Лутеин – спасителят на зрението

Обновена: 21.02.2024|

Лутеинът често се нарича ”витаминът на очите“, тъй като може значително да подобри зрението ни при различни болестни състояние и да поддържа общото му здраве. Това е едно от съединенията, чието влияние можем сами да усетим при повишаване на приема му.

 

Какво представлява лутеинът?

Лутеинът се класифицира като органичен пигмент, каквито са и останалите каротеноиди. Използва се като добавка в храни и оцветител с код Е161b. Може да се открие в храната за домашни любимци, човешката храна и фармацевтиката.

Той е едно от основните съединения, които откриваме в макулата и ретината на окото. Подобно защитно влияние върху зрението има и зеаксантин – друг вид каротеноид.  Тези две съединения са изомери – имат еднаква химична формула, но поради различия в структурата свойствата им се променят. В окото те работят заедно и често се откриват в комбинация в хранителни добавки.

multi 400
multi 600

Този каротеноид се извлича за първи път от яйчни жълтъци. Заедно с другите каротеноиди това съединение придава жълтия цвят на венчелистчетата на някои цветя и на жълтите птичи пера.

multi 400
multi 600

Устройство на очите

Вътрешната част на окото е мястото, където се случва магията на зрението. Ретината е вътрешната обвивка на очната ябълка и е съставена от епителни клетки, които са чувствителни към светлина. Макулата е част от ретината и отговаря за яснотата на зрението и цветовете, които виждаме.

Тези две части от окото подлежат на увреждане с напредването на възрастта, както и под влиянието на високата кръвна захар. За да се радваме на добро зрение през целия си живот, трябва да повишим приема си на лутеин – каротеноидът, който ги предпазва.

 

Как лутеинът помага на зрението?

 

лутеин

 

Една от важните функции на лутеина е да филтрира слънчевата светлина и да предпазва окото от вредните лъчи, които нараняват очните тъкани. Проучвания показват, че високите нива на този и други важни каротеноиди в очите позволяват на зрението по-добре да се адаптира към слаба светлина и ярки отблясъци.

Това съединение предпазва очите от вредната ултравиолетова светлина, която достига до нас от слънцето. Освен това допринася за абсорбирането на вредната синя светлина, излъчвана предимно от електронните устройства. Поради това свойство лутеинът помага също толкова добре на цялото тяло да се предпази от влиянието им. Този ефект е особено важен за здравето на кожните ни клетки. 

Лутеинът се използва както за предпазване от някои заболявания и тяхното предотвратяване, така и за третиране на други. Каротеноидът доказано предотвратява появата и развитието на катаракта и макулна дегенерация – две често срещани заболявания, които влошават зрението с напредването на възрастта.

За да се забележи резултат от повишения прием на този каротеноид , трябва да си го набавяме повече от 6 месеца.

При хронично висока кръвна захар ретината се уврежда и може да се стигне дори до ослепяване. Проучвания върху гризачи показват добро влияние на добавките с лутеин върху здравето на очите при диабет. При отлепяне на ретината този каротеноид помага на окото да запази клетките здрави.

Разработват се и козметични продукти за кожа, които съдържат лутеин.

Лутеинът може да укрепи здравето и на други части от тялото, тъй като има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства:

 • Може да намали втвърдяването на артериите и така да предотврати развитието на атеросклероза.
 • Намалява оксидативния стрес и увреждането от свободните радикали.
 • Може да понижи нивата на холестерол в кръвта.

 

Проучвания върху гризачи показват добро влияние на лутеина върху здравето на черния дроб при злоупотреба с алкохол. Тези тестове са в основата на бъдещи изследвания за този каротеноид като лекарство за пациенти с алкохолно чернодробно мастно заболяване. 

 

Храни, богати на лутеин

 

лутеин

 

За щастие, можем да открием този каротеноид в множество храни. Повечето червени, оранжеви и тъмнозелени плодове и зеленчуци съдържат голямо количество от съединението.

Най-богати на лутеин храни са:

 • Яйчен жълтък
 • Спанак
 • Кейл
 • Зеле
 • Грах
 • Магданоз
 • Моркови
 • Броколи
 • Царевица
 • Киви
 • Пъпеш
 • Грозде
 • Тиква
 • Тиквички

 

Ако хапваме поне веднъж дневно от тези храни, ще гарантираме дълголетието на зрението си. Лутеинът от храната се усвоява добре, когато е съчетан с мазнини. Можем да приготвим много вкусни ястия, които да ни заредят с важното съединение:

 

Ако не успяваме да си набавим достатъчно от това важно съединение, може да се обърнем и към различни витамини и хранителни добавки, които го съдържат. Средната доза от този каротеноид, която ни е нужна, е около 20 мг дневно.

Лутеин можем да открием в много от мултивитамините на пазара.

Други полезни за очите съединения

Лутеинът работи добре в комбинация с други съединения. Често се използват заедно за направата на мултивитамини и добавки за добро зрение. Подходящи витамини и минерали за укрепване на здравето на зрението са:

 • Витамин C
 • Цинк
 • Витамин Е
 • Омега-3

 

Има ли противопоказания и странични ефекти?

Няма известни странични ефекти от лутеина. Не се наблюдава предозиране, но се препоръчва да се следва дневната доза. При прекомерна консумация на храни и добавки, съдържащи каротеноиди, е възможно кожата да добие жълто-оранжева пигментация, тъй като е бавен процесът на превръщане на каротина във витамин А. Това състояние се нарича каротенемия и е напълно безвредно явление. Изчезва постепенно с намаляване на каротиновия прием.

Бременни и кърмещи жени трябва да се консултират с лекуващия си лекар преди да започнат прием на витамини и хранителни добавки, въпреки че не е открита вреда от този каротеноид. Не са отчетени противопоказания при приема на този каротеноид от деца, но се препоръчва първо да се направи консултация с личния лекар.

 

Заключение

 

лутеин

 

Лутеинът, познат също като „витамина на очите“, предпазва зрението от вредни влияния, но и може да предотврати някои заболявания като катаракта, диабетна ретинопатия и макулна дегенерация. Някои от очните заболявания са свързани с напредването на възрастта и е особено важно да приемаме добавки или храни, богати на лутеин, за да запазим важното сетиво.

 

Какво е лутеин?

Лутеинът се класифицира като органичен пигмент, каквито са и останалите каротеноиди. Използва се като добавка в храни и оцветител с код Е161b. Може да се открие в храната за домашни любимци, човешката храна и фармацевтиката.

За какво е нужен на тялото?

Лутеинът често се нарича „витаминът на очите“, тъй като може значително да подобри зрението ни при различни болестни състояние и да поддържа общото му здраве. Това е едно от съединенията, чието влияние можем сами да усетим при повишаване на приема му.

Може ли да лекува някои заболявания?

Лутеинът се използва както за предпазване от някои заболявания и тяхното предотвратяване, така и за третиране на други. Каротеноидът доказано предотвратява появата и развитието на катаракта и макулна дегенерация – две често срещани заболявания, които влошават зрението с напредването на възрастта.

Може ли да ми навреди?

Няма известни странични ефекти от лутеина. При прекомерна консумация на храни и добавки, съдържащи каротеноиди, е възможно кожата да добие жълто-оранжева пигментация. Това е абсолютно безвредно явление.

Категории: Здраве|Публикувана: 29.01.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Радина Руменова
Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 21 февруари 2024 в 17:47 | Публикувана: 29 януари 2024 в 11:11 | Категория: Здраве