Слънчогледово олио или зехтин – кое е по-полезно?
Дискусията за полезността на слънчогледовото олио и зехтина се води от години – особено в днешната наситена с информация и желание за по-здравословно хранене среда. Именно в информационен поток понякога е трудно да преценим кое е по-полезно да консумираме: слънчогледово олио или зехтин.
Разглеждаме въпроса подробно в следващите редове.
Кое е по-полезно: слънчогледово олио или зехтин?
Преди да отговорим на този въпрос, е важно да отбележим нещо много важно. И двата продукта се произвеждат от природни продукти: слънчогледови семена и съответно – маслини. Едновременно с това, те се използват широко от стотици години в кулинарията – както в сурово състояние, така и след термична обработка.
В класацията за консумация на масла в световен мащаб за 2021/2022 г, слънчогледовото олио е с голямо предимство, вероятно заради по-достъпната цена.
Накратко: слънчогледовото олио се извлича от семената на слънчогледа. За 100 грама той има по-малко наситени мазнини от зехтина, много по-малко мононенаситени мазнини и много повече полинаситени мазнини.
Зехтинът, от друга страна, достига до нас след преработка на плодовете на маслиновото дръвче. В зависимост от степента на преработка и двете мазнини: както олиото, така и зехтинът, се разделят на различни класове по качество.
Спорът за или против консумацията на слънчогледово олио или зехтин обаче не се води на база на техния произход, нито пък заради разпространението им, а заради това дали и колко ползи имат за здравето. За съжаление кратък отговор на загадката няма. Ето защо.
Какви са ползите на слънчогледовото олио?
През годините е имало много изследвания над слънчогледовото олио и това какви са ползите и вредите му върху здравето. Тук е моментът да кажем, че слънчогледовото олио също има различно качество в зависимост от начина на производство и обработка.
За сурова консумация и овкусяване на салати например, най-подходящо е студенопресованото слънчогледово олио, което ще откриете и под името шарлан. То е доказано полезно за здравето и съдържа Омега-6 мастни киселини – повече отколкото много други видове масла. Наред с това съдържа и редица витамини: витамин А, витамин D, витамин E, витамин F.
В миналото шарлан се е произвеждал от орехи в така наречените шарланджийски работилници. Впоследствие разпространяването на слънчогледовата култура заменя първоначалната суровина, но се запазва името на продукта.
Твърди се, че качественото и добре извлечено слънчогледово олио може да ни помогне във връзка за:
- Сърдечното здраве – слънчогледовото олио може да намали риска от инфаркт и инсулт и помага за намаляването на лошия холестерол.
- Имунната система – дава на организма витамин Е, мощен антиоксидант, който се бори със свободните радикали и в същото време подпомага имунитета.
- Енергията – ненаситените мазнини в състава на слънчогледовото олио поддържа тонуса.
- Доброто здраве на кожата – също свързано с витамин Е и действието на свободните радикали – кожата е предпазена по-добре от разрушаващото действие на UV лъчите и вредите от околната среда.
- Дихателните пътища – смята се, че слънчогледовото олио облекчава пристъпите на астма, тъй като има противовъзпалително действие.
- Двигателната система – слънчогледовото олио се свързва с намаляване на риска от артрит във времето.
Всички тези причини са чудесен повод да консумирате слънчогледово олио. Това, за което трябва да внимавате, е то да бъде достатъчно качествено и извлечено по начин, който не отстранява полезните вещества от него.
Методи на извличане на слънчогледово масло – студено и топло пресоване
Студеното пресоване е за предпочитане, тъй като при него не се прилага допълнителна топлинна обработка. За съжаление, то има кратък срок на годност и обикновено е на по-висока стойност.
При топлото пресоване получаваме по-ароматно и тъмно масло, но с по-малко полезни вещества. Освен това при нагряването се отделят канцерогенни вещества, които са опасни за здравето.
В допълнение големи количества олио могат да претоварят стомаха, черния ви дроб и ставите. Затова не е добре да прекалявате – както при готвене, така и при подправяне на салати.
Какви са ползите на зехтина?
Зехтинът има славата на една от по-полезните мазнини на пазара за консумиране в сурова форма. Така ли е обаче в действителност, ако сравним със слънчогледовото олио?
По отношение на съдържанието на мазнини извлеченото от маслини масло и слънчогледовото олио са с ниско съдържание на трансмазнини и богати на моно- и полинаситени мастни киселини с почти незначителна разлика в количествата.
Зехтинът съдържа и витамини: витамин Е и витамин К и в зависимост от начина на извличане и обработка може да има редица полезни свойства.
Познаваме няколко различни вида зехтин:
- рафиниран
- чист зехтин
- върджин зехтин
- екстра върджин зехтин
По отношение на използването в готварството: точката на горене на зехтина е много по-ниска, отколкото слънчогледовото олио. Затова и като цяло той не се смята за подходящ за термична обработка. За изключение се счита рафинираният зехтин, който е най-некачествения такъв.
Ползите на зехтина са доказани във времето. Съдържа много антиоксиданти, има силно противовъзпалително действие и предпазва от заболявания във времето.
Смята се, че използването на зехтин може да предотврати хронични възпаления и болести като сърдечни заболявания, артрит, Алцхаймер и дори рак. Разбира се, нужни са повече изследвания за окончателно потвърждение.
Проучвания показват, че хората, които консумират зехтин, са по-защитени от различни сърдечно-съдови състояния. Сред тях са инсулт и инфаркт. Свързан е с понижаването на кръвното налягане и намаляването на лошия LDL холестерол.
Тук е моментът да се запитаме: има ли зехтинът противопоказания? Стига да го съхраняваме правилно и да съобразяваме използването му с качеството му, то зехтинът единствено ще отдава полезните си свойства. Важно е единствено да внимавате, ако имате алергия или непоносимост към маслини или други възможни примеси с този произход.
Не забравяйте – зехтинът има широко приложение и в козметиката. Даваме ви няколко идеи за 6 маски за коса със зехтин, които можете да приложите у дома.
Независимо на кое масло се спрете – слънчогледово олио или зехтин, винаги обръщайте внимание на метода на производство. Той ще ви подскаже много за полезните качества на всяка една мазнина за готвене.
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Всички познаваме зехтина като една от съставките на редица салати и ястия. Знаете ли
Производственият процес на зехтин екстра върджин е прост - не се използват химикали или топлина, което запазва в максимална степен полезните съставки на маслините.
Зехтинът е добре известен на човека от векове, но колко видове зехтин познаваме? В