Нар – 6 ползи от екзотичния плод

Обновена: 09.08.2024|
Нар.

Нарът е плод, който, макар и екзотичен, е посещавал кухнята на не един-двама човека. Яркият червен цвят, интересната форма и сладкият вкус са привличали хората от векове насам към интересния плод. Освен тези си качества, нарът съдържа и много полезни качества.

Съдържание

Какво представлява плодът нар?

Нарът е плод, който е известен на повечето хора с тръпчивия си сладък вкус, интересна форма и ярък червен цвят. Той е пълен с антиоксиданти, витамини C и K и фибри. Ползите включват подобрено здраве на сърцето, намалено възпаление и подобрена памет. Нарът също така подпомага храносмилането.

 

Растението нар в ботаниката

Нарът е широколистно растение Punica granatum, което е част от малкото ботаническо семейство Punicaceae. Плодът расте на храсти и дръвчета, извисяващи се до 8 метра. Нарът се състои от стотици месести ядливи семки, които имат два пласта обграждение. Единият е дебелата, твърда, неядлива кора, от която се правят чайове, а под нея е по-меката бяла кожа, която разпределя семките в отделения. Растението е дълголетно и сухолюбиво, листата му са дълги и тънки, а плодът е във форма хексагон и е голям колкото портокал.

Растението се оказва изключително приспособимо – макар да предпочита топлия климат, вирее на много места.

 

Произход и история

Червеният нар е един от първите култивирани плодове на територията на Азия – заедно с лозята и смокините. Опирайки се на месопотамски източници, можем да заключим, че плодът е много древен – той е култивиран и консумиран в продължение на поне пет хилядолетия.

Благодарение на финикийците, плодът е разпространен и на територията на африканския континент с пренасянето му в тогавашния пунически град Картаген. Така произлиза и днешното латинско име на плода. Punica granatum означава “дървото на пуническата страна”.

След това сладкият плод е разпространен на територията на Римската империя. Това се случва по време на воюването между двете империи.

В голяма част от страните, нарът е редовна съставка в много национални кухни, голяма част от които са азиатски. В миналото сладкият нар е използван в аристократичните кухни, но и в тези на по-бедните жители. Преди векове нарът е бил част от режима на хранене на сасанидските императори, но и на бедните хора в Иран – поради невъзможността да мариноват месото с оцет, са го замествали със сок от нар.

В днешно време нарът вирее в различни части на света – в  много средиземноморски страни, в Америка също. Въпреки че растението може да вирее и да ражда плод на различни типове климат, нарът се ражда най-качествен в страни с топъл и сух климат.

Нарът е свещен в много религии и вярвания – юдаизъм, християнство, ислям. Освен в авраамичните религии, нарът като символ участва в много древни митове и легенди, като в старогръцкия за Хадес и Персефона. Според него Персефона остава завинаги в Подземното царство, защото изяжда няколко семки от плода. Освен това нарът се среща и в будизма. До голяма степен нарът символизира едни и същи неща с леки вариации, във всички изброени вярвания.

Нарът традиционно символизира живот и прераждане, брак и плодовитост.

 

Хранителни стойности

 

zink 400
berb 02 600 02
zink 400
berb 02 600 02

Нар.

 

Нарът е изключително полезен и по други причини – малките семена съдържат много хранителни вещества. За сметка на това плодът е нискокалоричен и няма много мазнини. Това го прави прекрасен избор за ежедневно похапване.

Сладкият нар е изключително питателна храна. Една чаша от месестите семки съдържа:

  • калории: 144,4
  • въглехидрати: 32,6 г
  • фибри: 6,96 г
  • протеини: 2,9 г
  • мазнини: 2,04 г
  • витамин B5: 656 мг
  • витамин C: 17,74 мг
  • витамин E: 1,044 мг
  • витамин K: 18,6 мг
  • фолат: 66,2 мг
  • манган: 208 мг

 

Ползи от консумацията

Тръпчивият плод е изключително полезен. Може да бъде описан като “суперхрана”. Има нисък процент на мазнини и калории, но за сметка на това е богат на витамини, минерали, фибри и антиоксиданти. Многовариативността на хранителните вещества допринася за големия брой здравословни ефекти върху организма при консумация.

Антиоксидантно действие

Сладкият плод съдържа антиоскиданти, част от които са елагитанини, атоцианини и органични киселини, пуникалагини и хидролизиращи се танини. Химическите съединения предотвратяват оксидативния стрес в организма чрез елиминирането на свободните радикали – нестабилни молекули с несдвоени електрони, които могат да увредят клетките в тялото. Това е важно, защото те могат да причинят много хронични заболявания.

По този начин редовната консумация на нара може да предпази от клетъчна повреда.

Наличието на антиоксиданти има противовъзпалително действие над организма. Това е от изключителна важност, тъй като възпалението може да доведе до рак, диабет тип 2 и заболявания на сърцето.

Антираково действие

Възможно е редовното включване на вкусния нар към нашия режим на хранене да предотврати създаването на тумори. Причината за това са големият процент хранителни вещества, биоактивни компоненти и фитохимикали.

Антираковият ефект е постигнат благодарение на апоптозата – процесът на елиминиране на заразени или повредени клетки в организма.

Сърце

Гореспоменатите полифенолни съединения, освен че са от значение за предпазването от клетъчна повреда – и съответно от тумори – действат положително и на сърцето. Полифенолните съединения предпазват от атеросклероза – заболяване, причинено от натрупването на мазнини и холестерол по стените на артериите.

Според проучване, ежедневната консумация на сок от нар може да има позитивен ефект върху хората, болни от някои кардиологични заболявания, като нестабилна стенокардия и миокардна исхемия.

Разбира се, за хората, болни от кардиологични заболявания, следва това да са само допълнителни методи за лечение към тези, предписани от медицинско лице.

Здравословен за бъбреците

 

Нар, бъбреци.

 

Здравословният нар, освен всичко друго, се оказва и изключително полезен за хора, които имат наклонност към образуване на камъни в бъбреците. Предполага се, че причината за това са полифенолните съединения, които намаляват някои химически съединения, водещи до образуването на камъни – част от тях са фосфат, калций, оксалат. Консумацията на чай от кори на нар може да допринесе за полезните ефекти.

Нарът като пробиотик

Вкусният плод има пробиотичен ефект. Хранителните вещества в месестите семки са лесно разградими и подхранват полезните чревни бактерии като видовете Lactobacillaceae.

Здравословните бактерии в чревната флора са изключително важни – те поддържат чревното здраве, от което зависи здравето на организма изобощо. Балансираният чревен микробиом предпазва организма от хронични чревни, сърдечни и ракови заболявания.

Мозъчно здраве

Както споменахме по-рано, антиоксидантите имат противовъзпалителен ефект. Това се оказва важно и за мозъчното здраве.

Антиоксидантното съединение елагитанин предпазва от оксидативен стрес в организма, причинен от свободните радикали. Това е изключително важно, защото оксидативният стрес може да причини клетъчна повреда на организма. По този начин вероятността от заболяванията Алцхаймер и Паркинсон намалява.

 

Възможни странични ефекти

Въпреки многото ползи на сладкият нар, прекалената консумация може да доведе и до нежелани странични ефекти. Въпреки малкия процент наличие на мазнини и калории, нарът съдържа много въглехидрати и захар. Съответно не е препоръчително да бъде често похапван от хора с диабет или с проблеми с кръвната захар.

Естествено, хората, алергични към нар, в никакъв случай не бива да го консумират.

Освен това има вероятност редовната консумация на сладкия плод да създаде раздразнения на храносмилателния тракт – най-често диария.

 

Заключение

 

Нар.

 

Нарът е тръпчив сладък плод, намерил място в кухните на хора по различни части на света. Свежият вкус приканва хората да го похапват често и да го добавят към немалко ястия. Не по-малко значими са обаче големият брой ползи, които сладкият нар носи на човешкия организъм.

 

Често задавани въпроси

Какви са ползите за здравето от нара?

Наровете са богати на антиоксиданти, витамини и фибри, като предлагат ползи като подобрено сърдечно здраве, намалено възпаление, по-добро храносмилане и потенциални свойства за борба с рака.

Как мога да включа нар в диетата си?

Семената от нар могат да се добавят към салати, кисело мляко, смутита или да се консумират самостоятелно. Можете също така да пиете сок от нар или да използвате семената като гарнитура към различни ястия.

Има ли потенциални странични ефекти от консумацията на нар?

Нарът като цяло е безопасен, но някои хора могат да получат алергични реакции. Освен това сокът от нар може да взаимодейства с определени лекарства, така че е най-добре да се консултирате с лекар, ако приемате някакви медикаменти.

 

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 09.08.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

2d56f590f2544a1a7fc9fc582e14e408?s=96&d=mm&r=g

Яна Петрова завършва семестриално специалност “Българска филология”. Професионално се развива сферите на литературата и езикознанието, а свободното си време запълва с готвене, тренировки, планински преходи и каране на ролери.

Свързани публикации

Оставете коментар