Шам фъстък – всичко за консумацията му

Обновена: 15.01.2024|

Шам фъстък дървото е от семейството на кашуто, но не и от това на обикновения фъстък. Латинското му наименование е Pistacia vera, което се превежда като „истински фъстък“.

 

Какво представлява шам фъстъкът?

Дървото на ядката е известно също като „дървото на живота“. Интересно е, че невинаги е дърво – среща се и под формата на храст.

Достига до 6 метра височина с гъста, ниска и широка корона. Кората е покрита с пукнатини, има сиво-кафява шарка. Шушулката е с яйцевидна форма, с леко заострен връх. Семената са със зеленикав цвят.

husk 400
husk 600

 

husk 400
husk 600

Произход и състав

Шам фъстъкът произхожда от древният малоазийски град Вавилон. Твърди се, че дърветата му са били във висящите градини на Семирамида. Познато е от  6759 г. пр. Хр.

В древна Персия бил приеман като признак на богатство, плодородие и просперитет. Наричан е още “вълшебният орех“.

Легендата разказва, че Савската царица постановява шам фъстъка като изключително кралска храна, като стига дотам, че забранява на обикновените хора да отглеждат тези ядки за лична употреба.

Китайците го наричали “щастлив орех“ поради причината, че имал напукана черупка, наподобяваща усмивка.

 

Видове шам фъстък

 

Шам фъстък.

 

Дръвчетата на шам фъстъка растат в по-сухи райони. Търпят летните горещини и хладните зими, но не виреят при висока влажност.

Половината световно производство на ядката е в Иран, след него се нареждат САЩ с 20%, следвани от Турция, Китай, Сирия, Гърция, Италия, Афганистан, Пакистан, Индия и Испания.

От Испания

Благодарение на благоприятния климат, предразполагащ растежа, и на широкия температурен диапазон между деня и нощта, испанският шам фъстък се отличава с изключително интензивен вкус.

Ролята на Испания става все по-значителна за световния пазар на „истински орех“.

От Иран

В Иран съществуват много различни видове на ядката – Охади, Джандаги, Харати, Ебрахимабади и други.

Въпреки големия брой разновидности, главно разграничение се прави между тези два сорта:

 • Заоблени или кръгли – към тях спадат Охади, Калех, Гучи и Джандаги.
 • Удължени или дълги – към тях спадат повечето ирански сортове – Акбари (най-добре познатият сорт) Харати, Ебрахимабади, Хасанзаде, Фадоги-Гафури, Момтаз и други.

 

От Калифорния

Както Иран, Калифорния също е дом на няколко вида шам фъстък:

 • Керман – въведен през 1957 г., този сорт е най-ценният и широко разпространен в Калифорния. Растението е енергично и цъфти около средата на септември.
 • Червено Алепо – раждат едри и кръгли плодове, берат се в края на август – началото на септември.
 • Сфакс – типични за този сорт са плътните гроздове от шам фъстък и малки семена с отлично качество.
 • Трабонела – растение, което дава малки, зелени семена, които узряват в средата на септември.

 

От Турция

 

Шам фъстък - баклава.

 

Най-съсредоточено е отглеждането на ядката в югоизточните части на Турция.

Ето и сортовете:

 • Узун – средно голям плод с овална форма, тънка черупка, светлозелено семе
 • Кирмизи – плодът е средно голям с овална форма, червена околоплодна стена и средно голямо зелено семе
 • Абиад Миуи – средно големи плодове и семена, с много добър вкус
 • Ашури – с голям светлочервен плод и голямо семе
 • Ейнтаби – малки и сплеснати плодове
 • Айими – средно големи, тъмночервени плодове
 • Ел-Батури – голям белезникав плод
 • Ел-Джалале – малък и продълговат плод, червеникаво бял на цвят

 

От Италия

Италианското производство на ядката се извършва почти изцяло в Сицилия, където най-подходящите райони за отглеждане се намират в провинциите Катания, Агридженто и Калтанисета.

Най-известният и ценен сорт е известният зелен шамфъстък Бронте (със защитено наименование за произход), който носи титлата “зеленото злато“ на Сицилия.

Има още няколко сорта, характерни за Италия:

 • Бианка/Наполетана
 • Церасола
 • Инсолия
 • Силвана

 

Как се използва в кухнята?

 

Шам фъстък - сладолед.

 

Вкусните ядки са едни от най-любимите вкусове на много хора в наше време, но използването им в кулинарията е започнало преди повече от 2500 години.

Ястията с шам фъстък се поднасят в много елитни ресторанти, но може да се използва без проблем и в кухнята у дома. Приготвя се под всякаква форма, суров или обработен.

Важно е хора с алергии към ядки да не консумират шам фъстък.

Ядките могат да се използват в десерти – торти, шоколади, сладоледи, влагат се и в печива. Може да ги прибавим и към солени ястия – патица, свинско, всякакъв друг вид месо, добра добавка е и към различни вариации на салати.

 

Какви ползи има консумацията му?

Още в Светото писание се споменава за ползите на шам фъстъка. Прието е, че е полезно да се консумират по 30 г на ден (30 бр. ядки).

 

Намаля нивата на кръвната захар

От изследвания се разбира, че шам фъстъка помага на хора с диабет тип 2. Приемът на шам фъстък помага да се контролира нивото на кръвна захар.

Съдържа високо количество фосфор, който разгражда протеините, помагайки на тези, които са останали последни в организма, да се превърнат в аминокиселини.

 

За здраво сърце

Шам фъстъкът контролира холестерола, което предотвратява риска от сърдечни заболявания. Голяма чат от тези проблеми се пораждат от нездравословното качване на килограми, които притискат сърцето и може да се стигне до инсулт.

Прието е, че една шепа от „истинския фъстък“ сутрин намаля нивото на холестерола и калориите. Източник е на витамин Е, който филтрира лошия холестерол и плака от тялото, като позволява на кръвта да преминава плавно.

Шам фъстъкът има противовъзпалително действие, което също е полезно за здравето на сърцето.

 

Ползи при загуба на тегло

Шам фъстъкът е богат на фибри, които намаляват апетита по здравословен начин. Това е още една причина да го консумираме сутрин.

Освен това полезните мазнини във шам фъстъка поддържат броя на калориите на ден под контрол.

 

За подсилване на имунитета

За създаването на червени кръвни клетки е важно и съдържанието на витамин В6. С консумацията на шам фъстък си го осигуряваме и чрез него се спомага запазването на здрави лимфа и далак.

Приемът на му засилва имунната система, помага по-качествено да се бори с инфекциите и защитава.

 

По-добра нервна система и хемоглобин

Въпросният витамин В6, съдържащ се в ядката, подпомага образуването на миелин, който от своя страна образува щит около нервите, като с негова помощ защитава нервната система и подобрява нейното функциониране.

Витаминът е в полза на добрата работа на амините, които се явяват молекули за съобщения в тялото. Приемът на шам фъстък помага за отделянето на вътрешни киселини, които успокояват нервите.

В6 е отговорен за това, че ще има по-добро и бързо производство на хемоглобин в тялото. Хемоглобинът, от своя страна, отговаря за пренасянето на кислород в кръвта.

 

За здрави черва и по-добро храносмилане

Той е богат източник на фибри – разтворими и неразтворими. Те са важни за доброто храносмилане, предотвратяват състояния на запек и диария.

Редовната употреба на шам фъстък помага за правилната работа на червата и ефективното им пречистване от шлаки и токсини.

Намалява се рискът:

 • От развитие на храносмилателни разстройства
 • От рак
 • От сърдечни заболявания

 

Подобрява зрението

Редовната консумация на шам фъстък има способността да подобри зрението, тъй като съдържа каротеноиди – източници на лутеин и зеаксантин.

Това са антиоксиданти, които се борят с увреждането на макулата – частта от ретината, отговорна за централното зрение, с което виждаме детайлите. Проявява се около 60-65 годишна възраст.

 

Предотвратява преждевременното стареене

Благодарение на съдържанието на мастни киселини, кожата се овлажнява, подхранва и става по-еластична.

Наситената наличност на витамин Е помага за борбата със сухата кожа. Полезен е и масажът с масло от шам фъстък.

 

Придава по-добър вид на косата

Помага за това косата да бъде по-блестяща и здрава. Съдържа биотин, който подхранва косата, бори се с косопада и я прави по-гъвкава.

Маска за коса от „истинския фъстък“също би била полезна за подхранване на цъфналите краища. Наличието на мастни киселини в ядката помагат за растежа на косата.

 

Предотвратява рак

Съдържанието на витамин В6 в шам фъстъка повишава броя на белите кръвни клетки в кръвта, които са ефективни в борбата с фактори, причиняващи рак и в тази със свободните радикали.

 

Подобрява здравето на мозъка

Консумацията на шам фъстък е полезна за по-доброто производство на хемоглобин и кислород в кръвта. Това прави потокът на кръвта по-добър, което значи, че и мозъкът функционира по-добре.

 

Дава UV защита

 

Шам фъстък предпазва от UV лъчи

 

Може да ви се струва малко необичайно, но приема на шам фъстък образува нещо като защитен слой на тялото, който го предпазва от влиянието на вредните UV лъчи.

Това отново е благодарение на високото съдържание на витамин Е, който действа благоприятно на кожата. Защитавайки я от UV лъчите, консумацията на шам фъстък забавя стареенето.

 

Ползи при бременност

Препоръчва се, тъй като фитостеролите и витамините в шам фъстъка помагат за укрепването на имунната система на майката. Шам фъстъкът съдържа калций, зеаксантин и лутеин, които подпомагат изграждането на костната тъкан на бебето.

Приеманото количество шам фъстък на ден не трябва да надвишава 15-20 ядки.

При кърмене след раждането, консумацията трябва да се избягва, за да се предотврати евентуална алергична реакция от страна на бебето.

 

Как се съхранява?

Шам фъстъкът е склонен да гранясва, затова трябва да се съхранява правилно.

След като се отвори опаковката, липидите се излагат на топлина, окисляват се и гранясват.

Няма точно определен срок на годност на шам фъстъка, това колко ще издържи зависи от това как се съхранява и дали е обелен или в шушулка. Беленият се съхранява по-дълго от необеления.

Важно е да се държи в плътно затворена кутийка. Ако оставим шам фъстъка на стайна температура, ще издържат около седмица-две.

Ако го държим в хладилник, може да остане в годност до шест месеца. Във фризер срокът му се удължава до една година.

 

Кога е най-добре да се консумира?

Хубаво е шам фъстъкът да се консумира вечер между 18:00 и 21:00 часа, за повишаване нивата на мелатонин. Отнема време, за да бъдат усвоени полезните му вещества, но това е, за да може кръвта да пренесе триптофана до епифизната жлеза и да се произведе допълнителен мелатонин.

Триптофанът е неизменна аминокиселина, полезна за съня, която организмът не може да произвежда сам и се налага да си я добавяме чрез храна или добавки.

Освен самата ядка, маслото в тях също е полезно за съня.

Има куп ползи от това да консумираме шам фъстък сутрин. Една от които е, че ядката може да стимулира интелектуалните способности и да намали възможността за разсейване.

 

Заключение

Шам фъстъкът е богат източник на здравословни мазнини, фибри, протеини, антиоксиданти и различни хранителни вещества, включително витамин В6 и тиамин.

Освен че са изключително полезни, ядките шам фъстък са също толкова вкусни и лесни за адаптиране в кулинарията.

Полезен ли е шам фъстъкът при бременност?

Препоръчва се, тъй като фитостеролите и витамините в шам фъстъка помагат за укрепването на имунната система на майката. След раждане, при кърмене, консумацията трябва да се избегне.

Колко шам фъстък е полезно да се консумира на ден?

Прието е, че е полезно да се консумират по 30 г шам фъстък на ден (30 бр ядки).

Може ли да готвим с шам фъстък?

Комбинира се с десерти, използва се и в печива. Може да го прибавим и към солени ястия – патица, свинско, всякакъв друг вид месо, добра добавка е и към различни вариации на салати.

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 04.05.2023|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Диляна Илиева
Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 15 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 4 май 2023 в 10:29 | Категория: Хранене и видове храни