Какви са предимствата на средиземноморската диета?

Средиземноморската диета не просто е сред най-популярните диети, но е и включена в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство на човечеството. Тази диета комбинира начина на живот и хранителните навици на хората, живеещи в средиземноморския регион, които неслучайно показват крепко здраве и голяма продължителност на живота.
Средиземноморската диета – меню и история
В менюто на средиземноморската диета се включват и риби, богати на омега-3 мастни киселини, като сьомга, сардини и риба тон, като те се консумират умерено. Храните с високо съдържание на наситени мазнини, като червено месото месо, се консумират много рядко.
Яйцата и млечни продукти, като кисело мляко и сирене, също могат да бъдат част от средиземноморската диета, но също в умерени количества. Позволено е и по чаша червено вино вечер.
Земите около Средиземно море са били събирателна точка на много култури и цивилизации.
Селското стопанство започва с отглеждането на зърнени и бобови култури в региона, който днес включва страните от Източното Средиземноморие (Ливан, Израел, Палестина, Сирия, Йордания и Ирак). Финикийците, гърците и римляните започват да култивират маслиновите дървета за производството на маслини и тяхното масло, пшеницата за приготвяне на хляб и лозята за производство на грозде и неговия ферментационен продукт – виното.
Важно развитие на средиземноморската диета настъпва, когато през осми век маврите окупират испанския полуостров. Там те донасят своята богата култура, заедно с ориза, лимоните, патладжаните, шафрана и други полезни подправки. През 1492 г. пък Христофор Колумб се завръща в Испания с домати и чушки, които стават неразделна част от средиземноморската диета.
Какви ползи има за организма?

През 50-те години на миналия век д-р Ансел Кийс открива, че начинът на хранене на хората, живеещи в райони около Средиземно море (най-вече в Южна Италия и Гърция), влияе върху по-голяма продължителност на живота и добро здраве.
Американската сърдечна асоциация одобри средиземноморската диета като начин на хранене, който може да помогне за намаляването на риска от сърдечни заболявания и инсулт, както и редица други здравословни проблеми.
На нейната основа е разработена DASH диетата, която е хранителен метод, чрез който да се понижи високото кръвно налягане и да се предотвратят сърдечно-съдови проблеми.
В средиземноморската диета се консумират предимно пълнозърнестите храни, които са богати на фибри и съдържат много минерали и полезни фитохимикали. Те намаляват значително риска от сърдечно-съдовите заболявания, диабет, рак и други здравословни проблеми.
Бобовите храни поддържат нивата на кръвната захар в нормални стойности и осигуряват достатъчно протеини, фибри, витамини от група В, желязо и редица други хранителни вещества.
Средиземноморската диета е богата на зеленчуци и плодове, за които се смята, че могат да помогнат за предотвратяване на сърдечно-съдовите заболявания, може дори да предотврати някои видове рак според клинично проучване, публикувано в рецензираното списание на академията по диетика и хранене „Journal of the American Dietetic Association„.
Средиземноморската диета използва за мазнина най-вече екстра върджин зехтин, който е растителен източник на ненаситени мазнини, за които е доказано, че намаляват риска от инсулт и инфаркт и понижават високо кръвно налягане.
Зехтинът е изследван като потенциален здравословен фактор за намаляване на общата смъртност и риска от хронични заболявания.
В диетата се включват и повече ядки, които са натурален източник на магнезий и още куп полезни нутриенти.
Какви храни включва средиземноморската диета?

Най-голям акцент при средиземноморската диета се поставя върху плодовете, зеленчуците, ядките и студенопресования екстра върджин зехтин. Ето какво трябва да знаем относно техния прием:
- Най-висока е консумацията на пълнозърнести и бобови култури, голям брой зеленчуци, включително зеленолистните, плодове, ядки и екстра върджин зехтин.
- Среден е приемът на риба, яйца, млечни продукти и червено вино.
- Нисък е приемът на червени меса и захарни изделия.
Пълнозърнести и бобови храни:
- Ориз
- Овес
- Ечемик
- Булгур
- Кус-кус
- Просо
- Полента
- Боб
- Леща
- Нахут
- Киноа
Зеленчуци:
- Краставици
- Домати
- Листни зеленчуци
- Патладжани
- Тиквички
- Картофи
- Сладки картофи
- Бамя
- Броколи
- Моркови
- Ряпа
- Грах
- Гъби
- Чушки
- Лук
- Чесън
Плодове:
- Ябълки
- Круши
- Праскови
- Кайсии
- Нектарини
- Грейпфрут
- Мандарини
- Череши
- Боровинки
- Смокини
- Пъпеш
- Нар
- Авокадо
- Маслини
Ядки и семена:
- Орехи
- Лешници
- Бадеми
- Кашу
- Шам-фъстък
- Кедрови ядки
- Тиквени семки
- Слънчогледови семки
Билки и подправки:
- Бахар
- Босилек
- Дафинов лист
- Карамфил
- Кориандър
- Червен пипер
- Кимион
- Копър
- Мента
- Индийско орехче
- Риган
- Магданоз
- Розмарин
- Градински чай
- Смрадлика
- Мащерка
- Куркума
- Канела
Пилешкото и пуешкото месо, киселото мляко и сиренето и яйцата също могат да бъдат включени в средиземноморската диета, но в умерени количества.
Какво трябва да избягваме?
Диетата насърчава да се консумират предимно естествените и домашно приготвени ястия и да се избягват консервирани и пакетирани храни. Ето какво е трябва да избягваме да койнсумираме по време на средиземноморската диета:
- Рафинирани зърнени храни: бяло брашно, бял хляб, бяла паста.
- Рафинирани масла: рапично олио, соево олио, маргарин.
- Червени и преработени меса: колбаси, консервирани меса.
- Храни с добавена захар или други подсладители: газирани напитки, пакетирани лакомства.
Препоръките да се избягват още пушенето и всички тютюневи продукти, въпреки че консумацията им е типична за тези ширини.
Примерно седмично меню

Най-големият плюс на средиземноморската диета е огромното разнообразие от продукти, които можем да ползваме в кухнята. Ето едно примерно меню стила на хранене на хората от Средиземноморието. В него няма нищо задължително, даже прилагането на въображение в кухнята е препоръчително.
Ден 1
Закуска: Фритата – омлет със зелечуци (броколи, чушки, сладък картоф)
Обяд: Зелена салата с краставици и моркови, овкусена със зехтин и лимонов сок, пилешко филе и филийка пълнозърнест хляб
Следобедна закуска: Плод по избор
Вечеря: Супа леща и салата от киноа, рукола, домати и краставици, овкусена със зехтин и балсамов оцет
Ден 2
Закуска: Гранола с малини и кисело мляко
Обяд: Останалата част от лещата и две филийки пълнозърнест хляб
Следобедна закуска: Шепа ядки
Вечеря: Съомга с гарнитура задушен спанак и чаша червено вино
Ден 3
Закуска: Авокадо тост – 2 пълнозърнести филийки с авокадо, поширано яйце и чери домати
Обяд: Вегетариански гирос с печен нахут
Следобедна закуска: Смути от горски плодове
Вечеря: Салата риба тон, овкусена със зехтин и лимонов сок, и пълнозърнест пита чипс с домашен хумус
Ден 4
Закуска: Чаша кисело мляко с горски плодове
Обяд: Зеленчуци на скара (тиквички, патладжан, чушка, лук) и филийка пълнозърнест хляб
Следобедна закуска: Ябълка и шепа ядки
Вечеря: Гръцка салата, овкусена със зехтин и балсамов оцет, морски дарове и чаша червено вино
Ден 5
Закуска: Гранола със стафиди, мед и ябълка
Обяд: Шакшука
Следобедна закуска: Кисело мляко
Вечеря: Салата табуле и печено халуми
Ден 6
Закуска: 2 филийки с фъстъчено масло и банан
Обяд: Пица с пълнозърнест блат и зеленчуци (зелена и червена чушка, гъби, чери домати)
Следобедна закуска: Билков чай и плод по избор
Вечеря: Филе от лаврак с гарнитура задушени броколи, моркови и чаша вино
Ден 7
Закуска: 2 филийки пълнозърнест хляб с рикота, смокини и мед
Обяд: Останалата част от пицата
Следобедна закуска: Шепа орехи или кедрови ядки
Вечеря: Бобена салата с лук, овкусена със зехтин и порция Пармиджано ди меландзане
Рецепта за Пармиджано ди меландзане

| Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в 1 порция |
|---|---|---|
| 60 минути подготовка + 55 минути време за готвене | 6 | 24 г нетни въглехидрати, 442 калории, 32 г мазнини, 7 г фибри, 18 г протеин |
Необходими съставки:
- 2 патладжана, около 700 г
- 500 г пресни домати
- 2 скилидки чесън
- 1 щипка захар
- 250 г моцарела лайт
- 150 г пармезан
- няколко листенца пресен босилек
- масло Гхи, за пържене
Начин на приготвяне:
- Нарязваме патладжаните на тънки филийки напречно.
- Измиваме ги добре и ги подсушаваме, за да се премахне горчивината.
- Пържим на умерен огън.
- Нарязваме на ситни кубчета доматите и чесъна, също на ситно.
- Запържваме чесъна и добавяме доматите плюс щипка захар и сол на вкус.
- Пържим, докато сосът се сгъсти.
- Нареждаме в тава за печене, като повтаряме ред патладжани и ред доматен сос.
- Отгоре поръсваме с настъргана моцарела и пармезан.
- Покриваме с фолио и ги печем 30-35 минути на предварително загрята на 200 градуса фурна.
- Поръсваме със свежи листа босилек.
Бон апети!
Достатъчно ли е да спазваме само средиземноморска диета?

Правилните хранителни навици са много съществени, но това не е достатъчно. Най-нездравословно се отразява стресът и води до редица неприятни последици за тялото. Хората от средиземноморския регион живеят много по-спокоен начин на живот, наслаждават му се и умеят да изпитват истинско удоволствие от храната.
Ястията се приготвят с любов и са начин, чрез който се сплотяват членовете на семейството. Традициите и рецептите за семейните гозби се предават от поколение на поколение и са ценно наследство, затова и се препоръчва приготвяне на храната и хранене в компанията на семейство и приятели, а не пред екран. За италианците готвенето е тайнство и ритуал и може би точно заради това те са толкова здрави и живеят дълго.
Други здравословни съвети, които да следваме по време на средиземноморската диета, включват редовна физическа активност, консумиране на местни плодове и зеленчуци по възможност и избягване на пакетирани храни.
Заключение
При наличието на множество режими и диети понякога намирането на най-правилния избор може да е трудно. Средиземноморската диета не е еднократно решение, а стил на живот и умение да се изпитва удоволствие от храната. Чрез нея можем да превърнем храненето си от рутина в ритуал и да се наслаждаваме на живота.
Редица проучвания доказват ползите от спазването на средиземноморската диета, особено за тези с по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания. Смята се, че този хранителен режим е изключително здравословен и защитава не само сърцето, но и предпазва от още множество заболявания. Все пак, ако не сме сигурни дали това е подходящият хранителен режим за нас, или не знаем точно как да постигнем поставена цел, е добре да се посъветваме със специалист, преди пристъпване към диетата.
Често задавани въпроси
Какво представлява т.н. средиземноморска диета?
Средиземноморската диета е разработена през 80-те години на миналия век в САЩ, като е вдъхновена от начина на хранене на италианците и гърците.
Кои храни включва тя?
Диетата дава приоритет най-вече на пълнозърнестите храни, плодовете, зеленчуците, бобовите култури, ядки, билки, подправки и зехтин.
С какво е полезна?
Тя намалява значително риска от сърдечно-съдовите заболявания, диабет, рак и други здравословни проблеми.
Източници
- Mayo Clinic. Mediterranean diet for heart health July 15, 2023
- McManus, K. A practical guide to the Mediterranean diet March 22, 2023 Harvard Health Publishing
- Johns Hopkins Medicine. Take Your Diet to the Mediterranean
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Диета Зоната позволява разнообразно хранене, грижи се за хормоналния баланс и свалянето на килограми.
Чували ли сте за пескетарианска диета? Тя позволява на вегетарианците да добавят риба и морски дарове към режима
За ползите от противовъзпалителна диета напоследък се говори много като алтернативен начин на хранене, подпомагащ борбата с възпаленията









