Слънчогледово олио или зехтин – кое е по-полезно?

Обновена: 01.01.2024|

Дискусията за полезността на слънчогледовото олио и зехтина се води от години – особено в днешната наситена с информация и желание за по-здравословно хранене среда. Именно в  информационен поток понякога е трудно да преценим кое е по-полезно да консумираме: слънчогледово олио или зехтин.

Разглеждаме въпроса подробно в следващите редове.

 

Кое е по-полезно: слънчогледово олио или зехтин?

Преди да отговорим на този въпрос, е важно да отбележим нещо много важно. И двата продукта се произвеждат от природни продукти: слънчогледови семена и съответно – маслини. Едновременно с това, те се използват широко от стотици години в кулинарията – както в сурово състояние, така и след термична обработка.

 

В класацията за консумация на масла в световен мащаб за 2021/2022 г, слънчогледовото олио е с голямо предимство, вероятно заради по-достъпната цена.

Накратко: слънчогледовото олио се извлича от семената на слънчогледа. За 100 грама той има по-малко наситени мазнини от зехтина, много по-малко мононенаситени мазнини и много повече полинаситени мазнини.

Зехтинът, от друга страна, достига до нас след преработка на плодовете на маслиновото дръвче. В зависимост от степента на преработка и двете мазнини: както олиото, така и зехтинът, се разделят на различни класове по качество.

Спорът за или против консумацията на слънчогледово олио или зехтин обаче не се води на база на техния произход, нито пък заради разпространението им, а заради това дали и колко ползи имат за здравето. За съжаление кратък отговор на загадката няма. Ето защо.

 

Какви са ползите на слънчогледовото олио?

 

Слънчогледово олио или зехтин.

 

През годините е имало много изследвания над слънчогледовото олио и това какви са ползите и вредите му върху здравето. Тук е моментът да кажем, че слънчогледовото олио също има различно качество в зависимост от начина на производство и обработка.

За сурова консумация и овкусяване на салати например, най-подходящо е студенопресованото слънчогледово олио, което ще откриете и под името шарлан. То е доказано полезно за здравето и съдържа Омега-6 мастни киселини – повече отколкото много други видове масла. Наред с това съдържа и редица витамини: витамин А, витамин D, витамин E, витамин F.

В миналото шарлан се е произвеждал от орехи в така наречените шарланджийски работилници. Впоследствие разпространяването на слънчогледовата култура заменя първоначалната суровина, но се запазва името на продукта.

Твърди се, че качественото и добре извлечено слънчогледово олио може да ни помогне във връзка за:

  • Сърдечното здраве – слънчогледовото олио може да намали риска от инфаркт и инсулт и помага за намаляването на лошия холестерол.
  • Имунната система – дава на организма витамин Е, мощен антиоксидант, който се бори със свободните радикали и в същото време подпомага имунитета.
  • Енергията – ненаситените мазнини в състава на слънчогледовото олио поддържа тонуса.
  • Доброто здраве на кожата – също свързано с витамин Е и действието на свободните радикали – кожата е предпазена по-добре от разрушаващото действие на UV лъчите и вредите от околната среда.
  • Дихателните пътища – смята се, че слънчогледовото олио облекчава пристъпите на астма, тъй като има противовъзпалително действие.
  • Двигателната система – слънчогледовото олио се свързва с намаляване на риска от артрит във времето.

Всички тези причини са чудесен повод да консумирате слънчогледово олио. Това, за което трябва да внимавате, е то да бъде достатъчно качествено и извлечено по начин, който не отстранява полезните вещества от него.

 

Методи на извличане на слънчогледово масло – студено и топло пресоване

Слънчогледово олио или зехтин.

Студеното пресоване е за предпочитане, тъй като при него не се прилага допълнителна топлинна обработка. За съжаление, то има кратък срок на годност и обикновено е на по-висока стойност.

При топлото пресоване получаваме по-ароматно и тъмно масло, но с по-малко полезни вещества. Освен това при нагряването се отделят канцерогенни вещества, които са опасни за здравето.

В допълнение големи количества олио могат да претоварят стомаха, черния ви дроб и ставите. Затова не е добре да прекалявате – както при готвене, така и при подправяне на салати.

 

Какви са ползите на зехтина?

 

Слънчогледово олио или зехтин.

 

Зехтинът има славата на една от по-полезните мазнини на пазара за консумиране в сурова форма. Така ли е обаче в действителност, ако сравним със слънчогледовото олио?

По отношение на съдържанието на мазнини извлеченото от маслини масло и слънчогледовото олио са с ниско съдържание на трансмазнини и богати на моно- и полинаситени мастни киселини с почти незначителна разлика в количествата.

Зехтинът съдържа и витамини: витамин Е и витамин К и в зависимост от начина на извличане и обработка може да има редица полезни свойства.

Познаваме няколко различни вида зехтин:

  • рафиниран
  • чист зехтин
  • върджин зехтин
  • екстра върджин зехтин

По отношение на използването в готварството: точката на горене на зехтина е много по-ниска, отколкото слънчогледовото олио. Затова и като цяло той не се смята за подходящ за термична обработка. За изключение се счита рафинираният зехтин, който е най-некачествения такъв.

Ползите на зехтина са доказани във времето. Съдържа много антиоксиданти, има силно противовъзпалително действие и предпазва от заболявания във времето.

Смята се, че използването на зехтин може да предотврати хронични възпаления и болести като сърдечни заболявания, артрит, Алцхаймер и дори рак. Разбира се, нужни са повече изследвания за окончателно потвърждение.

Проучвания показват, че хората, които консумират зехтин, са по-защитени от различни сърдечно-съдови състояния. Сред тях са инсулт и инфаркт. Свързан е с понижаването на кръвното налягане и намаляването на лошия LDL холестерол.

Тук е моментът да се запитаме: има ли зехтинът противопоказания? Стига да го съхраняваме правилно и да съобразяваме използването му с качеството му, то зехтинът единствено ще отдава полезните си свойства. Важно е единствено да внимавате, ако имате алергия или непоносимост към маслини или други възможни примеси с този произход.

Не забравяйте – зехтинът има широко приложение и в козметиката. Даваме ви няколко идеи за 6 маски за коса със зехтин, които можете да приложите у дома.

Независимо на кое масло се спрете – слънчогледово олио или зехтин, винаги обръщайте внимание на метода на производство. Той ще ви подскаже много за полезните качества на всяка една мазнина за готвене.

Категории: Здраве, Хранене и видове храни|Публикувана: 04.03.2022|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Васи Дюлгерова
Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 1 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 4 март 2022 в 15:16 | Категория: Здраве, Хранене и видове храни