ и лечебен ефект.

 

Полезни свойства

 

Метионин, аминокиселина, черен дроб.

 

Мнозина наричат метионина пазител и защитник на организма. Както прочетохме до тук – с пълно право! Време е обаче да говорим за приложението на тази аминокиселина!

Използва се широко в спорта. Това е така заради гореописаните му полезни действия за ставите. Той поддържа през годините здравината и силата на хрущяла, така че по-бавно да се износи той и по-дълго време да се движим без болка.

Метионинът е един от най-мощните антиоксиданти в организма ни. Както вече споменахме, той поддържа имунната ни система, подсилва я и до известна степен работи с останалите вещества в тялото ни за по-добро усвояване на витамин C, както и витамините B6 и B12.

Една от най-големите ползи на метионина си остава действието му върху черния дроб. Аминокиселината е абсолютно незаменима, когато говорим за изхвърляне и на токсини и възстановяване на детоксикиращия орган.

С най-голяма сила това важи, когато става дума за алкохол и натрупване на лекарства в организма. В допълнение – предотвратява натрупването на мазнини в органа.

Още една полза, макар и по-слабо известна, е за отделителната ни система. При системни инфекции на пикочните пътища може би е добре да увеличите храните с по-високо количество метионин. Освен че има антиоксидантен и обезболяващ ефект, веществото повишава киселинността в урината. Това, от своя страна, помага за излекуването на редица заболявания на тази система.

Малко известно приложение на метионина е като противодействие, ако предозирате с едно от най-известните и широкоизползвани лекарства на пазара: парацетамол.

Счита се, че за възстановяване на организма се приемат 100 мг от аминокиселината на 500 мг парацетамол.

 

От кои храни да си набавим метионин?

 

Метионин, аминокиселина, яйца.

 

Дългият списък с ползи на аминокиселината сочат, че е добре да поддържаме постоянни, задоволителни количества в тялото си, така че тя да може да изпълнява всичките си функции правилно. Кои са обаче продуктите, които ще ни помогнат в начинанието? Убедете се сами, че повечето от тях вече са в списъка ви за пазаруване!

Най-богати на аминокиселината са:

  • Яйцата: най-много метионин се съдържа в белтъците им
  • Сирене и млечни продукти
  • Рибата: сьомга, треска, риба тон, щука, бяла риба
  • Много от видовете меса, които консумираме: агнешко, пилешко, говеждо, свинско, пуешко
  • Повечето зърнени храни
  • Ядки и семена: чия, сусам, тиквени и слънчогледови семки, бразилски ядки

За съжаление плодовете и зеленчуците не могат да се похвалят с високо съдържание на метионин.

Важно е да имате предвид, че много трудно може да се каже от какво количество метионин имате нужда на дневна база. Всеки организъм е силно индивидуален и спрямо възрастта, но и общото здравословно състояние, би могъл да изисква повече или по-малко от аминокиселината.