Свински ребра с кисело зеле
Днес даваме предложение за една елементарна и същевременно питателна рецепта – свински ребра с кисело зеле. Чудесна комбинация от протеин с пробиотичен продукт, ястието е нисковъглехидратно и подходящо за кето режим.
С два основни продукта и малко повече време – ето как да си го приготвите и вие.
Рецепта за свински ребра с кисело зеле
Рецептата за свински ребра с кисело зеле отнема малко повече време за приготвяне, но ви уверяваме, че си заслужава всяка минута, която ще отделите. Ястието е изключително вкусно и питателно.
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в една порция |
---|---|---|
3 часа и 10 минути | 6 | 3 г въглехидрати, 43 г протеин, 31 г мазнини, 2 г фибри, 474 калории |
Необходими продукти:
- 900 г свински ребра
- 2 с. л. краве масло Гхи
- 500 г кисело зеле
- 1 ч. л. червен пипер
- сол и смлян черен пипер на вкус
Начин на приготвяне на рецептата за свински ребра с кисело зеле:
- Загрейте фурната на 150 градуса.
- Нарежете ребрата на порции по две. В широк тиган загрейте маслото Гхи на средна температура. Поръсете ребрата с малко сол и черен пипер и ги поставете с тлъстата част надолу.
- Запечатайте ги от двете страни до златисто.
- Извадете ребрата и сложете в мазнината киселото зеле, като разбъркате добре за 1-2 минути.
- В тавичка наредете ред свински ребра, ред кисело зеле. Ако има останала мазнина в тигана, добавете и нея.
- Покрийте с алуминиево фолио съда и гответе около 3 часа, като към третия час отстранете фолиото.
- Поднесете ароматните свински ребра с кисело зеле на трапезата.
Това ястие става още по-вкусно, сготвено в глинен гювеч. Важно е да не забравяте, че гювечът се слага в студена фурна и след това се загрява. Предварително загрятата фурна може да доведе до спукване на съда.
Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“, както и в нейното продължение „Кето фантазии 2„.
Няколко кулинарни съвета:
- Добавете зеленчуци по желание към рецептата за свински ребра с кисело зеле. Имайте предвид обаче, че те ще добавят въглехидрати в ястието, и трябва да пресметнете това в порциите си.
- Ако разполагате с гювеч, добавете различни меса в рецептата – пилешко, домашна наденица или сланина. Подобна е рецептата за капама, която се прави със сарми или се добавя ориз към ястието, но тъй като той е високовъглехидратен, го избягваме.
Други подобни рецепти в кулинарния ни блог:
- пуйка с кисело зеле и кето продукти
- капустница – зелева супа със свинско и наденица
- сочни свински ребра с барбекю сос
- постно прясно зеле на фурна
- крехко свинско бонфиле
- свинско с гъби
- свинско със зеле на фурна
- рецепта за крехко свинско на конци
Всяка седмица публикуваме нови кето рецепти – следи редовно кулинарната ни секция за интересни и неустоими предложения.
Защо киселото зеле е здравословно?
Киселото зеле е ферментирало зеле, което произвежда полезни за червата пробиотици. Много учени вярват, че голям процент от нашия имунитет се намира в храносмилателния ни тракт и се управлява от добри бактерии.
С богатия си пробиотичен профил киселото зеле подхранва нашата чревна лигавица именно с тези добри бактерии.
То е невероятно питателно и здравословно. Освен пробиотични бактерии, осигурява и витамин К2 – едно от най-важните хранителни вещества за дългосрочното здраве на костите поради способността му да подпомага свързването на калций и други минерали в костния матрикс.
Яденето на кисело зеле укрепва имунната система, подобрява храносмилането и намалява риска от някои заболявания. Важна част е и от диетите за сваляне на килограми.
Освен това киселото зеле е топ кето храна за зимата.
Как да се възползвате от здравословните ползи на киселото зеле?
Много здравни експерти вярват, че най-добрата форма на кисело зеле е натуралната. За съжаление процесът на топлинна обработка при рецептата за свински ребра с кисело зеле унищожава много от здравословните бактерии.
За да се възползвате от подобряването на имунната функция, като ядете кисело зеле, най-добрият начин да постигнете това е да консумирате 2 супени лъжици необработено кисело зеле дневно.
Още от здравословната ни кухня
Ако тази рецепта за свински ребра с кисело зеле ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Всички имаме нужда от апетитна рецепта за свински ребра в арсенала си. Поднесете тези неустоимо вкусни ребра на […]
Насладете се на апетитни рецепти за сочни свински пържоли на скара, които ще се усладят и на най-капризните.
Днес сме в кухнята, за да приготвим свинско с гъби – засищащо и апетитно ястие за обяд или […]