Босилек – 5 лечебни ползи и приложение на ароматната билка

Обновена: 26.11.2024|
Вкус и мирис - каква е разликата.

Босилекът е познат под името “царска билка” и “лек за 101 болести” или като основна съставка в сос песто. Той помага при редица състояния на организма и предотвратяването им. Затова и си заслужава да го познаваме и използваме – по възможно най-добрия начин.

Какво е босилек?

Босилекът е ароматна билка, широко използвана в кулинарията, традиционната медицина и козметиката. Произлиза от Индия и е известен със своя свеж аромат и богатство на антиоксиданти, витамини и етерични масла. Растението има противовъзпалителни, антимикробни и храносмилателни свойства, както и благоприятно въздействие върху кожата и здравето на имунната система и сърцето.

Босилекът е крехко растение, което можем да намерим свежо в естествената му среда през по-топлите месеци от годината. То расте и цъфти от юни до септември и е сред едногодишните растения, които можем да отличим по характерните продълговати листенца и нежни цветовете в лилаво-бяло или червено. Именно когато растението се покрие с деликатен цвят е най-добре да го откъснете и да го използвате в свеж вид или за сушене.

Важно да знаем, че по време на сушене и дълго съхранение босилекът не губи своите качества.

Както в кулинарията, така и в медицината и козметиката, се използват предимно надземните му части. Много разпространен е в индийската кухня и религия – в далечната и екзотична Индия растението има дори свещен характер заради всички своите свойства. Много популярно е и в Средиземноморието и по-специално – в Италия. Там билката е на почит при приготвянето на различни сосове, застройки и заливки.

 

Хранителен състав на босилека

 

Пресен босилек, който може да се използва като подправка на вкусни ястия. Не е сушен, за да се добави към билки.

 

Ароматът далеч не е най-голямото предимство на босилека. Той е прекрасен източник на много витамини и микроелементи. Сред тях са:

  • витамин K
  • витамин А
  • витамин Ц
  • желязо
  • калций
  • магнезий
  • манган
  • калий

 

Те помагат на организма да има силна имунна система, добро зрение и работещ активно метаболизъм. И нека не забравяме за това, че босилекът допринася за здравословното количество фибри в тялото ни – и то в комбинация с малко калории и още по-малко протеини. В комбинация, всички тези витамини и елементи предпазват и влияят положително при много здравословни състояния.

 

Познатите от босилек ползи за здравето

Босилекът е растение, познато в кулинарията, но всъщност то притежава и множество здравни ползи.

1. Антибактериално и противовъзпалително действие

На първо място стои антибактериалното действие на босилека. Основна заслуга за силния ефект върху имунитета имат флавоноидите (вещества с влияние на клетъчно ниво). Под тяхно влияние бактериите в организма намаляват, а изследвания твърдят, че те дори защитават ДНК и хромозомите от радиация.

Благодарение на своето противовъзпалително действие се използва и при инфекциозни и хронични състояния на отделителната система и дихателните пътища. Медици в миналото често го използвали именно заради това и при трудно зарастващи рани.

2. Предпазва от увреждане на клетките

Листата на босилека са богаати на антиоксиданти, естествените съединения, които защитават клетките на тялото ни. Нашите клетки се увреждат от оксидативен стрес, когато имат твърде много свободни радикали. Тялото ни произвежда свободни радикали в отговор на стрес, но антиоксидантите действат като щит срещу свободните радикали и здравословните проблеми, които причиняват.

Оставен без контрол, оксидативният стрес може да доведе до здравословни състояния на рак, сърдечно-съдови заболявания, катаракта и възпалителни заболявания.

3. Ракова превенция

 

босилек, борба с рака

 

Различни проучвания показват потенциала на етеричното масло от сладък босилек да предпази от някои видове рак. В едно лабораторно изследване сладкият босилек предотвратява растежа на човешки ракови клетки на дебелото черво, изследвани в епруветки.

В друго проучване учените установяват, че екстрактите от листа от шест различни вида босилек имат противоракови свойства. Босилекът пречи на способността на раковите клетки да растат и да се размножават, дори в крайна сметка ги унищожава.

4. Сърдечно здраве и контрол на нивата на холестерола

Не трябва да забравяме, че желязото и калият в босилека влияят добре на сърдечно-съдовата ни система. В комбинация с витамин А, те защитават кръвоносните съдове и улесняват работата на сърцето. В допълнение, те още намаляват лошия холестерол в кръвта.

Практикуващите традиционна китайска медицина (ТКМ) са лекували сърдечно-съдови заболявания с босилек от векове. Босилекът съдържа евгенол, масло, което може да помогне за понижаване на кръвното налягане, тъй като отпуска кръвоносните съдове.

5. Подсилва менталното здраве

Билката има изразено противоспазматично и болкоуспокояващо действие. Това я прави помощник при стресови състояния,  именно затова се приема и при умора. Там голяма роля имат както микроелементите в състава й, така и високите нива на етерични масла. Затова и босилекът често се използва и в ароматерапията.

Изследванията показват, че ежедневната консумация на босилек може да повлияе на много аспекти на психичното ни здраве. Подобрява когнитивната функция, включително краткосрочната памет и вниманието, настроението и намалява чувството на безпокойство. Друго изследване показа, че етеричните масла от босилек имат потенциала да намалят депресията и свързаната със стреса и възрастта загуба на паметта.

Любопитно: Босилекът е и добре познато средство за разгорещяване на страстите и повишаване на физическия апетит.

 

Козметично приложение

Босилекът е ценен в козметиката, благодарение на своите антиоксидантни, антимикробни и противовъзпалителни свойства. Той е богат на витамини А и Ц, които насърчават клетъчната регенерация, подобряват текстурата на кожата и я предпазват от стареене. Етеричните му масла помагат за успокояване на зачервявания и раздразнения. Той е подходящ при хора с чувствителна кожа.

Антимикробните му свойства го правят ефективен в борбата с акнето, като помага за почистване на порите и предотвратява замърсяване. Използван в маски и тоници, босилекът изравнява тена и придава сияен ефект на кожата. Неговото освежаващо действие намалява подпухналостта и уморения вид. Маслото от босилек помага при кожни обриви и оток.

В продуктите за коса, босилекът стимулира растежа на косата, укрепва космените фоликули и помага за справяне с пърхота. Тази универсална билка е ключова съставка в натуралните козметични формули за здрава и красива кожа и коса.

Едно проучване установява, че екстрактът от босилек е ефективен при лечение на косопад, тъй като насърчава растежа на косъма, когато е включен като част от рутината ни.

Как да го приложим в кухнята?

 

Зеленчуци, повечето от които богати на мазнини. Две ръце, които режат авокадо.

 

Като билка, босилекът намира приложение по редица начини както в козметиката, така и в медицината и хранително-вкусовата промишленост.

Чаят от босилек се препоръчва при нервна или разстроена храносмилателна система. Изключително полезно средство е и срещу газове. Любопитен факт е, че подобрява и апетита – дори при трудно лечими състояния на хранителни разстройства от различен тип и вид. Чаят от босилек има диуретичен ефект и за отделителната система – затова се препоръчва и при бъбречни проблеми и задържане на вода в тялото.

Нещо повече – босилекът е безопасен за консумация от бременни и кърмачки под формата на чай, отвара или сос към салата. При кърмещите майки той дори стимулира произвеждането и отделянето на кърма. Тя, от своя страна, е богата на редица полезни за бебето вещества, пренесени от билката в организма на майката.

Босилекът е подходящ за подправяне на различни храни и се използва много често в Европейската кухня. Най-често от него се приготвя сос песто или дресинги за салати, но отива много и на морска храна. Придава чудесен вкус и аромат на ястия с яйца като омлети, кишове и фритати.

Босилекът е страхотно допълнение към домашна лимонада и придава свежест на всяка глътка.

Заключение

Прочутият с множеството си босилек ползи е билка, която може да бъде приложима както в народната медицина и кухнята, така и към козметиката. От тази билка може да се извличат етерични масла, босилкова вода и различни тинктури. Той е широкоразпространен и популярен в Европа и Азия като свежа и аромтна подправка, достойна за много различни ястия.

А най-хубавото е, че можем да отглеждате босилек лесно у дома. Той изисква грижи на около 15 градуса и умерено поливане, а в замяна ще бъде мечтана подправка за всяко ястие и ще прогонва насекомите като комари и пеперуди през влажните сезони.

 

Често задавани въпроси

Помага ли за растежа на косата?

Той е пълен с хранителни вещества като витамини А и Ц, желязо и калций, които са от съществено значение за пълноценния растеж на косата.

Бременните могат ли да консумират босилек?

Безопасено е за консумация от бременни и кърмачки и дори е полезено за бебето, тъй като полезните съставки достигат и до него.

Кога не бива да употребяваме босилек?

След претърпяването на оперативна намеса не е добре да се консумира босилек или да се използва за външно приложение, тъй като може да причини кървене.

 

Категории: Билки и чайове, Хранене и видове храни|Публикувана: 20.08.2019|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

mobile front

Популярни продукти

49ba106e715c855274a0ed254826b4e3?s=96&d=mm&r=g

Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Свързани публикации

Оставете коментар